Monday, March 4, 2019

Muka Tampak Natural dengan Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream

4:31 PM 31 Comments

Hansaegee Nature CC Cream | Ada tak yang mengalami masalah apabila hendak keluar rumah sahaja kena bermakeup untuk tutup muka yang mempunyai tona kulit muka tidak sekata? Haa, WA salah seorangnya. Huhu. Bila keluar tanpa guna foundation memang WA tak rasa yakin. Tapi kadang-kadang rasa leceh dan rimas bila kena bermakeup dan gunakan foundation yang sememangnya mempunyai tekstur yang berat. Nak buka tudung nak solat waktu rehat je mesti ada bekas foundation. Stress! 

Actually dah lama WA tengah mencari cc cream mana yang elok kerana ia mempunyai tekstur yang lebih ringan dari foundation dan BB Cream. WA pernah pakai cc cream brand lain, bila pakai mak aii putih melepak. Sebab bila blend out kat muka dia tak ikut skin tone kita betul-betul. Sangat kecewa dan sebab tu sampai sekarang WA apply foundation je. Tapi tak larat ai nak makeup guna foundation lengkap bagai. Finally, WA ada search satu website ni ada jual cc cream. Dan lihat feedback pun not bad, menarik. Tanpa membuang masa, WA dapatkan segera dan YESS! Its mine now. Kekekeke~

Hansaegee Nature S+Recover Gold Nano CC Cream

Mengenai Hansaegee Nature :
Hansaegee Nature merupakan produk skincare yang originally made in Korea dan telah berada di Malaysia sejak tahun 2011 lagi. Bukan itu sahaja, ianya juga telah mengeluarkan beberapa jenis produk skincare seperti cleanser, whitening cream dan lain-lain.  Sebelum ini WA memang sudah mengenali Hansaegee Nature dan kini Hansaegee Nature S+Recover Gold Nano CC Cream ini semakin dikenali ramai sejak berada di pasaran. 

Apa Itu CC Cream ?
Buat pengetahuan anda, CC Cream lebih ringan dan halus daripada BB Cream. CC Cream atau dikenali sebagai color correction berfungsi untuk menyamakan tona kulit muka seperti kulit kusam tidak bermaya atau kemerahan. Ia merupakan all in one day cream dimana gabungan antara basic skincare dan makeup benefits dalam kosmetik. 

Jika anda mengalami kulit berjerawat, bintik hitam, kulit kusam atau kemerahan, Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream ini sangat sesuai digunakan kerana ia membantu membuatkan kulit anda halus, tidak berminyak, mencerah, menyamakan tona kulit supaya kelihatan lebih natural dan bercahaya dengan kelembapan sepanjang hari.

Kelebihan Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream
  • Mengandungi perlindungan UV matahari SPF50 PA+++
  • Mengimbangi tona kulit secara semulajadi
  • Meminimumkan penampilan pori
  • Boleh bertindak sebagai Makeup Base atau Makeup Primer
  • Mencerahkan kulit
  • Mencegah anti penuaan serta meningkatkan keanjalan kulit
  • Glowing skin dan melicinkan kulit
  • Mengekalkan kelembapan
  • Melegakan masalah kulit
Anda tidak perlu risau kerana Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream bebas dari mana-mana sumber haiwan, malah bebas daripada paraben, sulfate dan alkohol serta sesuai digunakan oleh kaum Muslim kerana selamat digunakan untuk semua jenis kulit.

Masalah kulit yang memerlukan Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream
Kandungan Utama dalam Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream 
Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream mengandungi 3 kandungan utama di dalamnya, iaitu :

1. Mineral Water - mengekalkan keseimbangan pH kulit serta meningkatkan keanjalan kulit
2. Ipomoea Hederacea Callus Culture Extract - anti bakteria, melegakan kerengsaan kulit dan kulit bermasalah
3. Nano Gold - Mencegah penuaan kulit, menghalang radiasi infrared dan mempunyai antioksidan yang tinggi

Cara Penggunaan :
Senang sahaja cara penggunaannya. Hanya apply Gold Nano CC Cream dengan tangan atau jari (bukan berus), kemudian sapukan ke seluruh wajah kita sehingga ia sekata. Kulit akan nampak lebih cerah, halus pada permukaan kulit (minimize pores), tidak berminyak mahupun sticky dan memberi effect luminous pada kulit.

Apa yang menariknya dengan Gold Nano CC Cream ini? Pada permulaan anda akan nampak krim tersebut berwarna putih, akan tetapi selepas anda apply, anda akan terlihat bintik kecil berwana coklat. Kemudian, apabila blend krim ini pada kulit ianya akan berubah warna menjadi warna kulit anda secara semulajadi. Tiada masalah dengan kesan krim putih kerana lama-kelamaan akan berubah warna kepada warna coklat iaitu warna yang sesuai dengan kulit anda.

Jika anda bukanlah seorang kaki makeup, tetapi ingin kelihatan lebih natural tanpa kulit kusam, cc cream ini sangat digalakkan buat anda kerana ianya sesuai bagi mereka yang tidak suka bermakeup atau bermakeup tebal. Hanya perlu memakai cc cream ini dan lipstick anda sudah boleh keluar. So easy kan??? Muka nampak natural dan lebih berkeyakinan.

