Wednesday, September 18, 2019

Cara Mudah Menggunakan KLIA Express Dari KL Sentral ke KLIA/KLIA2

5:33 AM 15 Comments

Cara Guna KLIA EXPRESS | Baru-baru ini WA dan kawan-kawan pergi bercuti di Penang Dan ini merupakan pengalaman pertama WA pergi bercuti luar dari Johor. So WA nak share sikit pengalaman WA bercuti ni. Yelah, boleh dibuat sebagai kenangan atau pun rujukan kot lupa ke kan? Hahaha!

Tak sangka pula zaman sekarang ini sangat mudah nak guna pengangkutan awam dengan cepat, mudah dan murah. Plan bercuti kali ini WA handle, so agak mencabar juga nak handle tanpa pengalaman. Nasiblah ada kawan yang sudi bantu. Tak bantu tak boleh ikut bercutilah! Haha~ Lepas dah ada plan apa semua, baru tahu mudahnya nak ke airport sekarang. Kalau zaman dulu-dulu, kena naik KTM Komuter wei! Lepas itu naik teksi dari Nilai terus ke airport. Sekarang tak payah, jimat masa dan cepat sampai ke destinasi. Memang sesuailah bagi korang yang malas nak drive, malas nak bersesak-sesak menempuh jem, yang berkejar masa nak naik flight dan yang penting sekali tak perlu nak cari parking kt airport nanti. Dahlah parking kat KLIA Airport tu boleh tahan mahal.

Cara paling mudah nak ke KLIA/KLIA 2 dari KL Sentral senang je sebenarnya. iaitu dengan menaiki KLIA Express. Ha, bagi korang yang tak tahu lagi fungsi KLIA Express ini, mehh WA nak beritahu. KLIA Express merupakan satu pengangkutan awam yang membawa korang terus dari KL Sentral ke KLIA/KLIA 2 tanpa berhenti dimana-mana station. Ha, jimat masa kan? 

Perjalanan cuti kitaorang pun bermula. Bergerak dari rumah kawan di Bangsar menuju ke KL Sentral. Sampai sahaja di KL Sentral, kami terus ke pintu gerbang KL Transit untuk naik train. Tapi kami dah tak perlu beratur beli tiket, sebab masing-masing dah beli siap tiket train kat KLIA Express Tickets yang disediakan oleh Traveloka ini. Apa yang bestnya, kadang-kadang Traveloka ada buat promotion yang best-best tau. Yang syoknya Traveloka tak ada hidden charge. Apa-apa harga yang dipaparkan, itulah harga yang perlu dibayar. Kat situ korang boleh pilih sama ada nak naik train or kereta. Dalam kes kami, kami pilih train sebab mudah dan jimat masa. 

Oh ya, lupa nak beritahu, bila korang setel je bayar harga tiket tu, korang akan dapat voucher yang dihantar melalui emel. Masa nak aboard train, scan je barcode yang ada kat voucher tu. But makesure korang kena pegang voucher masing-masing tau sebab each passengger akan ada barcode yang berlainan. Dan voucher tu korang boleh guna any train schedule ikut tarikh yang korang pilih.

By the way, perjalanan dari KL Sentral ke KLIA/KLIA2 Airport mengambil masa selama 30 minit sahaja dan train akan berhenti betul-betul di dalam airport. Mudah kan? Tak perlu terkejar-kejar nak ke airport takut terlepas flight. Untuk train schedule, korang bolehlah refer gambar rajah dibawah ini.

Semuanya mudah. Pembelian tiket thru online je, tak kelam kabut dan mudah boleh tahu jadual train ke airport pada waktu bila. Sampai sahaja di airport, kami terus check-in luggage, tunggu flight dan terbang ke Penang selama beberapa hari di sana.

