Tuesday, January 16, 2018

Kelas Penjagaan Kulit Mary Kay Di Selangor PERCUMA!!

1:40 AM 1 Comments

Free Skincare Class Mary Kay | Haii haiii semua. Kali ini entri blog WA tidak panjang lebar tapi ada lah nak dibebelkan dalam entri ini. Hehehe... Bukan senang korang nak jumpa orang yang suka bebel secara pendek tau. Hahhaa!

Oklah, memandangkan banyak kes skincare local yang penuh dengan merkuri sedang menular, jadi ramai manusia di luar sana berhati-hati dengan produk yang banyak merkuri. Sampaikan ada yang teruk muka tak sanggup WA nak lihat sebab kesian sangat tau. Tapi mujurlah ada Mary Kay sekarang yang diyakini selamat untuk digunakan. Haa, takkan tak tahu lagi pasal Mary Kay kot? Google lah yee, sebab WA nak promot class FREE je ni.. Hikss!

Bagi warga Selangor, yang inginkan FREE CONSULTANT serta CLASS SKINCARE FREE, anda boleh hadir ke kelas Cik Syeda Som kita tau. Kelas skincare MK free ini dibuat area Ukay Perdana, Bukit Antarabangsa dan Taman Sri Ukay, Ampang. 

Bukan senang tau nak dapat kelas skincare secara percuma dengan beauty consultant dari MK ini. Dahlah free kelas, dapat pula merasa produk dari Mary Kay sendiri. Memang berbaloi. Tak rugi korang pergi belajar kenali masalah kulit korang. Haa, nak kenal siapakah gerangannya?

Inilah dia Cik Syeda Som kita yang berasal dari Johor dan kini menetap di Selangor kerana bekerja disana. Jadi, tak perlu risau lagi sebab Cik Syeda Som ini boleh dipercayai dan merupakan Independent Sales Director! 

Antara kelas skincare percuma yang beliau anjurkan di Johor sebelum ini. Kini anda boleh dapatkan kelas skincare Mary Kay secara percuma di Selangor seperti area Ukay Perdana, Bukit Antarabangsa dan Taman Sri Ukay, Ampang. 


Nak kulit bersih, kulit cantik tanpa masalah dari bahan-bahan yang terlarang seperti merkuri dan sebagainya, anda memang perlu hadir ke kelas skincare percuma ini.

Sebarang pertanyaan mengenai kelas skincare percuma ini, korang boleh hubungi Cik Syeda Som kita di talian 016-7426793 atau laman social beliau :

Facebook : Syeda Som SD MK

Instagram : @putrysyeda

Sunday, January 14, 2018

Set Hadiah Enchanteur Dengan Wangian Penuh Keindahan

11:21 PM 28 Comments

Enchanteur Gift Sets | Siapa sini pengguna setia Enchanteur dari zaman sekolah hinggalah sekarang? Haaa, mesti ramai pengguna-pengguna Enchanteur ini kan. Begitu juga dengan WA. Sejak akhir-akhir ini, Enchanteur sentiasa penuh dengan kejutan kewujudan rangkaian produk.

Untuk menghargai seseorang dalam hidup kita, semestinya kita akan terfikir untuk menghadiahkan seseorang sesuatu untuk diingati selalu. Bagi mereka yang tidak mahu memberi hadiah yang biasa seperti jambangan bunga, coklat dan kad hadiah yang tidak akan bertahan lama, set wangian adalah pilihan hadiah yang terbaik untuk seseorang. 

Pemberian wangian dilambangkan seperti memberi sejambak bunga yang besar, tetapi lebih praktikal dan mengandungi intipati kuntuman bunga semerbak. Terutamanya, haruman ini membawa kepada gabungan simbolik keintiman dan kemewahan.

Memandangkan ramai suka dengan wangian EDT, kini Enchanteur memperkenalkan 5 set wangian tersendiri yang telah disediakan dalam kotak yang cantik dan sesuai untuk semua acara seperti ulang tahun, perayaan, haru lahir dan hari penghargaan. Pek EDT yang mesra perjalanan dan bersaiz 15 ml ini menjadikan hadiah ini sesuai sebagai kejutan dan mudah dibawa di dalam beg tangan.

