November 20, 2021

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021 Membantu Kelangsungan Hidup 3 NGO di Pahang

3:38 PM 0 Comments

 

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021 | Ayam Brand dikenali dengan kempen CSR yang kini memasuki tahun ke-14, dimana ia merupakan satu jenama makanan sihat dan mudah dalam tin yang terkenal , kaya dengan kualiti, tanpa bahan pengawet dan MSG tambahan, kini kembali dengan Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021 yang bertemakan #AyamBrandBersamaMu. Ianya menggalakkan pilihan gaya hidup yang lebih sihat, membantu kelangsungan hidup melalui program #AyamFutureCreator serta menyumbangkan bekalan selama dua bulan produk Ayam Brand kepada rumah-rumah amal yang mengambil bahagian.



Dalam kempen ini, turut disertakan juga perkongsian dari pakar pemakanan diet Hospital Pakar KPJ Damansara tentang pemakanan sihat serta pencipta kandungan terkenal berusia 18 tahun, Arianna Natasha dari Arianna Kitchen yang diadakan secara maya dan mematuhi SOP bagi memelihara keselamatan dan kesihatan para peserta.


Usaha ini akan membantu dan mendidik 1,500 kanak-kanak dari 32 rumah amal di seluruh Malaysia , selain turut menyediakan 230,000 hidangan Ayam Brand yang sihat kepada mereka. Antara penerima sumbangan berkenaan adalah 101 kanak-kanak dari Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan, Pusat Jagaan Chahaya dan Pertubuhan Kebajikan Rapha Kuantan.


Menurut Pengurus Besar Ayam Brand, Chin Lee Foon berkata :

Pasukan Ayam Brand memberi pertimbangan dalam membentuk kempen #AyamBersamaMu agar ia bertepatan pada masanya, bersifat relevan dan berguna kepada semua peserta dengan memberikan asas dalam amalan pemakanan yang sihat dan memberikan ilham agar peserta berupaya menjadi pencipta  kandungan yang bagus pada masa hadapan. Dalam masa yang sama, turut memberi sokongan menerusi sumbangan bekalan selama dua bulan berupa produk Ayam Brand kepada setiap rumah amal yang mengambil bahagian.


Menurutnya lagi, para peserta #AyamFutureCreator berpeluang untuk memenangi RM6,000 dalam bentuk pelan simpanan SSPN Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).



Ayam Brand menekankan sumbangan produk-produk sardin, mackerel dan tuna memandangkan kebanyakan rumah kebajikan kekurangan sumber Omega-3 yang mencukupi iaitu asid lemak yang penting tetapi tidak mampu dihasilkan oleh tubuh. Omega-3 membantu mencegah penyakit berkaitan jantung, menggalakkan aktiviti saraf yang sihat, menyokong penyerapan vitamin, memelihara sistem imunisasi yang baik dan menggalakkan perkembangan sel-sel dalam badan termasuk perkembangan penglihatan dan otak kanak-kanak.


Setiap rumah amal yang mengambil bahagian menerima kit permulaan #Ayam BersamaMu untuk membantu mereka menjadi pencipta kandungan . Bekalan produk Ayam Brand selama dua bulan turut merangkumi pilihan kegemaran kanak-kanak yang kaya dengan protein dan mengandungi Omega-3 khasnya Tuna Mild dan Pedas Ayam Brand, Saba Deli Natural Ayam Brand serta Kacang Panggang Keju Ayam Brand.



Pihak KPJ Damansara yang mengelolakan bengkel maya yang dikenali sebagai #SukuSukuSeparuh mengesyorkan setiap sajian terdiri daripada suku bahagian protein, karbohidrat dan sayur-sayuran serta buah-buahan berdasarkan saiz tangan, genggaman dan tapak tangan.

"Kita perlu mula mengajar golongan muda berkenaan amalan kehidupan sihat, khususnya ketika pandemik. #SukuSukuSeparuh mudah difahami dan diikuti golongan dewasa mahupun kanak-kanak untuk mereka menjalani hidup yang lebih baik." Kata Cik Rushda Adiba Ismail, Pakar Pemakanan Kanan di Hospital Pakar KPJ Damansara.


Arianna Natasha, Pengasas Arianna Kitchen dan famous Content Creator yang berusia 18 tahun yang mempunyai hampir 4,000 pengikut di Instagram telah memastikan bengkel #AyamFutureCreator menarik dan mudah diikuti para peserta muda.

"Program  #AyamFuttureCreator boleh menjadi permulaan kerjaya dan perniagaan bagi kanak-kanak ini, sekaligus membantu menjana pendapatan kepada mereka." Ujar Arianna Natasha.





Peraduan #AyamFutureCreator ini memerlukan kanak-kanak menghasilkan video berdurasi selama 1 hingga 3 minit dimana mereka perlu merakam, edit dan tag bagi mempromosikan video mereka di laman social untuk mengasah bakat dan kemahiran sebagai pencipta kandungan atau content creator. Bagi para pemenang akan berpeluang memenangi pelan simpan SSPN PTPTN yang berjumlah RM6,000.



Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan kempen CSR #AyamBersamaMu dan program #AyamFutureCreator, anda boleh layari laman https://www.ayambrand.com.my atau https://www.facebook.com/ayambrandmalaysia.

September 25, 2021

Sembuh Covid-19 Bukan Pengakhiran Derita Bekas Pesakit

1:14 PM 16 Comments

 

Sembuh Covid-19 Bukan Pengakhiran Bekas Pesakit | Pejam celik rupanya sudah hampir nak masuk dua tahun kita menghadap pandemik Covid-19 sehinggalah mencapai beratus ribu kes sehingga ke hari ini. Salute dengan pesakit Covid-19 yang bertarung nyawa lawan dengan virus ini. Syukur alhamdulillah bagi yang berjaya melawan dan sembuh Covid19. 


