Monday, July 22, 2019

Mee Bandung Muar Original Sedap di Mee Bandung Fuad (Kamisah) Parit Bulat Muar

1:42 AM 1 Comments

Mee Bandung Muar Original | Orang Johor tak sah kalau tak pekena Mee Bandung Muar kalau datang singgah ke Muar. Tapi tak semua mee bandung rasa dia pure. Ada sesetengah kedai cakap mee bandung Muar original, tapi bila makan alahaii.. kecewa perut ini! 

WA memang penggemar mee bandung dari kecil lagi. Kalau dulu ada arwah mak, kitaorang akan berjalan-jalan dan sanggup singgah Muar cari kedai yang sedap. Dulu adalah satu tempat ni kat bandar Muar jual mee bandung original. Tapi sekarang kedainya dah kena sodok buat tempat lain so tak tahu orangnya pindah ke mana. Then, cari-cari jumpa tapi malangnya orangnya dah takde, anak dia buat. Tapi dah tak sesedap yang dulu dan isinya kedekut. Sorry terjujur.

Okay, abaikan kisah yang lama usah dikenang. Chewwahhh!! Hahaha... Sebenarnya hujung minggu baru ni mertua ajak makan mee bandung kat area kami, dekatlah juga sebab kami pun dah duduk sempadan Muar je. Mak mertua kata kawannya makan di kedai tu dan sedap katanya. So kami pun pergi selepas Magrib, takut kalau lepas Isyak, dah kehabisan. Huhu~

Sampai je di sana, kami blur tak tahu nak makan mee bandung apa. Sebab ada macam-macam menu. Yang WA ingat mee bandung biasa, mee bandung special, mee bandung ayam, mee bandung udang, mee bandung sotong, dan mee bandung double. Ayah dan mak mertua pilih menu Mee Bandung Double manakala WA dan suami memilih Mee Bandung Udang. 

Mee Bandung Udang RM23

Mee bandung sini isinya banyak weii! Ingatkan udang besar sahaja, tapi siap ada hirisan sotong kembang dan daging. Tak pastilah dia guna udang apa ni sebab besar tau. Rasanya udang galah ni sebab besar. Setiap satu pinggan ada 5 ekor udang. 5 ekor okay, bukan 2 ekor! Ada telur (belah bawah sekali dan tauhu). 

Mee Bandung Double RM30

Kenapa panggil double? Sebab ia ada 2 jenis seafood besar iaitu sotong dan udang. Sama seperti menu Mee Bandung Udang, terdapat 5 ekor udang dan satu ekor sotong besar sekali kepala sotong tau. isi lain sama ada tapi sotong kembang not sure ada ke tak sebab menu ini mertuaku punya. Hihi~

Saja bagi gambar dekat :D

Jangan terkejut kalau tengok harga macam itu ye. Selalu yang korang makan tu adalah Mee Bandung Biasa. Tapi kalau nak merasa yang lain, duit tu kenalah standby juga ye. Mungkin harga itu mengikut size udang/seafood yang lain. Bagi WA ianya berbaloi sangat kalau sekali sekala try makan sini. Kalau hari-hari memang kopaklah kan. Hahaha! 

Tapi serius nak cakap, rasa dia memang cukup! Betul-betul original lah! Kuahnya pedas tapi kaw betul masa menikmati. Sampai kami menghirup hingga licin kuah dalam pinggan. Kali ini barulah WA betul-betul dapat menikmati kesedapan rasa Mee Bandung Original di Muar. Kalau luar negeri jangan cakaplah, dulu duduk di Nilai masa zaman study, order mee bandung sekali makan rasa asam pedas daaa! Amma Appaaa~~

Kalau nak ke sini, cari signboard ni ye. Kedai gerai je tepi jalan. Tapi signboardnya dah berubah sikit. Tak silap tulis Mee Bandung Fuad (Kamisah) Pt Bulat. Kedai ini tak sure bukak pukul berapa sebab lupa nak tanya. Dan ia tutup pada pukul 11 malam. Jika pelanggan kurang atau bahan habis, ia tutup awal sikitlah.

Untuk memudahkan pencarian, korang boleh search sahaja di maps. Just google maps Mee Bandung Fuad (Kamisah@Manisah) Pt Bulat Muar dan ianya akan detect di ruangan carian tersebut. Rugi kalau anda tidak merasa mee bandung sedap di kedai Mee Bandung Fuad Pt Bulat ini yang beralamat Jalan Muar, Kampung Parit Pechah 81450 Parit Jawa Muar.

Rating : 10/10 untuk masakan !


Tuesday, July 16, 2019

ARGANIA | Akhirnya Jumpa Produk Yang Berasaskan Minyak Argan

7:02 AM 20 Comments

Argania | Sebenarnya dah lama dah draft tentang entry Argania ini dari masa raya lagi. Tapi disebabkan WA tak mencuba sepenuhnya lagi so WA hold dulu. Yelah, nak mencuba produk ni bukan boleh hari ini pakai ini, esok pakai lain. So kali ini barulah dapat nak review sepenuhnya.

