Sunday, November 17, 2019

Makeup Berseri Menggunakan Set Glow Gemilang Alha Alfa

5:10 PM 0 Comments

Glow Gemilang Alha Alfa | Dah lama rasanya WA tak story mengenai kecantikan ataupun barang kosmetik kan? Sedia maklum, WA pernah up satu entry mengenai Alha Alfa Foundation sebelum ini. Bagi yang tak tahu lagi, korang bolehlah refer entry mengenai foundation AA ini - Alha Alfa Royal Propolis Foundation. Kat situ WA dah story 3 color foundation yang WA dah try. Dan kali ini WA nak story tentang set Glow Gemilang AA ini.
Di dalam set Glow Gemilang Alha Alfa ini mengandungi 4 jenis barang makeup yang sangat mudah untuk digayakan bagi mendapatkan makeup yang berseri. Buat pengetahuan korang, sebenarnya masa beli set glow ni, WA dapat FREE Skin Booster Serum*while stock last. So, agak bernasib baik jugalah masa itu kan. Yelah, jimat RM50 kat situ. Hihiii~

Untuk set Glow Gemilang AA ini sebenarnya juga korang boleh memilih nak kod apa untuk setiap jenis produk. Tapi, untuk kegunaan WA, inilah kod pilihan setiap jenis produk dalam set Glow Gemilang AA ini. Antaranya ialah :
  • 1x Glow Creator 
  • 1x Royal Propolis Foundation
  • 1x Loose Powder
  • 1x Eyeshadow Palette  
Skin Booster Intensive Repair Makeup Serum (RM49.90)

Skin Booster Serum ini WA dapat FREE dalam set Glow Gemilang ini. Tapi WA nak share dengan korang apa fungsi skin booster ini sebenarnya. Serum ini bukan sahaja memastikan makeup lebih flawless dengan menjadikan kulit lebih bersedia untuk menerima sapuan foundation pada kulit wajah, malah ia juga boleh membantu merawat kulit wajah yang bermasalah dalam waktu yang sama. Boleh dikatakan ianya sebagai treatment serum juga.

Kandungan Bahan Skin Booster Serum Alha Alfa 
1. Titanium Dioxide - melindungi kulit dari matahari
2. Stearyl Dimethicone - melembutkan kulit
3. Propylene Glycol - kurangkan masalah kulit kering dan mengelupas
4. Lanolin - menghasilkan kesan kulit flawless dan glowing
5. Glyceryl monostearate - mengurangkan minyak pada wajah

Fungsi dan Kelebihan Skin Booster Serum Alha Alfa
  • Meresap ke dalam lapisan kulit dengan pantas
  • Waterbased, gel yang tidak berminyak dan melekit
  • Sesuai untuk semua jenis kulit samada berminyak atau kering
  • Sejuk dan melegakan kulit
  • Kulit lebih anjal dan halus 
  • Mengecutkan jerawat dan menghalang pertumbuhan jerawat yang baru (anti jerawat)
  • Membantu mencerahkan kulit dengan lebih sekata
  • Mengekalkan kelembapan kulit
  • Melegakan keradangan dan kulit sensitif
  • Memudarkan parut jeragat
  • Anti penuaan
  • Kulit tampak lebih berseri
  • Kesan boleh dilihat jika konsisten dalam 7 hingga 14 hari
Skin Booster Serum AA ini bukan untuk dimix atau diblendkan foundation ya. Jangan tersilap pula nanti. Cara penggunaannya senang sahaja iaitu :

- Cuci muka dengan bersih
- Sapukan Skin Booster Serum
- Diikuti dengan memakai moisturizer (pelembap)
- Kemudian boleh apply makeup start dengan primer hingga habis *jika mahu bermakeup
(Gunakan 2-3 kali sehari selepas mencuci muka, siang dan malam)

Kalau korang nak tahu apakah kod yang WA pilih untuk setiap jenis produk dalam set glow ini, kenalah baca sampai habis tau. Jangan skip-skip pula ye. Hehehe~

SET GLOW GEMILANG ALHA ALFA
Glow Creator Moisture + Shine - Shine Gold (RM49.90)

Ia berfungsi sebagai penambah "Glow, Moist & Dewy Look" pada solekan dengan menggunakan formula baharu ' from liquid to powder' supaya tidak mudah rasa melekit pada kulit muka. Selain itu, ia juga berfungsi dalam pelbagai look dengan pemakaian glow creator ini.
  • Boleh dipakai sebagai moisturizer/highlight (effect glow)
  • Boleh mix pada foundation
  • Boleh apply atas eyeshadow untuk jadikan wet/shiny look
  • Boleh apply atas lipstick untuk jadikan bibir nampak glow dan glitter
Hanya perlu titikkan dalam 2-3 titik sahaja kat mana-mana tempat yang diperlukan dan ia mampu memberikan effect shiny look dan glowing.

