Sunday, August 18, 2019

Tips Penjagaan Rambut Yang Mudah Bagi Wanita Berhijab

10:37 PM 0 Comments

Tips Penjagaan Rambut Yang Mudah Bagi Wanita Berhijab | Tahukah anda bahawa penjagaan rambut juga sangat penting terutama bagi wanita yang berhijab? Kebanyakkan wanita berhijab tidak menitikberatkan tentang penjagaan rambut kerana bagi mereka memakai tudung sudah memadai kerana tidak menampakkan rambut. Sebenarnya ianya salah sama sekali. Rambut merupakan mahkota wanita dan kita perlulah menjaganya dengan baik. 

WA sendiri mengakui pernah mengabaikan penjagaan rambut kerana fikir ia tidak penting pada waktu ketika dahulu. Malangnya, rambut WA mudah bercabang, kering dan paling tak suka bila ia mula berkelemumur. Selepas kejadian itu, WA nekad untuk jaga rambut dengan betul. Di sini, WA ingin berkongsi dengan anda semua beberapa tips dan cara dalam penjagaan rambut bagi wanita berhijab supaya rambut sentiasa sihat dan yang penting tidak berkelemumur. 

Tips Penjagaan Rambut Yang Mudah Bagi Wanita Berhijab 

Wawa nak kongsi dengan anda semua beberapa tips untuk menjaga rambut bagi yang berhijab  :

1. Keringkan Rambut 
Perkara ini ramai yang sembrono je tak peduli tentang rambut. Sebelum anda mengenakan hijab, keringkan terlebih dahulu rambut supaya rambut tiada masalah seperti rambut berbau dan berkelemumur. Cara terbaik, luruskan rambut dan lap secara perlahan-lahan tanpa kasar sehingga rambut kering. 

2. Sikat Rambut 
Tidak kira samada anda bertudung ataupun semasa tidak bertudung, sentiasalah menyikat rambut supaya rambut lebih terurus dan akar rambut  dan kulit kepala dapat pengudaraan yang secukupnya. Kalau rambut jenis lurus tu tak apalah juga. Kalau jenis rambut pintal-pintal tu takkan tak nak sikat rambut juga? Hehe~

3. Pilih Anak Tudung Yang Bersesuaian
Siapa kata anak tudung tidak penting? Cari anak tudung yang fabriknya jenis ringan dan selesa diikat supaya rambut tidak rasa sakit ketika diikat. Sentiasalah berganti anak tudung untuk kebersihan dan kesihatan rambut.

4. Gunakan Serum/Scalp/Conditioner/Hair Oil
Penjagaan rambut bukan sahaja syampu, tapi serum/scalp/conditioner juga sangat penting dalam rutin harin penjagaan rambut. WA dulu guna syampu sahaja. Tapi sejak dah tahu fungsi yang lain, barulah guna antaranya bersama syampu supaya rambut lebih sihat dan berbau harum.

5. Pilih Syampu Yang bersesuaian
Penggunaan syampu perlulah mengikut kesesuaian masalah rambut dan kulit kepala. Ada yang untuk rambut kawalan rosak, rambut gugur, anti kelemumur, dan lain-lain. Jangan terlalu kerap cuci rambut jika anda tidak melakukan aktiviti luar dan berpeluh. Macam WA dalam seminggu 5 kali cuci. Kalau banyak buat aktiviti luar, barulah WA cuci rambut.

Macam WA ada masalah kulit kepala gatal dan berkelumumur. Jadi WA menggunakan Syampu SAFI SHAYLA Anti Kelemumur untuk kegunaan harian. Kali ini WA mengenakan satu set terus SAFI SHAYLA Anti Kelemumur yang terdiri daripada Syampu, Minyak Rambut dan Mask Penyegar Kulit Kepala untuk kawalan kegatalan dan kelemumur.

Rangkaian Set SAFI SHAYLA Anti Kelemumur

WA memang pengguna SAFI SHAYLA cuma sebelum ini hanya menggunakan syampu sahaja kerana yang lain-lain belum keluar lagi. Tapi kali ini WA rasa sangat puas hati sebab dapat cuba terus satu set ini. Setiap jenis ada fungsi masing-masing, iaitu :

1) Minyak Rambut Anti Kelemumur
Ia mengandungi Minyak Organik Habbatus Sauda dimana ia memberi kelembutan pada rambut, nutrien, anti bakteria dan juga perlindungan matahari. Minyak Zaitun Tulen untuk melembapkan rambut kering, kusam dan kerinting. Manakala, Ejen Anti Kelemumur dan Methol untuk mengurangkan kelemumur, rambut berminyak dan kulit kepala gatal serta memberi kesegaran pada kulit kepala.