Baru-baru ini WA berpeluang untuk mencuba local produk pula. Tapi local produk yang berasaskan minyak argan. Haa, Packagingnya sangat tertarik kerana ia menggunakan tumbuh-tumbuhan dimana ia diperbuat dengan bahan semula jadi seperti argan oil, lavender oil dan bergamot oil. Dan semestinya korang semua tahu akan kelebihan minyak argan pada kulit kan? WA memang addict dengan minyak argan tau especially bila nak makeup. Nak tahu sebab apa? Baca sampai habis. Hihi~

Dalam satu kotak ini mengandungi 4 jenis produk Argania iaitu Argania Facial Wash, Argania Facial Mist, Argania Light dan Argania Wonder Oil. Ada yang WA dah gunakan awal bulan lepas masa raya tu seperti facial wash dan mist sebab nak try dulu kan. But yang Argania Light dan Wonder Oil tak sempat nak try until lah early July. Yup, awal bulan haritu baru dapat cuba. Thats why entry ini hold dulu. So, jom kenali keempat-empat produk ini!

1. ARGANIA FACIAL WASH (Multi Action Cream Cleanser) 60ml - RM50
Direka dengan bentuk pump senang untuk digunakan dan lebih hygiene dan terpelihara kandungan didalamnya. Merupakan cream cleanser seperti yang dinyatakan, cleanser ini diformulasikan untuk menanggalkan sisa solekan serta kekotoran pada kulit, menyegar dan melegakan kulit tanpa meninggalkan kesan kerengsaan. Ia dihasilkan dengan Argan Oil dan Hyaluronic Acid untuk memperbaiki serta melembapkan kulit secara berpanjangan.

Apa yang bestnya sewaktu menggunakan cleanser ini, ia tidak mengeluarkan buih yang terlampau banyak seperti cleanser yang lain. WA suka cleanser seperti ini kerana ia tidak mengeluarkan minyak yang berlebihan dan membuat kulit terasa kasar disebabkan penghasilan buih yang banyak. Dan ia sesuai digunakan oleh semua jenis kulit dan tiada menggunakan sebarang bahan merbahaya seperti paraben dan SLS.

2. ARGANIA FACIAL MIST 60ml - RM50
Seperti biasa, facial mist dengan rekaan dalam bentuk botol spray ini dicipta untuk menaikkan tona kulit muka supaya kelihatan lebih segar, malah boleh digunakan pada bila-bila masa sahaja terutama ketika kulit terasa letih dan kering. Bahkan, bukan itu sahaja! Korang juga boleh menggunakannya sebagai setting spray sebelum dan selepas makeup untuk lock makeup supaya tahan lebih lama dan suitable for all skin types gaiiss!

Facial mist ini bertekstur watery, like as other mist too. Cepat meresap pada kulit dan membuat kulit rasa lebih segar dan sihat dengan kandungan bahan seperti Argan Oil, Rose Water dan Bergamot Oil. Macam WA, selalunya mist ini WA gunakan ketika sebelum dan selepas makeup supaya muka nampak segar sentiasa! To be honest, spray ini agak kuat & banyak kuantiti yang keluar bila spray, jadi dinasihatkan sedikit untuk spray dengan jarak yang betul ya. But overall its okay for me. Feel like it rejunavated my skin. Hihi!~

3. ARGANIA LIGHT 30ml -RM63
Argania Light ini telah dirumus khas dengan campuran Minyak Argan tulen bersama dengan Minyak Lavender dan Minyak Bergamot bagi menghasilkan pengaktifan untuk penyerapan yang lebih cepat dan menawarkan kelembapan berganda pada kulit. Sesuai digunakan untuk yang berkulit kering, berminyak dan sensitif dan sangat berkesan untuk menjana sel kulit baru.

Ianya mempunyai tekstur yang berminyak tetapi tidaklah terlalu pekat kerana ia mengandungi campuran minyak. Ia membantu meningkatkan tona kulit dan mengurangkan kedutan dan garisan pada kulit serta melembapkan kulit terutama kulit yang kering. Argania Light ini boleh digunakan sebelum atau bersama foundation untuk mendapatkan hasil yang lebih halus. Ianya sesuai digunakan untuk makeup harian, atau makeup light or natural.

4. ARGANIA WONDER OIL 30ml - RM50
Bekasnya sama seperti Argania Oil, cuma bahannya sahaja yang berbeza. Untuk Wonder Oil ini, ia menggunakan 100% pure Argan Oil iaitu Cold Pressed Argan Oil dimana ianya kaya dengan Vitamin E untuk membantu menyerap dengan lebih tinggi ke kulit bagi memberi kesan bersinar dan berseri kulitnya untuk memastikan kulit anda dilindungi. Wonder Oil ini sesuai digunakan pada kulit wajah, rambut dan badan terutama sekali bagi yang berkulit kering, berminyak dan sensitif.

Kelebihan yang ada pada Wonder Oil ini, ia dapat menghidrat dan menyuburkan kulit atau jadikannya sebagai moisturizer harian untuk orang yang berkulit kering terutamanya. Selain itu, ia juga dapat mengawal pengeluaran sebum dan minyak pada muka bagi yang berkulit oily. Bukan itu sahaja, ia membantu mengurangkan kulit kasar, menghilangkan kulit yang kusam serta memudarkan parut jerawat dan jeragat jika konsisten dalam penggunaan.

