Wednesday, January 16, 2019

Anda Kaki Deco? Jom DIY Rumah Dengan Deco Budget Kaison!

11:29 PM 20 Comments

DIY Rumah Dengan Deco Budget Kaison | Dari dulu lagi WA suka lihat bagaimana mat salleh deco rumah mereka di kaca televisyen. Nampak cantik je mata melihat hiasan mereka. Pernahlah juga berangan nak deco bilik tidur nampak lebih kemas dan cantik. Tapi, barang-barang yang cute dan yang sesuai untuk diletak tak jumpa. 

Sejak Kaison dibuka di Kuala Lumpur, WA jadi teruja pula lihat barang-barang yang ada di Kaison sebab memang sesuai sangatlah dan ada antaranya WA pernah lihat rumah mat salleh deco di TV. Tapi malangnya, lokasi di Kuala Lumpur agak jauh untuk WA ke sana memandangkan WA stay Johor.

Kemudian, selang beberapa outlet dibuka kini Kaison boleh didapati di Johor iaitu di Kaison Aeon Tebrau City Johor. Mahu tak teruja hati ni bila dapat tahu dah dibuka kat Johor. Yelah, tak keruan hati seorang kaki deco macam WA kalau tak mai sini kan. Then, yang terkini dapat tahu ada lagi satu cawangan Kaison dibuka di Johor iaitu Kaison Paradigm Mall Johor Bahru. 

Bagi yang tidak tahu dimana terletaknya 2 cawangan Kaison di Johor ini, anda boleh lihat dibawah alamat berikut :

1) KAISON @ AEON Tebrau City
Lot F01B, First Floor, 
Aeon Mall Tebrau City,
No 1, Jalan Desa Tebrau,
Taman Desa Tebrau, 81100,
Johor Bahru, Johor

2) KAISON @ Paradigm Mall Johor Bahru
Jalan Mewah Ria 4/1, 
Taman Bukit Mewah, 81200,
Johor Bahru, Johor

Betullah orang kata, kalau masuk Kaison ni tak jumpa jalan keluar. Sebab ia ibarat syurga buat wanita lagi-lagi yang memang kaki deco rumah. Lihat barang lain, tapi beli barang lain. Hahaha! WA lah tu orangnya. Kekekekeke~~

Barang-barang yang terdapat di dalam Kaison ini kebanyakkan lebih kepada hiasan rumah atau pejabat samada ruang tamu, dapur, bilik tidur, bilik air dan lain-lain. Dan sekarang WA nak deco bilik tidur dan ruang kerja blogging WA supaya nampak lebih kemas, teratur dan sejuk mata memandang. 

Harga barang di Kaison tak semua murah tapi kalau bijak memilih, inshaaAllah lepaslah bajet korang nak mendeco rumah tu. Macam WA target beberapa barang yang nampak sesuai dengan tempat yang nak deco. Antara barang yang WA mahu beli di Kaison adalah :


1. Artificial Flower
Benda pertama yang WA akan cari semestinya bunga. Sebab WA suka hias rumah dan dikelilingi bunga. Tidaklah terlampau banyak hiasan bunga, tapi sekadar menaikkan seri rumah dengan warna bunga yang lembut.


2. Wallpaper
Kadang-kadang rasa malas nak cat baru atau nak cover dinding yang retak dek kerana paku, pakai je wallpaper kan senang. Pasang dan tampal. Mudah kerja. Dinding pun jadi cantik dengan pelbagai pilihan corak wallpaper. Wallpaper di Kaison boleh tahan murah juga dan yang penting, macam-macam corak cute ada. Hehehe!