Di Penang, kami memillih untuk stay hotel bajet yang selesa sahaja disana kerana tumpuan kami untuk berjalan-jalan area Penang. Sampai sahaja Penang International Airport, kami terus call Grab untuk ke hotel yang akan kami menginap. Sepanjang beberapa hari disana, kami lebih prefer menggunakan Grab, bus rapid dan berjalan kaki sahaja. Dekat Penang sekarang dah maju macam KL dah sebab ada grab. Lagi jimat kos share dengan kawan-kawan. Senang tak payah pening kepala nak fikir kos minyak, sewa kereta dan tak tahu jalan. Korang naik je duduk diam-diam, tup-tup dah sampai ke destinasi. Mana yang dekat sikit boleh prefer naik bus or jalan kaki sahaja.

Kami sempatlah ronda-ronda area Penang ni di beberapa tempat yang kami lawati. Antaranya seperti Bukit Bendara, Pantai Batu Ferringhi, Penang Street Art dan beberapa tempat shopping mall. Haruslah singgah mall bagi kaum wanita kan? Hahaha!~

view dari Bukit Bendera
Owl Museum kat Bukit Bendera

Haa, tempat paling orang ramai suka kat Bukit Bendera ni adalah disini, orang panggil tempat LoveLock gitu. Pasangan muda atau pasangan baru kahwin ramai buat ni ala-ala dekat Namsan Tower kat Korea. Ehhh, yang dah lama kahwin pun buat juga tau. Ala, orang kata saja-saja semat nama pasangan bersama kat sini. Hihi~

view di Pantai Batu Ferringhi

Selepas pergi Bukit Bendera kitaorang saja pergi Pantai Batu Ferringhi nak ambil angin petang kononnya. Masa ini cuaca memang cantik sangat. Masa ini dalam pukul 2 petang tak silap. Seronok jugalah dapat merasa Pantai Batu Ferringhi ni. Kat sini pun ada macam-macam. Ramai lepak-lepak tepi pantai.

Kat Penang ni, kalau korang nak tahu ada satu bus ni untuk pusing-pusing area Penang, so kalau nak round-round Penang ni guna bus ni pun no hal lah. Ia dinamakan Penang Hop-On Hop Off bus. Harga tiket masa pergi dulu dalam RM19 tapi tak tahulah sekarang macam mana. Dah berubah or belum. Ia cover area bandar dan pantai. Sepanjang perjalanan bus ni korang akan nampak hampir 50 tempat tarikan dan singgah mana-mana 22 perhentian yang ditetapkan.

wajib selfie buat kenangan :D

Esoknya kami ke Queensbay Mall naik bus rapid je sebab saja nak merasa naik bus biasa kat Penang. Sampai sana, sempatlah kami dok shopping apa yang patut. Takdan nak bergambar wei sebab masa kami pergi sini hari minggu kan so padatlah. Yang sempat hanyalah shopping. Kekekeke~

Dah tiba masanya untuk kami pulang. Walaupun sekejap tapi puas hati jugalah dapat bercuti pendek dengan kawan-kawan. Ha, kalau korang nak tahu sebelum nak Penang lagi WA dah book siap-siap pengangkutan yang nak digunakan ke airport nanti. Since grab pun berubah harga ikut peak hour dia, so WA book airport coach ni awal-awal lagi untuk mudahkan perjalanan percutian kami. 

Sekali lagi, of courselah kami pilih Traveloka. Dah macam satu kewajipan bagi kami kalau bercuti mesti singgah Traveloka. Yelah, tak ada hidden charge, pula tu banyak promotion. So book awal-awal lagi senang. Kat airport coach tu, korang boleh set untuk pick-up dari mana nak ke airport mana. Just isi maklumat yang diperlukan dan bayar. Untuk kes refund dan reschedule perjalanan, korang boleh refer details yang ada kat website airport coach ini. 

So pick-up kami di Queensbay Mall dan destinasi semestinya ke Penang International Airport untuk pulang. Masa dia nak pick-up tu, dia akan confirmkan dengan kita semula kat mana nak tunggu melalui call or whatsapp. Mudah. Senang. Jimat! Sampai je airport kami tak sabar nak naik flight dan sampai rumah dengan cepat. Tiba je kat KLIA/KLIA 2, kami terus menaiki KLIA Express ke KL Sentral dan berpecah menuju ke rumah masing-masing.

