Sunday, July 28, 2019

Argania X Shazreeyana Shukri Mascara Review

9:37 PM 25 Comments

Maskara Melentik & Memanjangkan Bulu Mata | Sebelum ini WA ada ceritakan mengenai produk-produk Argania DISINI, so kali ini, WA nak ceritakan pula mengenai mascara mereka. Mascara ini merupakan hasil gabungan antara pihak Argania HQ serta seorang Make Up Artist (MUA) iaitu Shazreeyana Shukri. Kalau WA biasa panggil beliau sebagai Kak Love. WA adore gila dia tau!

Kali ini, WA tak nak bebel panjang sangat sebab WA nak cerita secara ringkas mengenai mascara keluaran terbaharu dari Argania HQ. Bagi WA mascara juga amat penting dalam rutin makeup harian. Tidak perlu berbulu mata palsu, hanya perlukan mascara sudah mencukupi gaya makeup anda. Tapi, tak semua mascara menepati citarasa kita kan?

Packaging Argania Mascara sedikit gemuk selain mascara yang lain. Manakala, mascara ini berbentuk full wand iaitu jenis gemuk dan bulu berus rapat-rapat. Selalunya bentuk full wand ini sesuai untuk menambahkan volume pada bulu mata (seperti yang dinyatakan pada kotak dan bekas mascara).

Suka dengan designnya yang sedikit gemuk dan sesuai dengan maksud volume up lashes. Kebanyakkan berus mascara WA lebih kurang macam Argania Mascara sebab WA lebih suka mascara yang boleh melebat dan memanjangkan bulu mata.

Kelebihan Mascara Argania X Shazreeyana Shukri :
  • Membantu melentik dan memanjangkan bulu mata
  • Mampu melebatkan bulu mata yang sedia ada
  • Memberi efek seperti memakai bulu mata palsu pada si pemakai
  • Tidak mencomotkan bawah mata
  • Ringan dan mudah dibawa ke mana sahaja
  • Mudah untuk dibersihkan dan tidak menanggalkan bulu mata
  • Tidak meninggalkan kesan hitam bawah mata selepas dibersihkan
Before & after apply mascara

Berdasarkan gambar di atas, WA telah mencuba dengan sendiri untuk melihat keberkesanan mascara ini sebelum dan selepas memakainya. Gambar sebelum merupakan gambar bulu mata asli WA tanpa memakai mascara Argania ini. Kemudian, WA mencuba dengan memakai sebanyak satu coat dan ternyata ianya membantu melentik dan memanjangkan bulu mata secara natural tanpa meninggalkan kesan yang clumping pada bulu mata. 

Untuk hasil yang lebih efektif, WA suka hasil dengan 2 coat kerana ia menampakkan seperti kita memakai bulu mata palsu. Malah, ketika memakai mascara ini, ada sedikit comot pada bahagian bawah mata dan WA tak sengaja bersihkan dengan menarik begitu je, tapi tak sangka ia langsung tak meninggalkan kesan hitam pada bawah mata. Bukan itu sahaja, ianya juga bersifat mudah kering dan senang untuk apply second coat selepasnya.

Nampak seperti memakai bulu mata palsu kan? 
Apa yang bestnya dekat Argania Mascara ini, ia membuatkan bulu mata nampak lebih natural seolah-olah memakai bulu mata palsu padahal tidak perlu pun. Buat masa ini, inilah mascara local produk yang WA suka setakat ini, kerana ianya tidak mencomotkan, tidak bergumpal seperti mascara local produk yang lain. Malah, ianya senang untuk dibersihkan dengan wet tissue, micellar water atau cleansing oil makeup remover. 

Bayangkan, gambar di atas WA hanya bersihkan mascara dengan menggunakan wet tissue sahaja. Tapi ianya senang ditanggalkan dengan sekali tarikan sahaja. Argania mascara ini bersifat non waterproof, kerana ianya senang untuk dicuci. Tapi bukanlah jika dikenakan air, mascara akan terus luntur. Sebab itu WA suka mascara sebegini. Sebab bukan senang nak cari mascara non waterproof tapi tak mudah luntur dan memberi kesan comot.

