Sunday, March 15, 2020

REVIEW | Catrice 24H Made to Stay Make Up Foundation

1:45 AM 7 Comments


Catrice Foundation | Hello semua! Aku kembali lagi setelah beberapa minggu aku cuti dari menghadap blog atas sebab tertentu. Actually kan, aku kalau masuk drugstore tak kisahlah Watsons ke Guardian, memang aku akan rambang mata kat bahagian cosmetic. Especially time Beauty Sales 50%!! Uuuuiiii tak tahannn :DSo, this time aku nak share dengan korang satu produk dari drugstore yang aku telah gunakan sekarang.

Pendek cerita, disebabkan aku jenis suka try foundation, so aku tertarik nak guna foundation by Catrice ni sebab dulu aku pernah try yang HD punya sumpah best. Itu yang aku nak try Catrice foundation yang versi lain pula iaitu Catrice 24H Made to Stay Foundation. 

Aku suka sangat dengan produk dari Catrice sebab produk ini lebih kurang affordable juga jika  ingin memilikinya. Kalau korang lihat youtuber mat salih, kebanyakkan ramai mencuba dan mengguna produk jenama Catrice kerana di atas kualiti dan packagingnya yang setaraf high end brand tetapi boleh didapati dengan harga yang murah.So kali ini aku beli Catrice 24H Made to Stay Make Up Foundation kod Vanilla Beige 015.

Tak nak cakap banyak, apa yang seperti diklaimkan, foundation Catrice ini sememangnya :
  • Last up to 24 hours
  • Perfect coverage
  • Mattifying (bersifat matte)
  • Waterproof (kalis air)
  • Anti-Oksidan
Susah nak jumpa foundation drugstore yang jenis waterproof jadi bila dah jumpa ni rasa excited pula. Tapi bagi kaum wanita yang solat, anda tidak digalakkan memakainya kerana mengambil masa untuk membersihkannya seperti foundation yang lain. Jika ingin pakai juga, anda perlulah membawa cleanser oil dan pencuci muka untuk membuang makeup yang jenis waterproof ini. Macam aku haritu guna time aku period je, so dapatlah tengok kesan penggunaan macam mana. Aku pakai dari pagi ke malam still maintain ok. Tak luntur pun. Cuma peluh tu kenalah dap-dap dengan span ke apa kan.

Dapat bayangkan tak dengan harga foundation dalam RM30++ ini, foundation ini berjaya membuktikan apa yang diklaimkan itu benar? But, I don't know lah kalau korang pakai, tak berapa menjadi. Ikut skin masing-masing kot. Macam aku, kulit aku jenis kombinasi, dry - oily skin. So bila dry, aku akan mixkan foundation ni dengan sedikit face oil (argan oil). So far okay je aku pakai. Tapi more sesuai kulit berminyaklah kalau dah bersifat matte ni.

Lupa nak cakap pasal packaging foundation ni. Hehehe... Aku suka sangat dengan design botol ini. Nampak macam highly brand sebab ianya diperbuat dari botol kaca yang bersifat matte dan mempunyai pump tangan. Serius aku cakap sebab mostly highly brand using this designed too. 

Foundation liquid dari drugstore ini sangat mudah untuk digunakan kerana adanya hand pump dan senang untuk handle kadar pengeluaran dos setiap kali ingin menggunakannya. Jadi, ianya lebih safety dan tidak mudah masuk angin yang boleh menyebabkan foundation tersebut menjadi kering. Tekstur foundation Catrice 24H Made to Stay ini bersifat cecair dan matte.

Ini hasil aku menggunakan Catrice 24H Made to Stay Make Up Foundation dan aku suka sangat dengan hasilnya yang memuaskan hati. Makeup nampak lebih smooth dan yang pastinya senang sangat nak apply makeup yang lain selepas menggunakan foundation ini. Sampaikan kawan aku tanya kau makeup lagi sekali ke wa? Idok ler aku nak makeup kali ke-2 lagi camni tau. Hahaha!

Kalau korang nak dapatkan Catrice 24H Made to Stay Make Up Foundation ini, korang bolehlah beli di mana-mana cawangan drugstore Guardian di seluruh Malaysia. See u guyys laterr!!