Perasaan WA Apabila Tahu Saudara & Kawan Positif Covid-19 Sehingga Masuk ICU!


Baru-baru ini, WA dapat berita mengejutkan apabila saudara dan kawan WA sendiri positif Covid-19 dan berada di ICU dari bulan Ogos lagi. Sangat mengejutkan sebab mereka sendiri tidak tahu punca dapat dari mana sebab mereka tidak keluar rumah. Mungkin dapat dari salah seorang famili mereka yang keluar untuk beli barang atau mungkin sebab lain juga. KKM sendiri sudah maklumkan Varian Delta Covid sekarang lagi kuat sehingga menyerang ke organ dalam tubuh badan dengan pantas.


Sangat mengejutkan kami sekeluarga dan sahabat yang lain, kerana mereka adalah seorang  suri rumah. Tapi boleh berjangkit sehingga masuk ke ICU. Buat masa ini kami dimaklumkan oleh keluarga mereka sendiri bahawa mereka belum lagi sempat mengambil vaksin. Jadi sebagai langkah berjaga, kami sentiasa memberi sokongan pada keluarga mereka yang lain yang positif tapi tidak bergejala supaya berhati-hati, jaga pemakanan harian dan sentiasa buat pemeriksaan diri dirumah seperti tekanan darah, tahap oksigen dan suhu badan setiap hari di samping mengambil beberapa suplemen penting. 


Yelah, WA sendiri faham keadaan apabila keluarga terkena jangkitan Covid ni, ada yang merasa down sampai tak jaga pemakanan disebabkan kerisauan yang melampau. Kita sebagai seorang manusia, kenalah bersikap prihatin dan sentiasa tanya perkhabaran kesihatan mereka, tapi janganlah sampai terlalu push mereka. Bagi support supaya mereka kuat.


Kebarangkalian untuk pulih juga bergantung pada tahap sistem imun badan masing-masing. Namun, tahukah anda bahawa walaupun sudah disahkan bebas dari Covid, bekas pesakit Covid-19 juga boleh menunjukkan beberapa simptom selepas sembuh jika tidak jaga tahap kesihatan dengan baik? Inilah yang dinamakan Long Cvid atau Sindrom Post Covid.


Apa itu Long Covid atau Sindrom Post Covid?

Long Covid atau Sindrom Post Covid merupakan satu keadaan di mana bekas pesakit Covid-19 masih menunjukkan gejala-gejala dalam tempoh 12 minggu atau lebih dan gejala-gejala berikut tidak dapat dijelaskan dengan diagnosis alternatif. 


Komplikasi ini berpunca daripada beberapa jangkitan organ tubuh badan individu yang dijangkiti virus sebelum ini. Secara amnya, data klinikal menunjukkan majoritu pesakit Covid-19 di Malaysia mampu sembuh sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat segelintir yang terkesan dengan Sindrom Post Covid.


Antara 5 simptom yang kerap dialami oleh bekas pesakit Covid-19 adalah kelesuan, kesukaran bernafas apabila melakukan aktiviti (exertional dyspnea), sukar tidur malam, batuk dan kegelisahan (anxiety). Lebih teruk ada yang mengalami kerosakan pada organ dalaman seperti hati, buah pinggang dan paru-paru serta boleh menyebabkan penyakit metabolik seperti kencing manis.


Berapa Lama Long Covid-19 Terjadi dan Cara untuk Mengatasinya?

Pemulihan Covid-19 bukan sekadar mencegah dan memberi vaksin pada semua individu. Malah individu yang pernah dijangkiti dan telah sembuh juga perlu diberi perhatian. Virus ini boleh memberi kesan jangka panjang kepada kesihatan mereka yang pernah dijangkiti terutamanya mereka yang mempunyai berat badan berlebihan dan usia melebihi 50 tahun dan ke atas.


Justeru, individu yang pernah dijangkiti Covid-19 hendaklah menjaga kesihatan dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat serta sentiasa pantau dan buat pemeriksaan kesihatan kendiri seperti cek tekanan darah, tahap paras oksigen dan suhu badan secara berkala.


Tips Elak Long Covid @ Sindrom Post Covid

1. Amalkan gaya pemakanan yang seimbang.
2. Elakkan pengambilan makan segera dan terproses yang tinggi garam, lemak trans dan gula.
3. Kekal aktif bagi melancarkan aliran darah, menguatkan otot tubuh badan.
4. Kekal hidrasi dengan pengambilan air putih yang mencukupi.
5. Pengambilan protein dan antioksidan yang mencukupi. Sumber antioksidan daripada sayuran buahan dan suplemen tambahan sangat baik untuk pemulihan dalaman dan mengelakkan masalah metabolik.



Tonton video dibawah ini tentang pengalaman bekas pesakit dan famili yang disahkan positif Covid yang sembuh daripada jangkitan Covid-19 dan bagaimana mereka melawan virus Covid ini.

Hakim yang telah pulih dari Covid


Menurut Hakim :

Saya dijangkiti melalui kawan dan mula alami demam, selsema dan akhirnya hilang deria bau dan rasa. Selepas swab test, saya disahkan positif Covid-19. Sebelum KKM datang ambil, saya kuarantin sementara di rumah dan ambil suplemen Diffenz dalam tempoh kuarantin beberapa hari tu. Alhamdulillah deria bau dan rasa sudah kembali.


