January 17, 2022

Kenangan Sambut Hari Ulang Tahun Pada 2021

12:39 PM 0 Comments

 

Hari Ulang Tahun Kelahiran | Orang selalunya cepat je update dekat blog tapi aku tak pernah update lifestyle aku sendiri. Cuma kali ini terasa nak update sebab banyak kenangan waktu musim Covid-19 melanda satu dunia ni.


Actually, tak ada yang gempak mana pun cuma saja nak share dalam blog sendiri kenangan sambut birthday pada kali ini macam mana. Seperti biasa, mertua memang masak masakan untuk meraikan kalau free dan masing-masing ada dirumah. Dan terkejut sebab dapat surprise kek dari bapa mertua sendiri. Hehehe.. Gambar makanan dan kek tak ada dalam handphone pula. Apa-apa pun, terima kasih banyak sebab sudi menyambut bersama dirumah.



Mekasih suami buat surprise last minit dan yang tak berapa surprise. Hehehe.. Laptop zaman study dari tahun 2011 pakai sampai sekarang masih elok cuma pernah jatuh tanpa sebab jadi skrin dah retak dalam. Kalau betulkan pun mahal macam beli baru. So requestlah nak laptop. Tak kisah lah yang size besar or kecil asalkan boleh buat menaip pun dah mencukupi. Bila dapat jenis notebook tab pad ni rasa macam bawak buku je sebab ringan dari sebelumnya. Nak buat review mengenai IdeaPad ni pun tak terbuat sebab dia punya function buat as notebook boleh, as tab phone pun boleh. Boleh touch screen la kiranya.




Selepas tu dapat kejutan dari kampung Kluang, Abang Ude bagi makanan guna khidmat akak aku yang berada di satu daerah dengan aku. Masa ini dalam PKP lagi takleh merentas daerah dan negeri. Dan kawasan aku ni kampung jauh dari bandar, jadi tak semua food delivery masuk. Alang-alang tu akak aku datang wakilkan sekali. Hehehehe...



Lepas tu dah waktu petang dah dalam pukul 6 lebih dapat kejutan lagi. Masa ni tak tahu siapa bagi. Sekali risik khabar pengantar, rupanya bonquet wakil dari acik dan akak aku yang dari Pasir Gudang. Dia kata susah betul nak cari yang boleh hantar ke kawasan kg. Sememangnya sangat susah mujur dia dapat jumpa orang kg sebelah buat bonquet. Hahahaha~



Last but not least, dapat kejutan lagi sekali dari suami hantar bonquet. Dia keluar kata ada kerja kat sekolah. Punyalah percaya aku tak pikir apa pun sebab pikir dah dapat ideapad tab tu. Rupanya ada juga kejutan bonquet. 


Ikutkan malas nak share kat blog, kat media social pun aku tak ada share. Kali ini aku nak share juga sebabnya selain boleh save kat hardisk ke apa, save kat blog pun tak ada masalah. Memory kat hp dah penuh dengan gambar-gambar dan video dari tahun 2020 dan 2021 yang tak pernah update kat media social kecuali whatsapp status jelah. 

January 12, 2022

GuruPanda Berjaya Memperoleh Dana Berjumlah RM500K untuk Meluaskan Pasaran Projek E-Pembelajaran

2:54 PM 10 Comments

 

GuruPanda | Platform atas talian yang dikenali sebagai GuruPanda Sdn Bhd berjaya memperoleh pelaburan berjumlah RM500,000 hasil daripada kutipan dana orang ramai bersama pitchIN buat kali pertama pada 15 November 2021.



Wang terkumpul dijadualkan untuk membiayai rancangan syarikat untuk menghasilkan aplikasi serba baharu, tampilan visual yang terkini serta ciri-ciri menarik untuk menggalakkan penyertaan dari pelanggan sedia ada serta menghasilkan pasaran yang lebih meluas.



Pengasas GuruPanda, Kingsley Ting berkata :

Kami juga berharap untuk menggabungkan Al dan Big Data ke dalam platform kami. Ini merupakan masa depan bagi e-Pembelajaran dan kami ingin memastikan bahawa kami mampu untuk kekal berdaya saing dan kekal menjadi tumpuan dalam industri yang membangun diman kami turu menawarkan aplikasi e-Pembelajaran yang terkini.