Boleh juga jadikan ia sebagai makeup base atau makeup primer, just add on pada foundation sedikit untuk dapatkan more coverage than light natural dan ia dapat mengimbangi tona kulit serta membuatkan makeup tahan lebih lama.

See the results when WA swatches eyeshadow
Ini salah satu ujian yang terbukti apabila WA menggunakan cc cream ini untuk dijadikan sebagai makeup primer without any foundation, warna eyeshadow/blush/eyeliner akan lebih terang dan tahan lama berbanding jika anda tidak menggunakannya. Dengan cc cream dan any eyeshadow/blush/bronzing juga anda boleh dapatkan look yang lebih natural dan freshing than light natural. 

Lihat video WA apply Gold Nano CC Cream 
How My Feedback After Using Hansaegee Nature Gold Nano CC Cream?
So impressed with these cc cream! Seperti di awal tadi, WA sangat kecewa sebelum ini sebab pernah try cc cream lain, tapi dia macam oxidized kulit dan membuat kulit menjadi lagi gelap. Tapi dengan Hansaegee Nature Gold CC Cream ini, ternyata membuat kulit WA cerah secara semulajadi kerana ianya betul-betul dapat menyamakan tona kulit WA dan memberi effect glowing pada kulit.

Yang paling bestnya, walaupun ia memberi effect luminous dan glow pada kulit, tetapi ia tidak membuat kulit rasa oily, sticky dan tidak cracky. Perkara seperti ini yang paling WA rasa takut kalau apply cc cream. Fobia bertahun-tahun sampai sanggup guna foundation kalau keluar yang berdekatan. Huhuhu..

No edit, no filter
Different BEFORE at natural lighting, AFTER no natural lighting
natural lighting * cahaya depan tingkap

Tengoklah muka mak jemah atas ni. Hahaha! Sebab tu WA lebih prefer cari cc cream yang boleh menggantikan foundation as my daily makeup kerana cc cream teksturnya lagi ringan dari foundation. My face look so pale and uneven skin tone. Serius seram tengok muka sendiri. Means, keyakinan nak keluar tanpa oles sebarang makeup tu masih belum 100% lah. Hehehehe... Tapi sekarang WA dah makin rasa yakin dengan adanya cc cream ini.

Kulit WA nampak lebih natural kerana Mineral Water, kandungan yang terdapat dalam cc cream ini dapat mengimbangi kadar pH kulit dan menganjalkan kulit. Bukan itu sahaja, ia juga membuat kulit WA more glowing dan luminous. I luv it!! Sekarang ni kalau lepas solat, tak payah nak apply foundation, muka rasa berat je. Guna Gold Nano CC Cream ini pun dah cukup, siap ada sun UV protection SPF50 lagi, dapat menghalang kulit dari sunburn dan cepat berkedut. Terasa macam awet muda pula pakai cc cream ni. EHH! :D

Should buy? Yess! Sangat-sangat recommended bagi yang nak cuba cc cream ini dan bagus untuk yang ingin bersiap cepat dan simple, sesuai untuk wanita di Malaysia terutamanya. Penggunaan pun boleh tahan 2-3 bulan, bergantung pada kadar penggunaan masing-masing. Tapi memang worth it sangat sebab ia ada sekali SPF50 dan jimat tak perlu beli sunblock dah. Harga hanya RM128 sahaja dengan isipadu sebanyak 50ml. Free delivery bagi pembelian melebihi RM70 di website Hansaegee Nature.

Untuk maklumat lanjut jika ada sebarang pertanyaan boleh rujuk link dibawah :


Sunday, March 3, 2019

Set Penjagaan Bayi Asmak Baby Care Produk Natural Sesuai Untuk Anak Anda

12:59 AM 27 Comments

Asmak Baby Care | Ibubapa perlu mementingkan keselesaan anak-anak supaya mereka sentiasa aktif, cergas dan tidak mudah mendapat penyakit. Oleh itu, amat digalakkan untuk ibubapa mencari set penjagaan bayi yang selamat digunakan tanpa mempunyai bahan-bahan kimia untuk anak anda. Baru-baru ini WA mencari set penjagaan bayi yang natural dan selamat untuk baby Aaira, Akhirnya WA telah jumpa satu produk ini.

Inilah dia produk set penjagaan bayi Asmak Baby Care yang WA katakan  tadi. Set penjagaan bayi ini sesuai juga digunakan oleh kanak-kanak kerana ia menggunakan bahan-bahan semulajadi sahaja tanpa barang kimia seperti Paraben, Sulfate, Synthetic Color, Phatalates, Talc dan SLS. Setiap jenis produk mempunyai bahan-bahan yang semulajadi.

Dikeluarkan Oleh MHAM
Minyak Herba Asmak Mujarab Sdn Bhd (MHAM) merupakan sebuah syarikat yang mengeluarkan produk berasaskan herba dan bahan semulajadi sebagai pilihan alternatif untuk para ibubapa mahupun pengguna yang ingin dapatkan produk yang semulajadi dan selamat. Kesemua produk keluaran MHAM telah mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan diproses di kilang bertaraf GMP. Tidak perlu khuatir lagi kerana ianya selamat digunakan.