Pengalaman  Hidup Mati Dijangkiti Covid - Pn Zai Zaleha



Seronok lihat Mama Kembali Tersenyum - Izzuddin


Mungkin ada di kalangan anda yang rasa resah dan gelisah dengan keadaan kes positif yang semakin meningkat di beberapa negeri lain dan keadaan ini seperti tiada penghujungnya dimana kes positif sentiasa naik turun. Apatah lagi yang masih menunggu giliran dipanggil untuk vaksin. Adalah sangat penting di musim pandemik ini, untuk kita semua menguatkan sistem imun badan bagi melindungi diri daripada dijangkiti. Pengambilan suplemen tambahan yang tinggi Vitamin C dan D adalah sangat disyorkan.





Eskayvie Diffenz Bantu Tingkatkan Sistem Imun Badan Sepanjang Pandemik Covid-19

Eskayvie Diffenz merupakan suplemen keluaran Eskayie bagi menyokong penjagaan gaya hidup sihat individu dan telah diformulasikan bagi membantu meningkatkan sistem imun badan serta melindungi dan menguatkan paru-paru.


Diffenz Berfungsi Membantu :


- Menguatkan dan melindungi paru-paru
- Meningkatkan sistem imun badan
- Melegakan batuk, selsema dan radang paru-paru
- Mengatasi masalah resdung, alahan asma dan ekzema
- Menyokong kesihatan sendi
- Menyihatkan jantung
- Membekalkan tenaga
- Mengawal gula dalam darah
- Mencantikkan kulit
- Anti kanser dan anti virus


Anda tidak perlu risau kerana produk Diffenz ini dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi, diformulasikan oleh Doktor Perubatan, bebas steroid serta Halal untuk dimakan dan telahpun mendapat kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

Untuk ibu mengandung, boleh ambil Diffenz ini seelok-eloknya selepas trimester pertama dan sesuai diambil oleh kanak-kanak berusia kurang 5 tahun dan ke atas. 


BAHAN UTAMA DALAM ESKAYVIE DIFFENZ


Gabungan Antara Vitamin C, Vitamin D, Cendawan Susu Harimau, Buah Camu-Camu dan Vitamin C & D

1. Cendawan Susu Harimau

Cendawan ini diiktiraf sebagai Harta Karun Negara dan amat sukar untuk didapati pada masa kini. Nilai cendawan ini sangat mahal bak kata orang-orang tua dahulu, kerana ia akan tumbuh pada titisan susu harimau yang jatuh dilantai hutan. Cendawan jenis eksotik ini berfungsi menguatkan sistem imun dari jangkitan kuman dan virus.

Cendawan Susu Harimau mula dikaji pada tahun 2002, dimana Dr Mahathir Mohamad mengatakan bahawa penyakit batuk kronik yang dialaminya bertahun-tahun dapat diubati dengan cendawan ini.

Kebaikan dan Kelebihan Cendawan Susu Harimau :

- Mengatasi masalah resdung, alahan dan ekzema.
- Melegakan batuk, selsema, radang paru-paru dan asma.
- Menguatkan paru-paru terutama bagi pesakit paru-paru kronik dan perokok tegar.
- Menguatkan sistem imun badan dari jangkitan kuman dan virus.
- Digunakan secara tradisional merawat masalah berkaitan sistem pernafasan seperti batuk kronik, alergi sinus dan asma.

2. Buah Camu-Camu 

Menurut kajian, Camu-Camu yang juga dikenali sebagai Myrciaria Dubia kaya dengan kandungan vitamin C yang tinggi hingga 60 kali ganda dan mudah diserap berbanding buah Oren sehingga mendapat jolokan SUPERFOOD. Ia mengandungi antioksidan yang tinggi dan mineral bagi menguatkan lagi sistem imun badan seperti Zinc dan Magnesium.

Ia juga berfungsi dalam menstabilkan tekanan darah tinggi, mengawal gula dalam darah, merangsang penghasilan kolagen serta bersifat antioksidan dan anti radang.

3. Vitamin C

Seperti yang anda tahu, Vitamin C merupakan nutrisi sangat penting dalam meningkatkan sistem imun badan seseorang. Pengambilan makanan seimbang mungkin sudah mencukupi tapi tak semua individu mengambil makanan yang kaya Vitamin C seperti buahan dan sayuran dalam porsi yang betul. Oleh itu, sangatlah penting untuk mengambil suplemen tambahan seperti Vitamin C untuk tingkatkan imun badan dalam kuantiti dan dos yang disarankan.

4. Vitamin D

Vitamin D bukan sahaja membantu menguatkan tulang, bahkan membantu dalam mengawal kandungan gula dalam darah dan mengawal selia imun badan juga. Sumber Vitamin D dalam badan adalah dari matahari, namun ada beberapa faktor yang mempengaruhi penyerapan vitamin ini seperti warna kulit yang lebih gelap menyukarkan penyerapan cahaya matahari dan hanya 10-20%  vitamin D mampu dicapai dari sumber makanan menyebabkan ramai individu kekurangan vitamin D.



Pengakuan seorang peniaga yang dijangkiti Covid-19 :
Saya mula mengalami simptom seperti pening kepala, sakit badan, batuk sehingga batuk berdarah. Kemudian, saya berikhtiar dengan mengambil Diffenz untuk meningkatkan imun badan. Alhamdulillah semakin pulih.   


Diffenz merupakan tablet boleh kunyah berperisa blackcurrant yang lazat. Rasanya yang enak dan sesuai diambil pada bila-bila masa sahaja. Bahan-bahan yang terdapat dalam Diffenz ini terbukti mampu membantu meningkatkan sistem imun, melindungi diri dari jangkitan penyakit dan meningkatkan fungsi organ dalaman badan seperti paru-paru, jantung dan hati.


Selagi ada peluang, sama-samalah Kita Ikhtiar dengan sokongan dari khasiat Vitamin C, Vitamin D, Cendawan Susu Harimau, Buah Camu-Camu, Vitamin C dan Vitamin D yang terdapat dalam Eskayvie Diffenz yang boleh membantu menyokong kesihatan paru-paru dan meningkatkan sistem imun tubuh anda sekeluarga.

