Monday, January 6, 2020

Menikmati Western Food Sedap di Leezo Restaurant Kluang

9:37 PM 23 Comments

Leezo Restaurant Kluang | Pejam celik pejam celik, sekejap sahaja masa berlalu. Kalau dulu, bila sampai sahaja di Kluang mesti terpinga-pinga nak cari tempat makan mana yang sedap. Lagilah kalau masakan western. Kalau nak makan sedap-sedap, kena tumpu kat area Batu Pahat. Tapi sekarang tak perlu dah.

Ini kerana Leezo telah melebarkan sayap perniagaan kedai makanan mereka yang bertemakan mostly konsep makanan Barat ini dengan membuka cawangan seterusnya di daerah Kluang. Kalau sebelum ini, ia telah membuka di Melaka, Batu Pahat (area Aeon Big) dan Parit Raja Batu Pahat. Dan kini, ia merupakan cawangan yang ke-4 (Kluang) kalau tak silaplah.

Credit to Leezo

Terdetik nak makan sini pun setelah pernah try makan di Leezo Batu Pahat punya. Memang tak mengecewakan sebab sedap-sedap belaka semuanya. Masa itu tahun 2017 kot dan di Kluang belum ada lagi. Sampaikan terdetik kenapalah tak bukak kat Kluang. Dahlah susah nak cari kedai makan western yang betul-betul sedap kat Kluang tu. Tup-tup dapat tahu Leezo kini sudah berada di Kluang pada Julai tahun lepas (2019).

Pendekkan cerita, aku pun ajaklah husband makan sini. Husband orang Batu Pahat pun tak pernah try kat Leezo BP. So kita ajak mai sini makan. Leezo punya kedai ni takdelah besar mana, tapi bagi aku okay je sebab suka tengok interior design kedai ni. Hehehe... Kenalah juga dengan konsep Barat gitu.

Yang penting tema Leezo sentiasa memilih warna Kuning/Gold. I don't know why itu kena tanya owner sendiri lah. Hihi.. But I like it! Dengan deretan lampu sekata warna tak campur-campur macam kedai lain. So far memang okay for me. Nak snap gambar pun just nice la gambar-gambar kita nanti.

First order of course air sampai dulu kan. Dan gelas dia pun okay, sedang-sedang tak berapa besar dan tak berapa kecil. Ini pun aku minum sorang segelas tak habis. Ada hati nk order lagi besar. Hihi.. 

3 Layer Bandung
Orange & Apple Juice

Husband pilih 3 Layer Bandung, why dinamakan 3 Layer Bandung? Sebab bermula dari gula, susu dan sirap lahh. Apa lahh korang ni tu pun lambat. Hahaha.... Dan 2 gelas lagi ni air Oren dan Apple tapi dapat free sebab kitaorang order set makanan punya.

Aku tak ingat nama set ini apa. Tak silap Gazebo Set A kot. Agaknya lah. Maklumlah main order je sebab malas nak pikir lama masa tu. Haha! Harga dia dalam RM59.90 kot. Ada burger, spaghetti aglio olio, fried meatball (agak je ni), fun fries, lamb chop dan free 2 air. Bagi aku berbaloi sebab portion dia ni boleh cukup untuk 2-3 orang. Tapi kalau untuk 4 orang pun okay sebab banyak.

Leezo Meatball (RM11.90)

Untuk single order, husband nak try Leezo Meatball. Meatball dia buat sendiri tau. Apa segala daging yang ada untuk menu dia buat sendiri. daging burger sendiri, meatball pun buat sendiri. Sedaplah juga rasa macam makan ala-ala kat Ikea. Lemak-lemak rasanya. Tapi aku takleh go dengan meatball Ikea. Don't know la kenapa. 

Cheesy Carbonara (RM16.90)

Then last aku order Cheesy Carbonara. Aku ni suka makan yang bercheese. So sajalah nak try sedap ke tak carbonara yang berjuicy ni. Perghh! Memang padu babe. Sedap dia makan tak henti kau! Nampak macam sikit kan? Tapi sebenarnya banyak weii. 

siap ada letak cheese slide lagi
Si kenit hadap Cheesy Carbonara tak sudah-sudah. Suka sangat dia. Dah habis pun dijilat-jilat garpu dan sudu tu. Hahaha! Ini rambut dia sebelum makan dah macam orang gaduh. Selepas makan korang tak tengok. Dah macam apa dah. Pakkal tak sempat snap. Hahahah~

List Makanan & Harga

Jangan risau kalau tekak tu tak berapa layan western, sebab kat Leezo ini ada juga menyediakan menu nasi yang pelbagai. So korang boleh pilih nak makan apa selain western punya. Mudah kan? Tapi aneka nasi kat sini pun sedap dan berbaloi tau. Rugi tak cuba! For me, semua harga dia berbaloi dengan keenakan masakan disini dengan portion yang banyak dan sedap. Sekali-sekala makan disini apa salahnya kan?

