December 30, 2020

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP | Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah

7:22 AM 10 Comments

Cerahi Kehidupan Prihatin Bersama | TOP yang merupakan pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal 'Cerahi Kehidupan Bersama TOP' bagi bertujuan  menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan 2021.


Memandangkan Malaysia turut terkesan dengan pandemik Covid-19, pihak TOP akan menyumbang dua penutup muka kain guna semula bagi mengurangkan risiko kanak-kanak dijangkiti Covid-19. Bukan itu sahaja, ia turut menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasutm stokin, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk memberi semangat kepada kanak-kanak untuk hadir sekolah disamping meringankan beban ibubapa mereka.

Sepanjang 5 tahun berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga tunggal.

Dengan  kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah  orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik. Tiga buah sekolah renda Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah :-
  • Sekolah Kampung Kudong : Sekolah Orang Asli yang berpretasi tinggi dalam hutan simpan di Bekok Johor
  • SK Pos Dipang : Sekolah yang mempunyai semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain di Jeram Perak
  • SK Terisu : Sekolah kawasan terpencil dan terjejas mata pencarian di Cameron Highlands, Pahang
SK Kudong Johor

SK Terisu Pahang

SK Pos Dipang Perak

Menerusi kempen ini, dengan setiap jualan produk detergent TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember hingga 31 Disember, sebanyak RM0.30 sen dana dikutip dan kemudian pihak JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah kepada Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu.


Selain memberi pelitup muka kain tiga lapis guna semula, pihak TOP turut menyediakan serbuk pencuci berpretasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih bersih termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.

Menurut kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd, Cik Lin Ai Li (Bahagian Penjagaan Fabrik):
Serbuk pencuci TOP Super Hygenic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria untuk beri perlindungan maksimum dan mempunyai wangian anti peluh bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap.

Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo berkata :

Pihak JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah 'Cerahi Kehidupan Bersama TOP' dan penambahan pelitup muka kain guna semula bagi membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa Orang Asli.

Oleh, bagi sesiapa yang ingin turut serta dalam kempen ini, anda bolehlah membuat pembelian mana-mana produk TOP pada 1 Disember hingga 31 Disember di mana-mana pasaraya TESO dan juga TESCO Online pada harga istimewa!

Layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.

December 19, 2020

Resipi Udang Masak Buttermilk Berkuah Pekat!

2:26 PM 11 Comments

 

Udang Masak Buttermilk | Hello guyss... dah macam dalam utube pula. Hahhaa! Haritu bingung nak masak apa. Asal udang je mesti ingat udang masak diraja. Tapi bosan pula. So, WA buat udang masak buttermilk je. Buatnya pun senang. Yang penting bahan utama iaitu butter mesti wajib ada okeh!


Entri kali ini WA tak sempat nak ambil gambar setiap bahan sebab masa buat ni nak cepat sebab nak keluar ada urusan. WA masak dalam setengah jam juga lah. Klentang klentung gedebak gedebokk oklah kan. Takdelah lama sangat. Jadi lama sebab baru nak kupas bawang. Selalu dah ada stok bawang dah dikupas. Tapi time tu habis pula. Tu sediakan bahan sambil berangan menyanyi, last-last mendung!


UDANG MASAK BUTTERMILK

Bahan-bahan :
  • Udang besar XL (1 kg)
  • Buttercup (1/2 butter)
  • Daun kari (3 tangkai) *ambil daun sahaja
  • Cili api campur (5-6 tangkai) *potong serong
  • Bawang putih (4 biji) *dipotong dadu
  • Susu cair (1/2 tin)
  • Tepung jagung (1 sudu besar)
  • Garam, ajinamoto dan gula *serba sedikit


Cara Penyediaan :

1. Panaskan butter dalam kuali dengan suhu api yang sederhana.


2. Tumis bawang serta cili api yang telah dipotong. 


3. Masukkan daun kari dan gaul sebati bagi naik bau aroma.


4. Kemudian, masukkan susu cair dan tuang air bancuhan tepung jagung dalam 1 cawan. Gaul sehingga ia menjadi pekat. 


5. Masukkan udang dan setelah masak udangnya, masukkan garam, aji dan gula ikut rasa. Garam jangan banyak dulu sebab buttercup ada yang dah masin. Tak masin baru tambah lagi. Gula ikut nak ada rasa manis-manis masin lagi sedap.