Tidak salah pun jika kita ikhtiar dari awal. Selain mengambil vaksin, pengambilan suplemen tambahan juga amat penting lagi-lagi kita yang kini berada di dalam norma baharu disebabkan pandemik Covid-19 ini.

Klik www.diffenz.com dan dapatkan Eskayvie Diffenz untuk perlindungan diri dan keluarga anda atau hubungi 03-5511 1050 / 019-6083027 untuk maklumat lanjut. 

Website : www.diffenz.com
Instagram : @eskayviemalaysia

#EskayvieDiffenz #KitaIkhtiar #KitaJagaKita

September 18, 2021

I'm Fully Vaccinated! | Pengalaman Menerima Suntikan Vaksin Covid-19

1:38 PM 16 Comments

 

Pengalaman Terima Suntikan Vaksin | Sebenarnya dah lama dah nak buat entry ini tapi sampai tak terbuat sehingga lah hari ini baru nak menaip. Benda ni kena story simpan sini juga sebab ia adalah kenangan untuk masa depan. Kot lah bila ada anak, anak tanya pengalaman amik vaksin Covid-19. Hihi...


Alhamdulillah, WA selamat menerima lengkap suntikan vaksin Pfizer sebanyak 2 dose setakat ini. Walaupun ada uar-uar bakal kena suntkan kali ke-3 tapi belum confirm lagi yang tu. So kat sini WA nak ceritalah perjalanan sebelum dan selepas menerima vaksin Covid untuk kenangan bersama followers dan simpanan hari tua WA kalau panjang umur.


Sebenarnya ada kisah sebelum dapat temujanji vaksin. FYP dekat TikTok pasal luahan kat Instagram tak dapat vaksin. Hahaha. Nak tahu kisah tengok lah sendiri video kat TikTok WA search je @wawa.ashihara nanti dapatlah tahu kisah apa.


Gambar semasa dose 1


Temujanji Vaksin Dose Pertama Pada 6 Ogos 2021

Dapat temujanji vaksin seminggu sebelum tarikh dose pertama. Selepas je tahu dapat tarikh vaksin, mulalah time tu sakit pinggang yang amat 3 hari sebelum kejadian, memang menahan sakit pinggang tulang belakang. Yang paling tak boleh tahan sampai nak berdiri tegak tak boleh dengan betul. Risau dah sebab esoknya kena vaksin dah. Malam tu nangis je. Tak tahu nak cakap apa. Ngadu kat orang pun bukan orang paham. Pagi subuh tu tawakkal je nak pergi. Alhamdulillah, dalam perjalanan ke PPV Muar tu tak rasa sakit langsung. Jadi normal balik. Mungkin sebab WA mudah panik. Excited dah dapat vaksin, tapi risau sebab tengah sakit belakang. Tu yang panik risau macam-macam sampai angin usik belakang. Hehehehe....


Turn WA waktu pagi pukul 9 pagi gitu. Datang awal 20 minit tapi dah beratur panjang. Ramai sangat masa ni. Tapi alhamdulillah walaupun ramai, tapi perjalanan jadi smooth. Mula-mula je lama sikit masa nak daftar. Tepat pukul 9 pagi barulah masuk seksyen one by one. And berakhir pada pukul 9.40 pagi. Macam biasalah seksyen pemerhatian lama dalam 15 minit untuk tengok ada simptom ke tak. So far okaylah kat PPV tak ada masalah. Bolehlah tonton short video WA buat  masa vaksin dose pertama ni dekat TikTok....

@wawa.ashihara

Alhamdulillah 💉 ##vaksin ##pfizervaccine ##fyp ##fypシ ##vaccinated

♬ original sound - Mark Odea (ALAMARK!)




Alami Simptom Dose Pertama Vaksin?

Alhamdulillah hari pertama selepas vaksin so far tak ada alami simptom yang teruk. Cuma 2 malam berturut-turut je kepala pening lalat. Sebenarnya selepas vaksin, WA rasa cepat lapar tau. Sikit-sikit nak makan. Malam pula WA tak biasa makan malam, jadi bila asyik lapar je, malam nak tak nak terpaksa isi perut juga. Bila lewat je makan, mulalah pening lalat. Hahah~ Lepas tu terus okay dah..

Simptom lain hanya rasa lenguh pada tempat cucuk sahaja selama 3 hari itupun hari ke-2 baru start rasa. Then yang peliknya selepas seminggu cucuk tu, barulah bengkak timbul pada bahagian cucuk. Bengkak timbul macam lebam langgar bucu. Tak sakit kalau tak usik, tapi bila tengok benjol bengkak tu kelakar pula. Then selang beberapa hari barulah surut sendiri.


Temujanji Vaksin Dose Kedua Pada 27 Ogos 2021

Ini lagi satu masalah ada kisah sebelum divaksin. Huhu... Seminggu sebelum vaksin sakit kepala yang amat sangat sampai nak angkat kepala tu tak boleh reda. Ingatkan pening sekejap je, tapi ia berlarutan sampailah hari kejadian. Memang masa tu ada problem sikit, 2 minggu sebelum tu dengan ada masalah time tu, terpaksa fikir untuk selesaikan masalah. Bila cuba check BPM, tinggi betul tekanan aku. Tengah hypertension tu yang sakit kepala tu tak hilang-hilang. Masa tu mula lah start debar panik tak memasal sebab risau tak lepas 2nd dose sebab simptom sakit kepala, badan panas semua tu ada tau. Macam-macam usaha buat untuk kurangkan alhamdulillah rasa lega sikit kejap lah juga. Even pagi hari nak ke PPV tu pun pinar je mata. Tapi WA gagahkan diri juga. Mungkin benda ni berlarutan sebabkan tekanan, dan mudah rasa panik. 