Next holiday bolehlah book lagi dengan Traveloka, semuanya mudah hanya dihujung jari sahaja. Agak-agak apa destinasi percutian WA seterusnya? Lepas  ini rasa nak bawa family or berhoneymoon dengan husband pula lah. Sekali sekala nak honeymoon tak perlu drive. Barulah syok kan? Hehe~

Sunday, September 1, 2019

Nurish Organic 24K Gold Skincare Untuk Anti Penuaan

7:58 PM 22 Comments

Nurish Organic 24K Gold Skincare Anti Penuaan | Semakin bertambah usia kita, semakin timbul kedutan di muka. Tapi tahukah anda bahawa ada bahan yang boleh melambatkan proses penuaan? Sebenarnya WA nak share dengan korang bahawa WA mendapati bahawa terdapat satu penjagaan wajah dapat melewat dan mengurangkan masalah penuaan iaitu Nurish Organic 24K Gold! Ha, kalau korang nak tahu jangan lupa baca sampai habis tau.

Nurish Organic 24K Gold merupakan jenama Halal No. 1 yang menggunakan 100% bahan natural dan organik (buah Delima) dengan teknologi anti penuaan semulajadi dalam memberikan 5x aksi keanjalan dengan berkesan supaya kulit kelihatan lebih muda, tegang dan berseri.

Adakah Ia Mempunyai Bahan Yang Merbahaya?
Apa yang menariknya pada produk Nurish ini, ia tidak mengandungi bahan kimia yang merbahaya iaitu :
  • Tanpa paraben
  • Tanpa Sulfat
  • Tanpa Lanolin
  • Tanpa SD-Alkohol
  • Tanpa Komedogenik
  • Tanpa Minyak Mineral
  • Tanpa Pewarna Tiruan

Malah, produk Nurish Organic 24K Gold ini telah diuji secara dermatologi serta selamat digunakan dan ianya sesuai untuk semua jenis kulit. *Kesannya bergantung pada kulit seseorang

Kenali Produk Nurish Organic 24K Gold

Pastinya anda ingin mengetahui apakah senarai produk Nurish tersebut. Nurish Organic 24K Gold skincare ini terdiri daripada :

1. Deep Cleansing Milk 100g
2. Foamy Cleanser 100g
3. Face Toner 100ml
4. Eye Serum 15ml
5. Face Essence 20ml
6. Moisturizing Day Cream SPF 25 40g
7. Moisturixing Night Cream 40g

Deep Cleansing Milk
Foamy Cleanser
Face Toner
Eye Serum
Face Essence
Moisturizing Day Cream
Moisturizing Night Cream

Inilah senarai skincare routine yang perlu anda pakai jika hendak kulit kelihatan lebih muda dan berseri. Memang perlu ada semuanya tau kalau nak kulit cantik. Jangan malas-malas nak konsisten. Cubit nanti kang. Hehehe~

Kalau ikutkan step susunan WA dan Nurish ada sedikit perbezaan. Selalunya selepas toner, WA akan apply serum atau essence terlebih dahulu barulah eye serum dan terus kepada moisturizer. Cumanya tiada beza dari segi stepnya.

Bukan skincare routine je ada tau. Bahkan Nurish juga telah mengeluar sejenis CC Cream sebagai asas makeup bagi yang suka tampak natural serta light dan juga makeup remover selepas menggunakan skincare Nurish.

Makeup Remover (Oil Control Micellar Cleansing Water)
CC Cream SPF39

WA suka sangat selepas apply skincare, just apply je CC Cream ini dan ia dapat menyamakan tona kulit, mengecilkan liang pori, melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB dengan bahan utama seperti Peptida dan Gold Aqua Collagen. CC Cream ini bertekstur ringan dan sangat senang untuk di apply pada muka dan memberi effect glowing tanpa oily.