Kali ini WA nak perkenalkan set Asmak Baby Care keluaran MHAM ini. Ianya terdiri daripada :
  • Asmak Baby Care Body Wash (top to toe)
  • Asmak Baby Care Lotion
  • Asmak Baby Care Essential Oil
  • Asmak Baby Care Powder
  • Asmak Baby Care Sevenis Hair Oil
Set Asmak Baby Care kini lengkap sekali bersama Essential Oil bagi memberi keselesaan pada bayi anda juga. Dengan 5 step mudah ini, bayi anda berasa selesa untuk melakukan aktiviti harian mereka.

5 Step Mudah Menggunakan Set Asmak Baby Care
1. Asmak Baby Care Body Wash (top to toe)
Mandikan si manja anda dengan Mandian Bayi Asmak kerana ianya boleh digunakan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Senang apabila boleh dijadikan sebagai syampu. Mempunyai kandungan yang pekat, anda hanya perlu picit sedikit dan sapukan pada seluruh tubuh dan rambut.

WA suka dengan bau haruman body wash ini kerana ianya mengeluarkan haruman bunga ros, chamomile, minyak kayu putih, minyak aprikot dan Vitamin E bagi membuatkan bayi anda lebih wangi dan selesa.


Tengoklah tu baby Aaira, sejak menggunakan sabun mandian Asmak, kemain dia berendam lama tidak mahu keluar. Dan yang paling tak jangka, masa WA mandikan baby Aaira, sabun mandian terkena mata tapi baby Aaira boleh ketawa main air lagi. Selalu kalau pedih, dia akan nangis dengan pantas. Mungkin ianya kurang bahan yang memedihkan mata. 

Body wash ini bebas daripada bahan merbahaya seperti parabens, sulfate dan SLS.

2. Asmak Baby Care Lotion
Selepas menggunakan body wash, sapukan losyen bayi Asmak ini ke seluruh badan dengan membuat urutan lembut kasih sayang supaya si manja merasai sentuhan kasih ibu. Losyen ini sedikit pekat daripada losyen yang lain, tapi jika anda sapu di badan si manja, terasa tenang, lembut dan kulit menjadi lebih wangi.

Losyen Asmak menggunakan bahan seperti minyak halia, ekstrak bunga portulaka dan minyak cengkih bagi memberi ketenangan padai si manja.

3. Asmak Baby Care Essential Oil
First time dengar set baby care ada Essential Oil (EO) kan? Sebenarnya banyak kegunaan EO untuk si manja. Antaranya ialah menenangkan, bayi lebih mudah tidur dan melegakan bayi ketika kurang sihat. Kandungan yang terdapat pada EO Asmak ini adalah dari Clove Oil (minyak cengkih), nutmeg oil, peppermint oil dan sweet almond oil.

Bukan itu sahaja, EO ini juga boleh digunakan ibu-ibu yang menyusu yang mengalami masalah kekurangan susu. Hanya titiskan 1-2 titis ke bahagian yang dikehendaki seperti belakang telinga, dada atau tapak kaki. Atau jika untuk diffusion, titiskan dalam 2-3 titisan ke tempat EO diffusion anda dan letakkan dikawasan tempat tidur sepanjang malam bagi memberi ketenangan si manja bersama anda.

Suatu hari, baby Aaira tengah meragam dan sangat susah untuk diam dan tidur. Puas pujuk dia tapi tetap tak keruan. WA baru teringat ada EO Asmak ini dan WA cubalah sapukan di bahagian tertentu untuk dia bertenang. Tak sampai 5 minit, baby Aaira dah ketiduran. Selama ini pernah dengar pasal EO gitu-gitu je, tak sangka fungsi EO ini sangat bagus especially menenangkan kita degan bau aroma yang sedap.

4. Asmak Baby Care Powder
Apa yang bestnya dekat bedak Asmak ini, ianya bebas daripada synthetic color, paraben, talc dan juga phathalate. Pemilihan bedak hendaklah betul supaya mengelakkan si manja mudah mendapat kanser pada usia muda. Bedak Asmak ini boleh disapukan pada tubuh dan muka bayi anda selepas mandi. 

Mengandungi bahan semulajadi seperti Kaolin (sejenis tanah liat bagus untuk kulit), ekstrak betik, ekstrak bunga portulaka dan lavendar essential oil. Haruman lavendar EO dapat membantu si manja berbau harum, memberi kesegaran dan rasa sejuk pada kulit, berasa lebih tenang dan tidur dengan lena.

5. Asmak Baby Care Sevenis Hair Oil
Step terakhir, sapukan minyak rambut ini di rambut si manja anda sesudah kering untuk mendapatkan rambut yang lebih sihat, kuat, bersinar, lembut dan berbau wangi. Untuk pengetahuan anda, minyak rambut Asmak ini diperbuat dari 7 jenis minyak (7 dalam 1) yang dapat memberi khasiat dan manfaat kepada rambut si manja agar menjadi lebih kuat dan sihat.