Enchanteur telah membina nama sebagai pengeluar jenama haruman dan penjagaan diri yang terkemuka, berkualiti dan diilhamkan dari Kota Perancis. Setiap aromanya telah dipilih oleh pakar wangian Perancis.

Rangkaian 5 Set Wangian Enchanteur

SET HADIAH EDT MINI ENCHANTEUR (BELLE AMOUR & MON AMIE)

Mon Amie bermaksud Sahabatku, memberikan wanita aroma yang menyenangkan dengan penuh kesegaran apabila berada diluar. Manakala Belle Amour bermaksud Keindahan Cinta, wangian yang didambakan terhadap seorang gadis impianmu. Kedua-dua wangian ini melambangkan persahabatan dan hubungan cinta yang mekar untuk menikmati keindahan ketika detik bersama-sama.

SET HADIAH EDT MINI ENCHANTEUR (MON AMIE & ADORE)

Set hadiah yang mengandungi 2 wangian EDT ini digubah khas untuk memikat dan menawan hati orang di sekeliling. Mon Amie adalah aroma personaliti menawan dalam semua hubungan. Manakala Adore menggambarkan haruman gadis idaman. Set hadiah ini dapat meningkatkan mood si gadis agar dirinya sentiasa berasa istimewa dan berkeyakinan.

SET HADIAH MINI ENCHANTEUR (MON AMIE & CHARMING)

Set hadiah ini berkonsepkan siang dan malam. Lengkapkan gaya hidup si gadis yang gemar menggunakan aroma berbeza untuk waktu yang berbeza. Di siang hari, gunakan Mon Amie yang mempersonalitikan diri sebagai seorang yang periang dan mudah didekati. Di waktu malam pula bersiap untuk keluar dengan haruman Charming bagi menonjolkan keanggunan diei serta membuat si dia terpikat.

SET HADIAH MINI ENCHANTEUR (BELLE AMOUR & ROMANTIC)

Set hadiah di dalam kotak merah jambu ini bertujuan untuk menyemarakkan cinta dan kasih sayang ketika bersama dengan detik berharga. Sudah pastinya anda akan terpesona dengan keanggunan dan kecantikkannya yang memukau.

SET HADIAH MINI ENCHANTEUR MON AMIE

Set ini Mon Amie ini mengandungi sebotol wangian EDT bersaiz 15ml serta losyen badan dan tangan (Light & Fresh) yang segar dan melembapkan kulit bersaiz 100ml. Haruman wangian yang lembut ini dan losyen yang diperkaya dengan lidah buaya, portulaca, ekstrak liquorice dan ejen pelindung matahari bertujuan melindungi kulit agar lebih lembut, cerah, lembap dan terlindung dari sinaran UV. 

Diformulasikan tekstur yang ringan dan tidak berminyak, membolehkan si gadis membuat aktiviti dengan selesa. Gabungan set ini memberikan bau haruman yang mewangi sepanjang hari dan terjaga rapi.

Wangian Belle Amour ini sangat sesuai bagi mereka yang suka kan keintiman dalam hubungan cinta dan hidup dengan penuh keyakinan. Jika anda seorang yang romantik, sangat sesuai memikinya.

Manakala, wangian Mon Amie ini sesuai bagi yang inginkan kebebasan ketika berada diluar. Ini kerana bau harumannya sangat menarik dan sesuai untuk anda melakukan aktiviti di luar.

Enchanteur Paris Mini EDT gift sets ini dijual pada harga RM34.90 (Semenanjung dan Sabah & Sarawak). Manakala, untuk Enchanteur Paris Mon Amie gift set berharga RM23.50 (Semenanjung dan Sabah & Sarawak).