Look natural dengan Nurish Organic 24K Gold CC Cream 

Sebenarnya sangat penting untuk anda mengamalkan pemakaian atau pemakanan yang berasaskan bahan-bahan organik kerana ianya lebih safety dan terjamin. Seperti yang kita semua tahu, terdapat lambakan skincare tempatan yang mempunyai merkuri dan boleh merosakkan muka kita. Contohnya seperti zaman WA dahulu pada tahun 2014. Dimana kulit WA breakout habis selepas menggunakan produk yang memang WA tak tahu ada merkuri sebab zaman tersebut belum lagi zaman viral seperti sekarang. Memang terasa perit. Dan start dari situlah WA mula kaji skincare yang betul-betul sesuai untuk liang pori dan kulit kita bernafas dengan lancar.

Kebaikan Buah Delima (Pomegranate) Pada Kulit
Nurish Organic 24K Gold menggunakan buah Delima kerana ia merupakan agen anti oksida semula jadi dimana ia bertindak dalam melambatkan proses penuaan dan mengecilkan liang pori supaya kulit kita terasa lebih lembut dan licin.

Selain dari buah Delima, Nurish Organic 24K Gold juga mempunyai bahan-bahan seperti :

1. Aqua Collagen - Mengurangkan garis halus dan kedutan
2. Hexapeptide - Melambatkan proses penuaan kulit 
3. 24K Gold - Meningkatkan keanjalan kulit
4. Multivitamin B, C & E - Mengurangkan bintik-bintik hitam dan pigmentasi

Beauty Awards for Best Local Anti-Aging Serum
Baru-baru ini, Nurish Organic 24K Gold telah memenangi Beauty Awards sebagai Best Local Anti-Aging Serum untuk produk Nurish Organic 24K Gold Face Serum dimana ia merupakan essence muka yang bertekstur ringan dan tidak mudah melekit untuk memastikan nutrien menembusi lebih mendalam ke dalam kulit anda.

Produk Nurish Organic 24K Gold ini sangat bagi yang berumur 25 tahun dan ke atas kerana ianya merupakan produk anti penuaan yang Halal untuk Muslim. Jika anda ingin dapatkan  produk-produk Nurish ini, anda boleh dapatkan di Watsons, Guardian, Aeon Caring dan  beberapa farmasi terpilih di Malaysia. Atau boleh layari laman media social berikut :




Wednesday, August 28, 2019

Jom Belajar Berenang Di Swimrush Academy

5:06 PM 11 Comments

Kelas Renang Di Swimrush | Teringin sangat nak pergi bermandi-manda kat pantai, sungai, air terjun dan kolam renang. Tapi skill berenang itu tak ada. Nak cari kelas renang ni bukan mudah sebab tak semua tempat ada menyediakan kelas renang. Tapi korang tahu tak ada satu tempat ini memang ada buat kelas renang untuk kanak-kanak dan juga dewasa tau.

Teringin nak join kelas renang tapi tak ada masa sebab busy bekerja. Jangan risau. Kini anda boleh belajar berenang di Swimrush selepas waktu bekerja atau hujung minggu! Jangan lupa bawa sekali anak-anak anda untuk menyertai kelas renang ini. 

Kalau korang nak tahu, di Swimrush bukan untuk kanak-kanak sahaja. Malah, available untuk lelaki dan wanita. Jadi, jika anda tiada skill berenang, anda juga boleh join bersama-sama dengan anak anda. 

5 Sebab Kenapa Perlu Join Kelas Renang bersama Swimrush

1. Coach yang berpengalaman lebih daripada 10 tahun
2. Coach yang mempunyai background lifeguard
3. Mengajar teknik berenang dengan cara mudah
4. Kami menyediakan kelas ganti
5. Kami menyediakan water safety course


Di Swimrush ini, kaum wanita tidak perlu rasa malu kerana akan adanya coach lady sendiri dalam kelas renang untuk wanita. Jadi, anda boleh belajar dengan bebas dan selesa. Setiap kelas akan berasingan jantina tidak bergabung secara terbuka.

Apa yang menariknya di Swimrush ini, terdapat pelbagai kepakaran yang mereka sediakan dalam kelas renang. Antaranya ialah :
  • Water Safety
  • Water Survival Skills
  • Breaststroke
  • Backstroke
  • Butterfly


Bagaimana Nak Join Kelas Renang Di Swimrush?