3. Artificial Plant
Haa, jangan pelik kenapa WA cari tumbuhan buatan ni. Sebab WA kalau ambil gambar flatlay untuk job review, WA memerlukan plant ni tau selain bunga buatan. So memang artificial plant ni wajib ada dalam list deco rumah dengan harga bajet. Hihihi~

4. Rugs/Fur Mat
Karpet bulu atau alas kaki yang cantik memang wajib kena ada. Walaupun WA sudah ada 2 karpet bulu, tapi nak juga beli kat Kaison tapi lain warna. Boleh jadikan sebagai background gambar selain jadikan sebagai karpet atau alas kaki. Yelah, sayang nak guna kalau lawa sangat kan!

5. Soft Toy
Benda ni memang kena ada. Ala, buat alas kepala ke peluk ke. Sebab ianya lembut boleh dijadikan bantal gitu. Hehehe. Ada macam-macam jenis soft toy ni, so nak pilih makan masa juga kan. Hahah!

6. Glass Jar/Vase/Glass Bottle
Perhiasan macam ni mesti wajib ada. Boleh dibuat isi makanan, letak bunga dalam pasu dan macam-macamlah. So, nak tak nak memang kena ada. Kalau tak ada tak syok. Percayalah ! :D

Okay, inilah antara list barang yang WA nak beli kat Kaison untuk DIY rumah dengan harga bajet. Kena pandai surveylah barang apa yang korang nak beli kat sini. Tak semua tempat ada barang hiasan seperti di Kaison tau. Haa, ada lagi sebenarnya antara barang hiasan yang lain tapi bersaiz cute dan comel seperti :




Banyak lagi sebenarnya barang yang ada dalam Kaison ni. Nak ke sini tak boleh sekejap, mesti berjam-jam untuk pilih barang. Dan yang penting korang kenalah standby bajet korang. Bukan apa, takut yang bajet lepas beli tapi ditambah pula barang-barang lain sebakul lagi. Hahaha!

Kalau korang nak ke Kaison di kawasan berdekatan korang, jangan lupa search outlets Kaison yang terdapat di Malaysia di sini --> KAISON MALAYSIA 

Tuesday, January 15, 2019

Raes Collagen Mist Memberi Kesegaran Muka Sepanjang Hari

9:30 PM 11 Comments

Raes Collagen Mist Review | Siapa kat sini tak pernah tinggal untuk sembur muka dengan penyegar muka? Haa, WA adalah salah seorang yang gemar dengan face mist. Mesti wajib ada dalam list skincare mahupun makeup harian WA. Sebab face mist ni dapat membantu menyegarkan kulit kita supaya terhidrat dan lembut sepanjang hari. Tak kisahlah face mist ke, setting spray makeup ke yang penting yang jenis watery spray memang perlu ada dengan WA.

Selalunya orang akan guna face mist untuk melembap, menyegar dan melembutkan kulit muka. Akan tetapi dengan Raes Collagen Mist ini ianya dapat juga membantu memperbaiki kulit muka juga. Dan face mist yang WA pakai kali ini berbeza sedikit tau kerana mempunyai kandungan utama seperti Propolis Aloe Vera dan Hyaluronic Acid. 

Haa, sedia maklum bahawa Propolis memang banyak khasiatnya seperti meredakan keradangan dan menenangkan kulit, Aloe Vera dapat menyegarkan kulit, malah Hyaluronic Acid pula sememangnya majoriti dalam mana-mana skincare ada bahan ini kerana ia bertindak untuk menghidratkan kulit supaya lebih lembap dan sihat. Malah ia juga dapat mencerahkan kulit! Dalam serum, toner mahupun face mask sekarang banyak gunakan bahan seperti Hyaluronic Acid tau.

Apakah Kebaikan Raes Collagen Mist Ini?

1. Menyihatkan kulit
2. Mencerahkan/memutihkan kulit
3. Melembutkan kulit
4. Menegangkan/menganjalkan kulit
5. Meningkatkan hidrasi
6. Anti kedutan
7. Mengurangkan jerawat
8. Menghalang pembentukan bintik hitam
9. Menyegarkan kulit
10. Mengatasi bakteria secara semulajadi
11. Membantu rejuvenasi sel kulit
12. Anti oksida
13. Meratakan tona kulit
14. Merawat kulit sunburn

Haa, tengok tu! Banyak kan kebaikan Raes Collagen Mist ni? Siapa kata tak best nak kena ketuk ni. Hehehe.. 