GuruPanda telahpun dilancarkan pada Januari 2021, merupakan platform e-Pembelajaran untuk kanak-kanak berusia 4-15 tahun dengan pelbagai pilihan berdasarkan sukatan pelajaran Malaysia.



Platform pembelajaran kini terbahagi kepada dua kategori iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu untuk kanak-kanak berusia 4-7 tahun. Terdapat kategori Mandarin juga untuk kanak-kanak berusia 10-15 tahun berdasarkan sukatan pelajaran SJKC bagi subjek Sains, Matematik Sejarah dan Bahasa Mandarin. Program untuk kanak-kanak berusia 8-9 tahun juga bakal dilancarkan. GuruPanda juga menawarkan pendidikan muzik untuk kanak-kanak peringkat rendah di platform mereka.


Inisiatif pertama untuk melangkah ke hadapan ialah pelancaran aplikasi baharu yang membolehkan pelanggan untuk mengakses program pembelajaran di mana sahaja. Aplikasi ini tersedia untuk ketiga-tiga sistem pengendalian iaitu IOS, Android dan harmony.



Dengan pelancaran aplikasi ini, dijangkakan pada suku pertama tahun hadapan, GuruPanda ingin menggandakan jumlah pelanggan sebanyak tiga kali ganda, terutamanya dengan memasuki pasaran Melayu dan mengembangkan akses e-Pembelajaran yang berkualiti serta berpatutan untuk para pelajar. Dengan kadar langganan sebanyak RM130 hingga RM220 setahun, GuruPanda merupakan platform pembelajaran berasaskan animasi dan kartun yang paling berpatutan di Malaysia.


Selaras dengan objektif untuk menghasilkan pembelajaran yang lebih menyeronokkan, menarik, mudah diakses dan berpatutan untuk semua, kewujudan visual baharu akan meningkatkan gamifikasi dan elemen animasi program tersebut.


Buat masa kini, pelajar menjawab ujian dan kuiz serta bermain permainan dalam talian bagi proses pembelajaran dan mengumpul lencana sebagai ganjaran. Kewujudan visual yang direka akan lebih interaktif dan membolehkan pelajar untuk menukarkan lencana yang terkumpul dengan hadiah fizikal seperti komputer riba dan telefon mudah alih serta avatar dan kartun dalam program tersebut.


GuruPanda hanya boleh didapati di pasaran Malaysia buat masa kini dengan bilangan pelanggan mencecah 6000. Syarikat ini juba bakal menembusi pasaran serantau dengan melancarkan program Bahasa Mandarin, yang bakal diajar di Thailand, pada tahun hadapan. Rancangan pengembangan untuk menembusi pasaran Indonesia dan Vietnam juga bakal dijalankan.


Bagi mencapai tujuan, syarikat ini menjangkakan lebih banyak pelaburan melalui dana orang ramai serta mencari rakan kongsi dan pelabur yang mempunyai tujuan yang sama untuk mengembangkan lagi kemudahan e-Pembelajaran. Untuk keterangan lanjut, sila layari laman sesawang www.gurupanda.com.my

January 10, 2022

Kenangan Raya Aidilfitri 2021 Dalam Waktu PKP 3.0

12:41 PM 6 Comments

 

Raya Aidilfitri  PKP 2021 | Sebenarnya aku jarang share story kehidupan aku mahupun keluarga dalam blog apatah lagi di media social. Tapi sebabkan sekarang orang kebanyakkan share sebagai kenangan, lagilah di musim COVID-19 ini, memang inilah pengganti sebagai kenangan kita selepas tiada. Di mana sakit dan mati kita yang mungkin tanpa ditatapi keluarga kerana wabak ini.


Walaupun raya 2021 dah berlalu bulan Mei tahun lepas, dan aku pun tak ada share gambar di media social, so aku baru terdetik nak simpan dalam blog sebagai diari online aku. Aku lebih prefer share di dalam blog berbanding facebook. So tanpa membuang masa, aku nak share perjalanan aku nak sambut raya Aidilfitri 2021 sebelum diumumkan PKP. Story ni panjang tau. Hehe...