6. Jika nak pekat kuahnya, boleh tambah lagi sikit air bancuhan tepung jagung. Tapi jangan pekat sangat pula. 


7. Sedia untuk dihidang!


Amacam... Senang bukan cara nak masak udang buttermilk ini? Memang mudah yang penting bahan mesti ada lah. Kalau tak ada payah juga. Hehehe~


Selamat mencuba resipi ini guysss! =)

December 14, 2020

Choco Jar Leleh Viral - Sedap & Coklat Padu Habis !

2:14 PM 22 Comments

 

Choco Jar Leleh Viral | Pernah tak korang order choco jar tapi coklatnya sikit dan keras? Kena tambah air panas sikit baru boleh makan.  WA pernah beli tahun lepas jadi camtu. Lama gila tak beli sebab dah fedup takut terkena lagi. Rasa tertekan betul nak makan dengan penuh perasaan menikmati choco jar tu. Hahaha!~


TAPIIIIII.... WA tak puas hati. Cuba cari choco jar yang sedap juga. Haritu WA try cari lagi sekali sebab teringin betul nak makan choco jar ni kat shopee. Akhirnya WA jumpa juga choco jar yang nampak sedap sebab dia tulis 'leleh'..... Kalau tak leleh juga tak tahu laah.. 

Nampak tak keadaan coklat tu macam mana? Serius membuat WA rasa tak sabar nak cuba masa ni tau. Actually masa sampai bukak parcel coklat tu elok lagilah. Tapi mybe sebab cuaca kat sini kebetulan tengah terik, bila letak kat tempat yang terkena cahaya matahari ni buat coklat cair cepat mybe. Nak beku letaklah kat freeze kejap ye dak. WA malas sebab tak sabar nak cuba! Tapi lantak ahhh, yang penting dia boleh buat WA puas makan. Kekekeke~

Apa Itu Choco Jar  Leleh?

Choco jar leleh ini diperbuat dengan menggunakan baby coco crunch premium double coklat free topping dan ready untuk dimakan tanpa rendam air panas. Jika sebelum ini, WA beli choco jar lain, ia menggunakan baby rice. Tapi kali ini special sebab menggunakan baby coco crunch. Dahlah WA memang suka coco crunch! Yummm yummmm~

Keistimewaan Choco Jar Leleh
  • Freshly made everyday
  • Menggunakan Coklat Premium Beryl's
  • Homemade & Muslim produk
  • Semua balang kaca dicuci dengan bersih
  • Penutup di sealed untuk menjamin kualiti dan kebersihan
  • Tak lemau!
Cara Guna & Simpan Choco Jar Leleh
  • Choco jar tak perlu di rendam sebelum makan
  • Ready stock 
  • Simpan di suhu bilik sahaja, tak perlu fridge
  • Tahan lebih setahun jika tidak dibuka seal
Packaging botol choco jar leleh ini nampak menarik dan mudah untuk dimakan. Cuma perlu ambil sudu dan menikmati choco jar tanpa halangan. Hehehe~

Available Free Toping??

Yess semestinya ada. Untuk choco jar leleh, ada 4 FREE TOPING yang available iaitu Oreo, Milo, Kit Kat dan Cadburry. Dahlah guna coklat premium, guna baby coco crunch, dapat lagi free toping jenis bercoklat. Uishhh, memang padu meleleh habis ni.

Maaflah rupanya taklah seteruk ini, sebab cuaca tengah terik masa ini, sibuk ambil gambar sampai tak perasan coklatnya cepat cair. Tapi topingnya pun still crispy tau, memang berbaloilah! Yang Oreo tu dia pecahkan biskut oreo so tak nampak sangatlah biskutnya. Sedap dan tak lemau pun even coklat cair masa ini. Cairnya pun bahagian atas jelah. Tapi bila nak makan tu, memang dapat gaul sebati coklat tu sampai meleleh kalau angkat guna sudu. Imagine nowww.. Hahaha!