Pagi kejadian tu, WA datang awal gila. Pukul 8.30 pagi dah tiba. Rupanya tak ramai orang weii, lengang betul. Tapi WA masuk pukul 8.45 walaupun start sepatutnya pukul 9 pagi. Kali ke-2 punya perjalanan sangatlah lancar berbanding 1st dose yang ramai orang. Sebab WA masuk seksyen pertama, tup-tup terus ke tempat cucuk vaksin dah. Then tunggu dalam 15 minit kat pemerhatian and siap sudah. Pukul 9.05 pagi WA dah keluar dari PPV. Hehehe...

Untuk 2nd dose ni WA tak bergambar kat photobooth sebab tak ada orang nak amikkan gambar sebab tak ramai kan. Tengok yang keluar dewan pun semua terus balik. So WA pun malas lah. Balik je terus hahaha....


Alami Simptom Dose Kedua Vaksin?

Macam biasalah, selepas vaksin nafsu nk makan tu membuak-buak. Tapi rasa lenguh dia cepat gila terasa kali ni. Pagi cucuk, petang dah terasa lenguh. Malam tu juga dah rasa seram sejuk dah badan ni. Macam dedor nak demam gitu. Terus telan panadol biasa bukan yang ActiveFast. Esoknya bangun, panas badan dah ok sikit, sakit kepala pun ok sikit dah. Tapi tiba-tiba pagi tu (hari ke-2), dada rasa sesak macam kena hempap, degupan nadi jadi laju tak henti-henti. WA dah start panik gila. Dalam 1 jam setengah WA cuba tenteramkan diri, barulah okay. Sebab kalini nafas tu lain macam sikit dari panik attack. Memang usik sangat dada ni. 

Petang dah start kebah panas dan pernafasan dah jadi normal. Cuma malam tu macam biasalah rasa macam nak dedor badan tapi taklah demam. So telan jelah panadol itupun sebiji je. Alhamdulillah hari ke-3 dah okay dah. Lenguh tempat cucuk pun dah reda hari ke-3 tu.. Tapi penangan dose ke-2 ni betul-betul menguji diri. Huhuhu.. Harap tak adalah dose ke-3 untuk vaksin Pfizer ni tak mauuuu.. Hahhahaha~




Alhamdulillah, kami dah lengkap 2 dose. Suami seminggu awal dari WA dan PPV pun berlainan tempat. Ini saja bergambar bersama tunjuk dah lengkap dose sebab masing-masing 2nd dose tak bergambar pun kat photobooth. 

Ada lagi ke yang belum dapat vaksin? Tapi majoriti tengok macam dah ramai dapat kan. Apa-apa pun, kita ambil vaksin ni sebagai ikhtiar untuk mengelakkan dari terkena janggkitan yang lebih serius dan dapat menguatkan antibodi kita. Vaksin bukan elak kita mati sebab Covid ye, sebab mati itu pasti. Ramai yang salah tanggapan tentang vaksin. Tak salah pun kita ikhtiar dahulu dan doa moga yang baik-baik sahaja selepas ini.

Korang yang dah ambil vaksin mesti ada pengalaman kan. Boleh lah share sedikit dekat WA juga. Jaga diri, sebab kita bakal berdepan dengan Endemik pula nanti. Jangan terlalu seronok sampai lupa jaga SOP walaupun dah fully vaccinated. Jaga diri, stay safe!

September 10, 2021

Lisa Blackpink Rilis Single Solo Album Berjudul 'LALISA'

10:04 PM 2 Comments

 

Single Debut Solo Lisa Blackpink | Setelah YG Entertainment mengkonfirmasikan solo Lisa Blackpink  bakal dirilis pada musim panas, akhirnya yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. Single Debut Solo Lisa yang berjudul 'LALISA' akan bersiaran secara langsung bermula tanggal 10 September 2021.


Sebelum itu, pihak YG dan Blackpink telah merilis teaser dari MV 'LALISA' beberapa hari yang lepas dan telah membuat para penggemar penyanyi kumpulan wanita K-Pop yang terkenal iaitu Lisa Blackpink merasa tidak sabar untuk mendengar lagu baharu beliau. 



Untuk single Solo Lisa kali ini berkonsepkan hip-hop yang kena dengan jiwa beliau dalam seni music. Lisa Blackpink merupakan seorang main dancer, rapper dan sub-vocalist dalam kumpulan Blackpink. Mempunyai gaya penampilan yang swag dan memiliki stage presence yang sangat bagus.


Menurut Lisa, single Album beliau dinamakan 'LALISA' sempena nama beliau sendiri iaitu Lalisa Manoban bagi menunjukkan diri beliau yang sebenar kepada semua penggemar seluruh dunia. 


Follow Instagram Lisa - @lalalalisa_m


Untuk keluaran single solo album, Lisa memiliki 4 track musik iaitu  Lalisa sebagai tittle track, Money (English ver), serta Lalisa dan Money dalam bentuk instrumental. Lagu-lagu tersebut mempunyai genre musik Hip-Hop dan rap tanpa henti. 


Dan pada hari ini, akhirnya YG Entertainment merilis tittle track 'LALISA' untuk pertama kalinya di akaun Youtube Blackpink Official. Bagi anda yang belum mendengarkannya, anda boleh lihat di youtube Blackpink dan search di ruang playlist LISA. 