Keseluruhannya, selepas memakainya WA suka dengan tekstur mascara ini kerana ianya ringan walaupun apply 2 coat. Senang untuk dipakai dan dibawa ke mana-mana sahaja dan paling penting ianya bersifat non waterproof tapi tidak mudah luntur jika terkena air. Harga pun berbaloi sangat untuk didapatkan.

Jika korang berminat dan ingin mencubanya, bolehlah hubungi pihak Argania di :

Website : www.argania.my/ 

Facebook : Argania HQ

Instagram : @arganiahq

Monday, July 22, 2019

Mee Bandung Muar Original Sedap di Mee Bandung Fuad (Kamisah) Parit Bulat Muar

1:42 AM 14 Comments

Mee Bandung Muar Original | Orang Johor tak sah kalau tak pekena Mee Bandung Muar kalau datang singgah ke Muar. Tapi tak semua mee bandung rasa dia pure. Ada sesetengah kedai cakap mee bandung Muar original, tapi bila makan alahaii.. kecewa perut ini! 

WA memang penggemar mee bandung dari kecil lagi. Kalau dulu ada arwah mak, kitaorang akan berjalan-jalan dan sanggup singgah Muar cari kedai yang sedap. Dulu adalah satu tempat ni kat bandar Muar jual mee bandung original. Tapi sekarang kedainya dah kena sodok buat tempat lain so tak tahu orangnya pindah ke mana. Then, cari-cari jumpa tapi malangnya orangnya dah takde, anak dia buat. Tapi dah tak sesedap yang dulu dan isinya kedekut. Sorry terjujur.

Okay, abaikan kisah yang lama usah dikenang. Chewwahhh!! Hahaha... Sebenarnya hujung minggu baru ni mertua ajak makan mee bandung kat area kami, dekatlah juga sebab kami pun dah duduk sempadan Muar je. Mak mertua kata kawannya makan di kedai tu dan sedap katanya. So kami pun pergi selepas Magrib, takut kalau lepas Isyak, dah kehabisan. Huhu~

Sampai je di sana, kami blur tak tahu nak makan mee bandung apa. Sebab ada macam-macam menu. Yang WA ingat mee bandung biasa, mee bandung special, mee bandung ayam, mee bandung udang, mee bandung sotong, dan mee bandung double. Ayah dan mak mertua pilih menu Mee Bandung Double manakala WA dan suami memilih Mee Bandung Udang. 

Mee Bandung Udang RM23

Mee bandung sini isinya banyak weii! Ingatkan udang besar sahaja, tapi siap ada hirisan sotong kembang dan daging. Tak pastilah dia guna udang apa ni sebab besar tau. Rasanya udang galah ni sebab besar. Setiap satu pinggan ada 5 ekor udang. 5 ekor okay, bukan 2 ekor! Ada telur (belah bawah sekali dan tauhu). 

Mee Bandung Double RM30

Kenapa panggil double? Sebab ia ada 2 jenis seafood besar iaitu sotong dan udang. Sama seperti menu Mee Bandung Udang, terdapat 5 ekor udang dan satu ekor sotong besar sekali kepala sotong tau. isi lain sama ada tapi sotong kembang not sure ada ke tak sebab menu ini mertuaku punya. Hihi~

Saja bagi gambar dekat :D

Jangan terkejut kalau tengok harga macam itu ye. Selalu yang korang makan tu adalah Mee Bandung Biasa. Tapi kalau nak merasa yang lain, duit tu kenalah standby juga ye. Mungkin harga itu mengikut size udang/seafood yang lain. Bagi WA ianya berbaloi sangat kalau sekali sekala try makan sini. Kalau hari-hari memang kopaklah kan. Hahaha! 

Tapi serius nak cakap, rasa dia memang cukup! Betul-betul original lah! Kuahnya pedas tapi kaw betul masa menikmati. Sampai kami menghirup hingga licin kuah dalam pinggan. Kali ini barulah WA betul-betul dapat menikmati kesedapan rasa Mee Bandung Original di Muar. Kalau luar negeri jangan cakaplah, dulu duduk di Nilai masa zaman study, order mee bandung sekali makan rasa asam pedas daaa! Amma Appaaa~~

Kalau nak ke sini, cari signboard ni ye. Kedai gerai je tepi jalan. Tapi signboardnya dah berubah sikit. Tak silap tulis Mee Bandung Fuad (Kamisah) Pt Bulat. Kedai ini tak sure bukak pukul berapa sebab lupa nak tanya. Dan ia tutup pada pukul 11 malam. Jika pelanggan kurang atau bahan habis, ia tutup awal sikitlah.