Tekstur sedikit pekat dari yang light kerana ia mempunyai pure argan oil. WA menggunakannya ketika hendak makeup heavy dan dipakai pada waktu malam. Bila keesokkan harinya, kulit rasa lembut dan lembap je. Serius tak tipu tau! Sebab tu WA suka dengan Argan Oil ni. Lock makeup dan tahan lebih lama gitu. Tapi WA tak try lagi dekat rambut dan badan sebab rasa sayang pula nak pakai banyak-banyak. Kekekekeke!~

Ini adalah hasil makeup menggunakan Argania Facial Mist dan Argania Wonder Oil. Makeup kelihatan lebih smooth seperti kulit yang licin. Padahal kulit tak seindah ini. Ini semuanya gara-gara Argania Wonder Oil! Hehehehe...

Argania selamat digunakan kerana ia mempunyai KKM dan juga sijil Halal JAKIM. Malah ianya diperbuat dari tumbuhan² semula jadi tanpa bahan yang merbahaya.

Untuk full video, korang boleh lihat di instagram WA sendiri dan search by hashtag #WAmakeuptutorial.

Honestly, after guna this product I love dengan bahan utamanya iaitu Argan Oil yang membantu dalam melembapkan kulit dan teksturnya yang tidak menghampakan. Manakala, setiap jenis produk ini juga mempunyai fragrance yang lembut dan lebih kepada bau aroma minyak sahaja.

Dalam makeup harian WA, memang akan memakai minyak untuk melembapkan kulit supaya tidak berminyak dan kering sepanjang hari. Malangnya minyak argan tersebut susah untuk didapati. Puas mencari sampai terjumpanya Argania ini, hidup kembali tersenyum! :) Selalunya argan oil ini WA jadikan sebagai pelembap atau primer untuk lock makeup juga. 

Jika korang berminat untuk mengenai lebih lanjut mengenai produk Argania, bolehlah hubungi laman yang tertera seperti berikut :

Website : 

Facebook : 

Instagram : 


Monday, July 8, 2019

NUViT MoistLoc Skincare | Mengekalkan Kelembapan Yang Berpanjangan

6:02 PM 21 Comments

Nuvit MoistLoc Skincare | Keadaan cuaca yang tidak menentu sekarang ini membuatkan kulit WA terjejas. Apatah lagi sekarang musim sekejap panas sekejap hujan. Tapi tempat WA ni kerap sangat bercuaca panas. Nak tunggu hujan tu memang tengok langit jelah sepanjang hari dengan harapan hujanlah selebat-lebatnya. Disebabkan cuaca yang panas terik ni, kulit WA lebih mudah terdehidrasi lagi-lagi bahagian hidung.

Baru-baru ini WA ada terjumpa skincare yang sesuai sangat dengan kulit kering. Dan akhirnya WA excited nak mencubanya. Mana tahu ia sesuai dengan kulit WA sekarang kan? Why not I cuba this skincare, Nuvit MoistLoc!

Nuvit telah mencipta 3x ganda aksi penghidratan kompleks dengan CeraHA+ iaitu kombinasi ramuan yang unik serta bertekstur ringan dan fungsi yang disasarkan untuk lapisan kulit yang berlainan berdasarkan teknologi penyelidikan saintifik yang tinggi, dimana ia dapat membantu memperbaiki lapisan pelindung kulit (Ceramide) serta mengaktifkan sistem penghidratan kulit (ekstrak Viola Tricolor) bagi mencegah kulit dari dehidrasi dan mengekalkan kelembapan secara optimum (Hyalusphere) dengan menggunakan 3 konsep berikut :-
  • Memperbaiki (Repair)
  • Menyegarkan (Rejunavate)
  • Memulihkan (Revitalize)
Keistimewaan Produk Nuvit MoistLoc

Ia menggunakan formulasi yang efektif dan lebih selamat dengan kombinasi antara sains dan ekstrak tumbuhan semulajadi, malah ianya juga bebas dari paraben, bahan wangian dan alkohol. Nuvit MoistLoc skincare ini sangat sesuai untuk semua jenis kulit, terutamanya pada yang berkulit kering. 

Bahan CeraHA+ yang terdapat dalam Nuvit ini mempunyai kebaikan 5 dalam 1 untuk melindungi kulit dari terdehidrasi. Antaranya ialah :

1. Lapisan pelindung kulit yang sihat
2. Mengaktifkan peredaran lembapan
3. Kelembapan yang kekal berpanjangan
4. Kulit yang segar dan lembut
5. Kulit yang lebih anjal dan elastik

Kenali 4 Jenis Produk yang Terdapat Dalam Nuvit MoistLoc Skincare

1. MoistLoc Hydrating Double Action Cleansing Milk 100ml - RM27.90

Pembersih muka dan penanggal solekan 2 dalam 1 yang unik (membersihkan serta menyegarkan) dengan teknologi terkini dalam melembut, memperbaiki, menghidrat serta melindungi kulit daripada masalah yang disebabkan oleh habuk atau debu.