Buat masa ini, kelas renang ini boleh didapati di area Selangor dan Kuala Lumpur sahaja. So, bagi anda yang duduk area Selangor dan KL, anda bolehlah join kelas renang ini berdasarkan jadual berikut :
Swimrush Academy ada 4 cawangan iaitu :
1. Batu Caves : Kolam Renang Seri Siantan (Available for kids, ladies and men swimming class)
2. Bangsar : Jalan Turi Bukit Bandaraya (Private pool - kids swimming class)
3. Cheras : Komples Suka Desa Tasik (Available for kids and ladies swimming class)
4. Shah Alam : Seksyen 14 (Private pool - only ladies swimming class)

Nak Belajar Kelas Privacy?
Tak ada masalah! Ia juga ada menyediakan perkhidmatan dengan membuat kelas "Home to Home Basis" dimana coach sendiri akan datang kerumah anda tanpa mengenakan sebarang cas transport. Jadi tiada alasan malu untuk belajar berenang sekarang!

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut lagi mengenai Swimrush Academy ini, anda bolehlah melayari laman facebook mereka di https://www.facebook.com/swimrush/.

Sunday, August 25, 2019

Affan Natural Baby Balm & Telon Oil Memberi Keselesaan Pada Si Manja

5:50 PM 33 Comments

Anak Selesa, Ibu Bapa Gembira | Ibubapa mana yang tak gembira jika melihat anak-anak mereka berada di dalam kawasan zon selesa. Lagi-lagi buat yang baru menimang cahaya mata. Segala persediaan dari segi mental dan fizikal kena kuat selepas kehadiran si kecil. Persediaan menghadapi anak-anak yang bakal menangis dan meragam ini sangat mencabar terutamanya ketika gangguan tidur malam akibat selsema dan demam.

Disini, WA nak share dengan korang bahawa WA telah mencuba satu produk yang digunakan pada Aaira Sumayyah, satu tahun 5 bulan. Sebelum ini, Aaira tak berapa sihat kerana demam dan selsema. Sepanjang dia demam, WA risau sangat sebab pernafasannya seperti tersangkut dek kerana selsemanya yang teruk sampaikan hingusnya meleleh. 

AFFAN NATURAL BABY BALM & TELON OIL

Produk Keluaran Muslim
Buat pengetahuan anda semua, Affan Natural merupakan salah satu produk keluaran Muslim iaitu Imanni Skinz HQ. Sebelum ini, Imanni telah mengeluarkan produk kecantikan & kosmetik dan yang terkini produk minuman tambahan berperisa. 

Kedua-dua Affan Natural Baby Balm dan Telon Oil ini merupakan antara set minyak baby terbaik dengan bau yang menyenangkan untuk menghilangkan kembung perut serta ketidakkeselesaan pada si manja seperti demam, batuk, selsema dan lain-lain. Set Affan Natural ini selamat digunakan tanpa rasa was-was dan diyakini halal kerana Affan Natural Baby Balm dan Telon Oil berasaskan bahan-bahan semulajadi.

Affan Natural Baby Balm 
Affan Natural Baby Balm ini berfungsi untuk merawat kulit seperti ruam lampin, ruam susu dan juga ruam akibat panas. Bukan itu sahaja, ia juga membantu melindungi kulit kering dan sensitif. si manja. Ia diperkaya dengan minyak Almond dan minyak Zaitun untuk melindungi kulit bayi atau kanak-kanak bagi mengekalkan kelembapan kulit.

Berbau seperti campuran minyak yang lembut kerana ia mempunyai essential oil ekstrak minyak dari Bunga Kenanga, Lavendar dan Geranium Rose yang membantu sebagai aromaterapi dan memudahkan anak-anak tidur lena tanpa gangguan dan tidak meragam.

Balm ini tidak rasa panas ketika menggunakannya. Jadi, ianya memang selamat digunakan pada kulit si manja dengan bau haruman minyak essential. Walaupun balm ini cair kerana cuaca yang panas, ianya tetap stay tidak berubah kedudukan atau mengalir keluar tak seperti balm yang lain. 