Raes Collagen Face Mist ini dapat menghidupkan semula ketegangan kulit untuk memberi rasa kesegaran yang berpanjangan. Boleh dibawa ke mana-mana sahaja, rasa kering kulit just spray je dengan face mist dan dapat menyegarkan kulit sepanjang hari.

Kalau korang nak tahu, pembaca berita TV3 pun pakai face mist ini untuk kelihatan lebih refreshing je dan kulit lebih flawless semasa on air tau. Auuwww!! Hihihi..

Cara Penggunaan Raes Collagen Mist :
Sangat mudah untuk digunakan iaitu sembur ke muka samada sebelum atau selepas makeup atau sembur pada bila-bila masa korang perlukan. Macam WA mempunyai masalah kulit kering dan tona kulit yang tidak sekata. Kadang-kadang nak keluar malas nak makeup simple. Just calit sedikit lipbalm dan bentukkan kening sikit (wajib sebab kening terbelah sebelah!) and last akan spray je face mist ni. Memang rasa segar je kulit muka. Malah bila keluar tanpa bedak atau foundation pun rasa yakin sebab kulit makin sihat dan tona kulit jadi sekata sedikit.

Selamatkah Jika Guna Raes Collagen Mist?

Haa, WA tau mesti ramai yang risau dengan status produk ini kan? Tapi korang tak perlu risau dah sebab produk ini telah didaftarkan di bawah Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan no pendaftaran NOT1701704650K. Bukan itu sahaja, ia juga telah diproses oleh kilang yang bertaraf GMP yang berkualiti tinggi demi memenuhi kehendak dan keselamatan pengguna. Dan yang pastinya ia telah memiliki sijil halal Malaysia kerana merupakan produk muslim dan boleh digunakan tanpa was-was.

Jom dapatkan segera Raes Collagen Mist ini di :

Facebook : 

Instagram : 

Email : raes.skincare@gmail.com

No telefon : 012-6780748

#SpraySprayCantik

Saturday, January 5, 2019

Althea Pore Purifying Serum Cleanser Bertindak Sebagai Double Cleansing

9:26 PM 30 Comments

Pore Purifying Serum Cleanser | Jika anda menitikberatkan mengenai cara membersihkan muka dengan betul, anda mungkin tahu makna 'double cleansing'. Kebanyakkan orang tidak mencuci muka dengan cara yang betul. Bagi sesetengah dari mereka, hanya cleanser biasa sahaja mampu menanggalkan sisa solekan dan kotoran di muka dengan bersih. Tidak sama sekali! Tahukah anda, double cleansing adalah step pertama sebelum cleanser biasa?

Double cleansing adalah mencuci muka dengan 2 kali. Iaitu pertama dengan oil-based product dan kedua dengan water-based product. Water-based adalah pencuci biasa yang kita guna selama ini. Kotoran berminyak adalah seperti sebum, makeup, segala barangan kosmetik kita guna pada kulit dan sel kulit mati manakala kotoran yang dari air seperti debu, peluh dan asap. Jadi, memang sesuailah untuk membuat double cleansing, jika tidak kulit mudah tumbuh dengan jerawat, jeragat dan masalah lain kerana tidak mencuci membuang kotoran yang dari dalam kulit sekali. 

Kini, anda boleh dapatkan produk baharu dari Althea Korea yang sememangnya authentic 100%  dan penghantaran dari Korea iaitu Pore Purifying Serum Cleanser yang berfungsi 2 dalam 1 iaitu bertindak sebagai double cleansing & serum. Pembersih ini menggunakan formula serum bagi melembapkan kulit, membersihkan liang dan mengimbangi tahap pH untuk kulit yang sihat.