Masa ni tak silap aku minggu ke-2 bulan puasa pada bulan April. Disebabkan tahun 2021 merupakan giliran aku di Kluang, jadi aku belikan sedikit apa-apa yang patut sebab tak ada buat kuih raya macam masa arwah mak ada dulu-dulu. Selebihnya adalah yang akan tokok tambah jenis kuih-muih. Masa ni excited sebab pikir boleh beraya kat kampung sebab tak ada uar-uar lagi pasal PKP.


So macam biasalah kalau time turn Kluang, sebelum balik aku akan kemas apa yang patut di rumah mertua sebelum balik seminggu awal di Kluang. Begitulah juga kalau turn rumah mertua, aku akan balik Kluang dulu tolong apa patut sebab yang lain bekerja. Itulah rutin aku dari sebelum kahwin lagi kalau bab kemas rumah sebelum raya. Tapi kadang kalau lambat balik, acik dah kemas sikit-sikit dulu. Huhuhu..


Selepas siap kemas apa patut kat rumah mertua, aku minta izin laki aku balik awal sikit. Alhamdulillah dipermudahkan. Masa ini dah ada pengumuman beberapa tempat yang kena PKP, yang aku ingat dalam senegeri hanya Johor Bahru yang PKP. Yang lain memang memang masih tak boleh rentas negeri lagi. Sekali dalam 4 hari sebelum nak raya diumumkan (hari Ahad umum PKP), PKP akan start sehari sebelum raya (hari Khamis). Seriuslah wei! Kesian yang dah balik kampung awal yang jauh sikit tu, kalau aku ni mujurlah selang sebelah daerah. Masa tu dah tak keruan, nak balik BP ke stay Kluang tanpa beraya dengan suami. Bincang-bincang, akhirnya dapat juga beraya bersama. Laki aku terus balik malam tu juga. 


Dan rancangan munjung orang seperti tahun-tahun lepas tetap berjalan. Kali ini aku decide masak 2 kali. Iaitu hari ke-2 sebelum raya (hari Selasa) dan pagi raya untuk menu juadah keluarga (hari Khamis). Kebiasaannya, kami di Kluang masak raya pada malam raya (start sedia bahan lepas pukul 10 malam ke 12 mlm, tidur dan sambung masak pukul 4-7 pagi gitu) dan terus munjung untuk semua. Kebetulan PKP akan start, jadi aku teruskan je plan asal tu. Bila masak serba sedikit tapi kerap tak rasa penat sangat. Yang penatnya bila masak sekali banyak dan terkejar-kejar untuk bersiap pagi raya. Hahhahaa~



So, pagi Isnin tu aku pergi beli barang dengan laki aku apa yang nak di masak untuk menu raya. Mana yang kurang untuk menu pagi raya, abang ude pergi beli pula. Punyalah payah nak pikir menu apa. Last-last decide 2 menu sahaja iaitu Ayam Sambal Masam Manis dengan lodeh. Punjungan yang dibuat dalam 20 lebih bungkusan (munjungan jiran, sedare, dan beberapa kawan arwah abah)


Ini first time aku masak untuk menu raya sepenuhnya kat Kluang, sebab selalunya memang acik yang akan masak untuk menu-menu raya ni aku just tolong-tolong. Tapi kalau turn aku, memang acik minta aku masak sambal goreng. So kali ini, acik tolong sediakan apa patut sebab nak mudahkan urusan cepat masak kan. Acik dah takut tapi aku cakap jangan risau. Tunggu jelah hasilnya. Tak adalah sesedap yang lain masak, tapi bolehlah dibuat masuk ke dalam tekak. Aahhh, ghisaaauuu~





So, inilah hasilnya yang aku masak pagi Selesa tu. Siap masak dalam tengahari. Pastu bungkus-bungkus selepas Zohor. Dan barulah start buat munjungan rumah ke rumah termasuklah balik ke kampung sat. Sebabkan fikir raya tak dapat balik, so balik la kejap hantar makanan. Tak dapat jumpa orang ramai pun takpelah, asalkan dapat jejak ke kampung juga. Yelah tahun 2020 takde balik kampung tu. 



Perjalanan ke kampung. Taklah jauh mana pun. Setengah jam je perjalanan tu. Kekekekekeke~ Just 5 destinasi je yang dapat singgah. Itupun satu rumah 5-10 minit je dapat. Sebab kejar waktu masa ni. Pergi pukul 4 petang. Balik dalam pukul 5.30 petang. Pastu sambung bagi rumah ke rumah jiran.