Sebarang pertanyaan boleh merujuk kepada laman website dan media sosial Enchanteur :



Night Care Routine & Makeup With Klairs

8:41 AM 32 Comments

Night Care Routine for Tomorrow Makeup | Hello gaiisss! Untuk pertama kalinya WA akan share night care routine WA dengan anda semua tau. Selalunya WA hanya share daily routine or any skincare when I need only. So, this time WA nak share dengan anda semua mengenai penjagaan muka pada waktu malam untuk makeup esok harinya.

Anda mungkin sudah tahu mengenai satu brand skincare ini yang memang sudah dikenali di Malaysia yang didatangkan dari Korea iaitu Klairs. Sebelum WA mengenali Klairs, sahabat WA sendiri ada rekemenkan brand ini jika untuk skincare routine. Dan akhirnya, WA sendiri terjebak untuk mencubanya. Hehehe...

Dengan 4 step mudah sahaja untuk night care routine WA ini, mampu membuat kulit wajah lebih fresh dan berseri pada keesokkan hari. Antara bahannya ialah cleasing, toner, vitamin mask, serum dan BB cushion. Tapi sayangnya, kali ini toner masa tu sudah kehabisan stok jadi WA skiplah pengambilan toner. Hehehe :)

Penjagaan muka pada waktu malam sangatlah senang dan WA amalkan dengan mengikut step yang betul iaitu :

  1. Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil
  2. Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask
  3. By Wishtrend Pure Vitamin C21.5 Advanced Serum
  4. Klairs Mochi BB Cushion

MY NIGHT CARE ROUTINE FOR TOMORROW MAKEUP

Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil
Ianya bukan sahaja sebagai pembersih muka minyak, tetapi dengan gabungan bijirin hitam dan bahan semula jadi yang telah di ekstrak, secara perlahan-lahan ia akan menjaga kulit anda. Antara bahan-bahan utama yang digunakan ialah :-

1. Black Bean Oil (Minyak Kacang Hitam)
Membantu mengawal pengeluaran sebum, meningkatkan keanjalan kulit dan memberi kesan yang tenang dengan perlahan-lahan.
2. Black Sesame Oil (Minyak Bijan Hitam) :
Bijan hitam berfungsi mencegah dehidrasi dan penuaan kulit sambil memberikan kesan antioksidan yang kuat melalui pelbagai komponen seperti Beta-carotene, Rinolenic acid, sesamin, sesaminol dan tocopherol.
3. Black Currant Seed Oil (Minyak Benih Anggur Hitam) :
Berfungsi menguatkan lapisan kulit untuk mengelakkan penyejatan kelembapan dari kulit. Ia menggalakkan pertumbuhan sel kulit  dengan kesan antioksidan yang mengandungi pelbagai jenis mineral.

Pembersih minyak ini sangat digalakkan untuk anda jika :
  • Mempunyai kulit kasar oleh bintik-bintik hitam dan sel kulit mati
  • Mempunyai kulit muka kering dan sensitif
  • Mahu kesan penjagaan kulit semasa pembersihan
  • Mencari pembersih muka yang dapat membersihkan liang-liang terbuka
tekstur cleansing oil Klairs

Cara penggunaan :
Picit sedikit cleansing oil dan gosok ke wajah yang kering (tanpa bilas air dahulu) ke dahi, hidung, pipi dan dagu dengan rata. Selepas gosok, jangan lap dengan tisu sahaja tapi basuh dengan air sehingga bersih. 

Klairs cleasing oil ini boleh bertindak sebagai pembersih muka dan juga makeup remover. Macam WA, nak cuci muka yang masih bermakeup, WA picit sahaja dan gosok rata ke muka hingga tanggal segala sisa makeup di muka, kemudian WA akan sapu dengan kapas muka untuk tarik sisa makeup kemudian barulah WA bilas muka dengan air dan lap muka hingga kering.


Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask
Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask ini paling berkesan jika ia digunakan bersama dengan vitamin C. Kedua-dua vitamin ini dapat meningkatkan keberkesanan satu sama lain melalui rangkaian antioksidan dan melindungi kulit dari oksigen aktif dan mencegah penuaan. Di samping itu, vitamin E dapat menghalang vitamin C daripada teroksidasi sebelum diserap ke kulit serta dapat menguatkan kesan peningkatan kulit.