Bahan yang terkandung seperti Ceramide untuk memperkuatkan lapisan pelindung kulit, Pollushield (anti-pencemaran) melindungi kulit daripada pencemaran dan Licorice bagi melegakan kulit. Malah ia juga menggunakan Vitamin E dan Shea Butter dalam cleanser ini. Cleanser ini mempunyai bau yang sangat menenangkan.

Easy to use! Hanya picit pada tapak tangan yang basah dan sapukan pada muka dengan lembut. Kemudian bilas dengan air dan gunakan pada waktu pagi dan malam.

My thoughts :
Suka dengan tekstur yang seakan milk pada permulaannya, tetapi apabila disapu pada muka ianya tidak berbuih seperti cleanser yang lain. Inilah yang WA suka sebab ia tak mengeringkan kulit dengan kehadiran buih yang banyak! Malah, kulit terasa lebih ringan dan segar selepas basuh muka.
2. MoistLoc Hydrating Toner 150ml - RM33.90

Tekstur toner tidak berminyak ini dapat menghidratkan, menyegarkan, melembutkan kulit serta membantu memperbaiki lapisan kulit untuk mengekalkan keseimbangan air dan minyak pada kulit.

Dengan penggunaan bahan seperti Ceramide, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin E, Ekstrak Viola Tricolor dan Hyaluronic Acid Complex ia dapat menjadikan kulit lebih seimbang dan sihat. Malah ianya dapat melembutkan kulit dan menghidratkan kulit supaya terasa lebih segar dan melegakan.

Hanya sapukan dengan lembut pada kulit dengan kapas atau tapak tangan. Gunakan 2x sehari pada waktu pada dan malam.

My thoughts :
Selalunya toner dalam keadaan yang likat dan mempunyai bau yang agak kuat, tapi Nuvit telah mengeluarkan toner jenis cecair serta tidak berbau pelik dan ianya cepat meresap ke dalam kulit tanpa membuatkan kulit berminyak dan kulit WA rasa seakan lembut seperti kulit bayi!
3. MoistLoc Hydrating Crystal Serum 30ml - RM60.90

Serum ini bersifat ringan dan menyegarkan serta memberikan penghidratan yang sangat mendalam, mengaktifkan peredaran lembapan serta menghaluskan kulit. Ia mengandungi bahan-bahan seperti Ceramide dan Hyalusphere, serta Vitamin B3 bagi meningkatkan kekenyalan dan ketegangan kulit, Licorice untuk menenangkan kulit dan Hyaluronic Acid Complex bagi mengekalkan kelembapan kulit.

Selepas menggunakan toner, applykan serum ini bermula dari bahagia tengah muka kemudian ratakan keseluruh wajah. Apply 2x sehari pada waktu pagi dan malam juga.

My thoughts :
Serum ini kelihatan jernih tetapi ianya bersifat likat seperti gel cair. Tidak mengeluarkan bau. Suka dengan teksturnya yang ringan tapi terasa padat selepas di apply pada muka. Malah ia mudah meresap pada kulit tanpa meninggalkan kesan melekit pada kulit seperti sesetengah serum yang lain.
4. MoistLoc Hydrating Active Gel 50ml - RM50.90

Penggunaan gel dwi-fungsi ini sesuai digunakan secara ringan pada waktu siang dan sebagai mask pada waktu malam bagi mengekalkan kelembapan secara optimum, serta membuat kulit kelihatan lebih anjal dan elastik.

Bahan utama yang ada di dalam gel ini adalah Ceramide dan juga Patch H20 bagi memberi penghidratan yang berpanjangan. Sym Calmin dan ekstrak tumbuhan kompleks digunakan untuk menyegarkan kulit bagi menggantikan air dan menyalurkan air secara automatik dan Sacrum Algae bagi meningkatkan seri wajah.

Last steps after guna MoistLoc Serum, sapukan gel ini ke seluruh muka dengan rata. Kemudian anda boleh rasakan kelembapan pada kulit!

My thoughts :
Krim gel ini WA jadikan ia sebagai krim malam kerana pada waktu siang WA menggunakan moisturizer harian. Scent dia pun macam tiada bau, memang best. Apply pada waktu malam sudah membuatkan kulit WA kelihatan lebih lembap serta lembut dan lebih segar pada keesokkan harinya!
Ignore the over brighteness of the picture and just focus on my skin's condition

AMARAN!! Jangan lihat pada kecerahan gambar, mybe disebabkan faktor lighting (picture after), tapi sila fokus pada permukaan kulit WA selepas memakai Nuvit MoistLoc skincare! Kalau anda perhatikan betul-betul, keadaan kulit WA (sebelum) kulit kelihatan kering atau senang kata tak ada effect shining or oily. Dan di bahagian hidung WA agak terasa kasar apabila disentuh.