Affan Natural Telon Oil
Dikenali sebagai Minyak Telon untuk membantu merawat kembung perut, perut berangin serta melancarkan pernafasan ketika selsema dan menghangatkan tubuh badan si manja dengan bau haruman yang telah dirumus khas dari Minyak Almond, Halia, Daun Pudina, Habbatus Sauda Organik, Bunga Geranium, Minyak Kayu Putih, Lavendar, Bunga Kenanga (Ylang Ylang Oil dan Vitamin E).

Dengan bauan minyak telon tersebut, ia juga dapat membantu menenangkan emosi bayi meragam dan kuat menangis terutamanya ketika tantrum atau susah tidur malam. Yang menariknya, minyak telon ini tidak mengandungi sebarang bahan kimia sintetik, steroid, paraben, bahan pewarna dan pewangi tiruan. Akan tetapi, bau-bauan itu sebenarnya adalah dari bahan semulajadi tumbuhan (essential oil).

How The Packaging?
So far, bagi WA packaging Affan sangat baik dengan rekaan botol kaca bewarna hijau dan penutup yang bertemakan kayu sangat sesuai dengan produk ini yang berasaskan bahan semulajadi tumbuhan. Manakala, design pada kotak juga sangat menarik dengan kehadiran warna hijau serta gambar baby with the toys. Dan bentuk love pada tulisan Affan itu menandakan tanda kasih sayang ibubapa kepada anak.

Gambar untuk melihat tekstur setiap produk

Cara Penggunaan :
Penggunaan Baby Balm sangat mudah seperti balm lain, hanya calit sedikit dan sapukan pada badan si manja anda. Untuk Telon Oil sangat mudah digunakan kerana ia direka dalam bentuk pump jadi tidaklah mudah tertumpah. Just picit sahaja dan kemudian sapu pada badan si manja. 

Pandangan WA Sepanjang Menggunakan Set Affan Natural Baby Balm & Telon Oil

Alhamdulillah, dengan izin Allah juga demam dan selsema Aaira dah beransur pulih dan kembali ceria. Dan paling gembira apabila pernafasannya dah berjalan lancar tanpa sekat-sekat especially pada waktu malam ketika hendak tidur. 

Selalunya kalau balm WA akan pakaikan pada dada belakang atau depan dan juga bahagian-bahagia yang ada ruam. Bukan itu sahaja, balm ini juga boleh digunakan jika si manja terkena gatal-gatal akibat gigitan nyamuk atau serangga kerana ia dapat mengurangkan rasa kegatalan tersebut. Yess, WA sendiri dah cuba pada Aaira dan diri WA juga masa lepak di halaman rumah pada waktu petang ketika itu. Hehehe..

Manakala untuk Affan Natural Telon Oil kebiasaanya selepas mandikan Aira, WA akan sapukan minyak telon Affan ini pada perut Aaira untuk mengelakkan dari kembung perut. Minyak telon ini bagus dan mudah untuk dipakaikan. Dan Aaira pun lebih behave je mybe disebabkan bau haruman essential oil yang ada pada minyak telon ini.

Tak salah WA  memilih Affan Natural Baby Balm dan Telon Oil ini kerana ianya membantu merawat kembung perut Aaira. Anda bila lagi? WA dah cuba dan puas hati. Tak cuba tak tahu lagi kan? Dah cuba, pasti jatuh hati dengan set minyak telon Affan yang sangat sesuai dengan bayi dan kanak-kanak ini.

Malah, Baby Balm dan minyak telon Affan ini easy to carry anywhere. Letak je dalam beg baby atau beg tangan setel masalah. Tak perlu nak asing-asingkan dan banyakkan beg yang nak dibawa. Sekarang, Aaira pun rasa selesa dan tidurnya pun lena tanpa ada sebarang gangguan pernafasan dek kerana selsema dan hidung tersumbat. 