2) Syampu Anti Kelemumur
Dihasilkan menggunakan Micro Bamboo Charcoal + Habbatus Sauda & Micro ZPT Complex dimana ia berkesan menghapuskan 99.9% kulat yang menyebabkan kelemumur dari cucian pertama dengan haruman 48 jam. Micro Bamboo Charcoal berfungsi sebagai bahan semulajadi yang diaktifkan untuk menghilangkan minyak dan bau kepam dari kulit kepala dan rambut. Habbatus Sauda pula untuk menghalang pembiakan bakteria, menyihat, melindungi dan mencantikan rambut. Dan micro ZPT Complex bertindak sebagai ejen anti kelemumur yang berkesan untuk menghapuskan kulat yang menyebabkan kelemumur.

3) Mask Penyegar Kulit Kepala - Kawalan Rambut Gatal & Kelemumur
Selain conditioner, scalp mask juga sangat penting ye. Kerana ia mengandungi Micro Bamboo Charcoal untuk menghilangkan minyak dan bau kepam pada kulit kepala dan rambut, Minyak Organik Habbatus Sauda yang kaya dengan nutrien bagi melindungi dan menyuburkan kulit, dan Menthol untuk menyegar dan menyamankan kulit kepala serta rambut.

Cara Penggunaan Yang Betul SAFI SHAYLA Anti Kelemumur :
  • Gunakan dahulu Minyak Rambut. Goncang sebelum guna. Kemudiankan tuangkan beberapa titis di tangan dan urut kepala perlahan-perlahan sehingga minyak meresap pada kulit dan biarkan seketika dalam 3-5 minit.
  • Gunakan Syampu seperti biasa sewaktu anda mandi. Urut bagi sebati pada rambut dan kulit kepala. Kemudian bilas hingga bersih. 
  • Last step, gunakan Mask Penyegar (Scalp Mask) selepas syampu, dan urut perlahan-lahan dan biarkan dalam 1-2 minit dan kemudian bilas hingga bersih.

Sebelum WA terlupa, sekarang SAFI ada buat promosi tau! Dengan setiap pembelian SAFI SHAYLA RM35 dalam satu resit pembelian akan dapat satu sling pouch bag yang bertemakan We Bare Bears secara PERCUMA! Yeaahhh~ Jangan lupa dapatkan keempat-empat koleksi sling pouch bag ini di mana-mana hypermarket berdekatan dengan anda seperti Tesco, Giant, Econsave, Mydin, Aeon Big dan lain-lain sekarang! *while stocks last

Kebetulan tempoh hari syampu WA dah kehabisan stok, so WA pun pergi terjah dekat Aeon Big, dan WA dah berjaya grab kesemua koleksi beg comel ini! Memang comel sangat tau. Sampaikan anak buah perempuan WA pun berebut nak juga. Hehehe~
Jika anda peminat tegar SAFI SHAYLA, jom cepat-cepat berbelanja dan dapatkan koleksi beg-beg comel ini sekarang! Atau boleh layari laman web www.safi.com.my untuk shopping!

Sunday, July 28, 2019

Argania X Shazreeyana Shukri Mascara Review

9:37 PM 25 Comments

Maskara Melentik & Memanjangkan Bulu Mata | Sebelum ini WA ada ceritakan mengenai produk-produk Argania DISINI, so kali ini, WA nak ceritakan pula mengenai mascara mereka. Mascara ini merupakan hasil gabungan antara pihak Argania HQ serta seorang Make Up Artist (MUA) iaitu Shazreeyana Shukri. Kalau WA biasa panggil beliau sebagai Kak Love. WA adore gila dia tau!

Kali ini, WA tak nak bebel panjang sangat sebab WA nak cerita secara ringkas mengenai mascara keluaran terbaharu dari Argania HQ. Bagi WA mascara juga amat penting dalam rutin makeup harian. Tidak perlu berbulu mata palsu, hanya perlukan mascara sudah mencukupi gaya makeup anda. Tapi, tak semua mascara menepati citarasa kita kan?

Packaging Argania Mascara sedikit gemuk selain mascara yang lain. Manakala, mascara ini berbentuk full wand iaitu jenis gemuk dan bulu berus rapat-rapat. Selalunya bentuk full wand ini sesuai untuk menambahkan volume pada bulu mata (seperti yang dinyatakan pada kotak dan bekas mascara).

Suka dengan designnya yang sedikit gemuk dan sesuai dengan maksud volume up lashes. Kebanyakkan berus mascara WA lebih kurang macam Argania Mascara sebab WA lebih suka mascara yang boleh melebat dan memanjangkan bulu mata.

Kelebihan Mascara Argania X Shazreeyana Shukri :
  • Membantu melentik dan memanjangkan bulu mata
  • Mampu melebatkan bulu mata yang sedia ada
  • Memberi efek seperti memakai bulu mata palsu pada si pemakai
  • Tidak mencomotkan bawah mata
  • Ringan dan mudah dibawa ke mana sahaja
  • Mudah untuk dibersihkan dan tidak menanggalkan bulu mata
  • Tidak meninggalkan kesan hitam bawah mata selepas dibersihkan
Before & after apply mascara

Berdasarkan gambar di atas, WA telah mencuba dengan sendiri untuk melihat keberkesanan mascara ini sebelum dan selepas memakainya. Gambar sebelum merupakan gambar bulu mata asli WA tanpa memakai mascara Argania ini. Kemudian, WA mencuba dengan memakai sebanyak satu coat dan ternyata ianya membantu melentik dan memanjangkan bulu mata secara natural tanpa meninggalkan kesan yang clumping pada bulu mata. 