LISA - LALISA MV


Selamat mendengar buat para penggemar~ Adakah Lisa akan merilis MV untuk lagu Money? Kita nantikan saja ya. Btw, tak sabar nak tunggu album Lisa sampai ke Malaysia. Hehehe.. Korang nak tak kalau WA buat unboxing album solo Lisa nanti? =)

August 24, 2021

CRYSTAL SKIN by RISH BEAUTY | Supplemen Kecantikan Tempatan Menggunakan Tomato Kristal dengan Kolagen & Habbatus Sauda

4:32 PM 11 Comments

 

Crystal Skin by Rish Beauty Atasi Masalah Kulit | Pejam celik, pejam celik rupanya dah empat bulan kita hadap Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara berterusan waktu pandemik Covid19 ni kan? Boleh tak keruan duduk dalam rumah je. Kulit muka pun sampai tak terjaga. Ehh, siapa kata duduk rumah kulit tak ada masalah? Boleh jadi stress tau duduk rumah je. Kulit pun mudah rosak kalau tak jaga dengan betul.

 

Sepanjang duduk rumah, WA mudah sangat alami masalah kulit berminyak, kadangkala kering sehingga kulit nampak agak kusam tak bermaya. Selalu sangat skip penjagaan muka sebab duduk rumah fikir bukan keluar mana pun. Ternyata WA silap. Tambahan pula, WA sejenis yang bukan hari-hari nak makan sayur atau buah-buahan. So, kandungan nutrien dalam badan tu kurang. 


Tanpa berlengah, WA nak share dengan korang satu produk tempatan yang boleh membantu mengatasi masalah kulit samada kulit kering, tona tidak sekata dan kusam, kulit berjerawat dan bermacam lagi. WA tertarik nak mencuba dengan produk Crystal Skin ini pun kerana kawan rekemenkan sebab kulit dia nampak licin dan glowing je lately ni. So WA pun rasa nak mencuba juga mana tahu kulit kembali pulih seperti biasa. Apa yang menariknya adalah dengan kandungan bahan yang digunakan iaitu Tomato Kristal. Haa? Nak tahu apa dia kenalah baca sampai habis okeh?


Apa Itu Tomato Kristal?

Tomato Kristal adalah sejenis tomato yang tidak berwarna seperti tomato biasa. Ia mengandungi karotenoid jernih yang dinamakan "Tomato Kristal". Fungsi Tomato Kristal sebagai anti-aging dan memberi perlindungan semulajadi dari sinaran UV dan membantu mencerahkan kulit.


Crystal Skin adalah minuman botani berasaskan Tomato Kristal dengan Kolagen dan Habbatus Sauda merupakan produk tempatan bumiputera Muslim. Anda tak perlu khuatir kerana kesemua bahan Crystal Skin adalah gred AAA dari bahan semulajadi dan kilang berstatus Halal. Bukan itu sahaja, ia juga mempunyai kelulusan akreditasi GMP (Good Manufacturing Practice), HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) dan ISO 22000.



Produk Crystal Skin yang didaftarkan dibawah nama syarikat Rish Beauty ini diasaskan oleh Encik Airiey Sayuti. Berdasarkan kisah silam beliau sendiri, dimana beliau pernah mengalami tona kulit yang gelap dan berjerawat sehingga beliau rasa malu dan segan untuk berhadapan dengan orang lain. Dah pelbagai jenama produk kulit tempatan dan luar yang popular beliau mencuba, tapi resultnya sangat kecewa. Akhirnya, beliau nekad dan terinspirasi untuk menghasilkan produk yang berfungsi dengan berkesan dan selamat. Maka terhasillah Crystal Skin ini.



Crystal Skin Menggunakan Bahan Semulajadi

Crystal Skin merupakan supplemen makanan tambahan yang diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi yang penuh dengan khasiat agar anda tampak lebih menawan dan membuat kulit anda lebih sihat dari luar dan dalam. 

Bahan Utama Crystal Skin 

1. Tomato Kristal : 
- Anti oksidan terkuat, kurang jeragat dan melindungi kulit dari sinaran matahari.

2. Habbatus Sauda :
- Anti radang, kurangkan jerawat dan membunuh kuman.

3. Vitamin C :
- Melindungi sel dan menjaga kulit agar sihat.

4. Collagen :
-  Menambah keanjalan kulit dan cegah kedutan.

5. Ekstrak Biji Anggur :
- Anti oksidan, membunuh kuman dan membantu pemyembuhan luka.

6. Jus Blackcurrant :
- Anti oksidan dan menguatkan sistem pertahanan badan.



Kelebihan Crystal Skin 

Setiap produk mesti ada kelebihan jika anda mengambilnya. Begitu juga dengan Crystal Skin ini. Terdapat beberapa kelebihan yang ada pada Crystal Skin iaitu :

  • Mengatasi masalah kulit
  • Mengurangkan jerawat
  • Mengurangkan parut
  • Mengecilkan pori
  • Memutihkan kulit
  • Mengurangkan kulit berminyak
  • Kulit kurang kusam dan glowing
  • Kulit lebih lembap


Cara Pengambilan Crystal Skin

Sangat mudah! Minum satu sachet Crystal Skin yang dicampur dengan 150ml air sebelum sarapan. Kalau boleh air sejuk atau air putih sahaja. Kalau WA sendiri suka dengan air sejuk.

Untuk kesan yang lebih baik, elakkan daripada mengambil minuman yang berkafein, beralkohol dan berkarbonat. Yang penting jangan lupa minum air tau. minum 2-3 liter air putih setiap hari untuk mempercepatkan proses keberkesanan Crystal Skin. Bukan itu sahaja, anda juga disarankan supaya mengamalkan gaya hidup sihat seperti tidak merokok, jaga pemakanan harian, kurangkan pengambilan makanan yang berminyak dan sentiasa bersenam.