Royal Propolis Foundation - Edel  (RM49.90)

Seperti yang korang semua tahu, Royal Propolis Foundation ini merupakan foundation viral di abad ini sehinggalah sekarang. Btw, ini merupakan packaging lama. Kini AA telah mengeluarkan foundation yang ada madu lebah ini dengan new formula dan packaging baru dan tengah meletop sekarang ini tau. Korang boleh baca info mengenai foundation ini di entry sebelum ini (refer entry di intro).

Memandangkan WA dah ada kod Auri, Fervi dan Morri, maka WA hendaklah mencuba kod Edel pula dimana ianya pun sesuai dengan warna Asian, kulit medium. Royal Propolis Foundation AA sebenarnya ada 5 kod iaitu Auri, Fervi, Edel, Morri dan Salvia.

Waterproof  Loose Powder - Translucent Matte (RM59.90)

Waterproof Loose Powder AA ini bersifat matte finishing loose powder dan mampu menyerap lebihan minyak pada kulit muka dan sesuai untuk yang kulit berminyak dan berpeluh.

Kelebihan Waterproof Loose Powder AA
- Waterproof 
- Anti peluh
- Serap minyak berlebihan
- Bertekstur halus
- Memberi glow effect tanpa shimmer
- Sesuai untuk natural glow effect

Untuk keluaran loose powder AA ini merangkumi 2 jenis, iaitu matte dan juga glow. Matte sesuai yang kulit berminyak atau berjerawat, manakala Glow sesuai untuk yang kulit normal dan ingin nampak flawless. Setiap jenis loose powder ini mempunyai 2 kod juga so keseluruhan ada 6 kod loose powder AA.

Kod Waterproof  Loose Powder AA
01 Soft Pink (Matte)
01 Soft Pink (Glow)
02 Translucent (Matte)
02 Translucent (Glow)
03 Brown (Matte)
03 (Brown (Glow)

Fungsi Waterproof  Loose Powder AA
1. Pink : Untuk effect muka awet muda atau kelihatan flawless. Jadikan ia sebagai natural blusher samada apply di bawah mata, pipi atau hidung.

2. Translucent : Sesuai untuk semua jenis warna kulit dan digunakan sebagai teknik baking. Tidak berwarna dan tidak meninggalkan warna bedak pada kulit.


3. Brown : Sesuai untuk menyamarkan warna foundation. Contohnya jika korang kulit sawo matang, takut jika terlalu putih foundation korang boleh apply loose powder ini. Jangan risau, walaupun ia berwarna brown, tapi ia tidak akan menggelapkan lagi kulit korang. Ia cuma balancekan warna foundation dengan kulit kita. By the way, yang Glow sesuai untuk kulit medium to dark dan yang Matte sesuai untuk tan skin.

p/s : Tahukah korang bahawa loose powder AA ini memang kalis air? Kalau korang berpeluh pun, makeup still maintain je tau. Tak percaya boleh tengok video AA sendiri atau rakan-rakan MUA yang dah buat as testimoni.

Alha Alfa Eyeshadow Palette - Heaven Bronze (RM60.00)

Eyeshadow Palette AA ini bersaiz compact, magnetic case beserta cermin sesuai untuk dibawa kemana-mana (travel friendly). Dan ia mempunyai warna eyeshadow yang sangat pigmented untuk di apply pada mata. Eyeshadow Palette AA ini mempunyai 4 pilihan warna yang menarik :

1. Alha Alfa Eyeshadow Palette - True Naked
- Mempunyai warna tanah yang sangat natural, sesuai untuk harian dan 'Nikah Look'
- Sesuai untuk semua warna kulit (better kulit cerah & medium)

2. Alha Alfa Eyeshadow Palette - Catchy Doll
- Mempunyai warna-warna pinkish, sesuai untuk 'Dolly Look'

3. Alha Alfa Eyeshadow Palette - Heaven Bronze
- Mempunyai warna-warna yang exclusive dan sexy
- Sesuai untuk 'Dinner Look' dan 'Sanding Look'

4. Alha Alfa Eyeshadow Palette - Revealed Smoky
- Mempunyai warna untuk smokey eyes yang sangat edge
- Sesuai untuk malam hari dan sanding
- Sesuai digunakan untuk si mata sepet 