Vitamin E yang telah dimasukkan ke dalam minyak dapat memberikan kuasa pelembap yang kuat. Tekstur yang seakan puding itu berubah menjadi intipati yang terbaik apabila diletakkan ke kulit, ia dapat mengekalkan kelembapan lebih kurang selama 8 jam, walaupun untuk kulit kering.

Fungsi bahan utama Vitamin E ialah : 
  • Sebagai antioksidan cecair lipid yang utama dalam kulit dan menghalang pengoksidaan dalam kosmetik
  • Bahan-bahan asing berbahaya akan menyerang dan memberi tanda penuaan di kulit jika bahan utama vitamin E kurang
  • Mengelakkan penuaan sel dengan mengekalkan sel-sel kulit
  • Mempunyai sifat melembutkan kulit dan melegakan keradangan
  • Melindungi kulit daripada kerosakan cahaya matahari
Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask ini boleh digunakan sebagai pelembap. Ini kerana, kandungan vitamin E sangat sesuai dijadikan sebagai pelembap untuk kulit. Jika anda lihat akan tekstur mask ini, ianya seperti pudding, jika anda gaul ia akan jadi seperti cream cair, tapi ia akan kembali ke bentuk asalnya iaitu pudding supaya dapat mengekalkan bahan di dalamnya dari kering dan terpisah.

Cara penggunaan :
Calitkan mask ini dan jadikan ia sebagai moisturizer/pelembap di muka dan urut muka hingga ia betul-betul meresap ke dalam kulit. Ini kerana ia dapat memberi kesan pencerahan dan whitening dan juga dapat melembapkan kulit dari kulit kering. Dan senang untuk kita makeup esok hari kerana kulit lebih lembap dan anjal.


By Wishtrend Pure Vitamin C21.5 Advanced Serum
Advanced Serum ini adalah formula yang baru dan lebih baik yang telah direka dengan mengurangkan bahan-bahan tertentu untuk kesan yang lebih. Vitamin C21.5 Advanced Serum ini telah dicipta dengan  kandungan 21.5% vitamin C tulen untuk kelembapan maksimum.

Serum ini tekstur yang ringan serta tidak melekit pada kulit. Ianya mudah meresap untuk memberi hidrasi, kelembapan, membaiki serta pencerahan kulit.

Cara penggunaan :
Jadikan ia sebagai last step basic care anda sebelum tidur. Ianya sangat mudah. Hanya titiskan beberapa ke wajah dan sapu ikut urutan di muka sehingga ia meresap sepenuhnya de dalam kulit.


Klairs Mochi BB Cushion
Klairs Mochi BB Cushion ini adalah edisi terhad Mochi BB Cushion kerana ianya merupakan the best seller for BB cushion. Dengan kehadiran warna yang semula jadi dan memberi kulit anda lebih bersinar. Mochi BB Cushion ini telah diperbaiki dengan light finish, long lasting coverage untuk menghalang dari berpeluh dan berminyak sepanjang hari supaya anda tidak perlu lagi memikirkan cara lain untuk mengatasinya.

CIRI-CIRI MOCHI BB CUSHION
  • Mochi BB Cushion direka dalam bentuk produk sejenis balm bukannya cecair. Ia bertindak untuk mengisi liang-liang pori terbuka supaya kulit menjadi halus. 
  • Mempunyai tona warna apricot-beige iaitu mengikut warna kulit kuning coklat (kulit asli) dan merah (redness) secara semula jadi. Maka ia dapat meneutralkan kemerahan kulit untuk kelihatan lebih segar.
Mochi BB Cushion dapat mengawal pengeluaran minyak di muka serta mempunyai perlindungan UV. Ini kerana ia mengandungi SPF40 dan bertindak sebagai sunblock serta melengkapkan makeup harian anda.

selfie dengan menggunakan Mochi BB Cushion

Cara Penggunaan :
Gunakan Mochi BB Cushion pada hari esoknya untuk makeup anda supaya muka lebih segar, bersinar dan lembap selepas membuat night care routine. Hanya oleskan ke seluruh muka untuk mendapatkan kesan yang lebih glowing.