Haa, korang nampak tak tekstur coklat dalam jar tu? Memang leleh habis, tak kering dia basah-basah gitu. tapi yang bestnya baby coco crunch tu tak lemau pun tau. Dahlah sedap coklatnya, pula tak kedekut memang penuh menutupi semua isi baby coco crunch ni. Bila makan rasa macam sedang menikmati lelehan coklat dalam mulut je. 

Husband pun kemain makan pusing sana tak pandang kita. Lagi 3 balang tu kita punya laaahhhh! Hahaha.. Husband pun kata sedap sebab coklatnya padu dan banyak tak kedekut macam yang sebelum-sebelum ini. Okay, berjaya misi mencari choco jar yang sedap dan coklat padu meleleh habis!

Kalau korang nak cuba or teringin nak makan choco jar leleh ini, korang bolehlah follow akaun Shopee seller - shopee.com.my/ftodoshi dan cari Choco Jar Viral Sedap! Atau korang boleh juga self pickup dengan seller area Shah Alam.

December 9, 2020

Minyak Angin Aromaterapi Huna Bantu Melegakan Stress, Anxiety & Panic Attack

3:01 PM 34 Comments


Aromatherapy Huna Oil | Rasa macam dah lama WA tak update blog ni kan? Maklumlah bila tak berapa sihat ni mood nak ngedate blog memang ke laut je manjang. Barulah sekarang ada mood nak menaip. Lagipun, ada story sikit kenapa dah lama mendiamkan diri dalam dunia menaip blog dan entry kali ini. Hopefully, korang sudi-sudilah baca entry WA kali ini.


Sebenarnya, WA telah diserang panic attack sejak mula awal PKP lagi masa bulan 3 yang lepas. Dia macam angin monsun, ikut musim datang nak menyerang. Hehe... Plus WA pun ada gastrik juga. Benda ni berkait jugalah. Nak explain panjang korang tak paham nanti, kena buat entry lain khas cerita mengenai sakit yang WA alami ni. Secara ringkasnya nak bagitahu, last WA kena serang gastrik dan panic attack adalah pada akhir bulan 8 -10 yang lepas. Itu dalam tempoh paling teruk WA kena sampai pucat lesu muka.


Alhamdulillah, sekarang dah bertambah baik selepas berpantang makan (kalah lauk pantang orang bersalin) tau. Cuma panik ni masih ada tapi tak terlalu kerap datang setiap masa setiap hari macam dahulu. Sekarang kalau panik pun mybe sebab triggered something or kadang dia berdebar sendiri. Dalam tempoh nak baik pulih ni, WA nekad cari minyak angin yang sesuai dan ada yang cadangkan guna aromatherapy oil sebab bau haruman minyak aromaterapi dapat tenangkan diri kita. So, tanpa buang masa, WA pun mencuba satu produk ini iaitu Aromatherapy Huna Oil, keluaran bumiputera dan owner pun Muslim.

Apa Itu Aromatherapy Huna Oil?

Ia merupakan minyak angin dengan fungsi aromaterapi dengan haruman yang sangat wangi tanpa bahan kimia (semulajadi) dalam membantu memberi ketenangan diri dan menguatkan antibodi. Bukan itu sahaja, ia juga didatangkan dengan Vitamin A, D dan K yang sangat baik untuk rawatan kulit dan jerawat.

Bahan-bahan yang digunakan dalam Aromatherapy Huna Oil ini merupakan 100% pure organic oil, iaitu menggunakan bahan seperti peppermint herbs oil, essential oil, coconut virgin oil dan beberapa bahan semulajadi. Jadi ianya selamat digunakan dan bebas bahan kimia kerana merupakan buatan Malaysia secara semulajadi dan mendapat pengiktirafan dari kilang GMP.