So, inilah kod pilihan yang WA pilih dalam set Glow Gemilang ini. Korang just pilih sahaja nak kod apa yang bersesuaian dengan tona kulit korang then bolehlah bergaya dengan set makeup bajet ini. Bayangkan harga sebenar dalam satu set ini jika korang beli secara loose, korang kena bayar dalam RM220.00, tetapi dengan set makeup AA ini korang hanya perlu bayar RM189.90 sahaja! Haa, jimat tak? Lagi untung kalau time beli tu dapat barang free lagi. Hihihi~

Inilah look yang berjaya WA hasilkan haritu. Sorry muka sebelum makeup takdan nak snap tapi paham-paham jelah muka sebelum macam mana. Hahaha! Kalau nak tengok dari sebelum hingga selepas, korang boleh lihat tutorial makeup ini di IGTV @wawaashihara. Kat situ korang boleh tengoklah hasilnya. Gambar ini WA menggunakan natural lighting, actually masa record cahaya tak berapa terang sebab lupa nak setting ISO kat kamera dan tak selak langsir masa tu. Kekekee. Tak tahulah ini makeup look apa, sebab WA buat ringkas je masa ini. Mood makeup ke laut lain macam kali ini. Hahahahaha~

Kalau korang nak dapatkan set Glow Gemilang ini, ataupun makeup set AA yang lain, korang bolehlah pergi membeli di laman web https://malaysia.alhaalfa.com/ atau boleh follow IG @alhaalfacosmetics.hq :)

Wednesday, November 6, 2019

BIOLIFE PYNOCARE | Supplemen Untuk Mengembalikan Tona Kulit Yang Sekata

12:58 AM 24 Comments

Biolife Pynocare | Ramai orang beranggapan bahawa dengan pengambilan skincare sahaja, kita boleh dapat mengembalikan kulit muka yang lebih sihat, cantik dan berseri. Tahukah anda, itu adalah tidak tepat sekali? Untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat dan berseri, kenalah jaga luar dan dalam juga.

Anda boleh mengambil supplemen kecantikan yang berdaftar seperti Vitamin C atau pun supplemen kecantikan yang sesuai untuk kulit muka anda. Akan tetapi, jika anda ingin mengambil supplemen kecantikan yang berasaskan kolagen, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda menghidap penyakit wanita seperti Pcos, Cyst dan beberapa penyakit kronik yang berkaitan.
Memandangkan kulit WA ini agak kelihatan kusam serta tona kulit tidak sekata, maka, WA pun terasa mahu mencuba buat pertama kalinya supplemen Biolife Pynocare ini. 

Apa Itu Pynocare ?
Pynocare merupakan supplemen keluaran Biolife yang telah dikilangkan oleh Mega Lifesciences (Australia) Sdn Bhd dengan number berdaftar MAL20032459X dan telah dikaji secara klinikal. Ianya merupakan kombinasi ramuan tumbuhan semulajadi dimana ia membantu melindungi kulit daripada penuaan pra-matang serta tona kulit yang tidak sekata.

Bagaimana Melanin Boleh Terhasil?
Mesti anda tertanya-tanya apa itu Melanin dan bagaimana ianya boleh terhasil? Sebenarnya melanin merupakan pigmen yang terhasil daripada sel-sel melanosit dan ia memberi warna kepada kulit kita. Penghasilan melanin terjadi di lapisan kulit yang paling dalam dengan bantuan beberapa jenis enzim. Melanosit kemudiannya membawa melanin ke permukaan kulit dan ia menyumbang kepada warna kulit setiap individu.
Punca-Punca Masalah Kulit
Tahukah anda, bagaimana terjadinya pelbagai masalah kulit kita? Buat pengetahuan anda semua, dengan pendedahan kepada cahaya matahari adalah faktor utama kulit kita bermasalah. Bukan itu sahaja, perubahan hormon juga boleh menjadi punca seperti kehamilan atau pengambilan pil kontraseptif. Masalah endokrin seperti tiroid dan ovari. Kosmetik yang bertoksin pada cahaya seperti bahan merkuri dan acid salisilik. Malah mungkin menjadi punca dengan pengambilan ubat-ubatan yang bertoksik pada cahaya seperti antibiotik dan ubat anti-keradangan.

Dari situ, kita dapat melihat kesan-kesan pada kulit seperti bintik-bintik hitam dan tona kulit yang tidak sekata  disebabkan oleh penghasilan melanin yang berlebihan pada kawasan yang terdedah kepada pancaran matahari terutamanya di bahagian pipi, atas bibir, hidung dan dagu.
Pynocare Esen untuk Tona Kulit yang Sekata Bagaikan Kristal
Ia didatangkan dengan formulasi yang luar biasa iaitu MSCC Complex Actisome bagi meningkatkan bioavailability untuk penyerapan yang lebih baik. Antaranya ialah :-

1. Pertahanan dari Radikal Bebas : 
Membekalkan antioksidan yang kuat untuk menghapuskan radikal bebas yang menjadi punca utama tona kulit tidak sekata.