Sebenarnya first kat rumah Wak M sebelah rumah Wak K ni. Tapi tak sempat snap. Hehehe.. Dapatlah juga borak kejap. Mekasih juga buat Abg J sempat kirimkan buah. Inilah kampung belah arwah mak. Kecik-kecik dulu selalu ke sini, kadang siap tidur sini lagi time bukan raya pun. Seronok zaman kecik-kecik dulu. Rasa macam nak kembali ke zaman kecik je. Hahhaa~



Seterusnya aku pergi ke rumah pakcik aku belah arwah abah. Inilah satunya muka pakcik aku (adik arwah abah) yang orang  kata hampir sama macam arwah abah. Sebenarnya aku tak kuat nak masuk. Tapi aku rindu abah. Aku pun masuklah. Mula nampak dah meleleh air mata. Eeee, gembenggg ~ Tapi terubatlah juga dapat jumpa pakcik sendiri yang iras-iras abah. Mana taknye, masa kecik time raya nak bermaafan ramai-ramai, aku pernah tersilap orang. Aku ingat pakcik aku ni abah, dan abah tu pakcik aku. Hahaha! So sebelum pulang, aku minta izin nak bergambar kenangan masa ni. Yelah entah sempat jumpa ke tak kita tak tahu kan? Mana tahu aku yang pergi dulu. Huhuhu~


Destinasi ke-3 sepatutnya masuk dalam estet tapi sebabkan kawalan ketat guard tak bagi masuk, dapatlah jumpa wakil anak arwah poklong yang bekerja kat pekan. Sepatutnya jumpa si kakak, last-last jumpa si adiknya sebab belum balik kerja lagi. Hahahaha~


Destinasi terakhir rumah akak kepada arwah mak dan acik. Takde tuan rumahnya, kita bergambar depan rumah jelah. Hihihihi~ Alhamdulillah selesai hantar punjungan ke rumah sedare yang mana sempat dan ingat. Maaf pada yang terlepas pandang sebab kalut masak, kalut sediakan bungkusan sebab nak cepat.


RAYA AIDILFITRI 2021 DALAM MOOD PKP 



Bermulalah kisah raya dalam mood PKP. Huhuhu.. Alhamdulillah lauk pagi raya masak bersama acik. Antara menu wajib setiap tahun memang 4 menu ini sahajalah. Ayam masak opor, rendang daging, sambal kacang dan sambal goreng. Rendang tu ikut resepi mertua aku. Tapi acik masakkan sebab aku tengah buat sambal goreng. Sambal goreng tu wajib banyak sewaktu dihidang sebab masing-masing hantu sambal goreng. Especially aku lah tuh. Hahahah~



Yang dapat ada waktu ini hanya aku, abang ude dan abang long sahaja. Tahun beraya kitaorang tak sama. Kalau turn aku, masing-masing rumah mertua. Kenapa aku lain? Sebab aku ikut jadual turn belah suami. Tu yang aku sorang je lain. Tapi kali ni tak berapa lah sebab abang ude dah sama turn dengan aku, abang long pula anytime boleh datang pagi raya sebab rumah dekat. 


Akak yang atas aku sepatutnya dia kat Kluang macam tahun sebelumnya, tapi kali ini dia beraya di BP dahulu. Cuma akak aku lagi sorang tu jelah memang tetap maintain dengan turn dia takde pertukaran buat masa ini. So memang tahun lepas 2021 dia tak ada sebab bukan turn rumah abah, tapi rumah mertuanya di sini juga. Cuma kebetulan JB kena PKP dulu so dia memang tak baliklah. Makanya, tahun 2022 ni aku pula sorang jelah tak ada sebab aku turn belah suami. Kalau tak PKP ler..



Baju recycle je pakai tahun lepas. Pakai pun baru beberapa kali je. Baju turn belah suami sebenarnya tema hijau emerald ni, so bila turn belah sini nak hijau, langkah kanan aku takyah pikir tema warna. Hahahah~



Tak sangka dah jadi bini orang, masih juga dapat duit raya. Hohohoho! Sampul duit raya dari laki aku, mertua aku, Wak T, abang ude dan abang long. Manakala, baju raya dari akak ke 4 yang gonjeng. Mekasih masih ingat adikmu yang bongsu ni ~


Ok tu jelah nak bebel. Sebenarnya ada banyak lagi gambar dan story tapi takpelah kita up yang mana patut jelah. Selebihnya antara kita dengan orang tua, dengan suami dan adik beradik. Hehehehe... 