Wednesday, January 22, 2020

Ephyra Skincare Series | Dapatkan Kulit Flawless Tanpa Jerawat & Jeragat

10:27 PM 30 Comments

Nak Dapatkan Kulit Flawless? | Penjagaan muka sebenarnya sangat penting untuk semua orang lagi-lagi kaum wanita. Pelbagai kewujudan skincare yang ada sekarang tinggal pilih sahaja mana yang sesuai. Tak terkecuali aku juga, mesti nak mencari skincare yang sesuai dengan skin type dan juga skin concern kita apa. Silap pilih, kadang kulit jadi teruk. 

Baru-baru ini, aku teringin nak cuba satu local skincare ini. Sebabnya sebelum ini aku memerhati je segala feedback customer Ephyra dan kawan aku pun ada mencuba skincare tu, And finally, aku sudah memilikinya iaitu Ephyra Skincare Series. Sebelum aku nak story pengalaman aku cuba produk tersebut, apa kata kita kenali serba sedikit mengenai Ephyra ini?

Apa Itu Ephyra?

Ephyra merupakan satu jenama produk kesihatan dan kecantikan yang telah menerajui pasaran Malaysia, Brunei dan Singapura sejak dari tahun 2012 lagi dimana ia meletakkan Kualiti Produk, Keselamatan dan Kepuasan Pelanggan sebagai top 3 dalam perniagaan mereka. 

Kini Ephyra telah mengeluarkan pelbagai produk seperti Ephyra Plus, Ephyra Skin Bar, Ephyra Skin Nano, Ephyra Skin Snow, Ephyra Lipmatte dan juga Ephyra Matte Glow Foundation. Dan aku memilih untuk menceritakan pengalaman aku menggunakan Ephyra Skincare Series kali ini kepada anda semua. 

Ephyra Skincare Series mengandungi 3 items iaitu Ephyra Skin Bar (sabun muka), Ephyra Skin Nano (serum) dan Ephyra Skin Snow (moisturizer) bagi melengkapkan step skincare paling mudah buat anda semua. 

Untuk pengetahuan anda semua, Ephyra Skincare Series telahpun menjalani ujian makmal SGS yang merupakan makmal tambahan dan sokongan bertaraf antarabangsa bagi menguji setiap sampel produk tersebut secara rawak samada mengandungi bahan merbahaya seperti Merkuri, Hydroquinone, Paraben dan lain-lain. Dan ianya terbukti selamat dan bebas untuk digunakan serta mempunyai kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Bukan itu sahaja, Ephyra juga telah mendapat Anugerah Super Health Brand untuk tahun 2016-2017 dan 2018-2019. Anugerah Super Health Brand ini merupakan anugerah dari The Asian Pacific Excellent Top Brand Recognition dan ia diukur berdasarkan kualiti produk,  maklum balas dari pada pengguna serta berdasarkan reputasi baik produk di pasaran.

EPHYRA SKINCARE SERIES
1. Ephyra Skin Bar (sabun cuci muka) - NOT190903359K

Ianya diformulasikan dari 100% bahan semulajadi serta tidak mengandungi bahan-bahan kimia yang merbahaya, selamat dan sangat sesuai digunakan untuk semua jenis kulit seperti kulit kusam, kulit berminyak, kulit berjerawat dan sensitif. Cecair buih yang terhasil dapat membantu membuang segala lebihan minyak yang memerangkap  pelbagai kotoran dan bakteria yang boleh terjadinya pertumbuhan jerawat pada kulit wajah. 

Di dalam Ephyra Skin Bar ini mengandungi bahan-bahan seperti berikut :
  1. Bearberry Alpha Arbutin : Ekstrak buah beri yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk membantu mencerahkan kulit dan menjadikan tona kulit lebih sekata serta bersih dari bintik-bintik hitam.
  2. Rice Bran Oil : Bahan semulajadi dengan kandungan nutrient dan agen antioksida yang mampu mengurangkan tanda-tanda penuaan serta menyihatkan kulit dari dalam dan memperbaiki permukaannya.
  3. Carrot Extract : Sifat anti keradangannya membantu mengaktifkan semula sel kulit dan menjadikan tona kulit sekata, bersinar dan membantu memperbaiki tisu kulit muka dari sinaran matahari.
  4. Rumpai Laut : Salah satu agen anti keradangan kepada jerawat, menjadikan kulit lebih anjal, serta menjadikan kulit lebih tegang dan halus.
  5. Banana Enzyme : Bertindak sebagai agen anti penuaan yang memperbaiki tekstur dan tona kulit bagi menjadikan kulit lebih licin, halus dan berseri.
  6. Glyserin : Berguna bagi membantu merawat kulit eczema dan mengurangkan jangkitan bakteria pada kulit serta memberi kelembapan pada wajah.
  7. Kolagen : Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan sel kulit serta mempercepatkan pembaharuan sel dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
  8. Glutathione : Membantu mencerahkan kulit serta mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
Kebaikan Ephyra Skin Bar 
  • Melembapkan kulit wajah
  • Menanggalkan kotoran minyak dan kulit mati
  • Memudarkan parut jerawat & jeragat
  • Melicinkan kulit muka
  • Menghilangkan 'blackhead' di muka
  • Kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang
Cara Penggunaan : Basahkan sabun ini hingga ia keluarkan buih sabun. Kemudian buat sapuan pada muka dalam 5-10 saat dan kemudian bilas hingga bersih.