Feedback WA Selepas Dapat Mencuba Crystal Skin

Actually, baru seminggu WA mencuba Crystal Skin ini. Jadi mungkin keberkesanan tu tak berapa nampak 100% okay. Tapi yang bestnya masalah kulit kering  dan berminyak dah berkurangan dan kulit pun rasa lebih lembap dari sebelum ini. Kena selalu konsisten supaya masalah kulit tona tak sekata kembali pulih. 

Mempunyai rasa yang sangat sedap seperti rasa air ribena tau. Tapi taklah semasam ribena. Memang sedap sangat. Dan yang WA perasan bila selepas minum, akan kerap sendawa dan boleh rasa puas sangat macam angin keluar. Hihi. Mungkin disebabkan ada bahan Habbatus Sauda. 



Berapa Harga Crystal Skin?

Untuk pengetahuan anda, sekarang Crystal Skin membuat tawaran bagi sesiapa yang ingin membelinya sehingga diberitahu kelak. Jadi jika anda sudah membaca dan ingin membeli, anda boleh dapatkan harga tawaran dibawah :

1 kotak OFFER RM69  ~~~ Harga Biasa RM89 (off discount 23%)
2 kotak OFFER RM132  ~~~ Harga Biasa RM178 (off discount 26%)
3 kotak OFFER RM187  ~~~ Harga Biasa RM267 (off discount 30%)
4 kotak OFFER RM230  ~~~ Harga Biasa RM356 (off discount 35%)

Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli di online paltform mereka samada di Lazada (TEKAN SINI) atau di Shopee (TEKAN SINI).



Sebarang pertanyaan mengenai Crystal Skin, anda boleh direct berhubung dengan mereka di laman social media dan website Rish Beauty seperti berikut :-

Phone Number : +6011 6200 0032

August 11, 2021

REVIEW KITSUI WHITEBERRIES BB BEAUTE DAN KITSUI FEDLOSS FIBRE D'TOX

10:47 AM 10 Comments

Kitsui WhiteBerries BB Beaute & Fedloss Fibre D'tox | Pengambilan makanan tambahan sebenarnya merupakan satu keperluan bagi membekalkan nutrisi yang cukup dalam badan lagi-lagi apabila usia kita semakin meningkat. Korang perasan tak dalam kehidupan seharian korang, kadang ada tertinggal nutrisi yang kita perlu? Tahukah korang bahawa dengan mengambil makanan tambahan ia dapat membekalkan nutrisi yang cukup dalam kecantikan malah juga untuk kesihatan tubuh badan.


Sejujurnya, WA adalah sejenis yang mudah lupa dan kurang mengambil nutrisi dalam pemakanan harian. Kadang tu sampai rasa kurang cergas, mudah longlai je waktu siang, malam pun cepat sangat mengantuk. Orang kata kalau waktu tidur kita cukup, ia membantu dalam mengekalkan kesihatan tubuh badan. Tapi ternyata ianya bukanlah seperti yang dijangka. Bila kita kurang nutrisi dalam badan, kita kan mudah rasa lemah, jadi pengambilan makanan tambahan ini sangat membantu kita meningkatkan tahap kesihatan dan kecantikan tubuh badan.



Berbicara mengenai produk makanan tambahan, disini WA ingin kongsikan kepada korang semua tentang satu jenama produk iaitu Kitsui WhiteBerries BB Beaute dan juga Kitsui Fedloss Fibre D'tox yang WA sedang amalkan sekarang ini. Tak lain tak bukan, semestinya untuk kecantikan dan kesihatan tubuh badan. Maklumlah, sejak musim pandemik Covid-19 ini, pulak tu kita semua kena perintah berkurung Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang hampir dua bulan ini membuatkan pemakanan kita jadi tak seimbang dan kurang nutrisi. Sebab itu WA mencuba dua produk Kitsui ini.




SELAMATKAH KITA MENGGUNAKAN KITSUI?

Untuk makluman, produk Kitsui ini telahpun berada di pasaran lebih dari 20 tahun, diluluskan ujian dan apa yang penting ianya telah mendapat sijil HALAL dan pengiktirafan dari kilang bertaraf GMP. Jadi ianya sesuai untuk vegan dan bebas dari bahan-bahan berbahaya seperti :

  • Tanpa suntikan hormon
  • Tanpa bahan pengawet
  • Bebas Gluten
  • Tanpa GMO
  • Tanpa antibiotik
  • Bebas bahan kimia



Bukan itu sahaja, Kitsui juga telah memenangi beberapa anugerah antarabangsa dan ianya diyakini selamat untuk digunakan terutamanya dari peringkat remaja hingga dewasa. Jadi ianya memang menjadi pilihan produk makanan tambahan terbaik.

Kitsui ini diformulasikan secara unik untuk anda dengan Ramuan Halal Semulajadi yang dipilih khas dari  yang terbaik untuk keperluan pemakanan gaya hidup moden harian anda.


KITSUI WhiteBerries BB Beaute

Kitsui WhiteBerries BB Beaute ini menggunakan formulasi terkini dari Korea dengan menggunakan teknologi dan buah Beri dari Itali. Dalam kaedah pembentukan serbuk, ia menggunakan teknik pembekuan berkepekatan tinggi serta menggunakan mesin vakum tanpa menggunakan vakum alkohol bagi memastikan penghasilan serbuk itu berjaya. 