Antara bahan-bahan yang terkandung di dalam minyak rambut ini adalah light mineral oil, tea tree oil, babassu oil, virgin coconut oil, castor oil, olive oil, argan oil dan haruman yang berbau harum. WA suka sangat dengan bau haruman minyak rambut Asmak ini sebab bau dia sangat wangi dan menenangkan. Dan semestinya ianya tidak terlalu berminyak ketika memakainya seperti minyak rambut yang lain. Malah ianya lebih cepat meresap ke dalam kulit kepala dan rambut.

Tak sangka pilihan WA bagi baby Aaira pakai produk Asmak baby care ini tidak salah. Malah, baby Aaira lagi suka dengan kesemua jenis produk baby care ini. Lagi-lagi kalau guna EO, memang senang sangat nak handle dia bila meragam. Rasanya lepas ini WA kena beli diffuser lah. Senang titiskan dan biarkan semalaman dengan bau aroma satu bilik tidur. Hehehe...

Asmak Baby Care boleh didapati dengan harga berpatutan. Malah, nak lagi jimat boleh beli satu set terus. Lagi menjimatkan! MHAM juga membuat satu set Asmak Baby Care dalam packaging kotak dan boleh jadikan ia sebagai hadiah atau kegunaan sendiri. Pilihan di tangan anda.

Jika anda mempunyai sebarnag pertanyaan dan ingin dapatkan maklumat lanjut mengenai produk keluaran MHAM ini, anda bolehlah layari laman sesawang mereka seperti berikut :

Website : 
Facebook : 
Instagram : 

Hotline :

Friday, February 22, 2019

My Favourite Contact Lenses From Barbie Eyesland

8:02 PM 19 Comments

Barbie Eyesland Contact Lenses | Bagi yang mempunyai masalah rabun, kebiasaannya akan memkai contact lens berbanding cermin mata atas beberapa sebab. Antaranya ialah tidak sesuai dengan muka dan ada yang merasa sakit apabila guna terlalu lama dengan tudung atau ada yang rasa tak selesa. Ianya bergantung pada gaya pemakaian masing-masing. 

Macam WA sendiri tak selesa pakai kerana keadaan muka yang tak sesuai dengan cermin mata apabila bertudung. Oleh itu, WA lebih memilih untuk memakai contact lens pada waktu tertentu. Jika sekadar keluar beli barang kat kedai yang berdekatan, pakai cermin mata dah cukup. Dan WA mudah rasa pening jika keluar berjalan lama guna cermin mata. Thats why I more prefer to use contact lenses.

Pada tahun lepas, WA tengah mencari seller yang menjual lens yang hampir sama dengan WA pakai selalu sebab seller lama dah tak jual, cari punya cari last-last jumpalah website jual contact lens ni iaitu Barbie Eyesland. First masuk tengok memang banyak sangat pilihan dia. Dan guess what? WA jumpa dah lens yang WA selalu pakai ada jual kat sini!!

Dan kali ini, WA repeat lagi beli lens kat Barbie Eyesland sebab best sangat tau. Nak tahu tak kenapa WA kata best dan kenapa WA pilih beli disini? 

Why I Choose to Buy these Contact Lenses from Barbie Eyesland?
  • Contact lens yang berkualiti tinggi dan authentic 100%
  • Dijual dengan affordable price RM25 sepasang
  • Jangka hayat selepas dibuka tahan selama 3 bulan dan dengan penggunaan 8jam sehari
  • Available power from 0-800 degree 
  • Mempunyai pilihan diameter antara 14mm-17.5mm
  • Pembelian website yang mudah tanpa menunggu respons dari seller
  • Packaging menarik dan tidak mudah pecah
  • Get free shipping all items
  • Selain online banking, payment berbentuk Paypal juga disediakan
  • Penghantaran seluruh Malaysia dan termasuklah Singapore 
  • Pengesahan order dalam 24jam dan estimate shipping antara 2-3 hari bekerja
  • Diskaun RM15 jika pembelian RM100 (depends on promo)

Selalunya jika hendak membeli contact lens yang jenis dalam kotak, tak boleh campur power sebelah lain, sebelah lain kan? Tapi kalau beli dengan Barbie Eyesland korang boleh mix power. Design dia sangat cantik seolah-olah macam ala-ala fantasi fairy wonderland. Hihi~

So kali ini, WA decide untuk beli contact lens yang WA minat warnanya sebab dah lama aim tapi tak beli lagi. Alhamdulillah, kali ini kesemuanya yang dipilih ada stok power. Jom kita tengok warna apa yang menjadi pilihan WA.

I'm wearing contact lens color Ice Blue 16mm

First lens pilihan WA warna biru. Curlaasss kau jah pilih biru. Hahahah! Actually, bila pakai Ice Blue lens ni, tak adalah nampak sangat color dia. Just nampak smooth je. Dan paling syok even diameter 16mm, tapi mata tak nampak besar mana. So tak rasa janggal lah. Ada sesetengah lens warna biru terlalu nampak color dia. Tapi so far, pilihan WA tak pernah salah. Kalau jauh, nampak biasa je tapi manis gitu. Kalau dekat, nampaklah juga bagi yang suka memerhati sampai ke kornea mata. Ehh! Huhuhu... 