Fungsi Pore Purifying Serum Cleanser
1. Sebagai pembersih keseimbangan pH kerana mempunyai tahap pH 5.5 hingga 6.5 untuk melegakan kulit.
2. Membersihkan kulit secara mendalam dengan perlahan-lahan mencairkan sisa solekan, kotoran dan minyak tanpa mengeringkan kulit dan menyebabkan kerengsaan kulit.
3. Membuang sel kulit mati serta mengetatkan liang pori terbuka dengan kuasa pembersihan ekstrak pudina.
4. Menggunakan sistem kelembapan dwi iaitu selepas pembersihan, formula serum akan menutup kulit dan membuatnya terhidrasi dari dalam ke dalam.

Apa itu Sistem Sel Kelembapan Dwi?

Sistem kelembapan dwi bermaksud gabungan antara air dan minyak dalam lapisan yang bertindih dapat menghapuskan sisa solekan, cecair dan kotoran.

Serum cleanser ini sangat sesuai untuk kulit yang sensitif kerana ia dapat mencipta kelembapan pada kulit, tidak membuat penglihatan kabur pada kulit dan dapat membersihkan kulit dengan beberapa sapuan sahaja. Ianya tidak seperti cleansing oil yang lain, tekstur cecair yang ringan ini tidak meninggalkan kesan minyak mahupun kotoran pada kulit.
Membersihkan Liang secara 3 dalam 1 dengan Keberkesanan Ekstrak Pudina
  • Kesan dingin pada kerendahan suhu kulit dan menenangkan kulit
  • Mempunyai ciri-ciri anti bakteria untuk mengekalkan kulit yang sihat dan melegakan keradangan yang disebabkan oleh jerawat
  • Menghilangkan sel-sel kulit mati dan kotoran dengan berkesan serta mengurangkan pembukaan liang
Membuang Kotoran dengan Berasaskan Tumbuhan Ringan (Mild Plant-Based)
Benih minyak Jojoba mempunyai struktur yang serupa dengan kulit semulajadi, yang boleh membuang sisa solekan dan membersihkan liang pori dengan berkesan. 

Gambaran di atas, WA menggunakan produk kosmetik yang jenis waterproof iaitu kalis air dan susah untuk ditanggalkan dengan tisu basah mahupun cleanser biasa. Kemudian, WA mencuba dengan Pore Purifying Serum Cleanser ini dan ternyata ianya seperti menggunakan cleansing oil. Tapi yang istimewanya cleanser ini bertindak sebagai double cleansing dan tidak mengeringkan kulit malah melembapkan kulit.

Recommendation For :
1. Kulit yang sensitif dengan produk berasaskan minyak
2. Kulit sensitif yang memerlukan pembersih yang ringan teksturnya
3. Pembersihan yang cepat dan berkesan
4. Mereka yang memerlukan pelembap pembersih untuk kegunaan kecantikan harian

Jom lihat video dibawah bagaimana WA membersihkan muka dengan menggunakan barang makeup yang jenis waterproof dengan Pore Purifying Serum Cleanser.
Sangat best guna sebab ia boleh dijadikan sebagai double cleansing dan serum sekali. Jimat guna skincare kan? Hehehe.. Ingatkan tak best guna. Sebab WA susah nak jumpa cleansing oil yang sesuai dengan kulit WA. Mesti akan mengelupas kulit. Tapi selepas mencuba serum cleanser ini, kulit rasa lebih sihat, segar tanpa mengeringkan kulit malah rasa lebih lembap. Lepas ni, senanglah nak remove makeup yang waterproof. Tak perlu guna micellar water ke apa, just guna ni sahaja kulit rasa refreshing gitu.