Untuk memudahkan pencarian, korang boleh search sahaja di maps. Just google maps Mee Bandung Fuad (Kamisah@Manisah) Pt Bulat Muar dan ianya akan detect di ruangan carian tersebut. Rugi kalau anda tidak merasa mee bandung sedap di kedai Mee Bandung Fuad Pt Bulat ini yang beralamat Jalan Muar, Kampung Parit Pechah 81450 Parit Jawa Muar.

Rating : 10/10 untuk masakan !


Tuesday, July 16, 2019

ARGANIA | Akhirnya Jumpa Produk Yang Berasaskan Minyak Argan

7:02 AM 25 Comments

Argania | Sebenarnya dah lama dah draft tentang entry Argania ini dari masa raya lagi. Tapi disebabkan WA tak mencuba sepenuhnya lagi so WA hold dulu. Yelah, nak mencuba produk ni bukan boleh hari ini pakai ini, esok pakai lain. So kali ini barulah dapat nak review sepenuhnya.

Baru-baru ini WA berpeluang untuk mencuba local produk pula. Tapi local produk yang berasaskan minyak argan. Haa, Packagingnya sangat tertarik kerana ia menggunakan tumbuh-tumbuhan dimana ia diperbuat dengan bahan semula jadi seperti argan oil, lavender oil dan bergamot oil. Dan semestinya korang semua tahu akan kelebihan minyak argan pada kulit kan? WA memang addict dengan minyak argan tau especially bila nak makeup. Nak tahu sebab apa? Baca sampai habis. Hihi~

Dalam satu kotak ini mengandungi 4 jenis produk Argania iaitu Argania Facial Wash, Argania Facial Mist, Argania Light dan Argania Wonder Oil. Ada yang WA dah gunakan awal bulan lepas masa raya tu seperti facial wash dan mist sebab nak try dulu kan. But yang Argania Light dan Wonder Oil tak sempat nak try until lah early July. Yup, awal bulan haritu baru dapat cuba. Thats why entry ini hold dulu. So, jom kenali keempat-empat produk ini!

1. ARGANIA FACIAL WASH (Multi Action Cream Cleanser) 60ml - RM50
Direka dengan bentuk pump senang untuk digunakan dan lebih hygiene dan terpelihara kandungan didalamnya. Merupakan cream cleanser seperti yang dinyatakan, cleanser ini diformulasikan untuk menanggalkan sisa solekan serta kekotoran pada kulit, menyegar dan melegakan kulit tanpa meninggalkan kesan kerengsaan. Ia dihasilkan dengan Argan Oil dan Hyaluronic Acid untuk memperbaiki serta melembapkan kulit secara berpanjangan.

Apa yang bestnya sewaktu menggunakan cleanser ini, ia tidak mengeluarkan buih yang terlampau banyak seperti cleanser yang lain. WA suka cleanser seperti ini kerana ia tidak mengeluarkan minyak yang berlebihan dan membuat kulit terasa kasar disebabkan penghasilan buih yang banyak. Dan ia sesuai digunakan oleh semua jenis kulit dan tiada menggunakan sebarang bahan merbahaya seperti paraben dan SLS.

2. ARGANIA FACIAL MIST 60ml - RM50
Seperti biasa, facial mist dengan rekaan dalam bentuk botol spray ini dicipta untuk menaikkan tona kulit muka supaya kelihatan lebih segar, malah boleh digunakan pada bila-bila masa sahaja terutama ketika kulit terasa letih dan kering. Bahkan, bukan itu sahaja! Korang juga boleh menggunakannya sebagai setting spray sebelum dan selepas makeup untuk lock makeup supaya tahan lebih lama dan suitable for all skin types gaiiss!