I'm wearing contact lens Oh My Honey Grey 14.5mm

Pilihan lens kedua WA adalah warna kelabu. Warna kelabu sesuai juga dengan anak mata bagi orang Asia macam kita, cuma yang tak sesuainya adalah memilih warna yang terlalu cerah dan corak yang nampak garang. Macam WA memang suka lens grey macam ni, sebab walaupun diameter hanya 14.5mm tetapi saiz anak mata kelihatan besar sedikit dengan kehadiran ring di bahagian tepi lens dan nampak natural. 

I'm wearing contact lens Evelyn Choco 15mm

Buat pengetahuan korang, ini adalah my top favourite contact lens! Sebab bila pakai kat mata, orang kadang-kadang tak perasan yang kita pakai lens. Cuma ia nampak bersaiz besar sikit dari anak mata asal. Lens macam ni sesuai kalau pakai untuk harian punya kerana lebih nampak smooth dan natural sahaja. Stok warna choco ni cepat sangat habis so kalau korang nak, bolehlah beli cepat-cepat.

Nampak tak kelainan setiap warna lens apabila gambar secara dekat? Tapi korang jangan risau, kalau orang jarak semeter tengok kita pon tak berapa perasan. Kiranya ianya tidaklah terlalu menonjol jika dipakai.
Memang tak salahlah pilihan WA untuk memiliki ketiga-tiga warna ini sebab anak mata masih nampak natural sahaja. Bukan itu sahaja, setiap sepasang contact lens korang akan dapat casing secara percuma tau. Casing berwarna putih jernih. Yang casing travel kit ini mungkin untuk pembelian 3 pasang ke atas.

WA gabungkan ketiga-tiga gambar memakai lens yang WA pilih masa beli haritu. Ianya sesuailah untuk korang yang nak kelihatan lebih santai dan bergaya. Malah, ia juga menjadi contact lens pilihan para pengantin tau. Sebab warnanya yang natural. Dan yang paling penting, sepanjang penggunaan contact lens Barbie Eyesland, WA tidak mudah merasa mata cepat kering dan tekstur lens ini nipis tidak seperti lens murah di pasar malam. Serius, walaupun nampak seakan sama, tapi ianya sangat berbeza dari kualiti!

Jika korang berminat untuk mencuba lens dari Barbie Eyesland, boleh layari laman berikut :


Tuesday, February 19, 2019

Sweet Pink Look Using Althea Exclusive Makeup

9:04 PM 25 Comments

First Althea Exclusive Makeup Collection | Sepanjang WA shopping di Althea, iaitu salah satu website terkenal yang menjual barangan kecantikan Korea, pelbagai koleksi sudah WA dapatkan seperti skincare, makeup dan haircare. Sebelum ini, Althea telah mengeluarkan brand skincare sendiri dan ternyata ianya tidak mengecewakan. Terbaharu, kini Althea sudah mempunyai brand kosmetik sendiri dan WA berpeluang untuk mencubanya kesemuanya. Yeahhhh!!!

Hyoyeaahhh! Nampak tak, nampak tak? Serius kali ini terlebih excited sangat tau sebab WA kaki makeup, jadi memang happy gila bila dapat tahu Althea launching brand kosmetik mereka. Siapa tak suka kalau bab makeup-makeup ni kan? Rasanya majoriti kaum wanita suka. 

What Inside In The Box?
  • 1. Althea Concealer (4 shades)
  • 2. Althea Watercolor Cream Tint (4 shades)
  • 3. Althea Eye Glitter (2 shades)
  • 4. Althea X Bunga Cinta Lestari [BCL] (8 shades) - Collabration with actress Indonesia
  • 5. Althea Relief Spot Gel (cover acne)

Bila dah depan mata, agak-agak apa yang korang nak buat? Takkan dok tengok je barang-barang ni. Mestilah buat something yang woooww~ Apa lagi kalau bukan main makeup-makeup kan? Sebelum WA tunjukkan video makeup tutorial using Althea makeup, WA nak perkenalkan barang-barang ini terlebih dahulu. 

Althea Flawless Creamy Concealer
Tekstur concealer ini adalah sejenis creamy dan menghasilkan semi-matte finish. Dengan menggunakan formula pelembap, concealer ini membuatkan kulit rasa seakan kenyal dan terhidrat dengan kesan rasa segar dan separa matte.

WA seorang yang sangat cerewet dengan tekstur sesuatu concealer. Sebab pernah beli jenama lain tapi ternyata concealer itu sangat menghampakan. Akan tetapi, apa yang bestnya apabila menggunakan concealer Althea ini, ia menepati citarasa WA. Mudah untuk di apply, mudah diblend dengan span mahupun jari sahaja dengan memberi effect semi-matte finish tetapi sentiasa melembapkan kulit tanpa membuat makeup cepat crack.