My Experience :
Aku suka dengan Epyhra Skin Bar ini kerana aku bukanlah penggemar sabun buku sebab takut mudah habis. Ternyata ianya tidak sama sekali. Sangat jimat menggunakan sabun ini walaupun dah beberapa kali terkena air, ia tidak mudah larut yang boleh membuatkan rasa membazir. Love sangat! Bukan itu sahaja, selepas membersihkan muka dengan skin bar ini anda akan dapati kulit anda lebih bersih, rasa ringan kat muka dan lebih rasa refreshing gitu.

Harga : RM39

2. Ephyra Skin Nano (serum) - NOT190807960K

Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum ini merupakan serum berteknologi Nano yang dihasilkan di Switzerland. Dengan kuasa teknologi Nano, serum ini bersifat tidak mudah melekit dan mudah meresap ke dalam kulit dengan gabungan formulasi beberapa bahan antioksida, ia membantu mencerah dan mengekalkan keanjalan kulit.

Serum ini dapat membantu mengecutkan jerawat dan melembapkan kulit kerana ia akan meresap ke dalam kulit serta memperbaiki strukstur lapisan kulit yang telah rosak akibat faktor umur, pencemaran dan cahaya matahari.

Bahan-bahan yang ada di Ephyra Skin Nano adalah :
  1. Silanol + Hyaluronic Acid : Berfungsi untuk melembapkan kulit, mengurangkan garis halus, memperbaiki tekstur kulit yang rosak dan mempercepatkan pembaharuan sel kulit baru yang sihat.
  2. Arbutin Semulajadi (ekstrak buah beri) : Ia diekstrak dari buah beri dan bertindak sebagai agen pencerahan yang paling berkesan. Membantu melindungi kulit dari masalah pigmentasi dan menghilangkan bintik hitam pada kulit.
  3. Vitamin C : Mengandungi asid askorbik yang berfungsi untuk membunuh bakteria pada kulit, mencerahkan kulit dengan selamat, melindunginya dari radikal bebas dan menghalang kulit kusam serta tompok hitam. Ia juga membantu mengecilkan liang pori yang terbuka dan memulihkan struktur kulit akibat jerawat dan jeragat.
  4. Vitamin E : Memudarkan parut jeragat dengan pantas, mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan garis halus dan kedutan pada kulit, melegakan kulit terbakar (sunburn) dan membuang sel-sel kulit mati akibat jeragat.
  5. Glutathione : Membuat kulit rasa lebih muda, segar dan bersih, menghalang penghasilan Tyrosinase yang menyebabkan terhasilnya bintik hitam, melambatkan proses penuaan kulit wajah dan berfungsi sebagai agen antioksida pada kulit dengan memperbaharui sel kulit yang baru.
Ephyra Skin Nano juga mempunyai kebaikan yang tersendiri iaitu :
  • Memudarkan parut jeragat dan bintik-bintik hitam
  • Mengecilkan pori-pori terbuka
  • Menganjal dan menegangkan kulit wajah
  • Mencerahkan kulit kusam
  • Memperbaiki tona kulit tidak sekata
  • Melegakan kulit terbakar (sunburn)
  • Membuat kulit tampak glowing
Cara Penggunaan : Selepas cuci muka, keringkan muka. Semasa kulit masih lembap, dap-dap segera serum pada seluruh muka kecuali mata terutama di tempat yang berjerawat boleh banyakkan sedikit serum tersebut. Tak pedih pun, jangan risau!