Kelebihan Minyak Angin Aromaterapi Huna 

Untuk makluman, Minyak Angin Aromaterapi Huna mempunyai 2 bauan yang sangat wangi iaitu Ocean dan Violet. Bau haruman dia sangat menenangkan dan sangat sesuai dipakai oleh lelaki serta wanita mahupun kanak-kanak dan orang tua juga.


Minyak Angin Aromaterapi Huna ini mempunyai kelebihan dan kegunaan kerana ia menjadi pilihan bagi sesiapa yang sering mengalami :

  • Anxiety or Panic Attack
  • Resdung
  • Kembung or sebu
  • Selsema or hidung tersumbat
  • Batuk, lelah, kahak
  • Sakit kepala 
  • Stress
  • Mengantuk ketika memandu dan belajar
  • Sakit sendi dan lenguh-lenguh
  • Masalah pencernaan seperti gerd, cirit-birit
  • Gigitan nyamuk
  • Ruam or gatal-gatal
Packagingnya sangat simple  dengan rekaan kotak yang unik dan nampak ekslusif. Menggunakan botol kaca  dan bebola 'roll-on', sangat mudah untuk di apply pada tubuh badan. WA suka dengan design packaging Huna kerana botol ini mudah dibawa kemana-mana sahaja.

Macam keadaan WA sekarang, panik ni mudah menyerang pada bila-bila masa sahaja. Jadi, WA memang akan standby bawa sebotol letak dalam beg tangan dan sebotol lagi letak dirumah. Asal rasa tak sedap badan, kadang rasa pening, rasa angin dalam badan ada tapi tak boleh nak keluar. Guna je minyak angin aromaterapi Huna ini rasa lega sangat sebab bau dia yang tenang.


Kebetulan bulan lepas WA keluar teman suami pergi pejabat, dada WA rasa senak, nafas jadi laju tiba-tiba tanpa fikir benda yang triggered pun. Mujur WA ada bawa sebotol aromaterapi Huna ni, WA sapu je kat area mana yang boleh, kat nadi pergelangan tangan, kat hidung, kat belakang tengkuk. Rasa sejuk, nyaman dan selesa sangat dan kurang rasa panik melampau macam dulu. Memang betul-betul menenangkan diri dan fikiran masa tu.

Bukan itu sahaja, kadang tengah bekerja atau ada kerja nak buat tapi ada je halangan nak buat, dengan masalah peribadilah, masalah pejabatlah. Boleh buat stress juga kan? Jangan risau korang boleh je apply minyak angin aromaterapi Huna ini, inshaaAllah membantu melegakan stress korang. Banyak kegunaan aromaterapi oil ini tau selain itu boleh juga digunakan untuk sakit yang lain seperti migrain, selsema atau resdung. 

Cara penggunaan amat mudah sahaja :-
  1. Apabila migrain : Sapukan minyak angin aromaterapi Huna pada seluruh kepala hingga ke belakang tengkuk anda.
  2. Apabila selsema atau resdung : Sapukan minyak angin aromaterapi Huna pada hidung dan hidu sehingga terasa kesan berangin bauannya.
Bagi sesiapa yang mencari minyak aromaterapi menggunakan 100% pure organic oil dan ada essential oil, WA cadangkan boleh try minyak angin aromaterapi Huna ini kerana sangat sesuai bagi yang mempunyai masalah stress, mengantuk masa drive atau belajar, anxiety dan terkena serangan panik. WA sendiri dah mencubanya hampir nak sebulan. Memang membantu sangat menenangkan jiwa dan diri WA bila panik datang secara tiba-tiba. 

Harga sebotol hanya RM10 sahaja (9ml) tau! Murah kan? Berbaloi kalau ada buat simpanan bila-bila masa diperlukan. Minggu lepas WA mabuk kereta sebab lama tak keluar jalan. WA sapu je minyak ini memang lega sangat lagi-lagi bau haruman aromaterapi ini.

Kalau korang berminat, bolehlah pergi ke laman sosial berikut :