Wahh! Boleh masuk list lagi untuk repurchased sebab memang superrbb! Cuma kalau boleh, minta tukar packaging kepada bentuk pump kerana packaging sekarang ni mudah tumpah jika penutup tidak rapat. Like mine! Dah tumpah separuh even WA dah tutup rapat, dia mengalir sikit-sikit. But overall about what I feel with this product, so muchh LoVeeeeeee!!!!! :)
Kalau nak dapatkan Pore Purifying Serum Cleanser ini, bolehlah dapatkan di link ini [ CLICK HERE TO PURCHASED ]. Harga dia sangat berbaloi hanya RM33 sahaja dengan isipadu 150ml atau layari laman website Althea di https://my.althea.kr/ dan Instagram di www.instagram.com/altheakorea/ .

Thursday, January 3, 2019

ALTHEA X TITI KAMAL | Stay Fresh Body Sparkling Mist Review

7:50 PM 24 Comments

Stay Fresh Body Sparkling Mist | Cerita mengenai Althea tak pernah habis buat masa ini. Ada sahaja produk baru yang masuk setiap bulan. Maklumlah, Althea kini sudah dikenali serata dunia sebagai salah satu E-Commerce Online Shopping barangan Korea dikalangan peminat K-Beauty. I is antara salah satunya. Hehehe...

Althea bukan sahaja mempunyai barangan penjagaan kulit dan kosmetik, malah yang terbaru ia telah mengeluarkan sejenis wangian dalam bentuk body mist.

Stay Fresh Body Sparkling Mist ini merupakan produk wangian hasil kolaborasi antara Althea dengan Titi Kamal, iaitu selebriti terkenal di Indonesia. Titi adalah seorang pelakon, penyanyi, serta mempunyai bakal dalam fesyen dan gaya. Pastinya ia dikenali dengan rambut hitam yang lebat, beliau adalh ikon kecantikan yang nenawan hati peminat di seluruh Asia Tenggara. Diilhamkan oleh beliau, Althea memperkenalkan body mist harian yang elegan, segar dan manis dengan kerjasama bersama Titi Kamal! Tahniah both of you!!!

Body mist ini telah diperbuat daripada campuran buah oren manis dan buah peach dan kelopak bunga Damask Rose dan menghasilkan bau wangian yang segar dengan campuran buah dan bunga.

Bahan Utama Stay Fresh Body Sparkling Mist :
  • Damask Rose Water - Menjadikan kulit sentiasa terhidrat dan memberi aroma yang lembut
  • Orange Flower Extract - Menyegarkan semula deria bauan
  • Elder Flower Extract - Menyejuk dan melegakan kulit dengan aroma yang feminin
Cara Penggunaan :

Selepas mandi, semburkan wangian body mist ini pada badan dan bahagian tertentu seperti nadi di pergelangan tangan dan bawah leher sebelum anda keluar untuk mengekalkan bauan. 

Kelebihan Stay Fresh Body Sparkling Mist 

1. Sesuai dengan pelbagai gaya, dari gaya romantis ke arah gaya kasual.
2. Body mist tidak melekit dan boleh digunakan sebagai minyak wangi elegan kerana meninggalkan wangian segar pada badan.
3. Wangian campuran buah dan bunga yang lembut dan tahan lama.
4. Packaging yang ringan dan mudah alih sesuai dibawa ke mana-mana seperti dalam beg tangan.

Pertama kali mencuba Body Mist Althea X Titi Kamal ini, WA sangat teruja kerana inilah wangian yang dicari selama ini. Sebab inilah wangian kegemaran WA tau! Campuran antara buah dan bunga dapat membangkitkan aroma yang lembut dan segar. Wangian ini tidaklah terlalu kuat dan pekat seperti wangian diluar sana, tapi bau dia lebih pada refreshing dan paling syok tahan lama. Dan kini WA telah menjadikan ia sebagai salah satu minyak wangi harian untuk badan. Sangat berbaloi dapatkannya kerana dengan berat 100ml anda boleh beli dengan harga RM35 sahaja!

Sebarang pertanyaan atau pembelian, boleh rujuk link berikutnya - https://my.althea.kr/stay-fresh-body-sparkling-mist