Tonton video WA membuat night care rountine for next day makeup dengan Klairs :)


Setakat ini, WA memang suka sangat dengan cleansing oil Klairs sebab dia membersih dengan cepat dan tidak mengeringkan muka. Sedikit kelainan dengan cleansing oil yang lain dimana kalau brand lain, ia akan keringkan kulit muka. 

Untuk Vitamin Mask pula memang patut setiap wanita mempunyainya kerana ianya boleh dijadikan sebagai mask atau moisturizer untuk melembapkan kulit muka supaya sentiasa lembap hingga keesokkan hari.

Formula baru Advanced Serum ini juga bagus bagi mengurangkan bekas jerawat dan memperbaiki tona warna kulit yang kusam. Bagi yang ada luka di muka, mungkin akan terasa pedih sedikit ketika apply serum ini. Tapi ia boleh mengurangkan parut luka di muka.

========================================================================

Jika anda ingin dapatkan produk Klairs, anda bolehlah layari laman website Hermo iaitu www.hermo.my atau terus ke link ini - www.hermo.my/klairs/

Thursday, January 11, 2018

Daily Color Contact Lenses by Horien Eye Secret

7:01 AM 26 Comments

Daily Contact Lens  | Jika anda masih ingat akan entri yang lepas, WA ada update mengenai contact lens dari Horien Eye Secret untuk penggunaan 3 bulan. Klik link ini untuk baca mengenai Horien Contact Lens Color Lens 3 Months.

Untuk kali ini, WA akan perkenalkan keluaran baharu dari Horien Eye Secret iaitu Daily Color Contact Lenses. Apa yang menariknya, kali ini packaging box sangat menarik dengan rekaan bunga dengan background putih seolah-olah berada pada musim bunga. Bukan itu sahaja, ianya juga sesuai digunakan ketika travel kerana sejenis lens pakai buang.

Seperti yang anda tahu sebelum ini, semua contact lens dari Horien Eye Secret ini mengandungi 38% kandungan air supaya mata tidak terlalu kering dan boleh bertahan sehingga 8 jam penggunaan. Mempunyai material jenis polymacon iaitu tekstur yang halus, lembut dan tidak merasa memakai apa-apa di mata.

Untuk Daily Color Contact Lenses, ia mempunyai 4 warna pilihan yang menarik hati kerana ianya membuatkan anak mata kelihatan lebih natural  dan besar walaupun hanya bersaiz 14.2mm (standard size) dengan dihadiri rekaan yang simple. Antara warna-warnanya ialah :  
  • True Green
  • True Black
  • True Brown
  • True Choco
1. TRUE GREEN 

Pada permulaan WA nampak True Green lens ini, WA terfikir mesti mata nampak garang bila pakai lens ini. Sebab WA dah serik guna lens warna sebegini sampai orang cakap mata hantu. Hehehe.. Tapi bila dah pakai nak tahu jadi apa? 

Cantik tak mata WA selepas guna lens warna True Green ini? Ia campuran warna antara green lembut, grey lembut, dan brown, jadi terhasilnya look seperti dalam gambar di atas. Tak nampak terlalu menonjol kan? Sebab ia kelihatan soft-soft gitu.

2. TRUE BLACK

Pertama kali WA jumpa lens warna hitam tapi color dia seakan warna kelabu hitam. Selalunya kalau hitam, warna dia akan betul-betul hitam dan akan pekatkan anak mata kita dan dari jauh orang akan perasan kita guna lens sebab anak mata lebih pekat. Tapi, dengan gunanya True Black lens ini, mata akan kelihatan lebih natural. 

Mata WA nampak lebih natural kan? Kalau dari jauh, orang takkan perasan kita pakai lens sebab warna dia seakan warna anak mata kita dan tidak kelihatan seperti memakai lens berwarna grey. Bagi yang nak look natural, boleh pilih warna ini.