My Experience :
Masa mula-mula nak guna serum ini, aku rasa macam was-was sebabnya bila serum agak pekat sedikit, mesti akan membuat kulit kita rasa melekit kan? Tapi, bila guna serum ini, tak rasa melekit pun tau. First sapuan tu memang rasa basah-basah lembap, tapi tak berapa lama kemudian dalam 1 minit gitu kita akan rasa ehh, aku dah pakai serum ke belum ni?

Ini sebabnya Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum ini bersifat tidak melekit dan cepat meresap ke dalam kulit. Memang best sangat. Malah kulit rasa lebih sejuk je selepas apply serum ni. Bukan itu sahaja, kulit rasa lebih gebu halus gitu. Hihi~

So far, aku pakai serum ini memang terbaiklah. Kulit makin rasa lebih lembap dan segar sentiasa.

Harga : RM68 

3. Ephyra Skin Snow Advanced White Repair (moisturizer) - NOT190807961K

Ia merupakan pelembap wajah dengan berteknologi Geno-White bagi mengekalkan kelembapan pada kulit wajah untuk jangka masa yang panjang. Penggunaan ini mengambil masa dalam  seawal 9-14 hari penggunaan dan ianya sesuai dengan semua jenis kulit.

Moisturizer ini tidak sama seperti moisturizer yang lain kerana ianya bersifat water based dimana ia boleh membantu melembapkan kulit sehingga 12 jam. Dengan menggunakan teknologi Geno-White, ia berjaya mengawal penghasilan melanin dalam kulit dan mengelakkan pertumbuhan jeragat serta bintik hitam dan menjadikan tona kulit lebih sekata.

Maka, dengan penggunaan yang konsisten, anda akan dapat hasil yang memberangsangkan kerana memiliki kulit yang cantik, sihat dan glowing.

Ianya diperbuat daripada bahan-bahan seperti berikut :
  1. Arbutin Semulajadi : Melembut dan mencerahkan wajah supaya kulit menjadi segar dan tona kulit lebih sekata.
  2. Vitamin C : Membantu mencerahkan kulit dan mengandungi asid askorbik yang membantu membunuh bakteria pada kulit.
  3. Vitamin E : Berfungsi mengekalkan kelembapan kulit supaya kulit tidak kering dan menghalang kulit daripada pigmentasi dan jeragat.
Kebaikan Ephyra Skin Snow Advanced White Repair juga boleh tahan hebatnya. Antaranya :
  • Menambah & mengekalkan kelembapan kulit wajah
  • Mencerahkan kulit wajah secara semulajadi
  • Menghindarkan kulit dari jeragat dan pigmentasi
  • Melindungi kulit dari sinaran UV matahari
  • Menyamakan tona kulit supaya lebih sekata
  • Menganjalkan kulit wajah agar rasa segar dan muda
  • Mengurangkan tanda penuaan wajah
  • Membuat kulit lebih berseri untuk tampak kekal muda dan bersih
Cara Penggunaan : Selepas memakai serum, ambil moisturizer ini ikut jumlah yang kita kehendaki. Kemudian, sapu rata pada kulit wajah dengan sempurna. Siap sudah step mudah bersama Ephyra Skincare Series ini.


My Experience :
Tak tahu nak describe macam mana. Tapi aku memang suka sangat dengan moisturizer ini. Bila aku lihat tekstur dia, rasa macam pekat je cream moisturizer ni. Risau akan rasa melekit je. Tapi bila dah apply kat kulit wajah, rasa macam baru buat facial spa mahal. Rasa sejuk, kulit lebih lembap dan yang penting, kulit tak rasa melekit. Memang syok sangat kalau pakai moisturizer ni.

Harga : RM48 

Ada Perubahan Tak Guna Ephyra Skincare Series After 2 Weeks?
Aku baru sahaja guna Ephyra Skincare Series ini dalam lebih kurang 2 minggu. Ikutkan pemakaian set ini 2 kali sehari iaitu pagi dan malam. Tapi sebabkan aku banyak skip pakai waktu malam (sebab asyik terlupa), so ini jelah hasilnya. Tumpuan utama aku adalah untuk kembalikan tona kulit yang lebih sekata dan memudarkan parut jeragat, walaupun aku tahu harapan parut jeragat pudar tu amatlah tipis. 