Tapi, cuba perhatikan pula gambar (selepas) WA pula. Nampak tak perbezaannya?? Kulit WA lebih moist dan seakan glossy kerana kulit terhidrat dengan jayanya! Yeayyy~ Itu bukan oily ye tapi kulit WA lebih sihat dan suka sangat bahagian hidung tu. Boleh toink toink lagi rasa kelembutan kulit. Hihi~~

Jika anda mempunyai kulit kering terutamanya, anda bolehlah mencuba Nuvit MoistLoc Skincare ini. Memang sangat mesra pengguna :)

More information please click the links below :



Tuesday, June 25, 2019

Hasil Redeem Point & Shopping Di Althea Korea!

6:16 PM 27 Comments

Redeem Point Althea Korea | Yeayy, finally baru dapat buat blog about this entry. Actually, barang-barang yang WA dah redeem ini lama dah sampai cuma kadang-kadang lupa nak story kat blog. Maklumlah, excited masa dapat barang. Padahal gambar semua dah ready shoot dulu. Hehehe!

As usually, siapa lagi tak kenal Korea? Korang kalau search word 'ALTHEA' kat blog WA ni, korang akan tahu apa itu Althea. Alaa, Korean web shopping online lahh! Memang directly from Korea tau. Bukan biasher-biasherr punya shipping. Hihihi!

I'm so sorry sebab tak ingat redeem point apa masa ni, tapi memang banyaklah dapat point. Yelah, shopping sana sini kan? Kumpul point so dapatlah shopping balik. Ehhh!~ So jom kita tengok barang Korea apa kali ini WA beli kat Althea.

Tan tan taraammmmm!! Inilah items yang WA sempat shopping tempoh hari. Mostly macam banyak barangan makeup kan? Sebelum ini WA banyak shopping barangan skincare. Sekali-sekala kita berubah selera pula. Just ada lah seketul dua skincare. Let's go see what another items!

1. Contour Cleanser Althea (150g)
Best gila pakai cleanser dari brand Althea sendiri ni. Memang WA banyak skincare tapi bila sometimes WA tak serasi with another product yang WA tengah try, WA akan get to back produk yang sesuai. Setakat ni adalah dalam 3 jenis cleanser berlainan brand yang WA pakai. So far its okay for my skin.

2. Natural Pure Cotton Pads (100pcs)
Ek elehh, cotton pads pun beli online. Ehh, sukati akulahh! Hahaha.. Sebenarnya, WA jenis cerewet juga kalau nak guna toner with kapas. Ada setengah kapas tu dia punya tekstur very bad lagi-lagi kalau kat kedai biasa punya. Ada yang dah terbuk, terburai dulu. So masa pakai toner tu rasa macam tak syok. Tapi bila belek-belek kapas kat Althea ni, tertarik pula sebab very fix dia punya tekstur. Alaa, nak cakap pun tak reti. Korang trylah tengok sendiri dalam web Althea tentang kapas ni. Dan ramai puas hati!

3. Air Cotton Makeup Base (40g) - Lavender
Selalu lalu kedai The Face Shop. Tapi jarang masuk sebab tak tahu nak beli apa. Tapi sejak tengok orang dok review brand The Face Shop ni terasa nak cuba juga. So WA try la tengok review dari youtuber. So far ramai kata makeup base ni best. So why not I try memandangkan harga dia berbaloi! 

4. No Poreblem Primer (30ml)
Primer sangat penting tau before makeup ank bagi makeup tahan lama. So WA pun decide nak cuba primer dari Korea yang tak pernah WA guna lagi. Selalunya WA guna yang local product je sebab senang nak dapatkan secara on the spot. Hehehe. Setelah pilih, akhirnya No Poreblem Primer jadi pilihan untuk cuba sebab feedback kat Althea ramai kata best. Kita pun nak try jugalah.

5. Missha Glow Tension Cushion [Line Friends Edition] (15g) - Beige
Cute sangat packaging cushion Missha ni kan? Masa nak pilih cushion, tertarik dengan Missha cushion ni dan ianya very unlimited edition. So tak nak ia sold out, WA cepat-cepat order! But of course lah bukan sebab packaging je. WA tengok juga review youtuber and guess what? Missha antara product yang paling ramai pengguna dari Asia Tenggara juga! WA ambil kod Beige, sebab kod Light/Natural dia sangat terang. Yelah, kulit orang Korea kan cerah melepak. Tak sama dengan kulit cerah orang Asia.

6. Cover Perfection Tip Concealer (6.5g) - Natural Beige
Kalau korang nak tahu, WA sejenis hantu concealer! Koleksi concealer WA banyak gila. Sebab tak semua concealer kita suka pakai. Ada yang cacky, ada yang terlampau creamy. So WA beli dan try and error. Kalau sesuai WA akan beli banyak-banyak buat stok. So far WA suka concealer brand The Saem ni. Tak salah pilihan sebab rupanya ramai dah yang cuba concealer ni dan  ramai bagi feedback kat web Althea.

7. Cotton Blush Missha (4g) - Vintage Robe
Tak ada blush dalam makeup harian memang tak sah bagi kaum wanita kan? Blusher ni satu benda wajib dalam makeup supaya nampak sweet gitu. Tertarik nak guna blusher dari Missha ni, packaging dia kecik je tapi color dia lawa weyyy! 