2. Sebagai Pelindung UV :
Bertindak bagi meningkatkan pertahanan terhadap kulit yang disebabkan oleh cahaya UV matahari.
Bahan-Bahan dalam Pynocare Serta Kelebihannya

1) Ekstrak Kulit Kayu Pain Maritim Perancis 
  • Kaya dengan procyanidin oligomerik (OPCs) dab bioflavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas
  • Berupaya untuk membentuk lebih banyak struktur antioksidan dengan mengitar semula vitamin C dan menghasilkan vitamin E
2) Vitamin C
  • Merupakan antioksidan semulajadi
  • Melindungi kulit daripada UVA, UVB dan cahaya yang boleh dilihat
  • Menghalang penghasilan dan pembentukan melanin
  • Bekerjasama dengan vitamin E
3) Ekstrak D.Salina
  • Membekalkan sumber semukajadi yang kaya dengan karotenoid, beta-karotena
  • Merupakan antioksidan semulajadi yang melindungi membran sel dari pengoksidaan lipid dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya UV
4) Vitamin E
  • Sebagai antioksidan larut lemak utama yang menghalang pengoksidaan lipid dan menghapuskan radikal bebas
  • Memberi perlindungan UV serta mengurangkan kesan-kesan penuaan
Produk Pynocare ini telahpun mendapat sijil Halal dan kesemua bahan-bahan yang digunakan adalah bebas dari bahan kimia dan selamat untuk diamalkan.

Dalam satu kotak ini mengandungi 5 x 10 softgel capsule dan untuk pengambilan pula anda disarankan mengambil sebanyak 2 kapsul sehari selepas makan sahaja.

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkannya, anda bolehlah klik pautan berikut :

Lazada :


CARiNG :

Watsons : 

Saturday, October 26, 2019

KITA BEAUTIES PUTIH | Minuman Campuran Botani Untuk Kecantikan Kulit

9:03 PM 24 Comments

Kita Beauties Putih | Wanita dengan kecantikan tidak pernah berpisah. Kadang-kadang kita terlalu memikir bahawa kecantikan kulit hanya perlu dijaga secara luaran seperti memakai skincare. Tahukah anda, bahawa tanpa jaga dalaman juga, tak guna juga kan? Untuk dalaman, anda boleh memilih untuk mengambil supplemen seperti Vitamin C atau minuman tambahan yang dibenarkan dan berdaftar yang boleh didapati di mana-mana farmasi terpilih dengan dos yang ditetapkan.

WA selalu sangat skip makan buah-buahan sebab terlupa. Maklumlah, sebab dengan kesibukan diri setiap hari, semuanya lupa. Makan nasi confirm tak lupa. Hehehe. Tapi baru-baru ini, WA ada consume satu produk kecantikan ini, sebab tengok ramai yang suggest dan bila research balik, eh macam best je sebab ia bukanlah supplemen-supplemen yang berasaskan collagen 100% semata-mata.
Kita Beauties yang menggunakan 100% teknologi dan formulasi dari Korea ini merupakan 'superfood' yang merangkumi campuran minuman botani seperti Oren, Camu-Camu, Alpha Lipoic Acid dan biji Anggur. Ianya bukanlah ubat kesihatan mahupun supplemen kolagen, tetapi 'superfood' yang dikelaskan dalam kategori 'makanan' iaitu makanan tambahan bagi membekal dan menstabilkan nutrisi dalam badan kita.

Kita beauties mempunyai pelbagai perisa dengan fungsi yang berbeza. Kali ini WA nak mencuba Kita Beauties Putih berperisa Oren dimana ianya sesuai bagi anda yang mengalami masalah kulit muka berjerawat, kulit berminyak atau pori-pori besar dimuka.
Kebaikan & Kelebihan Kita Beauties Putih

Banyak kelebihan dan kebaikan yang terdapat dalam Kita Beauties Putih ini. Antaranya :

1. Membantu mencegah pertumbuhan jerawat
2. Mencerah dan melicinkan kulit
3. Mengurangkan minyak dimuka
4. Melembapkan kulit
5. Mengembalikan tona kulit yang lebih sekata
6. Mengecilkan pori-pori muka (mengurangkan sementara)

Senang sahaja cara consume Kita Beauties Putih ini. Hanya perlu bancuh dengan air sejuk/masak (bukan air panas) sebanyak 100ml. Amalkan satu kali sehari selepas sarapan atau sebelum tidur untuk dapatkan kulit yang lebih sihat, licin, cerah dan cantik. Kenapa boleh membantu mencerahkan kulit? Ini kerana bahan dalam Kita Beauties ini kaya dangan kandungan Vitamin C oleh buah-buahan yang terkandung didalamnya.