Lihat dari segi perbezaan sebelum dan selepas 2 minggu menggunakan Ephyra Skincare Series, tak adalah banyak perubahannya. Tapi aku tak expect parut jeragat aku seakan pudar sedikit dibahagian bawah dagu, tepi pipi dan dahi. Dan apa yang pasti kulit aku nampak lebih bersih dari sebelum ini dan nampak sedikit cerah (kurang nampak). Cuma kali ini aku lebih yakin untuk keluar tanpa perlu makeup.

Tapi setakat ini aku sangat puas hati menggunakan Ephyra Skincare Series kerana ia membuatkan kulit aku nampak lebih flawless tanpa jerawat dan jeragat. Kulit pun lebih rasa selesa dengan skincare ini dan aku akan berterusan guna selepas ini untuk dapatkan hasil yang mengagumkan.

Jaminan Produk Ephyra Selamat?

Di atas faktor keselamatan dan jaminan kualiti produk, Ephyra telahpun menggunakan 3 ciri keselamatan seperti berikut :

1. Hologram "Genuine"
Hologram 2D dengan perkataan "Genuine" telah dilekatkan pada setiap kotak. Jika anda sengetkan pada sudut 15 darjah, anda akan nampak perkataan "Genuine" tersebut.

2. Imbasan QR Code 
Cara yang begitu mudah dan pantas. Install applikasi 'scanner'/'QR Code' pada telefon pintar, imbas code yang terletak di bahagian bawah hologram, kemudian paparan laman web akan muncul dan menyatakan ketulenan produk tersebut.

3. No. Pendaftaran Produk 
Produk dan pengedar yang berdaftar dalam sistem. Selain daripada paparan tersebut - melalui hasil imbasan juga, pihak HQ boleh menyemak senarai pendaftaran produk dengan kod tersendiri.

Untuk dapatkan produk EPHYRA ini, anda bolehlah hubungi mereka di :

Website :

Facebook :

Instagram :

Monday, January 6, 2020

Menikmati Western Food Sedap di Leezo Restaurant Kluang

9:37 PM 27 Comments

Leezo Restaurant Kluang | Pejam celik pejam celik, sekejap sahaja masa berlalu. Kalau dulu, bila sampai sahaja di Kluang mesti terpinga-pinga nak cari tempat makan mana yang sedap. Lagilah kalau masakan western. Kalau nak makan sedap-sedap, kena tumpu kat area Batu Pahat. Tapi sekarang tak perlu dah.

Ini kerana Leezo telah melebarkan sayap perniagaan kedai makanan mereka yang bertemakan mostly konsep makanan Barat ini dengan membuka cawangan seterusnya di daerah Kluang. Kalau sebelum ini, ia telah membuka di Melaka, Batu Pahat (area Aeon Big) dan Parit Raja Batu Pahat. Dan kini, ia merupakan cawangan yang ke-4 (Kluang) kalau tak silaplah.

Credit to Leezo

Terdetik nak makan sini pun setelah pernah try makan di Leezo Batu Pahat punya. Memang tak mengecewakan sebab sedap-sedap belaka semuanya. Masa itu tahun 2017 kot dan di Kluang belum ada lagi. Sampaikan terdetik kenapalah tak bukak kat Kluang. Dahlah susah nak cari kedai makan western yang betul-betul sedap kat Kluang tu. Tup-tup dapat tahu Leezo kini sudah berada di Kluang pada Julai tahun lepas (2019).

Pendekkan cerita, aku pun ajaklah husband makan sini. Husband orang Batu Pahat pun tak pernah try kat Leezo BP. So kita ajak mai sini makan. Leezo punya kedai ni takdelah besar mana, tapi bagi aku okay je sebab suka tengok interior design kedai ni. Hehehe... Kenalah juga dengan konsep Barat gitu.

Yang penting tema Leezo sentiasa memilih warna Kuning/Gold. I don't know why itu kena tanya owner sendiri lah. Hihi.. But I like it! Dengan deretan lampu sekata warna tak campur-campur macam kedai lain. So far memang okay for me. Nak snap gambar pun just nice la gambar-gambar kita nanti.

First order of course air sampai dulu kan. Dan gelas dia pun okay, sedang-sedang tak berapa besar dan tak berapa kecil. Ini pun aku minum sorang segelas tak habis. Ada hati nk order lagi besar. Hihi.. 