8. Missha 4D Mascara (7g)
Malas nak cakap banyak, sebab dari awal pembelian kat Althea hingga sekarang, maskara Missha ini dah satu kewajipan untuk dibeli. Memang best gila weii! Pakai pun senang tak bergumpal, melentikkan bulu mata secara natural. Senang kata best dan harga dia tak lebih RM20 pun macam local brand!

8. Missha Wish Tone Tint Velvet (4.6ml) - Pure Pink Coral & Pretty Pink
Bila seorang WA dah jatuh hati dengan produk Missha, maka semuanya WA nak try! Hahaha~ Orang Korea ni lebih suka pakai lip tint daripada lipmatte, sebab tu bibir dorang nampak moist je kan. Sebab lipmatte kan kadang-kadang boleh buat kulit bibir jadi kering.

9. Glamfox Fleurissant Lip Gloss (3.8g) - Honey & Peach Flower
One more thing, untuk bibir orang Korea suka juga guna lip gloss sebab sana cuaca sejuk. So dorang lebih prefer lipgloss dan liptint. WA pun nak try juga walaupun tak berapa minat dengan lipgloss ni sebab bibir WA bukan macam orang Korea. Hahaha!~

10. Every Day Mask 1 Sheet Boomdeahdah (25g) - Aloe/Berry/Lemon/Green Tea
Last but not least, mask sheet kena ada dalam chart juga! Yelah, dah kata shopping kat web Korea, mestilah wajib ada mask. Orang Korea jadikan mask muka ni sebagai rutin harian mereka sebelum tidur untuk dapatkan kulit lembap sentiasa sepanjang hari.

Tergugat tak tengok barang-barang yang WA shopping? Tahu mesti tergugat punya. Hehehe. Kalau korang nak shopping, bolehlah terjah website Althea di https://my.althea.kr/.

Wednesday, June 19, 2019

Makeup Touch Up Natural No Makeup Look | Shasha

10:43 PM 15 Comments

Natural No Makeup Look | Sebenarnya tak ada benda sangat pun nak share tapi sebagai kenangan kat blog, WA pun nak update jugalah simpan buat kenangan. Entri kali ini actually masa majlis kahwin sedara husband. Kalau kahwin belah husband or belah WA, memang tak boleh miss melainkan ada hal tertentu.

Pendek cerita, si pengantin DM tanya boleh makeupkan tak untuk dia? So bla bla bla, WA ambil jelah untuk touch up pengantin. Datang-datang majlis memanglah meriahkan suasana sebagai sedara kan. So mujurlah nak touch up pada waktu lepas zohor. Dan pengantin pun request natural no makeup look. Memang orang kata sesimple habislah. So WA buatlah sebagai mana yang dikehendaki pengantin ni.

Sorry ambil gambar selfie, gambar before tak sempat snap :D

Pengantin ni kulit dia lawa dah, putih pulak tuh. So, senanglah nak makeup natural kat dia. Tak banyak benda kena cover. Dan pengantin pula minta makeup sesimple yang boleh. Apa lagi, buat dalam 40 minit jugalah plus pengantin berbual-bual dengan kawan. Huhu... Alhamdulillah, pengantin suka dengan look ni. Tak heavy dan yang penting, inilah yg pengantin nak. Gambar yang ada yang ni jelah. Hehehe...

Bersama belah mak mertua & ipar 

Pelamin pengantin lawa giler! So kitaorang pun selfie kat pelamin :D

Ok itu sahaja nak share. Gambar dekat muka pengantin tak ada pula. Anak buah main hp tekan-tekan terdelete gambar. Aishhh, sabar jelah....

Sunday, June 16, 2019

Resepi Sambal Goreng Jawa Paling Ringkas & Mudah Dimasak

5:21 PM 25 Comments

Resepi Sambal Goreng Jawa | Hi semua! Lama tidak membebel di blog sejak dari awal puasa sampailah dah 2 minggu raya. Maklumlah super busy. Kerja-kerja review pun banyak yang kena tolak sementara waktu. Ini baru nak aktifkan balik blog. Hehehe..

Kali ini WA nak buat resepi senang. Resepi ini adalah menu wajib ada pada setiap pagi raya pertama kat rumah WA. Especially orang Jawa. Haa, siapa sama dengan WA? Angkat jari sikit! Hehehe... Oklah, sebenarnya menu Sambal Goreng Jawa ini ada pelbagai versi. Means ada yang letak bahan banyak, ada yang letak bahan sikit. Depends pada kita nak macam mana. Tapi bagi WA, kalau dah letak sayur tu, tak dipanggil Sambal Goreng Jawa, tapi dipanggil Sayur Goreng. Asas Sambal Goreng ni yang wajib adalah kicap, soo hoon, tempe! 