Its doesn't look fully coverage, not fully matte, even doesn't oxidize ur skin tone, but it keeps the skin tone more hydration dan tahan lebih lama tanpa ada kesan crack (kulit kering & pecah). Kadang-kadang, bila kita pakai banyak ke nipis ke, concealer kebanyakkan memang mudah matte. Tapi tidak Althea concealer. Yang penting, oily skin guna pun tak ada masalah sebab ia melembapkan kulit bukan menjadikan kulit more to oily.

Althea concealer mempunyai 4 jenis warna mengikut kesesuaian kulit masing-masing. Antaranya ialah #01 Vanilla, #02 Ginger, #03 Honey and #04 Mocha. Korang boleh pilih kod yang bersesuaian dengan kulit korang. Macam WA kulit Asian, tak terlalu tak terlalu gelap, senang kata medium lah. So kulit WA lebih sesuai kod #02 dan #03. Boleh je pakai #01 as your highlight. 

Althea Watercolor Cream Tint
Orang Korea memang tidak terlepas dari penggunaan liptint. Mereka lebih sukakan liptint berbanding lipstick kerana effect liptint lebih tahan lama dan hanya guna sedikit dapat cover keseluruhan bibir. WA pun lebih suka gunakan liptint apabila keluar santai. Sebab tidak mahu nampak terlalu menonjol.

Althea Watercolor Cream Tint ini menjadikan pemakaiannya tahan lama dan menghidratkan kulit bibir kerana mempunyai Hyaluronic Acid bagi melembapkan bibir dan Squalene untuk meningkatkan kelembutan bibir. Scent tint ini pun sedap dan wangi seperti bau manis buah-buahan.

Cream Tint ini mempunyai 4 warna yang sangat pigmented (terang), dimana ia memberi kesan pemakaian yang lebih lama dan bibir kelihatan glossy dan lebih terhidrat dengan 5 lapisan Hyaluronic Acid. Diformulakan dari kandungan air dan minyak yang mengandungi larutan hidrat sebanyak 40%. Tekstur creamy ini apabila di apply di bibir, ia terus mudah menyerap dan melembapkan bibir.


Gambar di sebelah kiri, cara pemakaian seperti orang Korea atau dipanggil Ombre. Manakala, gambar di sebelah kanan, full apply pada bibir. Cantik bukan?

Althea Spotlight Eye Glitter
Tahukah anda, bahawa dengan penggunaan eye glitter ini, dapat menaikkan lagi seri wajah anda apabila apply makeup? Effect dia tidaklah terlalu menonjol dan glitternya tidak terlalu tebal dan kasar. Ia memberi kesan seperti shining like shimmer. WA suka eye glitter sebegini kerana ia boleh digunakan pelbagai cara seperti eyeshadow, eyeliner, mahupun highlight.

Nampak tak shinning glitter tu?? Cantik sangat kan. Dua-dua ni top warna kesukaan orang Korea tau. Pakai pun nampak natural je muka tu.

Eye Palette Sunrise & Moonrise BCL X Althea
Bestnya kali ini Althea telah bergabung dengan penyanyi dan pelakon terkenal di Indonesia dalam penghasilan eye palette yang mempunyai 8 warna yang popular dalam penggunaan harian. Ia dinamakan sunrise dan moonrise kerana sesuai dipakai pada waktu siang mahupun malam.

Eye palette ini sangat menarik kerana mengandungi gabungan pembayang mata dari matte, shimmer dan glitter bagi menaikkan lagi seri wajah dan memberi effect looks blink-blink gitu. Hehehe....

Althea Skin Relief Spot Film Gel
Jika korang mempunyai jerawat atau dark spot, korang sepatutnya menggunakan spot gel ini untuk cover acne dan any dark spot. Ia mengandungi Tea Tree Oil untuk merawat jerawat dengan cepat dan berkesan, Centella dan Pine Leaf Extract untuk menenangkan kemerahan pada jerawat.

Teksturnya seperti gel film yang jelas mudah kering hingga ke translucent patch bagi melindungi dan merawat jerawat. Ia juga mengandungi Gliserin dan Niacinamide untuk membantu melega, melembap dan mencerahkan kawasan jerawat supaya lebih sihat. 

Cara Penggunaan : apply secara nipis pada tempat tertentu dan biarkan ianya sehingga kering paling tidak dalam 5 minit. Pastikan patch tersebut betul-betul kering sebelum apply makeup. 

WA dah cuba buat makeup look menggunakan kesemua barang Althea makeup. Jadi, inilah hasil yang pertama tercipta. (video tak dapat sebab kamera stuck tetiber)

WA suka makeup look yang natural, fresh, sweet dan nude. So, WA just created these makeup look very simple, natural dan semua orang boleh apply. Dekat mata tertutup tu, bukan guna eye palette seperti yang diteka oleh orang lain, tapi WA menggunakan eye glitter untuk eyeshadow.

Meehhh layan video makeup terbaru WA menggunakan Althea Exclusive Makeup yang berdurasi selama 3 minit lebih dibawah ini.


Inilah gambaran untuk hasil makeup dalam video tadi. Amacam okay tak look ni? WA tak berapa reti sangat cut crease tapi nak buat juga. Hahaha! Tapi WA namakan makeup look ini just sweet pink look. Sebab tidak terlalu pekat dan cair sangat.