3. TRUE BROWN

Ini adalah warna kegemaran WA sebab sebelum ini pun WA menggunakan warna brown sahaja supaya mata tidak terlalu menyerlah jika pakai yang berwarna seperti hijau, biru, pink dan lain-lain. Tapi yang menariknya, lens Horien Eye Secret walaupun size hanya 14.2mm, tapi memberi effect mata besar sedikit berbanding dengan lens jenama yang WA pernah pakai sebelum ini. 

Sama corak seperti True Black cuma beza warna sahaja. Memang nampak natural untuk corak ini dan tidak menonjol. Sangat-sangat best sebab sudah jumpa lens warna kegemaran WA untuk contact lens pakai buang.

4. TRUE CHOCO

Untuk yang suka mata kelihatan menyerlah sedikit dari yang biasa, boleh cuba lens True Choco ini. Kebanyakkannya ramai yang suka akan corak ini dikalangan sahabat-sahabat Facebook WA.

Nampak sedikit seksi tak? Hehehe.. Nice color too. But WA lebih prefer yang True Brown, mybe sebab dah serasi dengan warna itu. Kalau anda ada event, sesuailah guna warna ini supaya mata lebih menyerlah.

Abaikan muka suci WA tu. Hahaha! Okayy, cuba tengok anak mata. Effect mata besar tu sangat puas hati walaupun bersaiz 14.2mm iaitu standard size tapi  ia membuatkan anak mata nampak lebih cantik. Tapi jangan risau tau, sebab effect besarkan mata bukanlah seperti saiz 16mm atau 17mm.

Closed up mata


Disini WA sertakan sekali video memakai lens. Jom layan WA buat video tutorial makeup dengan menggunakan lens dari Horien Eye Secret :)


Mesti anda semua rasa tergugat kan sebab tengok video ini? Jika anda ingin membuat sebarang pembelian, anda boleh layari laman sesawang Horien Eye Secret berikutnya :

Website :

Facebook :

Instagram :

Tuesday, January 9, 2018

Resepi Mudah Macaroni Goreng

4:14 PM 10 Comments

Resepi Makaroni Goreng | Hi, kali ini WA up entri untuk resepi pula. Sekali-sekala apa salahnya kan? Hehehe. Siapa sini suka makaroni goreng? Kita geng yeayy!! :) Sebenarnya WA dah lama nak buat makaroni goreng, tapi disebabkan dalam famili majoriti tak minat makaroni, jadi WA hold buat. Husband pon bukan jenis melayan makan makanan macam ini. 

Tapi disebabkan dah tak tahan sangat asyik hold je buat makaroni ni, yelah kalau buat sikit je sorang makan, memang tak bestlah baik beli yang dah siap kan? Tapi haritu WA tak tahan sangat so WA buat je banyak. Seharian makan makaroni je. Hahaha... Jom layan resepi cincai dari WA :)

Maaf tak ada gambar yang cantik

RESEPI MAKARONI GORENG

Bahan-bahan :
  • Bawang besar 1 ulas
  • Bawang putih 3/4 ulas
  • Halia sedikit sahaja 
  • Cili kering (sejemput) - ikut suka nak pedas mana
  • Daging Kisar Ramly (pek kecil ada 2 keping) - guna sekeping je
  • Makaroni Kimball 400g - sepeket
  • Sos tiram 1 sudu besar
  • Kicap 1 sudu besar
  • Tomato Puri tin (sos tomato pun boleh) - 1 sudu besar
  • Ajinamoto & garam secukup rasa
**Blender bahan no 1-5 seperti blender nak buat sambal tumis

Bahan tambahan :
  • Carrot (belah 2 macam dalam gambar)
  • Sosej (potong bulat)
  • Ayam (potong dadu) - nak letak boleh tak letak pun takpe

Cara masak Makaroni Goreng :

1. Rebus dahulu makaroni sehingga lembut kemudian toskan dan sapu dengan minyak sedikit supaya ia tidak melekat sebelum menggoreng.