January 8, 2022

Anytime Fitness Asia Memerangi Stigma Kesihatan Mental dengan Kempen "New Year, Healthy Me" pada tahun 2022

9:28 PM 9 Comments


Anytime Fitness | Francais gim yang mempunyai pertumbuhan yang paling cepat di dunia, iaitu Anytime Fitness telah mengumumkan pelancaran kempen "New Year, Healthy Me" pada bulan Januari 2022 sebagai langkah untuk menghapuskan stigma negatif terhadap kesihatan mental di Malaysia.

Seiring dengan kesusahan psikologi yang dialami oleh negara semasa COVID-19, kempen ini menyasarkan rakyat Malaysia yang dibelenggu oleh masalah kesihatan mental dengan menggunakan kecergasan sebagai penyelesaian teras kepada kesihatan keseluruhan yang lebih baik.


Apabila ditanya mengenai inspirasi di sebalik objektif kempen ini, Anytime Fitness menyatakan bahawa mereka ingin menaikkan semangat orang ramai selepas mengharungi dua tahun yang sukar.


Ketua Pegawai Operasi Anytime Fitness, Ryan Cheal berkata :

Pandemik tersebut telah memberi kesan yang besar kepada ahli-ahli kami kerana mereka hilang kawalan penuh ke atas gaya hidup mereka dan kekecewaan dalam melatih sistem imunisasi mereka untuk menghalang kemungkinan jangkitan virus.


Menurut Polis Diraja Malaysia, terdapat 468 kes bunuh diri yang dilaporkan pada 5 bulan pertama tahun 2021. "Ini adalah purata 3 kes sehari dan pada kadar dua kali ganda dari 2020," kata aktivis Malaysia, Marina Mahathir. Dalam artikelnya, beliau mendakwa yang kadar kematian untuk COVID-19 mungkin lebih tinggi apabila kes bunuh diri yang disebabkan oleh krisis kesihatan mental diambil kira.


Oleh itu, kempen "New Year, Healthy Me" diadakan bagi memberi kesedaran kepada ahli-ahli dengan menyediakan sumber-sumber untuk memulakan perjalanan kecergasan mereka melalui webinar, syarahan dan pelbagai kelas GX yang menarik. Manakala, topik-topik yang dibawa akan tertumpu kepada kecergasan, kesihatan dan kesedaran.


Promosi baharu ini menawarkan para peserta kemudahan seperti sesi Health Optimization Program (HOP) yang percuma, serta yuran bulanan sifar sehingga akhir bulan Januari, 50% diskaun ke atas yuran penyertaan dan dua sesi latihan peribadi percuma (50 minit satu sesi) apabila pelanggan melanggan dari kelab pilihaan mereka dalam talian.


Ini bermakna lebih cepat pelanggan melanggan, lebih banyak kelebihan yang dapat dinikmati oleh pelanggan dari kempen baharu ini.


Anytime Fitness merupakan salah satu francais kecergasan terbesar di dunia, dan ia telah menerima takrif peringkat #10 oleh Entrepreneur untuk kategori 'Top Global Franchise' dalam tahun 2021. Ia adalah satu-satunya francais kecergasan yang mempunyai kelab di kesemua 7 benua.


Ahli-ahli Anytime Fitness juga boleh mengakses ke 5,000 kelab Anytime Fitness di seluruh dunia dengan kunci fob. Rakyat Malaysia boleh menikmati kempen ini dengan pelbagai kelebihan seperti jurulatih peribadi yang berwibawa, kemudahan gim yang berkualiti (dari US) dan pelbagai kelas GX, Tawaran ini akan berakhir pada 31 Januari 2022.