3 Layer Bandung
Orange & Apple Juice

Husband pilih 3 Layer Bandung, why dinamakan 3 Layer Bandung? Sebab bermula dari gula, susu dan sirap lahh. Apa lahh korang ni tu pun lambat. Hahaha.... Dan 2 gelas lagi ni air Oren dan Apple tapi dapat free sebab kitaorang order set makanan punya.

Aku tak ingat nama set ini apa. Tak silap Gazebo Set A kot. Agaknya lah. Maklumlah main order je sebab malas nak pikir lama masa tu. Haha! Harga dia dalam RM59.90 kot. Ada burger, spaghetti aglio olio, fried meatball (agak je ni), fun fries, lamb chop dan free 2 air. Bagi aku berbaloi sebab portion dia ni boleh cukup untuk 2-3 orang. Tapi kalau untuk 4 orang pun okay sebab banyak.

Leezo Meatball (RM11.90)

Untuk single order, husband nak try Leezo Meatball. Meatball dia buat sendiri tau. Apa segala daging yang ada untuk menu dia buat sendiri. daging burger sendiri, meatball pun buat sendiri. Sedaplah juga rasa macam makan ala-ala kat Ikea. Lemak-lemak rasanya. Tapi aku takleh go dengan meatball Ikea. Don't know la kenapa. 

Cheesy Carbonara (RM16.90)

Then last aku order Cheesy Carbonara. Aku ni suka makan yang bercheese. So sajalah nak try sedap ke tak carbonara yang berjuicy ni. Perghh! Memang padu babe. Sedap dia makan tak henti kau! Nampak macam sikit kan? Tapi sebenarnya banyak weii. 

siap ada letak cheese slide lagi
Si kenit hadap Cheesy Carbonara tak sudah-sudah. Suka sangat dia. Dah habis pun dijilat-jilat garpu dan sudu tu. Hahaha! Ini rambut dia sebelum makan dah macam orang gaduh. Selepas makan korang tak tengok. Dah macam apa dah. Pakkal tak sempat snap. Hahahah~

List Makanan & Harga

Jangan risau kalau tekak tu tak berapa layan western, sebab kat Leezo ini ada juga menyediakan menu nasi yang pelbagai. So korang boleh pilih nak makan apa selain western punya. Mudah kan? Tapi aneka nasi kat sini pun sedap dan berbaloi tau. Rugi tak cuba! For me, semua harga dia berbaloi dengan keenakan masakan disini dengan portion yang banyak dan sedap. Sekali-sekala makan disini apa salahnya kan?

So kalau korang tengah mencari tempat makan western yang sedap di Kluang, korang bolehlah pilih untuk makan di Leezo Restaurant Kluang yang bertempat di Taman Kurnia Kluang ini. Jangan lupa untuk mencubanya!

Facebook :

Booking/Reserved : 
018-7770392

Lokasi : 
260, Jalan Kurnia Satu, Taman Kurnia 86000 Kluang Johor

Waze :
(Leezo Restaurant Kluang)

Wednesday, January 1, 2020

Setahun Berlalu, Jom Pecah Tabung Not RM5 2019!!

8:57 PM 24 Comments

Tabung Not RM5 | Hi semua, pejam celik pejam celik, sekejap sahaja tahun 2019 melabuhkan tirai kan? Sekarang dah masuk tahun 2020, kena fikir apa yang patut aku buat tahun ini sebagai suri rumah sepenuh masa. Maklumlah bila tak bekerja tetap ni, otak berfikir ligat apa perlu aku buat tahun ini. Adakah duduk diam goyang kaki pula. Ehhh! No.. No... Nooooooo.....~

Sebenarnya aku nak share dengan korang. Actually, ini pengalaman pertama aku try kumpul duit menabung ikut nilai keping not ringgit tu. Sebab sebelum ini, aku kalau menabung, campurkan je dalam satu tabung. Tapi bila tengok masa tahun lepas viral pasal menabung ikut nilai not ringgit nampak menarik sebab ikut warna not ringgit tersebut. Jakun... Ini bukan jakun derrrr... Baguslah cara macam ini menarik minat orang untuk menabung lagi kan?