Diingatkan sekali lagi, produk ini bukan supplemen pemutihan consume sehari dua dah putih, ianya hanya makanan tambahan untuk dalaman kulit badan. Akan tetapi, dengan bahan yang kaya dengan vitamin C ini membantu mencerahkan kulit jika kita consume secara konsisten. Jika anda tak lalu makan buah atau tak sempat nak makan, anda boleh je dengan mengamalkan minum minuman Kita Beauties ini kerana senang untuk disediakan.

Apa Pendapat WA Selepas Consume Kita Beauties Putih?
Seperti yang WA dah katakan di atas, tujuan WA consume produk ini bukanlah fokus untuk memutihkan kulit semata-mata, tetapi lebih kepada untuk menstabilkan nutrisi dalam badan kita, barulah boleh mendapatkan kulit yang lebih sihat dan tona kulit lebih nampak sekata dari dahulu. Alhamdulillah, dengan pengambilan yang konsisten secara 10 hari dengan 10 sachets, WA dapati kulit muka lebih rasa ringan, lembut dan yang pastinya jerawat pun segan silu nak muncul secara mendadak.

Produk Kita Beauties selamat digunakan kerana ianya telah mendapat kelulusan Halal dan dikilangkan di kilang yang bertaraf GMP. Malah ia juga telah memenangi award Asia Pasific Super Health Brand. Satu kotak ini berharga RM28.80 sahaja dan ia mengandungi 10 sachets. 

Jika anda ingin mencubanya, anda dapatkan produk-produk Kita Beauties ini di Guardian seluruh Malaysia sekarang!


Sunday, October 13, 2019

Resepi Pecal Jawa Paling Mudah!

8:35 PM 28 Comments

Resepi Pecal Jawa | Sebenarnya dah lama tak makan pecal jawa ni. Dia lebih kurang macam rojak sayur tapi kuahnya lain. Haritu teringin sangat nak buat pecal, tapi takut tak ada siapa yang doyan. So, bagitahu suami nak buat pecal. Suami pun on je sebab ada sayur yang dia makan macam pucuk ubi dan kacang panjang. Dengan pantasnya WA terus buat. Belah family WA panggil pecal jawa je. Tapi belah suami, mak mertua panggil rojak sayur dan kuahnya lain guna cili api je semuanya macam kuah rojak. Mak mertua pun nk try versi WA punya. So buatlah pecal.


RESEPI PECAL JAWA

Bahan-Bahan Pecal :

(gunakan bahan apa yang ada masa ni)
Pucuk ubi
Kacang panjang
Tempe
Timun
Tauhu
Betik mengkal
*boleh juga add on seperti sengkuang, taugeh, jantung pisang atau kangkung.
*kuantiti ikut banyak mana nak buat,

Bahan-Bahan Kuah Pecal :
Kacang tanah 300-500g
Cili kering 7 tangkai
Bawang putih 5 ulas
Bawang besar 1 ulas
Asam jawa

Cara Membuat Bahan Pecal :
1. Celurkan pucuk ubi, kacang panjang dan betik mengkal dalam air mendidih dan toskan. 
2. Gorengkan tempe dan tauhu sehingga masak. 
3. Dan timun dihiris ikut suka style apa pun. Ketepikan.

Cara Membuat Kuah Pecal :
1. Gorengkan kacang tanah sehingga naik warna keperangan. 
2. Kemudian, goreng cili kering beserta bawang putih dan bawang besar sehingga layu dan wangi.
3. Terpulang samada bahan 1 & 2 nak dikisar atau ditumbuk. 
4. Bancuh bahan yg dikisar/ditumbuk tadi dengan meletakkan garam serta gula pasir. 
5. Letak air asam jawa serta air panas dan kacau hingga rata adunan kuahnya dan cukup rasa. Ketepikan.
*ada orang letak belacan sedikit. Terpulang.
*kuah jangan terlalu pekat & jangan terlalu cair. 

Nak makan pecal ini senang sahaja. Ambil bahan-bahan pecal tadi dalam satu pinggan, kemudian tuangkan kuah pecal diatasnya (ikut nak banyak mana). Akhir sekali, gaul dengan rata dan sedia untuk dimakan! Nikmatnya tak terhingga. Makan tak cukup pinggan bertambah-tambah =)

Selamat menjamu selera!