December 15, 2021

Kitsui Korean White Skincare Halal Untuk Kulit Berminyak & Berjerawat - Kulit Lebih Cerah, Sihat, Bersih dan Licin

7:17 AM 8 Comments

 

Kitsui Korean White Skincare For Acne & Oily Skin | Anda mesti pernah terdengar mengenai jenama Kitsui kan? Jenama Kitsui merupakan jenama No. 1 terlaris di farmasi Watsons dan Guardian, yang mana sebelum ini dikenali dengan keluaran minuman tambahan botani Halal mereka. Tapi tahukah anda, bahawa kini Kitsui telah mengeluarkan keluaran berupa skincare? Haa, terkejut kan? WA lagi terkejut bila dapat tahu ada keluaran skincare. Teruja pun ye juga! 



Info Kitsui Skincare

Inilah yang WA maksudkan tadi. Pihak Kitsui kini telahpun mengeluarkan produk baharu iaitu Kitsui Korean White Skincare yang merupakan skincare halal terinspirasi dari skincare Korea. Ianya didatangkan dari 2 jenis iaitu untuk kulit normal & kulit kering serta kulit berminyak &  berjerawat.


Kali ini WA ingin memperkenalkan lebih lanjut mengenai Kitsui Korean White Skincare yang mana ia lebih sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat. Kitsui skincare boleh membantu menjadikan kulit anda lebih cerah, sihat, bersih dan licin sepanjang hari.




Kebiasaannya kulit WA jenis normal atau kulit kering. Tapi sejak cuaca tidak menentu terutamanya apabila waktu panas, haba dari cahaya matahari membuatkan kulit WA jadi makin teruk. Kulit mudah sangat berminyak dan berjerawat. 

Mesti anda pun rasa tidak selesa jika kulit berminyak dan berjerawat lagi-lagi pada waktu panas dan kena pakai pelitup muka setiap hari jika keluar rumah. Pemakaian pelitup muka di norma baharu ini juga mempengaruhi kulit muka mudah berjerawat disebabkan kulit berpeluh. 


Bebas Bahan-Bahan Berbahaya dan Dijamin Halal

Tidak perlu diragukan lagi kerana kesemua produk Kitsui skincare adalah dijamin Halal, mendapat beberapa award dalam menghasilkan produk berkualiti ini.   Bukan itu sahaja, Kitsui hanya menggunakan essential oil sebagai pewangi semulajadi dan bebas dari menggunakan bahan-bahan terlarang. Antaranya ialah :

  • Tiada sumber haiwan
  • Tiada pewarna tiruan
  • Tiada paraben
  • Tiada bahan toksin
  • Tiada kandungan sulfat
  • Tiada pewangi tiruan
  • Tiada paraffin & silikon



 KITSUI KOREAN WHITE SKINCARE 
( For Acne & Oily Skin)

Bagi yang mempunyai masalah kulit seperti berminyak dan berjerawat, WA nak perkenalkan anda semua dengan set skincare dari Kitsui Korean White Skincare ini.


1. Korean White Cleansing Gel 

Untuk Cleansing Gel ini ia berfungsi dalam mengurangkan jerawat, blackhead dan whitehead, menghilangkan kotoran minyak dimuka dan membersihkan secara mendalam dan mencerahkan kulit. Dalam cleansing gel ini mempunyai bahan-bahan berikut :
  1. Niacinamide yang kaya dengan Vitamin B3 membantu mencerah serta mengawal lebihan minyak pada kulit akibat persekitaran.
  2. Vitamin E mengurangkan masalah jerawat di wajah.
  3. Rosemary membantu menghapuskan jerawat dan parut pada wajah.

Kelebihan Korean White Cleansing Gel
  • Membersihkan kekotoran dan lebihan sebum
  • Mengurangkan bintik hitam yang ketara dan mengawal kilauan
  • Menghilangkan kotoran daki dari kulit
  • Menjadikan kulit rasa bersih dan segar
  • Mencerahkan kulit



2. Korean White Toning Lotion

Selepas menggunakan cleanser, penggunaan toner sangat penting kerana ia berfungsi untuk membersihkan liang pori yang  kotor dan dapat mengurangkan kadar whitehead dan blackhead. Ianya juga bersifat anti-oksidan dalam memberi penyembuhan pada kulit berjerawat dan mencerahkan kulit.

Dalam toning Lotion ini ia menggunakan beberapa bahan yang penting antaranya ialah :
  1. Licorice Root digunakan untuk menyerap lebihan  di wajah anti-oksidan untuk kulit.
  2. Galactomyces iaitu air beras dimana membantu mencerahkan kulit dan mengecilkan pori-pori muka.
  3. Natural Neem Extract mencegah dari muka timbul jerawat dan memberi bekas jerawat.