Jom layan resepi Sambal Goreng Jawa paling ringkas dan mudah dimasak versi family WA! Bahan pun tak payah banyak-banyak dah sedap! Cuma gambar bahan-bahan tak sempat nak snap sebab masak pagi-pagi raya kan. Kelam kabut dibuatnya. Huuhuhu~ *nanti kalau buat lagi, WA masukkan gambar bahan-bahan


Sambal Goreng Jawa

Bahan-bahan Yang Diperlukan (5-6 orang) :
1. Ikan bilis (1 genggam tangan/1 senduk nasi) - ditumbuk *banyak lagi sedap! 
2. Bawang putih (8-10 ulas) - ditumbuk/dimayang
3. Bawang besar (6 ulas) *mayang kasar
4. Cili merah hidup (8 tangkai) *dipotong serong
5. Cili padi (6 tangkai) - dipotong serong *nak pedas tambah lagi 
6. Kentang *ikut nak banyak mana
7. Tempe *ikut nak banyak mana
8. Soo hoon (1 peket sederhana/1 genggam tangan)
9. Tauhu kering/fucuk (1 peket) *potong kecil
10. Gula, garam dan ajinamoto *ikut citarasa
11. Kicap *ikut nak banyak mana

Bahan yang perlu digoreng dahulu :
- Tempe *potong dadu/kecil
- Kentang *potong dadu/kecil

Cara Masak Sambal Goreng Jawa :
1. Tumiskan bawang putih (4 ulas) dan ikan bilis yang telah ditumbuk sehingga warna sedikit kekuningan.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili padi yang telah dimayang/dipotong dan tumis sehingga naik bau aroma.
3. Masukkan gula, garam dan ajinamoto ikut citarasa anda, WA lebihkan pada manis-manis masin sedikit. Elakkan masin nanti tak sedap. Dia bukan manis macam makan manisan, sebab asalnya dah manis bawang dah.
4. Masukkan fucuk/tauhu kering dan soohoon yang telah direndam air tadi beserta air sedikit bagi kedua-duanya masak dengan betul.
5. Masukkan kicap ikut citarasa anda. Kalau nak gelap letak banyak. Pakai kicap manis ye. Kicap Jalen Manis warna kuning. Tak pakai lemak manis sebab nanti rasa dia lemak-lemak gitu.
6. Lastly, masukkan kentang dan tempe yang telah digoreng terlebih dahulu dan gaul bagi rata. Then, siap dan sedia untuk dihidang!

Dalam resepi ini, WA tidak menggunakan serai sebab arwah mak & makcik kata tak perlu sebab bau aroma tumis tu dah wangi. Ada orang suka letak kan? So depends. Tapi versi family WA tak letak serai. Dan kacang panjang serta tauhu basah tidak digunakan jika hendak tahan lama. Selalu kalau nak masak Sayur Goreng je baru WA letak tauhu basah, kobis dan kacang panjang (tiada kicap). Haa, google jelah rupa sayur goreng.

Jom cuba resepi Sambal Goreng Jawa versi mudah ni. Gerenti sedap!








Monday, May 13, 2019

The Most Beautiful New Collection of Althea A'bloom!

3:47 AM 14 Comments

New Collection Althea A'Bloom | Althea buat hal lagi weii.. Kali ini Althea mengeluarkan produk yang comel-comel packaging dia! Althea mana? Alaa, website shopping online barangan K-beauty yang terkenal worldwide tu. Serius weii, WA geram gila tengok packaging koleksi terbaru yang comel dari Althea iaitu Althea A'bloom.

Semuanya cute sangat! Cute dari segi tulisan, design, shape dan macam-macamlah. Sesuailah dengan nama A'bloom ni. Hati berbunga-bunga tengok set A'Bloom ni. Hehehehe~ Nak tahu tak apakah yang terdapat dalam set Althea A'bloom? Ada 4 produk baru dalam set A'bloom ini iaitu A'bloom BHA Blackhead Blaster, A'bloom Mask sheet (4 variasi), A'bloom Giant Meringue Puff dan A'bloom Baby Meringue Puffs.

Mari WA nak cerita satu persatu setiap jenis produk dan bagaimana perasaan WA selepas menggunakannya. Mesti korang nak tahun kan. Eceeehhh!~

A'bloom BHA Blackhead Blaster 
Ia merupakan blackhead/whitehead removal. Tapi kali ini didatangkan dalam bentuk stick putar bukannya mask jenis tarik tau. Dengan menggunakan Natural BHA (White Willow Bark Extract 5,000ppm), ia membantu untuk menyingkirkan blackhead/whitehead, sel kulit mati dan sebum yang berlebihan dengan mudah tanpa rasa sakit. 

Selain itu, ia turut menggunakan bahan seperti charcoal powder, apricot seed, tea tree leaf oil untuk skrub kulit muka tanpa rasa kerengsaan kerana ianya teksturnya akan slowly rasa ringan je pada muka. Sesuai untuk mereka yang jenis kulit berminyak atau kombinasi.

Cara Penggunaan :
1. Basuh muka supaya bersih daripada makeup. Nak effect lebih berkesan, gunakan tuala panas dan letak pada muka sebelum guna untuk membuka pori-pori.
2. Gosokkan BBB ini pada area yang terdapat blackhead/whitehead sehingga rasa puas.
3. Kemudian, bilas muka dengan air suam. 
4. Anda akan rasa kulit lebih moist dan tidak kerengsaan malah minyak berkurangan.
**Untuk effect lebih berkesan, gunakan setiap hari selepas mencuci muka.