Untuk hasil yang lebih efektif, WA suka hasil dengan 2 coat kerana ia menampakkan seperti kita memakai bulu mata palsu. Malah, ketika memakai mascara ini, ada sedikit comot pada bahagian bawah mata dan WA tak sengaja bersihkan dengan menarik begitu je, tapi tak sangka ia langsung tak meninggalkan kesan hitam pada bawah mata. Bukan itu sahaja, ianya juga bersifat mudah kering dan senang untuk apply second coat selepasnya.

Nampak seperti memakai bulu mata palsu kan? 
Apa yang bestnya dekat Argania Mascara ini, ia membuatkan bulu mata nampak lebih natural seolah-olah memakai bulu mata palsu padahal tidak perlu pun. Buat masa ini, inilah mascara local produk yang WA suka setakat ini, kerana ianya tidak mencomotkan, tidak bergumpal seperti mascara local produk yang lain. Malah, ianya senang untuk dibersihkan dengan wet tissue, micellar water atau cleansing oil makeup remover. 

Bayangkan, gambar di atas WA hanya bersihkan mascara dengan menggunakan wet tissue sahaja. Tapi ianya senang ditanggalkan dengan sekali tarikan sahaja. Argania mascara ini bersifat non waterproof, kerana ianya senang untuk dicuci. Tapi bukanlah jika dikenakan air, mascara akan terus luntur. Sebab itu WA suka mascara sebegini. Sebab bukan senang nak cari mascara non waterproof tapi tak mudah luntur dan memberi kesan comot.

Keseluruhannya, selepas memakainya WA suka dengan tekstur mascara ini kerana ianya ringan walaupun apply 2 coat. Senang untuk dipakai dan dibawa ke mana-mana sahaja dan paling penting ianya bersifat non waterproof tapi tidak mudah luntur jika terkena air. Harga pun berbaloi sangat untuk didapatkan.

Jika korang berminat dan ingin mencubanya, bolehlah hubungi pihak Argania di :

Website : www.argania.my/ 

Facebook : Argania HQ

Instagram : @arganiahq

Monday, July 22, 2019

Mee Bandung Muar Original Sedap di Mee Bandung Fuad (Kamisah) Parit Bulat Muar

1:42 AM 14 Comments

Mee Bandung Muar Original | Orang Johor tak sah kalau tak pekena Mee Bandung Muar kalau datang singgah ke Muar. Tapi tak semua mee bandung rasa dia pure. Ada sesetengah kedai cakap mee bandung Muar original, tapi bila makan alahaii.. kecewa perut ini! 

WA memang penggemar mee bandung dari kecil lagi. Kalau dulu ada arwah mak, kitaorang akan berjalan-jalan dan sanggup singgah Muar cari kedai yang sedap. Dulu adalah satu tempat ni kat bandar Muar jual mee bandung original. Tapi sekarang kedainya dah kena sodok buat tempat lain so tak tahu orangnya pindah ke mana. Then, cari-cari jumpa tapi malangnya orangnya dah takde, anak dia buat. Tapi dah tak sesedap yang dulu dan isinya kedekut. Sorry terjujur.

Okay, abaikan kisah yang lama usah dikenang. Chewwahhh!! Hahaha... Sebenarnya hujung minggu baru ni mertua ajak makan mee bandung kat area kami, dekatlah juga sebab kami pun dah duduk sempadan Muar je. Mak mertua kata kawannya makan di kedai tu dan sedap katanya. So kami pun pergi selepas Magrib, takut kalau lepas Isyak, dah kehabisan. Huhu~

Sampai je di sana, kami blur tak tahu nak makan mee bandung apa. Sebab ada macam-macam menu. Yang WA ingat mee bandung biasa, mee bandung special, mee bandung ayam, mee bandung udang, mee bandung sotong, dan mee bandung double. Ayah dan mak mertua pilih menu Mee Bandung Double manakala WA dan suami memilih Mee Bandung Udang. 

Mee Bandung Udang RM23

Mee bandung sini isinya banyak weii! Ingatkan udang besar sahaja, tapi siap ada hirisan sotong kembang dan daging. Tak pastilah dia guna udang apa ni sebab besar tau. Rasanya udang galah ni sebab besar. Setiap satu pinggan ada 5 ekor udang. 5 ekor okay, bukan 2 ekor! Ada telur (belah bawah sekali dan tauhu). 