3. Korean White Essence Serum 

Essence Serum sangat membantu dalam memperbaiki masalah kulit wajah seperti memudarkan parut dan tanda-tanda bintik hitam serta menjadikan kulit jadi lebih bersih dan licin dan mencerahkan kulit.

Di dalam Essence Serum ini, ia mengandungi bahan-bahan utama seperti :
  1. Niacinamide yang diperkayai dengan Vitamin B3 berfungsi untuk mencerahkan kulit dan mengurangkan bekas parut .
  2. Coenzyme Q10 membantu menjadikan kuulit anda menjadi tegang, sihat dan licin.
  3. Rosemary pula yang kaya dengan kandungan Vitamin C yang tinggi menjadikan kulit kelihatan lebih bersih dan cerah.


4. Korean White Moisturizer

Pelembap ini sesuai untuk yang kulit sensitif dan berjerawat di mana ia berfungsi untuk mengetatkan dan mengecilkan liang-liang pori di muka serta mengurangkan sebum yang berlebihan supaya kulit menjadi kurang berminyak terutama bagi yang kulit berjerawat. Bukan itu sahaja, teksturnya yang ringan turut membantu menyerap pada kulit dengan lebih cepat dan selesa. 

Bahan-Bahan Utama Korean White Moisturizer :
  1. Niacinamide yang diperkayai dengan Vitamin B3 membantu mencerah dan meredakan kulit yang berjerawat sehingga bekas dan tekstur kulitnya menjadi lebih baik.
  2. Grape Seed Oil membantu untuk mengecilkan pori-pori akibat pengeluaran minyak yang berlebihan pada kulit.
  3. Natural Neem Extract berfungsi dalam melawan bakteria yang menyebabkan berlakunya jerawat.



Anda boleh mengikuti langkah-langkah mudah cara penggunaan Kitsui Korean White Skincare ini bagi menyelesaikan masalah kulit yang berminyak dan berjerawat. Hanya dengan menggunakan cleanser, toner, essence serum dan moisturizer sahaja pun sudah memadai. Tetapi, jika anda inginkan hasil yang memberangsangkan anda boleh beli full set Korean White untuk kulit yang berminyak dan berjerawat ini.




Nak kulit cerah, sihat, cantik semulajadi persis orang Korea bolehlah mencuba skincare halal Korea K-beauty yang menggunakan ramuan Halal semulajadi ini. Anda juga boleh dapatkan set skincara Kitsui Korean White ini di farmasi-farmasi terpilih seluruh Malaysia. 


Untuk maklumat lanjut mengenai Kitsui Korean White Skincare ini anda boleh layari laman sesawang Kitsui https://kitsui.com.my/ ataupun untuk sebarang pembelian di https://shopee.com.my/kitsui.my.hq/ Shoppee Official Kitsui.

Anda juga boleh layari laman-laman social media Kitsui yang berikut :

Kitsui, Cantik Semulajadi!

Grab your KITSUI now at the pharmacist near you!

Enjoy 10% Off with no. min spend with any purchase of KITSUI Skincare 
at Kitsui's Official Website or Shopee today using CODE 'KITSKIN' !

Instagram : @kitsuimalaysia
Facebook : Kitsui Beauty




November 20, 2021

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021 Membantu Kelangsungan Hidup 3 NGO di Pahang

3:38 PM 9 Comments

 

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021 | Ayam Brand dikenali dengan kempen CSR yang kini memasuki tahun ke-14, dimana ia merupakan satu jenama makanan sihat dan mudah dalam tin yang terkenal , kaya dengan kualiti, tanpa bahan pengawet dan MSG tambahan, kini kembali dengan Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021 yang bertemakan #AyamBrandBersamaMu. Ianya menggalakkan pilihan gaya hidup yang lebih sihat, membantu kelangsungan hidup melalui program #AyamFutureCreator serta menyumbangkan bekalan selama dua bulan produk Ayam Brand kepada rumah-rumah amal yang mengambil bahagian.



Dalam kempen ini, turut disertakan juga perkongsian dari pakar pemakanan diet Hospital Pakar KPJ Damansara tentang pemakanan sihat serta pencipta kandungan terkenal berusia 18 tahun, Arianna Natasha dari Arianna Kitchen yang diadakan secara maya dan mematuhi SOP bagi memelihara keselamatan dan kesihatan para peserta.