Wednesday, September 18, 2019

Cara Mudah Menggunakan KLIA Express Dari KL Sentral ke KLIA/KLIA2

5:33 AM 31 Comments

Cara Guna KLIA EXPRESS | Baru-baru ini WA dan kawan-kawan pergi bercuti di Penang Dan ini merupakan pengalaman pertama WA pergi bercuti luar dari Johor. So WA nak share sikit pengalaman WA bercuti ni. Yelah, boleh dibuat sebagai kenangan atau pun rujukan kot lupa ke kan? Hahaha!

Tak sangka pula zaman sekarang ini sangat mudah nak guna pengangkutan awam dengan cepat, mudah dan murah. Plan bercuti kali ini WA handle, so agak mencabar juga nak handle tanpa pengalaman. Nasiblah ada kawan yang sudi bantu. Tak bantu tak boleh ikut bercutilah! Haha~ Lepas dah ada plan apa semua, baru tahu mudahnya nak ke airport sekarang. Kalau zaman dulu-dulu, kena naik KTM Komuter wei! Lepas itu naik teksi dari Nilai terus ke airport. Sekarang tak payah, jimat masa dan cepat sampai ke destinasi. Memang sesuailah bagi korang yang malas nak drive, malas nak bersesak-sesak menempuh jem, yang berkejar masa nak naik flight dan yang penting sekali tak perlu nak cari parking kt airport nanti. Dahlah parking kat KLIA Airport tu boleh tahan mahal.

Cara paling mudah nak ke KLIA/KLIA 2 dari KL Sentral senang je sebenarnya. iaitu dengan menaiki KLIA Express. Ha, bagi korang yang tak tahu lagi fungsi KLIA Express ini, mehh WA nak beritahu. KLIA Express merupakan satu pengangkutan awam yang membawa korang terus dari KL Sentral ke KLIA/KLIA 2 tanpa berhenti dimana-mana station. Ha, jimat masa kan? 

Perjalanan cuti kitaorang pun bermula. Bergerak dari rumah kawan di Bangsar menuju ke KL Sentral. Sampai sahaja di KL Sentral, kami terus ke pintu gerbang KL Transit untuk naik train. Tapi kami dah tak perlu beratur beli tiket, sebab masing-masing dah beli siap tiket train kat KLIA Express Tickets yang disediakan oleh Traveloka ini. Apa yang bestnya, kadang-kadang Traveloka ada buat promotion yang best-best tau. Yang syoknya Traveloka tak ada hidden charge. Apa-apa harga yang dipaparkan, itulah harga yang perlu dibayar. Kat situ korang boleh pilih sama ada nak naik train or kereta. Dalam kes kami, kami pilih train sebab mudah dan jimat masa. 

Oh ya, lupa nak beritahu, bila korang setel je bayar harga tiket tu, korang akan dapat voucher yang dihantar melalui emel. Masa nak aboard train, scan je barcode yang ada kat voucher tu. But makesure korang kena pegang voucher masing-masing tau sebab each passengger akan ada barcode yang berlainan. Dan voucher tu korang boleh guna any train schedule ikut tarikh yang korang pilih.

By the way, perjalanan dari KL Sentral ke KLIA/KLIA2 Airport mengambil masa selama 30 minit sahaja dan train akan berhenti betul-betul di dalam airport. Mudah kan? Tak perlu terkejar-kejar nak ke airport takut terlepas flight. Untuk train schedule, korang bolehlah refer gambar rajah dibawah ini.

Semuanya mudah. Pembelian tiket thru online je, tak kelam kabut dan mudah boleh tahu jadual train ke airport pada waktu bila. Sampai sahaja di airport, kami terus check-in luggage, tunggu flight dan terbang ke Penang selama beberapa hari di sana.

Di Penang, kami memillih untuk stay hotel bajet yang selesa sahaja disana kerana tumpuan kami untuk berjalan-jalan area Penang. Sampai sahaja Penang International Airport, kami terus call Grab untuk ke hotel yang akan kami menginap. Sepanjang beberapa hari disana, kami lebih prefer menggunakan Grab, bus rapid dan berjalan kaki sahaja. Dekat Penang sekarang dah maju macam KL dah sebab ada grab. Lagi jimat kos share dengan kawan-kawan. Senang tak payah pening kepala nak fikir kos minyak, sewa kereta dan tak tahu jalan. Korang naik je duduk diam-diam, tup-tup dah sampai ke destinasi. Mana yang dekat sikit boleh prefer naik bus or jalan kaki sahaja.