Mee Bandung Double RM30

Kenapa panggil double? Sebab ia ada 2 jenis seafood besar iaitu sotong dan udang. Sama seperti menu Mee Bandung Udang, terdapat 5 ekor udang dan satu ekor sotong besar sekali kepala sotong tau. isi lain sama ada tapi sotong kembang not sure ada ke tak sebab menu ini mertuaku punya. Hihi~

Saja bagi gambar dekat :D

Jangan terkejut kalau tengok harga macam itu ye. Selalu yang korang makan tu adalah Mee Bandung Biasa. Tapi kalau nak merasa yang lain, duit tu kenalah standby juga ye. Mungkin harga itu mengikut size udang/seafood yang lain. Bagi WA ianya berbaloi sangat kalau sekali sekala try makan sini. Kalau hari-hari memang kopaklah kan. Hahaha! 

Tapi serius nak cakap, rasa dia memang cukup! Betul-betul original lah! Kuahnya pedas tapi kaw betul masa menikmati. Sampai kami menghirup hingga licin kuah dalam pinggan. Kali ini barulah WA betul-betul dapat menikmati kesedapan rasa Mee Bandung Original di Muar. Kalau luar negeri jangan cakaplah, dulu duduk di Nilai masa zaman study, order mee bandung sekali makan rasa asam pedas daaa! Amma Appaaa~~

Kalau nak ke sini, cari signboard ni ye. Kedai gerai je tepi jalan. Tapi signboardnya dah berubah sikit. Tak silap tulis Mee Bandung Fuad (Kamisah) Pt Bulat. Kedai ini tak sure bukak pukul berapa sebab lupa nak tanya. Dan ia tutup pada pukul 11 malam. Jika pelanggan kurang atau bahan habis, ia tutup awal sikitlah.

Untuk memudahkan pencarian, korang boleh search sahaja di maps. Just google maps Mee Bandung Fuad (Kamisah@Manisah) Pt Bulat Muar dan ianya akan detect di ruangan carian tersebut. Rugi kalau anda tidak merasa mee bandung sedap di kedai Mee Bandung Fuad Pt Bulat ini yang beralamat Jalan Muar, Kampung Parit Pechah 81450 Parit Jawa Muar.

Rating : 10/10 untuk masakan !


Tuesday, July 16, 2019

ARGANIA | Akhirnya Jumpa Produk Yang Berasaskan Minyak Argan

7:02 AM 24 Comments

Argania | Sebenarnya dah lama dah draft tentang entry Argania ini dari masa raya lagi. Tapi disebabkan WA tak mencuba sepenuhnya lagi so WA hold dulu. Yelah, nak mencuba produk ni bukan boleh hari ini pakai ini, esok pakai lain. So kali ini barulah dapat nak review sepenuhnya.

Baru-baru ini WA berpeluang untuk mencuba local produk pula. Tapi local produk yang berasaskan minyak argan. Haa, Packagingnya sangat tertarik kerana ia menggunakan tumbuh-tumbuhan dimana ia diperbuat dengan bahan semula jadi seperti argan oil, lavender oil dan bergamot oil. Dan semestinya korang semua tahu akan kelebihan minyak argan pada kulit kan? WA memang addict dengan minyak argan tau especially bila nak makeup. Nak tahu sebab apa? Baca sampai habis. Hihi~

Dalam satu kotak ini mengandungi 4 jenis produk Argania iaitu Argania Facial Wash, Argania Facial Mist, Argania Light dan Argania Wonder Oil. Ada yang WA dah gunakan awal bulan lepas masa raya tu seperti facial wash dan mist sebab nak try dulu kan. But yang Argania Light dan Wonder Oil tak sempat nak try until lah early July. Yup, awal bulan haritu baru dapat cuba. Thats why entry ini hold dulu. So, jom kenali keempat-empat produk ini!

1. ARGANIA FACIAL WASH (Multi Action Cream Cleanser) 60ml - RM50
Direka dengan bentuk pump senang untuk digunakan dan lebih hygiene dan terpelihara kandungan didalamnya. Merupakan cream cleanser seperti yang dinyatakan, cleanser ini diformulasikan untuk menanggalkan sisa solekan serta kekotoran pada kulit, menyegar dan melegakan kulit tanpa meninggalkan kesan kerengsaan. Ia dihasilkan dengan Argan Oil dan Hyaluronic Acid untuk memperbaiki serta melembapkan kulit secara berpanjangan.

Apa yang bestnya sewaktu menggunakan cleanser ini, ia tidak mengeluarkan buih yang terlampau banyak seperti cleanser yang lain. WA suka cleanser seperti ini kerana ia tidak mengeluarkan minyak yang berlebihan dan membuat kulit terasa kasar disebabkan penghasilan buih yang banyak. Dan ia sesuai digunakan oleh semua jenis kulit dan tiada menggunakan sebarang bahan merbahaya seperti paraben dan SLS.

2. ARGANIA FACIAL MIST 60ml - RM50
Seperti biasa, facial mist dengan rekaan dalam bentuk botol spray ini dicipta untuk menaikkan tona kulit muka supaya kelihatan lebih segar, malah boleh digunakan pada bila-bila masa sahaja terutama ketika kulit terasa letih dan kering. Bahkan, bukan itu sahaja! Korang juga boleh menggunakannya sebagai setting spray sebelum dan selepas makeup untuk lock makeup supaya tahan lebih lama dan suitable for all skin types gaiiss!