Sesuai Bagi yang Alami Masalah-Masalah Kulit 

  • Jerawat
  • Pigmentasi
  • Parut jerawat
  • Lingkaran gelap bawah mata
  • Kedutan pada bahagian mata dan senyuman
  • Tona kulit tidak sekata
  • Kulit kering 
  • Kulit Kusam
  • Kemerahan Kulit



Menggunakan 6 Jenis Beri Terpilih 

Semua tahu akan fungsi utama buahan Beri iaitu kaya dengan antioksidan yang aktif. Dalam Kitsui WhiteBerries BB Beaute ini ia menggunakan 6 jenis Beri sebagai ramuan semulajadi terpilih iaitu :-

1. Beri Biru : 
- Raja antioksidan
- Dipilih oleh Time Magazine antara buah-buahan superfood yang paling disyorkan

2. Kranberi : 
- Dikenali buah Rubi
- Kaya dengan antosianin

3. Strawberi :
- Dikenali buah Rubi
- Kandungan Vitamin C sama seperti buah Oren

4. Rasberi :
- Kaya dengan flavonoid
- Magnesium

5. Plum :
- Kaya dengan serat
- Potasium

6. Anggur :
- Kaya dengan serat
- Mempunyai Vitamin K & B6



Kitsui WhiteBerries BB Beaute Review :

Bila tentang kecantikan, mestilah packaging dan warna serbuk berwarna pink! White and Pink bergabung jadilah putih kemerahan. Sesuailah dengan fungsinya untuk kecantikan kulit. Bagi WA rasa dia sangatlah sedap. Siapa kata rasa Beri tak sedap? Rasa manis buah Beri tanpa susu memang sedap. Tiada rasa masam pun. Kalau boleh nak minum berkali-kali. 

Kandungan Vitamin dan Fungsi-Fungsinya

6 jenis Beri yang terkandung dalam Kitsui ini mempunyai kandungan Vitamin A, C dan juga E. Dimana setiap jenis vitamin mempunyai fungsi-fungsi yang tersendiri.

Vitamin A bagi membantu kulit lebih sihat dan memberi penglihatan yang baik. Vitamin C membantu meningkatkan penyerapan zat besi dan membekalkan kadar kolagen dalam mencantikkan kulit. Manakala, Vitamin E pula membantu melindungi kulit dari radikal bebas dan mengalami kerosakan pada kulit. Antioksidan yang tinggi turut membantu melambatkan proses penuaan disamping dapat mencerah, melembapkan kulit dan kulit jadi cantik semulajadi.


Testimoni Pengguna-Pengguna Kitsui WhiteBerries BB Beaute






KITSUI Fedloss Fibre D'Tox

Kitsui Fedloss Fibre D'Tox juga menggunakan teknologi dari Korea bagi membentuk serbuk dari menggunakan serat harian yang mengandungi bahan semulajadi termasuk campuran herba asli dan serat buah-buahan seperti buah Epal, Kiwi, Oren, Avocado, Tomato, Lemon dan Nenas.

Ianya dirumus khas bagi mereka yang mengalami masalah pencernaan dan badan akan menghasilkan toksin yang berlebihan boleh menyebabkan berlakunya beberapa masalah seperti masalah kulit, masalah bau mulut dan bau badan dan badan cepat letih.

Punca Berlaku Masalah Pencernaan

  • Suka makan makanan yang berlemak
  • Kurang makanan serat
  • Tiada masa bersenam
  • Kurang minum air
  • Makan berlebihan
Alamak, macam ada je ciri-ciri berikut dalam diri WA sendiri? Patutlah makin naik je berat baru-baru ini. Hahaha. Tapi tak mengapa sebab sekarang dah ada Kitsui Fedloss Fibre D'Tox! Kurang pengambilan nutrisi dalam badan badan? No hal sebab dalam Kitsui Fedloss Fibre D'Tox ini mengandungi beberapa bahan utama yang kaya dengan nutrien untuk kesihatan badan.



Bahan-Bahan Utama & Fungsi

1. Buah-buahan Epal, Kiwi, Oren, Avocado, Tomato, Lemon dan Nenas
Mengandungi serat yang tinggi, Zat Besi, Magnesium, Potasium, Kalsium, Sodium seta Vitamin A, B dan C. Berfungsi dalam merendahkan kalori dan membantu tubuh badan supaya sentiasa terhidrasi.

2. Acasia Gum
Mengandungi serat prebiotik dan berfungsi bagi membantu melancarkan sistem penghadaman dan mengekalkan kesihatan usus.

3. Psyllium Husk (Sekam Beras)
Mengandungi serat larut dalam air dan prebiotik bagi membantu melancarkan sistem penghadaman.

4. Senna
Merupakan nutrisi sennosides bagi membantu menggalakkan pergerakan usus.

5. Teh Hijau
Mempunyai serat Catechin dan berfungsi dalam meningkatkan kadar metabolisme tubuh badan.



Kitsui Fedloss Fibre D'Tox Review 

Sejak akhir-akhir ini, rasa  betul tubuh badan macam berat je nak buat sesuatu. Kadang nak buat kerja pun payah. Maklumlah bila PKP ni kerjanya masuk dapur masak, makan, tidur je. Hahhaa! So WA decide ambil superfood Kitsui ini, dan bagusnya setiap pagi WA rasa nak membuang. Selalu payah betul nak lawas perut ni. Bila minum je superfood ni, sistem pencernaan jadi lancar, angin pun selalu je keluar. Yang paling best badan dah rasa ringan sedikit berbanding sebelum ini. 

Campuran herba asli dan serat buahan yang digunakan ini mengeluarkan rasa yang enak untuk di minum dan tidak rasa minum herba pun walaupun ada lah juga bau sedikit. Tetap rasa sedap! Kadang-kala bila kita amalkan senaman saja pun tak cukup juga kalau kurang nutrisi untuk kekal sihat. So, minumlah Kitsui Fedloss Fibre D'Tox ini. 


Testimoni Pengguna-Pengguna Kitsui Fedloss Fibre D'Tox




Bagi korang yang ingin dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai produk-produk KITSUI ini bolehlah layari laman sesawang dan social media berikut :