Kami sempatlah ronda-ronda area Penang ni di beberapa tempat yang kami lawati. Antaranya seperti Bukit Bendara, Pantai Batu Ferringhi, Penang Street Art dan beberapa tempat shopping mall. Haruslah singgah mall bagi kaum wanita kan? Hahaha!~

view dari Bukit Bendera
Owl Museum kat Bukit Bendera

Haa, tempat paling orang ramai suka kat Bukit Bendera ni adalah disini, orang panggil tempat LoveLock gitu. Pasangan muda atau pasangan baru kahwin ramai buat ni ala-ala dekat Namsan Tower kat Korea. Ehhh, yang dah lama kahwin pun buat juga tau. Ala, orang kata saja-saja semat nama pasangan bersama kat sini. Hihi~

view di Pantai Batu Ferringhi

Selepas pergi Bukit Bendera kitaorang saja pergi Pantai Batu Ferringhi nak ambil angin petang kononnya. Masa ini cuaca memang cantik sangat. Masa ini dalam pukul 2 petang tak silap. Seronok jugalah dapat merasa Pantai Batu Ferringhi ni. Kat sini pun ada macam-macam. Ramai lepak-lepak tepi pantai.

Kat Penang ni, kalau korang nak tahu ada satu bus ni untuk pusing-pusing area Penang, so kalau nak round-round Penang ni guna bus ni pun no hal lah. Ia dinamakan Penang Hop-On Hop Off bus. Harga tiket masa pergi dulu dalam RM19 tapi tak tahulah sekarang macam mana. Dah berubah or belum. Ia cover area bandar dan pantai. Sepanjang perjalanan bus ni korang akan nampak hampir 50 tempat tarikan dan singgah mana-mana 22 perhentian yang ditetapkan.

wajib selfie buat kenangan :D

Esoknya kami ke Queensbay Mall naik bus rapid je sebab saja nak merasa naik bus biasa kat Penang. Sampai sana, sempatlah kami dok shopping apa yang patut. Takdan nak bergambar wei sebab masa kami pergi sini hari minggu kan so padatlah. Yang sempat hanyalah shopping. Kekekeke~

Dah tiba masanya untuk kami pulang. Walaupun sekejap tapi puas hati jugalah dapat bercuti pendek dengan kawan-kawan. Ha, kalau korang nak tahu sebelum nak Penang lagi WA dah book siap-siap pengangkutan yang nak digunakan ke airport nanti. Since grab pun berubah harga ikut peak hour dia, so WA book airport coach ni awal-awal lagi untuk mudahkan perjalanan percutian kami. 

Sekali lagi, of courselah kami pilih Traveloka. Dah macam satu kewajipan bagi kami kalau bercuti mesti singgah Traveloka. Yelah, tak ada hidden charge, pula tu banyak promotion. So book awal-awal lagi senang. Kat airport coach tu, korang boleh set untuk pick-up dari mana nak ke airport mana. Just isi maklumat yang diperlukan dan bayar. Untuk kes refund dan reschedule perjalanan, korang boleh refer details yang ada kat website airport coach ini. 

So pick-up kami di Queensbay Mall dan destinasi semestinya ke Penang International Airport untuk pulang. Masa dia nak pick-up tu, dia akan confirmkan dengan kita semula kat mana nak tunggu melalui call or whatsapp. Mudah. Senang. Jimat! Sampai je airport kami tak sabar nak naik flight dan sampai rumah dengan cepat. Tiba je kat KLIA/KLIA 2, kami terus menaiki KLIA Express ke KL Sentral dan berpecah menuju ke rumah masing-masing.

Next holiday bolehlah book lagi dengan Traveloka, semuanya mudah hanya dihujung jari sahaja. Agak-agak apa destinasi percutian WA seterusnya? Lepas  ini rasa nak bawa family or berhoneymoon dengan husband pula lah. Sekali sekala nak honeymoon tak perlu drive. Barulah syok kan? Hehe~

Sunday, September 1, 2019

Nurish Organic 24K Gold Skincare Untuk Anti Penuaan

7:58 PM 25 Comments

Nurish Organic 24K Gold Skincare Anti Penuaan | Semakin bertambah usia kita, semakin timbul kedutan di muka. Tapi tahukah anda bahawa ada bahan yang boleh melambatkan proses penuaan? Sebenarnya WA nak share dengan korang bahawa WA mendapati bahawa terdapat satu penjagaan wajah dapat melewat dan mengurangkan masalah penuaan iaitu Nurish Organic 24K Gold! Ha, kalau korang nak tahu jangan lupa baca sampai habis tau.

Nurish Organic 24K Gold merupakan jenama Halal No. 1 yang menggunakan 100% bahan natural dan organik (buah Delima) dengan teknologi anti penuaan semulajadi dalam memberikan 5x aksi keanjalan dengan berkesan supaya kulit kelihatan lebih muda, tegang dan berseri.