Facial mist ini bertekstur watery, like as other mist too. Cepat meresap pada kulit dan membuat kulit rasa lebih segar dan sihat dengan kandungan bahan seperti Argan Oil, Rose Water dan Bergamot Oil. Macam WA, selalunya mist ini WA gunakan ketika sebelum dan selepas makeup supaya muka nampak segar sentiasa! To be honest, spray ini agak kuat & banyak kuantiti yang keluar bila spray, jadi dinasihatkan sedikit untuk spray dengan jarak yang betul ya. But overall its okay for me. Feel like it rejunavated my skin. Hihi!~

3. ARGANIA LIGHT 30ml -RM63
Argania Light ini telah dirumus khas dengan campuran Minyak Argan tulen bersama dengan Minyak Lavender dan Minyak Bergamot bagi menghasilkan pengaktifan untuk penyerapan yang lebih cepat dan menawarkan kelembapan berganda pada kulit. Sesuai digunakan untuk yang berkulit kering, berminyak dan sensitif dan sangat berkesan untuk menjana sel kulit baru.

Ianya mempunyai tekstur yang berminyak tetapi tidaklah terlalu pekat kerana ia mengandungi campuran minyak. Ia membantu meningkatkan tona kulit dan mengurangkan kedutan dan garisan pada kulit serta melembapkan kulit terutama kulit yang kering. Argania Light ini boleh digunakan sebelum atau bersama foundation untuk mendapatkan hasil yang lebih halus. Ianya sesuai digunakan untuk makeup harian, atau makeup light or natural.

4. ARGANIA WONDER OIL 30ml - RM50
Bekasnya sama seperti Argania Oil, cuma bahannya sahaja yang berbeza. Untuk Wonder Oil ini, ia menggunakan 100% pure Argan Oil iaitu Cold Pressed Argan Oil dimana ianya kaya dengan Vitamin E untuk membantu menyerap dengan lebih tinggi ke kulit bagi memberi kesan bersinar dan berseri kulitnya untuk memastikan kulit anda dilindungi. Wonder Oil ini sesuai digunakan pada kulit wajah, rambut dan badan terutama sekali bagi yang berkulit kering, berminyak dan sensitif.

Kelebihan yang ada pada Wonder Oil ini, ia dapat menghidrat dan menyuburkan kulit atau jadikannya sebagai moisturizer harian untuk orang yang berkulit kering terutamanya. Selain itu, ia juga dapat mengawal pengeluaran sebum dan minyak pada muka bagi yang berkulit oily. Bukan itu sahaja, ia membantu mengurangkan kulit kasar, menghilangkan kulit yang kusam serta memudarkan parut jerawat dan jeragat jika konsisten dalam penggunaan.

Tekstur sedikit pekat dari yang light kerana ia mempunyai pure argan oil. WA menggunakannya ketika hendak makeup heavy dan dipakai pada waktu malam. Bila keesokkan harinya, kulit rasa lembut dan lembap je. Serius tak tipu tau! Sebab tu WA suka dengan Argan Oil ni. Lock makeup dan tahan lebih lama gitu. Tapi WA tak try lagi dekat rambut dan badan sebab rasa sayang pula nak pakai banyak-banyak. Kekekekeke!~

Ini adalah hasil makeup menggunakan Argania Facial Mist dan Argania Wonder Oil. Makeup kelihatan lebih smooth seperti kulit yang licin. Padahal kulit tak seindah ini. Ini semuanya gara-gara Argania Wonder Oil! Hehehehe...

Argania selamat digunakan kerana ia mempunyai KKM dan juga sijil Halal JAKIM. Malah ianya diperbuat dari tumbuhan² semula jadi tanpa bahan yang merbahaya.

Untuk full video, korang boleh lihat di instagram WA sendiri dan search by hashtag #WAmakeuptutorial.

Honestly, after guna this product I love dengan bahan utamanya iaitu Argan Oil yang membantu dalam melembapkan kulit dan teksturnya yang tidak menghampakan. Manakala, setiap jenis produk ini juga mempunyai fragrance yang lembut dan lebih kepada bau aroma minyak sahaja.

Dalam makeup harian WA, memang akan memakai minyak untuk melembapkan kulit supaya tidak berminyak dan kering sepanjang hari. Malangnya minyak argan tersebut susah untuk didapati. Puas mencari sampai terjumpanya Argania ini, hidup kembali tersenyum! :) Selalunya argan oil ini WA jadikan sebagai pelembap atau primer untuk lock makeup juga. 