Facial mist ini bertekstur watery, like as other mist too. Cepat meresap pada kulit dan membuat kulit rasa lebih segar dan sihat dengan kandungan bahan seperti Argan Oil, Rose Water dan Bergamot Oil. Macam WA, selalunya mist ini WA gunakan ketika sebelum dan selepas makeup supaya muka nampak segar sentiasa! To be honest, spray ini agak kuat & banyak kuantiti yang keluar bila spray, jadi dinasihatkan sedikit untuk spray dengan jarak yang betul ya. But overall its okay for me. Feel like it rejunavated my skin. Hihi!~

3. ARGANIA LIGHT 30ml -RM63
Argania Light ini telah dirumus khas dengan campuran Minyak Argan tulen bersama dengan Minyak Lavender dan Minyak Bergamot bagi menghasilkan pengaktifan untuk penyerapan yang lebih cepat dan menawarkan kelembapan berganda pada kulit. Sesuai digunakan untuk yang berkulit kering, berminyak dan sensitif dan sangat berkesan untuk menjana sel kulit baru.

Ianya mempunyai tekstur yang berminyak tetapi tidaklah terlalu pekat kerana ia mengandungi campuran minyak. Ia membantu meningkatkan tona kulit dan mengurangkan kedutan dan garisan pada kulit serta melembapkan kulit terutama kulit yang kering. Argania Light ini boleh digunakan sebelum atau bersama foundation untuk mendapatkan hasil yang lebih halus. Ianya sesuai digunakan untuk makeup harian, atau makeup light or natural.

4. ARGANIA WONDER OIL 30ml - RM50
Bekasnya sama seperti Argania Oil, cuma bahannya sahaja yang berbeza. Untuk Wonder Oil ini, ia menggunakan 100% pure Argan Oil iaitu Cold Pressed Argan Oil dimana ianya kaya dengan Vitamin E untuk membantu menyerap dengan lebih tinggi ke kulit bagi memberi kesan bersinar dan berseri kulitnya untuk memastikan kulit anda dilindungi. Wonder Oil ini sesuai digunakan pada kulit wajah, rambut dan badan terutama sekali bagi yang berkulit kering, berminyak dan sensitif.

Kelebihan yang ada pada Wonder Oil ini, ia dapat menghidrat dan menyuburkan kulit atau jadikannya sebagai moisturizer harian untuk orang yang berkulit kering terutamanya. Selain itu, ia juga dapat mengawal pengeluaran sebum dan minyak pada muka bagi yang berkulit oily. Bukan itu sahaja, ia membantu mengurangkan kulit kasar, menghilangkan kulit yang kusam serta memudarkan parut jerawat dan jeragat jika konsisten dalam penggunaan.

Tekstur sedikit pekat dari yang light kerana ia mempunyai pure argan oil. WA menggunakannya ketika hendak makeup heavy dan dipakai pada waktu malam. Bila keesokkan harinya, kulit rasa lembut dan lembap je. Serius tak tipu tau! Sebab tu WA suka dengan Argan Oil ni. Lock makeup dan tahan lebih lama gitu. Tapi WA tak try lagi dekat rambut dan badan sebab rasa sayang pula nak pakai banyak-banyak. Kekekekeke!~

Ini adalah hasil makeup menggunakan Argania Facial Mist dan Argania Wonder Oil. Makeup kelihatan lebih smooth seperti kulit yang licin. Padahal kulit tak seindah ini. Ini semuanya gara-gara Argania Wonder Oil! Hehehehe...

Argania selamat digunakan kerana ia mempunyai KKM dan juga sijil Halal JAKIM. Malah ianya diperbuat dari tumbuhan² semula jadi tanpa bahan yang merbahaya.

Untuk full video, korang boleh lihat di instagram WA sendiri dan search by hashtag #WAmakeuptutorial.

Honestly, after guna this product I love dengan bahan utamanya iaitu Argan Oil yang membantu dalam melembapkan kulit dan teksturnya yang tidak menghampakan. Manakala, setiap jenis produk ini juga mempunyai fragrance yang lembut dan lebih kepada bau aroma minyak sahaja.

Dalam makeup harian WA, memang akan memakai minyak untuk melembapkan kulit supaya tidak berminyak dan kering sepanjang hari. Malangnya minyak argan tersebut susah untuk didapati. Puas mencari sampai terjumpanya Argania ini, hidup kembali tersenyum! :) Selalunya argan oil ini WA jadikan sebagai pelembap atau primer untuk lock makeup juga. 