Testimoni Pengguna Affan Natural Baby Balm & Telon Oil
Tak percaya? Disini WA sertakan lagi beberapa testimoni pengguna yang sudah mencuba set minyak telon Affan dibawah ini :


Harga Affan Natural Baby Balm & Telon Oil

Affan Natural Baby Balm :

Harga Asal : RM45  
 Harga Promosi : RM39

Affan Natural Telon Oil :

Harga : RM35

So bagi para ibubapa yang ingin mencuba produk Affan ini, sangat digalakkan kerana ia dapat membantu anda menguruskan anak dengan mudah dan memberi keselesaan pada si manja. Apa tunggu lagi, jom dapatkan sekarang sementara promosi masih berjalan! Jom kita beramai-ramai sokong produk Muslim!

Hubungi :


Sunday, August 18, 2019

Tips Penjagaan Rambut Yang Mudah Bagi Wanita Berhijab

10:37 PM 35 Comments

Tips Penjagaan Rambut Yang Mudah Bagi Wanita Berhijab | Tahukah anda bahawa penjagaan rambut juga sangat penting terutama bagi wanita yang berhijab? Kebanyakkan wanita berhijab tidak menitikberatkan tentang penjagaan rambut kerana bagi mereka memakai tudung sudah memadai kerana tidak menampakkan rambut. Sebenarnya ianya salah sama sekali. Rambut merupakan mahkota wanita dan kita perlulah menjaganya dengan baik. 

WA sendiri mengakui pernah mengabaikan penjagaan rambut kerana fikir ia tidak penting pada waktu ketika dahulu. Malangnya, rambut WA mudah bercabang, kering dan paling tak suka bila ia mula berkelemumur. Selepas kejadian itu, WA nekad untuk jaga rambut dengan betul. Di sini, WA ingin berkongsi dengan anda semua beberapa tips dan cara dalam penjagaan rambut bagi wanita berhijab supaya rambut sentiasa sihat dan yang penting tidak berkelemumur. 

Tips Penjagaan Rambut Yang Mudah Bagi Wanita Berhijab 

Wawa nak kongsi dengan anda semua beberapa tips untuk menjaga rambut bagi yang berhijab  :

1. Keringkan Rambut 
Perkara ini ramai yang sembrono je tak peduli tentang rambut. Sebelum anda mengenakan hijab, keringkan terlebih dahulu rambut supaya rambut tiada masalah seperti rambut berbau dan berkelemumur. Cara terbaik, luruskan rambut dan lap secara perlahan-lahan tanpa kasar sehingga rambut kering. 

2. Sikat Rambut 
Tidak kira samada anda bertudung ataupun semasa tidak bertudung, sentiasalah menyikat rambut supaya rambut lebih terurus dan akar rambut  dan kulit kepala dapat pengudaraan yang secukupnya. Kalau rambut jenis lurus tu tak apalah juga. Kalau jenis rambut pintal-pintal tu takkan tak nak sikat rambut juga? Hehe~

3. Pilih Anak Tudung Yang Bersesuaian
Siapa kata anak tudung tidak penting? Cari anak tudung yang fabriknya jenis ringan dan selesa diikat supaya rambut tidak rasa sakit ketika diikat. Sentiasalah berganti anak tudung untuk kebersihan dan kesihatan rambut.

4. Gunakan Serum/Scalp/Conditioner/Hair Oil
Penjagaan rambut bukan sahaja syampu, tapi serum/scalp/conditioner juga sangat penting dalam rutin harin penjagaan rambut. WA dulu guna syampu sahaja. Tapi sejak dah tahu fungsi yang lain, barulah guna antaranya bersama syampu supaya rambut lebih sihat dan berbau harum.

5. Pilih Syampu Yang bersesuaian
Penggunaan syampu perlulah mengikut kesesuaian masalah rambut dan kulit kepala. Ada yang untuk rambut kawalan rosak, rambut gugur, anti kelemumur, dan lain-lain. Jangan terlalu kerap cuci rambut jika anda tidak melakukan aktiviti luar dan berpeluh. Macam WA dalam seminggu 5 kali cuci. Kalau banyak buat aktiviti luar, barulah WA cuci rambut.

Macam WA ada masalah kulit kepala gatal dan berkelumumur. Jadi WA menggunakan Syampu SAFI SHAYLA Anti Kelemumur untuk kegunaan harian. Kali ini WA mengenakan satu set terus SAFI SHAYLA Anti Kelemumur yang terdiri daripada Syampu, Minyak Rambut dan Mask Penyegar Kulit Kepala untuk kawalan kegatalan dan kelemumur.