Jika korang berminat untuk mengenai lebih lanjut mengenai produk Argania, bolehlah hubungi laman yang tertera seperti berikut :

Website : 

Facebook : 

Instagram : 


Monday, July 8, 2019

NUViT MoistLoc Skincare | Mengekalkan Kelembapan Yang Berpanjangan

6:02 PM 21 Comments

Nuvit MoistLoc Skincare | Keadaan cuaca yang tidak menentu sekarang ini membuatkan kulit WA terjejas. Apatah lagi sekarang musim sekejap panas sekejap hujan. Tapi tempat WA ni kerap sangat bercuaca panas. Nak tunggu hujan tu memang tengok langit jelah sepanjang hari dengan harapan hujanlah selebat-lebatnya. Disebabkan cuaca yang panas terik ni, kulit WA lebih mudah terdehidrasi lagi-lagi bahagian hidung.

Baru-baru ini WA ada terjumpa skincare yang sesuai sangat dengan kulit kering. Dan akhirnya WA excited nak mencubanya. Mana tahu ia sesuai dengan kulit WA sekarang kan? Why not I cuba this skincare, Nuvit MoistLoc!

Nuvit telah mencipta 3x ganda aksi penghidratan kompleks dengan CeraHA+ iaitu kombinasi ramuan yang unik serta bertekstur ringan dan fungsi yang disasarkan untuk lapisan kulit yang berlainan berdasarkan teknologi penyelidikan saintifik yang tinggi, dimana ia dapat membantu memperbaiki lapisan pelindung kulit (Ceramide) serta mengaktifkan sistem penghidratan kulit (ekstrak Viola Tricolor) bagi mencegah kulit dari dehidrasi dan mengekalkan kelembapan secara optimum (Hyalusphere) dengan menggunakan 3 konsep berikut :-
  • Memperbaiki (Repair)
  • Menyegarkan (Rejunavate)
  • Memulihkan (Revitalize)
Keistimewaan Produk Nuvit MoistLoc

Ia menggunakan formulasi yang efektif dan lebih selamat dengan kombinasi antara sains dan ekstrak tumbuhan semulajadi, malah ianya juga bebas dari paraben, bahan wangian dan alkohol. Nuvit MoistLoc skincare ini sangat sesuai untuk semua jenis kulit, terutamanya pada yang berkulit kering. 

Bahan CeraHA+ yang terdapat dalam Nuvit ini mempunyai kebaikan 5 dalam 1 untuk melindungi kulit dari terdehidrasi. Antaranya ialah :

1. Lapisan pelindung kulit yang sihat
2. Mengaktifkan peredaran lembapan
3. Kelembapan yang kekal berpanjangan
4. Kulit yang segar dan lembut
5. Kulit yang lebih anjal dan elastik

Kenali 4 Jenis Produk yang Terdapat Dalam Nuvit MoistLoc Skincare

1. MoistLoc Hydrating Double Action Cleansing Milk 100ml - RM27.90

Pembersih muka dan penanggal solekan 2 dalam 1 yang unik (membersihkan serta menyegarkan) dengan teknologi terkini dalam melembut, memperbaiki, menghidrat serta melindungi kulit daripada masalah yang disebabkan oleh habuk atau debu.

Bahan yang terkandung seperti Ceramide untuk memperkuatkan lapisan pelindung kulit, Pollushield (anti-pencemaran) melindungi kulit daripada pencemaran dan Licorice bagi melegakan kulit. Malah ia juga menggunakan Vitamin E dan Shea Butter dalam cleanser ini. Cleanser ini mempunyai bau yang sangat menenangkan.

Easy to use! Hanya picit pada tapak tangan yang basah dan sapukan pada muka dengan lembut. Kemudian bilas dengan air dan gunakan pada waktu pagi dan malam.

My thoughts :
Suka dengan tekstur yang seakan milk pada permulaannya, tetapi apabila disapu pada muka ianya tidak berbuih seperti cleanser yang lain. Inilah yang WA suka sebab ia tak mengeringkan kulit dengan kehadiran buih yang banyak! Malah, kulit terasa lebih ringan dan segar selepas basuh muka.
2. MoistLoc Hydrating Toner 150ml - RM33.90

Tekstur toner tidak berminyak ini dapat menghidratkan, menyegarkan, melembutkan kulit serta membantu memperbaiki lapisan kulit untuk mengekalkan keseimbangan air dan minyak pada kulit.

Dengan penggunaan bahan seperti Ceramide, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin E, Ekstrak Viola Tricolor dan Hyaluronic Acid Complex ia dapat menjadikan kulit lebih seimbang dan sihat. Malah ianya dapat melembutkan kulit dan menghidratkan kulit supaya terasa lebih segar dan melegakan.

Hanya sapukan dengan lembut pada kulit dengan kapas atau tapak tangan. Gunakan 2x sehari pada waktu pada dan malam.