Jika korang berminat untuk mengenai lebih lanjut mengenai produk Argania, bolehlah hubungi laman yang tertera seperti berikut :

Website : 

Facebook : 

Instagram : 


Monday, July 8, 2019

NUViT MoistLoc Skincare | Mengekalkan Kelembapan Yang Berpanjangan

6:02 PM 21 Comments

Nuvit MoistLoc Skincare | Keadaan cuaca yang tidak menentu sekarang ini membuatkan kulit WA terjejas. Apatah lagi sekarang musim sekejap panas sekejap hujan. Tapi tempat WA ni kerap sangat bercuaca panas. Nak tunggu hujan tu memang tengok langit jelah sepanjang hari dengan harapan hujanlah selebat-lebatnya. Disebabkan cuaca yang panas terik ni, kulit WA lebih mudah terdehidrasi lagi-lagi bahagian hidung.

Baru-baru ini WA ada terjumpa skincare yang sesuai sangat dengan kulit kering. Dan akhirnya WA excited nak mencubanya. Mana tahu ia sesuai dengan kulit WA sekarang kan? Why not I cuba this skincare, Nuvit MoistLoc!

Nuvit telah mencipta 3x ganda aksi penghidratan kompleks dengan CeraHA+ iaitu kombinasi ramuan yang unik serta bertekstur ringan dan fungsi yang disasarkan untuk lapisan kulit yang berlainan berdasarkan teknologi penyelidikan saintifik yang tinggi, dimana ia dapat membantu memperbaiki lapisan pelindung kulit (Ceramide) serta mengaktifkan sistem penghidratan kulit (ekstrak Viola Tricolor) bagi mencegah kulit dari dehidrasi dan mengekalkan kelembapan secara optimum (Hyalusphere) dengan menggunakan 3 konsep berikut :-
  • Memperbaiki (Repair)
  • Menyegarkan (Rejunavate)
  • Memulihkan (Revitalize)
Keistimewaan Produk Nuvit MoistLoc

Ia menggunakan formulasi yang efektif dan lebih selamat dengan kombinasi antara sains dan ekstrak tumbuhan semulajadi, malah ianya juga bebas dari paraben, bahan wangian dan alkohol. Nuvit MoistLoc skincare ini sangat sesuai untuk semua jenis kulit, terutamanya pada yang berkulit kering. 

Bahan CeraHA+ yang terdapat dalam Nuvit ini mempunyai kebaikan 5 dalam 1 untuk melindungi kulit dari terdehidrasi. Antaranya ialah :

1. Lapisan pelindung kulit yang sihat
2. Mengaktifkan peredaran lembapan
3. Kelembapan yang kekal berpanjangan
4. Kulit yang segar dan lembut
5. Kulit yang lebih anjal dan elastik

Kenali 4 Jenis Produk yang Terdapat Dalam Nuvit MoistLoc Skincare

1. MoistLoc Hydrating Double Action Cleansing Milk 100ml - RM27.90

Pembersih muka dan penanggal solekan 2 dalam 1 yang unik (membersihkan serta menyegarkan) dengan teknologi terkini dalam melembut, memperbaiki, menghidrat serta melindungi kulit daripada masalah yang disebabkan oleh habuk atau debu.

Bahan yang terkandung seperti Ceramide untuk memperkuatkan lapisan pelindung kulit, Pollushield (anti-pencemaran) melindungi kulit daripada pencemaran dan Licorice bagi melegakan kulit. Malah ia juga menggunakan Vitamin E dan Shea Butter dalam cleanser ini. Cleanser ini mempunyai bau yang sangat menenangkan.

Easy to use! Hanya picit pada tapak tangan yang basah dan sapukan pada muka dengan lembut. Kemudian bilas dengan air dan gunakan pada waktu pagi dan malam.

My thoughts :
Suka dengan tekstur yang seakan milk pada permulaannya, tetapi apabila disapu pada muka ianya tidak berbuih seperti cleanser yang lain. Inilah yang WA suka sebab ia tak mengeringkan kulit dengan kehadiran buih yang banyak! Malah, kulit terasa lebih ringan dan segar selepas basuh muka.
2. MoistLoc Hydrating Toner 150ml - RM33.90

Tekstur toner tidak berminyak ini dapat menghidratkan, menyegarkan, melembutkan kulit serta membantu memperbaiki lapisan kulit untuk mengekalkan keseimbangan air dan minyak pada kulit.