2. Tumis bahan yang diblender dan daging kisar sehingga garing dan naik bau. 

3. Kemudian masukkan garam & ajinamoto secukup rasa. Dan masukkan kicap, tomato puri & sos tiram ikut rasa kita. Kalau nak sos tiram banyak, jangan letak garam banyak nanti masin kang.

4. Dah sebati bahan tadi, masukkan pula bahan tambahan seperti carrot, sosej dan ayam.

5. Akhir sekali, masukkan terus makaroni dan gaul sehingga sebati dengan rencahnya.

Maka, terhasilnya makaroni goreng versi WA. Walaupun rupanya agak kelam sebab lighting tak cantik, tapi rasanya umpphhhh sangat! Hehehehe...

Selamat mencuba semua.......

Thursday, January 4, 2018

BEAUTY | Essence Stay All Day 16h Foundation

7:54 PM 26 Comments

Drugstore Foundation Viral | Zaman sekarang senang sangat nak viralkan sesuatu. Kadang-kadang kita share something yang orang tak tahu sangat pun senang. Inilah dinamakan kuasa viral. Baru-baru ini, dalam bulan 9 tahun lepas kalau tak silap, foundation keluaran Essence ini telah menular di laman social terutama bagu yang kaki makeup.

Sebelum ini, hanya brand Maybelline, Loreal dan Silky Girl sahaja lebih dikenali di Watsons atau Guardians terpilih yang menjual barang-barang makeup drugstore, tapi akhir-akhir ini, nama Essence melonjak naik mendadak sejak viral. Sudah tentulah foundation liquid Essence.

Sebenarnya foundation ini telah lama berada di pasaran cuma tak berapa dikenali. Dengan kuasa viral media social, ianya mendapat sambutan diluar jangkaan. Mana taknya, terus habis stock kesemua kod warna. Inilah dia Essence Stay All Day 16 hours Foundation. 

Masa WA mencari foundation ini, semua stock kat watsons dan guardians terpilih kebanyakkannya kehabisan stock weiii!! Mujur masa tu WA tergerak nak pergi Watsons di Aeon Big Kluang, stock masih ada itupun hanya tinggal satu kod saja. Dan mujurlah juga kod itu sesuai dengan kulit WA. Fuhhhh.......~~~

Tekstur foundation Essence

Untuk pengetahuan anda, tekstur foundation ini adalah sejenis liquid/cecair dan bersifat matte. Jadi makeup akan kelihatan lebih tahan lama dan kekal paling lama 16 jam. Sangat ringan dan tidak berasa berat apabila di apply ke muka. Sesuai digunakan untuk makeup harian anda.

 Credit photo to Sabrina Tajudin

Credit photo to Sabrina Tajudin

Untuk kod warna foundation Essence ini, hanya ada 4 kod sahaja yang available di pasaran Malaysia.
  • 10 Soft Beige
  • 20 Soft Nude
  • 30 Soft Sand
  • 40 Soft Honey
WA memakai kod 20 Soft Nude sebagai bedak asas/foundation harian WA. Boleh juga kalau nak pakai kod 40 Soft Honey sebab dia color yang natural. Untuk memilih foundation dengan cara betul, apply sedikit di bawah tepi dagu anda untuk lihat warna yang sesuai. 

Ini adalah hasil WA makeup natural look dengan menggunakan foundation Essence Stay All Day 16h kod 20 Soft Nude dan ianya sangat natural dan matte tidak berminyak. Malah, makeup lebih tahan lama sehingga petang. Tapi coverage ia lebih kepada light to medium so memang sesuailah untuk makeup harian. WA suka sangat dengan foundation ini dan masuk dalam list favourite foundation drugstore WA. Hehehe...

Jika anda ingin dapatkan foundation viral ini, bolehlah pergi ke Watsons dan Guardians terpilih yang menjual brand Essence atau beli melalui pembelian online di website Watsons. Harga sebotol foundation ini hanya berharga RM21.90 sahaja. Sangat berbaloi dan boleh tahan selama 2-3 bulan. Jika jarang pakai boleh tahan 5-6 bulan.