My thoughts :
Selalunya toner dalam keadaan yang likat dan mempunyai bau yang agak kuat, tapi Nuvit telah mengeluarkan toner jenis cecair serta tidak berbau pelik dan ianya cepat meresap ke dalam kulit tanpa membuatkan kulit berminyak dan kulit WA rasa seakan lembut seperti kulit bayi!
3. MoistLoc Hydrating Crystal Serum 30ml - RM60.90

Serum ini bersifat ringan dan menyegarkan serta memberikan penghidratan yang sangat mendalam, mengaktifkan peredaran lembapan serta menghaluskan kulit. Ia mengandungi bahan-bahan seperti Ceramide dan Hyalusphere, serta Vitamin B3 bagi meningkatkan kekenyalan dan ketegangan kulit, Licorice untuk menenangkan kulit dan Hyaluronic Acid Complex bagi mengekalkan kelembapan kulit.

Selepas menggunakan toner, applykan serum ini bermula dari bahagia tengah muka kemudian ratakan keseluruh wajah. Apply 2x sehari pada waktu pagi dan malam juga.

My thoughts :
Serum ini kelihatan jernih tetapi ianya bersifat likat seperti gel cair. Tidak mengeluarkan bau. Suka dengan teksturnya yang ringan tapi terasa padat selepas di apply pada muka. Malah ia mudah meresap pada kulit tanpa meninggalkan kesan melekit pada kulit seperti sesetengah serum yang lain.
4. MoistLoc Hydrating Active Gel 50ml - RM50.90

Penggunaan gel dwi-fungsi ini sesuai digunakan secara ringan pada waktu siang dan sebagai mask pada waktu malam bagi mengekalkan kelembapan secara optimum, serta membuat kulit kelihatan lebih anjal dan elastik.

Bahan utama yang ada di dalam gel ini adalah Ceramide dan juga Patch H20 bagi memberi penghidratan yang berpanjangan. Sym Calmin dan ekstrak tumbuhan kompleks digunakan untuk menyegarkan kulit bagi menggantikan air dan menyalurkan air secara automatik dan Sacrum Algae bagi meningkatkan seri wajah.

Last steps after guna MoistLoc Serum, sapukan gel ini ke seluruh muka dengan rata. Kemudian anda boleh rasakan kelembapan pada kulit!

My thoughts :
Krim gel ini WA jadikan ia sebagai krim malam kerana pada waktu siang WA menggunakan moisturizer harian. Scent dia pun macam tiada bau, memang best. Apply pada waktu malam sudah membuatkan kulit WA kelihatan lebih lembap serta lembut dan lebih segar pada keesokkan harinya!
Ignore the over brighteness of the picture and just focus on my skin's condition

AMARAN!! Jangan lihat pada kecerahan gambar, mybe disebabkan faktor lighting (picture after), tapi sila fokus pada permukaan kulit WA selepas memakai Nuvit MoistLoc skincare! Kalau anda perhatikan betul-betul, keadaan kulit WA (sebelum) kulit kelihatan kering atau senang kata tak ada effect shining or oily. Dan di bahagian hidung WA agak terasa kasar apabila disentuh.

Tapi, cuba perhatikan pula gambar (selepas) WA pula. Nampak tak perbezaannya?? Kulit WA lebih moist dan seakan glossy kerana kulit terhidrat dengan jayanya! Yeayyy~ Itu bukan oily ye tapi kulit WA lebih sihat dan suka sangat bahagian hidung tu. Boleh toink toink lagi rasa kelembutan kulit. Hihi~~

Jika anda mempunyai kulit kering terutamanya, anda bolehlah mencuba Nuvit MoistLoc Skincare ini. Memang sangat mesra pengguna :)

More information please click the links below :



Tuesday, June 25, 2019

Hasil Redeem Point & Shopping Di Althea Korea!

6:16 PM 27 Comments

Redeem Point Althea Korea | Yeayy, finally baru dapat buat blog about this entry. Actually, barang-barang yang WA dah redeem ini lama dah sampai cuma kadang-kadang lupa nak story kat blog. Maklumlah, excited masa dapat barang. Padahal gambar semua dah ready shoot dulu. Hehehe!

As usually, siapa lagi tak kenal Korea? Korang kalau search word 'ALTHEA' kat blog WA ni, korang akan tahu apa itu Althea. Alaa, Korean web shopping online lahh! Memang directly from Korea tau. Bukan biasher-biasherr punya shipping. Hihihi!

I'm so sorry sebab tak ingat redeem point apa masa ni, tapi memang banyaklah dapat point. Yelah, shopping sana sini kan? Kumpul point so dapatlah shopping balik. Ehhh!~ So jom kita tengok barang Korea apa kali ini WA beli kat Althea.

Tan tan taraammmmm!! Inilah items yang WA sempat shopping tempoh hari. Mostly macam banyak barangan makeup kan? Sebelum ini WA banyak shopping barangan skincare. Sekali-sekala kita berubah selera pula. Just ada lah seketul dua skincare. Let's go see what another items!

1. Contour Cleanser Althea (150g)
Best gila pakai cleanser dari brand Althea sendiri ni. Memang WA banyak skincare tapi bila sometimes WA tak serasi with another product yang WA tengah try, WA akan get to back produk yang sesuai. Setakat ni adalah dalam 3 jenis cleanser berlainan brand yang WA pakai. So far its okay for my skin.