Dengan penggunaan bahan seperti Ceramide, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin E, Ekstrak Viola Tricolor dan Hyaluronic Acid Complex ia dapat menjadikan kulit lebih seimbang dan sihat. Malah ianya dapat melembutkan kulit dan menghidratkan kulit supaya terasa lebih segar dan melegakan.

Hanya sapukan dengan lembut pada kulit dengan kapas atau tapak tangan. Gunakan 2x sehari pada waktu pada dan malam.

My thoughts :
Selalunya toner dalam keadaan yang likat dan mempunyai bau yang agak kuat, tapi Nuvit telah mengeluarkan toner jenis cecair serta tidak berbau pelik dan ianya cepat meresap ke dalam kulit tanpa membuatkan kulit berminyak dan kulit WA rasa seakan lembut seperti kulit bayi!
3. MoistLoc Hydrating Crystal Serum 30ml - RM60.90

Serum ini bersifat ringan dan menyegarkan serta memberikan penghidratan yang sangat mendalam, mengaktifkan peredaran lembapan serta menghaluskan kulit. Ia mengandungi bahan-bahan seperti Ceramide dan Hyalusphere, serta Vitamin B3 bagi meningkatkan kekenyalan dan ketegangan kulit, Licorice untuk menenangkan kulit dan Hyaluronic Acid Complex bagi mengekalkan kelembapan kulit.

Selepas menggunakan toner, applykan serum ini bermula dari bahagia tengah muka kemudian ratakan keseluruh wajah. Apply 2x sehari pada waktu pagi dan malam juga.

My thoughts :
Serum ini kelihatan jernih tetapi ianya bersifat likat seperti gel cair. Tidak mengeluarkan bau. Suka dengan teksturnya yang ringan tapi terasa padat selepas di apply pada muka. Malah ia mudah meresap pada kulit tanpa meninggalkan kesan melekit pada kulit seperti sesetengah serum yang lain.
4. MoistLoc Hydrating Active Gel 50ml - RM50.90

Penggunaan gel dwi-fungsi ini sesuai digunakan secara ringan pada waktu siang dan sebagai mask pada waktu malam bagi mengekalkan kelembapan secara optimum, serta membuat kulit kelihatan lebih anjal dan elastik.

Bahan utama yang ada di dalam gel ini adalah Ceramide dan juga Patch H20 bagi memberi penghidratan yang berpanjangan. Sym Calmin dan ekstrak tumbuhan kompleks digunakan untuk menyegarkan kulit bagi menggantikan air dan menyalurkan air secara automatik dan Sacrum Algae bagi meningkatkan seri wajah.

Last steps after guna MoistLoc Serum, sapukan gel ini ke seluruh muka dengan rata. Kemudian anda boleh rasakan kelembapan pada kulit!

My thoughts :
Krim gel ini WA jadikan ia sebagai krim malam kerana pada waktu siang WA menggunakan moisturizer harian. Scent dia pun macam tiada bau, memang best. Apply pada waktu malam sudah membuatkan kulit WA kelihatan lebih lembap serta lembut dan lebih segar pada keesokkan harinya!
Ignore the over brighteness of the picture and just focus on my skin's condition

AMARAN!! Jangan lihat pada kecerahan gambar, mybe disebabkan faktor lighting (picture after), tapi sila fokus pada permukaan kulit WA selepas memakai Nuvit MoistLoc skincare! Kalau anda perhatikan betul-betul, keadaan kulit WA (sebelum) kulit kelihatan kering atau senang kata tak ada effect shining or oily. Dan di bahagian hidung WA agak terasa kasar apabila disentuh.

Tapi, cuba perhatikan pula gambar (selepas) WA pula. Nampak tak perbezaannya?? Kulit WA lebih moist dan seakan glossy kerana kulit terhidrat dengan jayanya! Yeayyy~ Itu bukan oily ye tapi kulit WA lebih sihat dan suka sangat bahagian hidung tu. Boleh toink toink lagi rasa kelembutan kulit. Hihi~~

Jika anda mempunyai kulit kering terutamanya, anda bolehlah mencuba Nuvit MoistLoc Skincare ini. Memang sangat mesra pengguna :)

More information please click the links below :