Kalau korang nak cuba barangan makeup dari Althea, Pertama kali shopping di Althea, boleh sign up disini - SIGN UP HERE!

Atau boleh layari laman sesawang dan media social berikut :

Website : https://my.althea.kr/
Facebook : www.facebook.com/altheamalaysia
Instagram : www.instagram.com/altheakorea

Wednesday, February 13, 2019

Resepi Ikan Pari Bakar Masak Pecel

1:34 AM 9 Comments

Ikan Pari Bakar Masak Pecel | Hi korang, kali ini WA nak update tentang resepi pula. Sekali-sekala tukarlah selera pula kan? Hehehe.. Pernah tak korang makan ikan pari masak pecel? Kalau WA, pecel macam sayur-sayur makan dengan kuah kacang. Rupanya pecel sebenar ni macam ini rupanya. Kalau asam pedas wajib ada daun kesum atau bunga kantan, tapi kalau pecel wajib ada daun Cekur atau ada yang panggil Kencur. Dua-dua ni sama je sebenarnya. Hehhee...

Maklumlah, bila dah kahwin ni pula duduk dengan mertua. Macam-macam menu baru tahu. Padahal family sendiri ada je makan lauk ni. Cuma disebabkan tak semua suka, jaranglah masak versi pecel. Cekur ni bagus tau sebab dikategorikan sebagai ulam dan orang yang berpantang pun makan cekur ni. Pernah rasa, pergghhh! pengsann! (Lidah tak biasa lagi masa mula-mula kenal cekur)

Image from Google
Inilah dia daun cekur/kencur. Semua ini digunakan dalam masakan pecel. Daun dia buat bau naik, isi dia pula pehhh nikmat gila bau. Akar dia tu jangan korang tak tahu, boleh dimakan juga tau. Yuummmyy! Hihihi~ Resepi ini WA minta mak mertua punya sebab selalu jugalah buat. Walaupun selalu rasa, kena tau juga macam mana style mak mertua masak. Teliti dengar masa minta resepi, maklumlah, first time nak buat sendiri. Tanpa membuang masa, mari layan resepi Ikan Pari Bakar Masak Pecel!

RESEPI IKAN PARI BAKAR MASAK PECEL
Bahan-bahan :
  • Ikan Pari Tuka (4 ekor) - bahagi kepada 2@4 hiris
  • Daun Cekur & Isi Cekur - asingkan daun dan isi
  • Santan kotak - jenama Kara yang kecil
  • Bawang merah kecil 6 ulas - skip kalau tak guna bawang besar
  • Bawang Besar 1 ulas - skip kalau tak guna bawang merah kecil
  • Bawang putih 6 ulas
  • Ikan bilis - dalam sekaut tangan, tak perlu banyak
  • Cili api - ikut suka nak pedas mana, taknak pedas letak dalam 3 batang
  • Garam/ajinamoto/gula/air
Bahan Yang Dibakar :
Hanya bakar ikan pari seperti ikan pari bakar kat kedai makan tu. Macam WA, dah bahagi kepada 4 hiris tu, bakar sahaja atas kuali yang non stick tanpa minyak. Angkat dan letak tepi dahulu.

Bahan Yang Ditumbuk :
Bawang putih, bawang merah kecil/bawang besar, ikan bilis dan isi cekur beserta akar (kalau ada akar). Tumbuk lumut boleh, tak berapa lumut pun boleh.

Cara Masak Ikan Pari Bakar Masak Pecel :

1. Rebuskan air terlebih dahulu dalam kuali/periuk dengan kuantiti air 1/2 dari kuali atau periuk.
2. Dah hampir nak didih, masukkan bahan yang ditumbuk tadi dan reneh sehingga mendidih. 
3. Perlahankan api, dan masukkan santan sekotak kecil itu. gaul sehingga rata supaya tidak pecah santan.
4. Kemudian, masukkan pula daun cekur yang telah dipotong kasar. Tak perlu halus-halus. 
5. Masukkan ikan pari yang telah dibakar tadi dan masukkan garam, ajinamoto dan gula mengikut citarasa anda. Mestilah letak gula sedikit untuk menaikkan bau santan dan cekur dan memekatkan kuah pecel.
6. Sedia untuk dihidang. Siap! 

Siapa kata susah? Senang je nak buat. Macam nak masak lemak cili api, cuma bezanya pecel ada letak cekur, lemak cili api letak kunyit. Hehehhe... Sedap dimakan panas-panaasss!!

WA suka sebab rasa cekur dia tu buat mendatangkan selera makan. Hahahhaa! Time puasa masak ini pun dah kira sedap tauu! Jom try resepi ini bagi yang belum tahu :)


Monday, January 28, 2019

Althea Christmas Wishlist 2018 Mana Yang Tercapai Kali ini ??