2. Natural Pure Cotton Pads (100pcs)
Ek elehh, cotton pads pun beli online. Ehh, sukati akulahh! Hahaha.. Sebenarnya, WA jenis cerewet juga kalau nak guna toner with kapas. Ada setengah kapas tu dia punya tekstur very bad lagi-lagi kalau kat kedai biasa punya. Ada yang dah terbuk, terburai dulu. So masa pakai toner tu rasa macam tak syok. Tapi bila belek-belek kapas kat Althea ni, tertarik pula sebab very fix dia punya tekstur. Alaa, nak cakap pun tak reti. Korang trylah tengok sendiri dalam web Althea tentang kapas ni. Dan ramai puas hati!

3. Air Cotton Makeup Base (40g) - Lavender
Selalu lalu kedai The Face Shop. Tapi jarang masuk sebab tak tahu nak beli apa. Tapi sejak tengok orang dok review brand The Face Shop ni terasa nak cuba juga. So WA try la tengok review dari youtuber. So far ramai kata makeup base ni best. So why not I try memandangkan harga dia berbaloi! 

4. No Poreblem Primer (30ml)
Primer sangat penting tau before makeup ank bagi makeup tahan lama. So WA pun decide nak cuba primer dari Korea yang tak pernah WA guna lagi. Selalunya WA guna yang local product je sebab senang nak dapatkan secara on the spot. Hehehe. Setelah pilih, akhirnya No Poreblem Primer jadi pilihan untuk cuba sebab feedback kat Althea ramai kata best. Kita pun nak try jugalah.

5. Missha Glow Tension Cushion [Line Friends Edition] (15g) - Beige
Cute sangat packaging cushion Missha ni kan? Masa nak pilih cushion, tertarik dengan Missha cushion ni dan ianya very unlimited edition. So tak nak ia sold out, WA cepat-cepat order! But of course lah bukan sebab packaging je. WA tengok juga review youtuber and guess what? Missha antara product yang paling ramai pengguna dari Asia Tenggara juga! WA ambil kod Beige, sebab kod Light/Natural dia sangat terang. Yelah, kulit orang Korea kan cerah melepak. Tak sama dengan kulit cerah orang Asia.

6. Cover Perfection Tip Concealer (6.5g) - Natural Beige
Kalau korang nak tahu, WA sejenis hantu concealer! Koleksi concealer WA banyak gila. Sebab tak semua concealer kita suka pakai. Ada yang cacky, ada yang terlampau creamy. So WA beli dan try and error. Kalau sesuai WA akan beli banyak-banyak buat stok. So far WA suka concealer brand The Saem ni. Tak salah pilihan sebab rupanya ramai dah yang cuba concealer ni dan  ramai bagi feedback kat web Althea.

7. Cotton Blush Missha (4g) - Vintage Robe
Tak ada blush dalam makeup harian memang tak sah bagi kaum wanita kan? Blusher ni satu benda wajib dalam makeup supaya nampak sweet gitu. Tertarik nak guna blusher dari Missha ni, packaging dia kecik je tapi color dia lawa weyyy! 

8. Missha 4D Mascara (7g)
Malas nak cakap banyak, sebab dari awal pembelian kat Althea hingga sekarang, maskara Missha ini dah satu kewajipan untuk dibeli. Memang best gila weii! Pakai pun senang tak bergumpal, melentikkan bulu mata secara natural. Senang kata best dan harga dia tak lebih RM20 pun macam local brand!

8. Missha Wish Tone Tint Velvet (4.6ml) - Pure Pink Coral & Pretty Pink
Bila seorang WA dah jatuh hati dengan produk Missha, maka semuanya WA nak try! Hahaha~ Orang Korea ni lebih suka pakai lip tint daripada lipmatte, sebab tu bibir dorang nampak moist je kan. Sebab lipmatte kan kadang-kadang boleh buat kulit bibir jadi kering.

9. Glamfox Fleurissant Lip Gloss (3.8g) - Honey & Peach Flower
One more thing, untuk bibir orang Korea suka juga guna lip gloss sebab sana cuaca sejuk. So dorang lebih prefer lipgloss dan liptint. WA pun nak try juga walaupun tak berapa minat dengan lipgloss ni sebab bibir WA bukan macam orang Korea. Hahaha!~

10. Every Day Mask 1 Sheet Boomdeahdah (25g) - Aloe/Berry/Lemon/Green Tea
Last but not least, mask sheet kena ada dalam chart juga! Yelah, dah kata shopping kat web Korea, mestilah wajib ada mask. Orang Korea jadikan mask muka ni sebagai rutin harian mereka sebelum tidur untuk dapatkan kulit lembap sentiasa sepanjang hari.

Tergugat tak tengok barang-barang yang WA shopping? Tahu mesti tergugat punya. Hehehe. Kalau korang nak shopping, bolehlah terjah website Althea di https://my.althea.kr/.