Aku memilih not RM5 kali ini kerana tarikan duit itu berwarna hijau sebab agak menarik. Padahal sama je hijau dulu dengan sekarang bezanya dulu hijau kusam sikit. Hihi... So aku start menabung not RM5 ini pada bulan 4 tahun 2019. Aku tak ada target setiap mingu berapa keping atau setiap hari masukkan duit, sebabnya first aku bukan jenis bekerja tetap. Aku hanyalah seorang suri rumah sepenuh masa. Jadi, aku hanya masukkan duit not RM5 ini apabila ada kat tangan sahaja.

Aku menabung menggunakan tabung seperti ini yang tiada penutup sebab iman aku jenis tak kuat kalau tengok tabung yang ada penutup. Hahaha! Ada je nanti buka pi tukar duit besar terus. Tabung camni ada je jual dekat mana-mana kedai RM2 atau Eco atau MR Diy dan juga tempat lain. Beli hat murah je wei sebab nanti korang akan buka dan buang tabung ni selepas pecah tabung.

Actually, agak susah sebenarnya aku nak kumpul not RM5 ini sebab kalau beli barang, jaranglah dapat duit balik ada not RM5. Pula tu aku jenis bukan keluar sangat dan suri rumah, jadi memang harapan nak dapat not RM5 tu agak tipis. Tapi aku nekad nak menabung juga sebab aku suka tengok color hijau ni. Hahaha! Aku tak kisah nilainya berapa aku dapat akhir tahun nanti asalkan aku berjaya kumpul not RM5 yang agak susah bagi aku untuk aku kumpulkan.

Malam tadi aku suruh husband aku bukakan sebab aku tak reti buka tabung tak ada penutup ni. Last-last laki aku bukak guna penutup tin/botol ni. Ingatkan tak lut, rupanya berjaya dibuka oleh laki aku. Senang rupanya nak bukak tabung jenis macam ini. Kekekekeke~

Nampak tak berapa rapinya laki aku bukakan tabung ini macam bukak tin. Aku tengok gambar orang lain buka semuanya punah ada yang cungkil sampai rabakk.. Hihihi.. Nampak tak tu??? Nilai not RM5 yang aku berjaya kumpulkan hampir 8 bulan untuk tahun 2019. Sebabkan memang nak collect akhir tahun 2019, so buka jelah. Untuk tahun 2020, mulakan yang baru pula. Hihi~

Tadaaaa~~~ Inilah hasilnya aku menabung dalam tempoh 8 bulan yang bermula dari bulan 4 tahun 2019 hinggalah akhir tahun 2019. Dah cakap dah tak berapa banyak hasilnya, tapi aku berpuas hati sebab berjaya kumpul not RM5 berwarna hijau. Total semuanya aku berjaya kumpul RM255 untuk tahun 2019. 

Aku ada menabung not RM1 dan duit syiling juga. Tapi not RM1 aku tak guna tabung tanpa penutup, jadinya nilai makin sikit sebab kebetulan masa raya bulan 6 perlukan duit RM1 bagi duit raya. Not RM1 aku kumpul dari bulan 1 2019 hingga bulan 6 2019 dan berjaya kumpul RM100 lebih, tapi sebabkan dah guna separuh, tinggal dalam RM40 masa tu. Sekarang pun tak kira lagi sebab asyik keluar masuk keluar masuk sebab kadang guna masa nak pi mendobi. Haha!

Duit syiling lak dalam masa setahun aku berjaya 3 kali tukar duit syiling kepada duit kertas, setiap kali tukar dapatlah jumlah dalam RM50. So total dalam RM150 untuk 3 kali pertukaran wang kertas. Duit syiling aku senang kumpul sebab setiap kali dapat aku masuk tabung, kadang time membeli, saja bagi duit besar supaya dapat duit syiling. Hahha!

Okay, next tabung 2020 aku nak target kumpul not RM10 sebab senang dapat. RM50 pun senang, tapi sebabkan aku tak bekerja, mampuihh aku setiap kali ada RM50 aku simpan je. Hahah!~ Cuma tahun ni aku nak try kumpul not RM10 pula sebab berwarna merah. Hihi.. Tapi not RM5 dan RM1 aku tetap simpan juga macam biasa.

Menabung macam ini menarik semangat orang untuk menabung dengan keadaan ekonomi sekarang ni. Setiap orang beza cara menabung, ada yang tabung thru bank je, ada tabung cara sendiri. Depends pada individu nak try menabung macam mana. Aku ada simpanan dalam bank, tapi aku tertarik nak cuba menabung gaya camni. Hehehe~


Okay, see u last year 2020 nanti :D