5:20 PM 13 Comments

Althea Christmas Wishlist 2018 | Hai semua. Okay maaflah sebab WA baru ada masa nak update tentang wishlist WA yang tempoh hari. Korang dah tengok belum entry wishlist WA sebelum ini untuk beli barang kat Althea? Alaa, barang yang masih belum tahap mampu milik. Hihi.. Boleh baca di entry ini - My Top 10 Wishlist Product From Althea  

Siapa minat barang dari Korea, semestinya korang tahu website Althea ini yang sudah terkenal di merata dunia. Althea ada menyediakan produk-produk skincare, kosmetik dan penjagaan rambut dengan penghantaran direct dari Korea. So, korang nak tahu tak apa dia wishlist WA yang sudah terlaksana dari wishlist tersebut dan berapakah yang berjaya dicapai? Hihi~

Layan lah video ini dulu okayy~
Haa, dah nampak belum barang apa yang berjaya dikaut sebelum berlabuh tirai kamar 2018? Hahhaha! Sedih kan? Sebab tak banyak dapat kaut sebab harganya boleh tahan weiii~

Inilah produk-produk yang berjaya WA grab sebelum habisnya 2018. Produk-produk ni dah lama dah berada dalam wishlist Althea, tapi tak beli lagi sebab ongkos nggak cukuppp~ Selalu kalau shopping kat Althea beli barang yang bawah RM50 setiap barang. Hahaha!

What 3 Product From My Wishlist?

1. Pore Sonic Cleanser (White) - RM88.00
Pobling ini WA dah lama nak tau. Sebelum tahu ada kat Althea lagi WA dah teringin sebab masa tu tengok review kat Youtuber omputih. Tapi tak tahu kat mana nak beli sebab orang tu tak balas WA tanya dia. Huhuhu~ Bila dapat tahu Althea ada jual, terus excited. Tapi terbantut kejap sebab harga dia lebih RM50++ So masuklah wishlist dulu. Kekekeke~~ Akhirnya, lega dapat grab dalam salah satu wishlist 2018 WA.
Benda alah ni untuk bersihkan muka dengan kesan cuci mendalam gitu. Sedap sebab dia gosok-gosok kat muka kita. Muka pun nak juga kena urut kan. Hihi~ Nanti WA dah try WA review dekat blog okay. Setakat ni belum try lagi sebab WA nak rosakkan dulu yang hampir sama macam ni tapi jenama biasa. Hahaha!

2. Missha The First Treatment Essence Intensive Moist (150ML) - RM135.00
Serius weeii! Essence merupakan skincare yang patut WA ada. Dah merata-rata cari essence yang sesuai dengan kulit WA tapi tak jumpa. Try pakai Safi Rania dan Bio Essence pun tak serasi. Dulu WA pernah pakai Essence dari Korea. Brand apa entah lupa, dah habis. Nak beli lagi tak tahu macam mana sebab benda tu dapat free dulu-dulu. So, dalam banyak-banyak Essence dari Korea, WA fokus kat Missha.

Sebab pertama, WA jenis suka tengok review kat youtube dan blog. Then tersuka tanpa sengaja sebab ingredients natural. Sebab kedua, WA tengok sendiri review kat Althea. Makk aii! Ramai rupanya suka Essence dari Missha ni! Pilihan WA tepat selama ni. Hahaha!

Essence ni korang pakai selepas toner dan sebelum serum. Essence ni lebih kurang macam gabungan toner dan serum. Cair macam toner tapi tak sepekat macam serum. Essence ni fungsi dia macam penampal kulit yang rosak dan pelembab kulit hingga ke lapisan dalam gitu. Orang Korea WAJIB ada essence dan dorang tak pernah tinggalkan essence dalan step skincare mereka. No wonderlah kulit halus mulus kan?
Haa, ini salah satu sebab kenapa WA suka dengan Missha Essence ni. Dia gunakan Purple Barley yang ada di sekitar kawasan gunung Himalaya. Tak sabar nak guna tau! Kena habiskan dulu saki baki skincare lama sebelum try ini.

3. Etude House Double Lasting Foundation (30g) - RM61.00
Sebenarnya dah habis dah list produk dalam wishlist yang WA masukkan. Tapi yang ini tak termasuk dalam wishlist. Hahaha! Disebabkan bajet tak cukup sangat nak beli yang Klairs tu, WA pilih foundation ini sebab saja nak try! WA makeup lover, tu yang gatal nak try juga foundation baru. Ramai kata foundation dari Etude House ini bagus. So WA pun tengoklah review kat youtube dan memang banyak review yang positif. So apa salahnya beli kan? Lalalalalala~~~
Dan bestlah sebab ia ada pump. Ada sesetengah foundation tiada pump. Sangat leceh okayy. Nasiblah Etude House ni friendly user. Hihi. Btw, kod yang ada kat Althea cuma kod Sand. Rasanya semua sesuai kot pakai sebab tak cerah sangat dan tak gelap sangat. Nanti dah cuba, WA akan update kat blog juga ya.

DONE!! So total semua WA shopping dengan harga RM284.00. Serius weii! Hahaha~ Tapi berbaloi sebab wishlist ni dah lama tau dan Althea baik hati bagi redeem points sekali! Yeayy~ Thanks so much Althea coz helping me~ Korang pula beli apa? Dah share belum kat blog? Kalau dah, tinggalkan sekali link kat bawah boleh WA singgah nanti. Kbyee~

Shopping Althea
|
|
\/