Rangkaian Set SAFI SHAYLA Anti Kelemumur

WA memang pengguna SAFI SHAYLA cuma sebelum ini hanya menggunakan syampu sahaja kerana yang lain-lain belum keluar lagi. Tapi kali ini WA rasa sangat puas hati sebab dapat cuba terus satu set ini. Setiap jenis ada fungsi masing-masing, iaitu :

1) Minyak Rambut Anti Kelemumur
Ia mengandungi Minyak Organik Habbatus Sauda dimana ia memberi kelembutan pada rambut, nutrien, anti bakteria dan juga perlindungan matahari. Minyak Zaitun Tulen untuk melembapkan rambut kering, kusam dan kerinting. Manakala, Ejen Anti Kelemumur dan Methol untuk mengurangkan kelemumur, rambut berminyak dan kulit kepala gatal serta memberi kesegaran pada kulit kepala.

2) Syampu Anti Kelemumur
Dihasilkan menggunakan Micro Bamboo Charcoal + Habbatus Sauda & Micro ZPT Complex dimana ia berkesan menghapuskan 99.9% kulat yang menyebabkan kelemumur dari cucian pertama dengan haruman 48 jam. Micro Bamboo Charcoal berfungsi sebagai bahan semulajadi yang diaktifkan untuk menghilangkan minyak dan bau kepam dari kulit kepala dan rambut. Habbatus Sauda pula untuk menghalang pembiakan bakteria, menyihat, melindungi dan mencantikan rambut. Dan micro ZPT Complex bertindak sebagai ejen anti kelemumur yang berkesan untuk menghapuskan kulat yang menyebabkan kelemumur.

3) Mask Penyegar Kulit Kepala - Kawalan Rambut Gatal & Kelemumur
Selain conditioner, scalp mask juga sangat penting ye. Kerana ia mengandungi Micro Bamboo Charcoal untuk menghilangkan minyak dan bau kepam pada kulit kepala dan rambut, Minyak Organik Habbatus Sauda yang kaya dengan nutrien bagi melindungi dan menyuburkan kulit, dan Menthol untuk menyegar dan menyamankan kulit kepala serta rambut.

Cara Penggunaan Yang Betul SAFI SHAYLA Anti Kelemumur :
  • Gunakan dahulu Minyak Rambut. Goncang sebelum guna. Kemudiankan tuangkan beberapa titis di tangan dan urut kepala perlahan-perlahan sehingga minyak meresap pada kulit dan biarkan seketika dalam 3-5 minit.
  • Gunakan Syampu seperti biasa sewaktu anda mandi. Urut bagi sebati pada rambut dan kulit kepala. Kemudian bilas hingga bersih. 
  • Last step, gunakan Mask Penyegar (Scalp Mask) selepas syampu, dan urut perlahan-lahan dan biarkan dalam 1-2 minit dan kemudian bilas hingga bersih.

Sebelum WA terlupa, sekarang SAFI ada buat promosi tau! Dengan setiap pembelian SAFI SHAYLA RM35 dalam satu resit pembelian akan dapat satu sling pouch bag yang bertemakan We Bare Bears secara PERCUMA! Yeaahhh~ Jangan lupa dapatkan keempat-empat koleksi sling pouch bag ini di mana-mana hypermarket berdekatan dengan anda seperti Tesco, Giant, Econsave, Mydin, Aeon Big dan lain-lain sekarang! *while stocks last

Kebetulan tempoh hari syampu WA dah kehabisan stok, so WA pun pergi terjah dekat Aeon Big, dan WA dah berjaya grab kesemua koleksi beg comel ini! Memang comel sangat tau. Sampaikan anak buah perempuan WA pun berebut nak juga. Hehehe~
Jika anda peminat tegar SAFI SHAYLA, jom cepat-cepat berbelanja dan dapatkan koleksi beg-beg comel ini sekarang! Atau boleh layari laman web www.safi.com.my untuk shopping!