Harga : RM16 (8g)

Sepanjang penggunaan, blackhead/whitehead WA masih ada, mungkin jika guna secara konsisten ia kan perlahan-lahan hilang. Tapi yang penting selepas menggunakannya, kulit rasa lebih lembap dan kurang berminyak.

My Rating : 3.5/5

A'bloom Mask Sheets (4 Variations)
Di Korea, tak sah kalau tak ada mask. Wajib kena ada! Sebab bagi mereka mask ini membantu untuk menyegarkan dan melembapkan muka. Sekarang pun di Malaysia dah ramai mula pakai mask sebab cuaca pun tak menentu sekejap panas sekejap sejuk kan. Setiap mask ada mempunyai fungsi yang hampir sama dan juga berbeza.

1. A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet (Water-Me-Long)
Mengandungi ekstrak tembikai bagi memberi penghidratan dan kelembapan pada kulit supaya kelihatan lebih segar. Manakala, lavendar untuk menenangkan kulit dengan bauan yang cukup tenang ketika memakainya.

Sesuai untuk semua jenis kulit terutama kulit kombinasi.

2. A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet (Sparkle-Me-Bright)
Mask ini mengandungi Lemon dan Lime yang kaya dengan kandungan Vitamin C dengan dos yang berganda untuk mencerahkan kulit serta memudarkan bintik gelap. Bahkan, teh hijau digunakan untuk mencerah sambil menenangkan kulit.

Bahan utama yang terdapat di dalamnya adalah seperti Niacinamide, Ekstrak Buah Citrus Lemon, Ekstrak Buah Jeruk Citrus Aurantifolia dan Ekstrak Daun Camellia Sinensis.

Sesuai digunakan oleh semua jenis kulit terutama kulit kombinasi.

3. A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet (Ac-Me-Peach)
Mask ini berfungsi untuk membersih dan melegakan kulit yang sensitif. Diperbuat dari ekstrak buah pic dan minyak pokok teh untuk mengawal pengeluaran minyak, mengimbangi kelembapan dan membersihkan kulit supaya menjadi lebih lembut dan halus.

Bahan utama yang digunakan ialah Ekstrak Buah Prunus Persica (Peach), Ekstrak Daun Melaleuca Alternifolia (Pokok Teh).

Sesuai untuk semua jenis kulit terutama kulit berminyak dan sensitif.

4. A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet (Avo-Cuddle-Me)
Buah Avocado kaya dengan antioksidan untuk menyuburkan dan melindungi kulit dari faktor alam sekitar serta mencegah kedutan. Ia diadun dengan ekstrak avocado dan bunga raya untuk kulit lebih lembut dan bersinar.

Harga : RM2 per sheet / RM15 per 10pcs

Kesemua mask ini sangat best digunakan. Malah kulit juga rasa lebih segar dan lembap sahaja. Akan tetapi, keadaan kepingan mask ini agak susah sedikit nak uruskan dan terlalu lebar dikawasan mata dan mulut. Huhuhu....

My Rating : 4.5/5



A'bloom Giant Meringue Puff
Penggunaan sponge sangat penting selain berus untuk meratakan foundation. Althea kini mengeluarkan sponge dengan kelainan rupa seperti puff dan sangat comel! Giant Meringue Puff ini bersaiz lebih besar dari yang Baby Meringue Puff. 

Puff ini dapat mengembang sehingga 1.5x dari saiz sebenar dengan cepat bagi kawasan yang luas pada muka seperti bahagian pipi, dahi dan dagu dan membuat kulit tampak flawless.

Cara penggunaan :
1. Untuk kesan dewy/glossy/moist finish - Basahkan puff dan perah sebelum makeup.
2. Untuk kesan matte finish - Tidak perlu basahkan, guna secara kering sahaja.

Harga : RM8/pc

A'bloom Baby Meringue Puff
Untuk memudahkan untuk meratakan foundation pada kawasan yang susah atau kecil, boleh gunakan Baby Meringue Puff pada bahagian seperti bawah mata, celah tepi hidung, tepi mulut dan celah antara kening dengan dahi. Senang digunakan kerana ianya bersaiz kecil dan boleh mengembang seperti yang Giant Merigue Puff juga.

Cara penggunaan juga sama dengan Giant Merigue Puff. Antara nak dry atau wetkan puff tersebut. Macam WA lebih prefer untuk basahkan puff supaya mudah untuk blend foundation or concealer tanpa rasa kesat.

Harga : RM11/3pcs

Puff mudah kembang dan lembut seperti sponge sebelum-sebelum ini WA guna. Tapi apabila nak cuci puff semula selepas guna, ia agak susah sedikit untuk hilang kesan yang ada pada puff dengan bersih untuk kali pertamanya. Dan semasa apply dimuka, terasa kasar sedikit dan foundation susah sikit untuk blend dengan baik as usually. Overall is okay :)

My Rating (for puffs) : 4/5



Tergugat tak tengok produk-produk yang kiut-miut ni? WA dah terpikat dan dah shopping lagi dah dekat website Althea https://my.althea.kr/  Tak percaya? Tengoklah nanti WA update dekat instagram WA. Kekekekeke~~