Usaha ini akan membantu dan mendidik 1,500 kanak-kanak dari 32 rumah amal di seluruh Malaysia , selain turut menyediakan 230,000 hidangan Ayam Brand yang sihat kepada mereka. Antara penerima sumbangan berkenaan adalah 101 kanak-kanak dari Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan, Pusat Jagaan Chahaya dan Pertubuhan Kebajikan Rapha Kuantan.


Menurut Pengurus Besar Ayam Brand, Chin Lee Foon berkata :

Pasukan Ayam Brand memberi pertimbangan dalam membentuk kempen #AyamBersamaMu agar ia bertepatan pada masanya, bersifat relevan dan berguna kepada semua peserta dengan memberikan asas dalam amalan pemakanan yang sihat dan memberikan ilham agar peserta berupaya menjadi pencipta  kandungan yang bagus pada masa hadapan. Dalam masa yang sama, turut memberi sokongan menerusi sumbangan bekalan selama dua bulan berupa produk Ayam Brand kepada setiap rumah amal yang mengambil bahagian.


Menurutnya lagi, para peserta #AyamFutureCreator berpeluang untuk memenangi RM6,000 dalam bentuk pelan simpanan SSPN Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).



Ayam Brand menekankan sumbangan produk-produk sardin, mackerel dan tuna memandangkan kebanyakan rumah kebajikan kekurangan sumber Omega-3 yang mencukupi iaitu asid lemak yang penting tetapi tidak mampu dihasilkan oleh tubuh. Omega-3 membantu mencegah penyakit berkaitan jantung, menggalakkan aktiviti saraf yang sihat, menyokong penyerapan vitamin, memelihara sistem imunisasi yang baik dan menggalakkan perkembangan sel-sel dalam badan termasuk perkembangan penglihatan dan otak kanak-kanak.


Setiap rumah amal yang mengambil bahagian menerima kit permulaan #Ayam BersamaMu untuk membantu mereka menjadi pencipta kandungan . Bekalan produk Ayam Brand selama dua bulan turut merangkumi pilihan kegemaran kanak-kanak yang kaya dengan protein dan mengandungi Omega-3 khasnya Tuna Mild dan Pedas Ayam Brand, Saba Deli Natural Ayam Brand serta Kacang Panggang Keju Ayam Brand.



Pihak KPJ Damansara yang mengelolakan bengkel maya yang dikenali sebagai #SukuSukuSeparuh mengesyorkan setiap sajian terdiri daripada suku bahagian protein, karbohidrat dan sayur-sayuran serta buah-buahan berdasarkan saiz tangan, genggaman dan tapak tangan.

"Kita perlu mula mengajar golongan muda berkenaan amalan kehidupan sihat, khususnya ketika pandemik. #SukuSukuSeparuh mudah difahami dan diikuti golongan dewasa mahupun kanak-kanak untuk mereka menjalani hidup yang lebih baik." Kata Cik Rushda Adiba Ismail, Pakar Pemakanan Kanan di Hospital Pakar KPJ Damansara.


Arianna Natasha, Pengasas Arianna Kitchen dan famous Content Creator yang berusia 18 tahun yang mempunyai hampir 4,000 pengikut di Instagram telah memastikan bengkel #AyamFutureCreator menarik dan mudah diikuti para peserta muda.

"Program  #AyamFuttureCreator boleh menjadi permulaan kerjaya dan perniagaan bagi kanak-kanak ini, sekaligus membantu menjana pendapatan kepada mereka." Ujar Arianna Natasha.





Peraduan #AyamFutureCreator ini memerlukan kanak-kanak menghasilkan video berdurasi selama 1 hingga 3 minit dimana mereka perlu merakam, edit dan tag bagi mempromosikan video mereka di laman social untuk mengasah bakat dan kemahiran sebagai pencipta kandungan atau content creator. Bagi para pemenang akan berpeluang memenangi pelan simpan SSPN PTPTN yang berjumlah RM6,000.



Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan kempen CSR #AyamBersamaMu dan program #AyamFutureCreator, anda boleh layari laman https://www.ayambrand.com.my atau https://www.facebook.com/ayambrandmalaysia.