Adakah Ia Mempunyai Bahan Yang Merbahaya?
Apa yang menariknya pada produk Nurish ini, ia tidak mengandungi bahan kimia yang merbahaya iaitu :
  • Tanpa paraben
  • Tanpa Sulfat
  • Tanpa Lanolin
  • Tanpa SD-Alkohol
  • Tanpa Komedogenik
  • Tanpa Minyak Mineral
  • Tanpa Pewarna Tiruan

Malah, produk Nurish Organic 24K Gold ini telah diuji secara dermatologi serta selamat digunakan dan ianya sesuai untuk semua jenis kulit. *Kesannya bergantung pada kulit seseorang

Kenali Produk Nurish Organic 24K Gold

Pastinya anda ingin mengetahui apakah senarai produk Nurish tersebut. Nurish Organic 24K Gold skincare ini terdiri daripada :

1. Deep Cleansing Milk 100g
2. Foamy Cleanser 100g
3. Face Toner 100ml
4. Eye Serum 15ml
5. Face Essence 20ml
6. Moisturizing Day Cream SPF 25 40g
7. Moisturixing Night Cream 40g

Deep Cleansing Milk
Foamy Cleanser
Face Toner
Eye Serum
Face Essence
Moisturizing Day Cream
Moisturizing Night Cream

Inilah senarai skincare routine yang perlu anda pakai jika hendak kulit kelihatan lebih muda dan berseri. Memang perlu ada semuanya tau kalau nak kulit cantik. Jangan malas-malas nak konsisten. Cubit nanti kang. Hehehe~

Kalau ikutkan step susunan WA dan Nurish ada sedikit perbezaan. Selalunya selepas toner, WA akan apply serum atau essence terlebih dahulu barulah eye serum dan terus kepada moisturizer. Cumanya tiada beza dari segi stepnya.

Bukan skincare routine je ada tau. Bahkan Nurish juga telah mengeluar sejenis CC Cream sebagai asas makeup bagi yang suka tampak natural serta light dan juga makeup remover selepas menggunakan skincare Nurish.

Makeup Remover (Oil Control Micellar Cleansing Water)
CC Cream SPF39

WA suka sangat selepas apply skincare, just apply je CC Cream ini dan ia dapat menyamakan tona kulit, mengecilkan liang pori, melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB dengan bahan utama seperti Peptida dan Gold Aqua Collagen. CC Cream ini bertekstur ringan dan sangat senang untuk di apply pada muka dan memberi effect glowing tanpa oily.

Look natural dengan Nurish Organic 24K Gold CC Cream 

Sebenarnya sangat penting untuk anda mengamalkan pemakaian atau pemakanan yang berasaskan bahan-bahan organik kerana ianya lebih safety dan terjamin. Seperti yang kita semua tahu, terdapat lambakan skincare tempatan yang mempunyai merkuri dan boleh merosakkan muka kita. Contohnya seperti zaman WA dahulu pada tahun 2014. Dimana kulit WA breakout habis selepas menggunakan produk yang memang WA tak tahu ada merkuri sebab zaman tersebut belum lagi zaman viral seperti sekarang. Memang terasa perit. Dan start dari situlah WA mula kaji skincare yang betul-betul sesuai untuk liang pori dan kulit kita bernafas dengan lancar.

Kebaikan Buah Delima (Pomegranate) Pada Kulit
Nurish Organic 24K Gold menggunakan buah Delima kerana ia merupakan agen anti oksida semula jadi dimana ia bertindak dalam melambatkan proses penuaan dan mengecilkan liang pori supaya kulit kita terasa lebih lembut dan licin.

Selain dari buah Delima, Nurish Organic 24K Gold juga mempunyai bahan-bahan seperti :

1. Aqua Collagen - Mengurangkan garis halus dan kedutan
2. Hexapeptide - Melambatkan proses penuaan kulit 
3. 24K Gold - Meningkatkan keanjalan kulit
4. Multivitamin B, C & E - Mengurangkan bintik-bintik hitam dan pigmentasi

Beauty Awards for Best Local Anti-Aging Serum
Baru-baru ini, Nurish Organic 24K Gold telah memenangi Beauty Awards sebagai Best Local Anti-Aging Serum untuk produk Nurish Organic 24K Gold Face Serum dimana ia merupakan essence muka yang bertekstur ringan dan tidak mudah melekit untuk memastikan nutrien menembusi lebih mendalam ke dalam kulit anda.

Produk Nurish Organic 24K Gold ini sangat bagi yang berumur 25 tahun dan ke atas kerana ianya merupakan produk anti penuaan yang Halal untuk Muslim. Jika anda ingin dapatkan  produk-produk Nurish ini, anda boleh dapatkan di Watsons, Guardian, Aeon Caring dan  beberapa farmasi terpilih di Malaysia. Atau boleh layari laman media social berikut :