So kalau korang tengah mencari tempat makan western yang sedap di Kluang, korang bolehlah pilih untuk makan di Leezo Restaurant Kluang yang bertempat di Taman Kurnia Kluang ini. Jangan lupa untuk mencubanya!

Facebook :

Booking/Reserved : 
018-7770392

Lokasi : 
260, Jalan Kurnia Satu, Taman Kurnia 86000 Kluang Johor

Waze :
(Leezo Restaurant Kluang)

Wednesday, January 1, 2020

Setahun Berlalu, Jom Pecah Tabung Not RM5 2019!!

8:57 PM 23 Comments

Tabung Not RM5 | Hi semua, pejam celik pejam celik, sekejap sahaja tahun 2019 melabuhkan tirai kan? Sekarang dah masuk tahun 2020, kena fikir apa yang patut aku buat tahun ini sebagai suri rumah sepenuh masa. Maklumlah bila tak bekerja tetap ni, otak berfikir ligat apa perlu aku buat tahun ini. Adakah duduk diam goyang kaki pula. Ehhh! No.. No... Nooooooo.....~

Sebenarnya aku nak share dengan korang. Actually, ini pengalaman pertama aku try kumpul duit menabung ikut nilai keping not ringgit tu. Sebab sebelum ini, aku kalau menabung, campurkan je dalam satu tabung. Tapi bila tengok masa tahun lepas viral pasal menabung ikut nilai not ringgit nampak menarik sebab ikut warna not ringgit tersebut. Jakun... Ini bukan jakun derrrr... Baguslah cara macam ini menarik minat orang untuk menabung lagi kan?

Aku memilih not RM5 kali ini kerana tarikan duit itu berwarna hijau sebab agak menarik. Padahal sama je hijau dulu dengan sekarang bezanya dulu hijau kusam sikit. Hihi... So aku start menabung not RM5 ini pada bulan 4 tahun 2019. Aku tak ada target setiap mingu berapa keping atau setiap hari masukkan duit, sebabnya first aku bukan jenis bekerja tetap. Aku hanyalah seorang suri rumah sepenuh masa. Jadi, aku hanya masukkan duit not RM5 ini apabila ada kat tangan sahaja.

Aku menabung menggunakan tabung seperti ini yang tiada penutup sebab iman aku jenis tak kuat kalau tengok tabung yang ada penutup. Hahaha! Ada je nanti buka pi tukar duit besar terus. Tabung camni ada je jual dekat mana-mana kedai RM2 atau Eco atau MR Diy dan juga tempat lain. Beli hat murah je wei sebab nanti korang akan buka dan buang tabung ni selepas pecah tabung.

Actually, agak susah sebenarnya aku nak kumpul not RM5 ini sebab kalau beli barang, jaranglah dapat duit balik ada not RM5. Pula tu aku jenis bukan keluar sangat dan suri rumah, jadi memang harapan nak dapat not RM5 tu agak tipis. Tapi aku nekad nak menabung juga sebab aku suka tengok color hijau ni. Hahaha! Aku tak kisah nilainya berapa aku dapat akhir tahun nanti asalkan aku berjaya kumpul not RM5 yang agak susah bagi aku untuk aku kumpulkan.

Malam tadi aku suruh husband aku bukakan sebab aku tak reti buka tabung tak ada penutup ni. Last-last laki aku bukak guna penutup tin/botol ni. Ingatkan tak lut, rupanya berjaya dibuka oleh laki aku. Senang rupanya nak bukak tabung jenis macam ini. Kekekekeke~

Nampak tak berapa rapinya laki aku bukakan tabung ini macam bukak tin. Aku tengok gambar orang lain buka semuanya punah ada yang cungkil sampai rabakk.. Hihihi.. Nampak tak tu??? Nilai not RM5 yang aku berjaya kumpulkan hampir 8 bulan untuk tahun 2019. Sebabkan memang nak collect akhir tahun 2019, so buka jelah. Untuk tahun 2020, mulakan yang baru pula. Hihi~

Tadaaaa~~~ Inilah hasilnya aku menabung dalam tempoh 8 bulan yang bermula dari bulan 4 tahun 2019 hinggalah akhir tahun 2019. Dah cakap dah tak berapa banyak hasilnya, tapi aku berpuas hati sebab berjaya kumpul not RM5 berwarna hijau. Total semuanya aku berjaya kumpul RM255 untuk tahun 2019. 

Aku ada menabung not RM1 dan duit syiling juga. Tapi not RM1 aku tak guna tabung tanpa penutup, jadinya nilai makin sikit sebab kebetulan masa raya bulan 6 perlukan duit RM1 bagi duit raya. Not RM1 aku kumpul dari bulan 1 2019 hingga bulan 6 2019 dan berjaya kumpul RM100 lebih, tapi sebabkan dah guna separuh, tinggal dalam RM40 masa tu. Sekarang pun tak kira lagi sebab asyik keluar masuk keluar masuk sebab kadang guna masa nak pi mendobi. Haha!

Duit syiling lak dalam masa setahun aku berjaya 3 kali tukar duit syiling kepada duit kertas, setiap kali tukar dapatlah jumlah dalam RM50. So total dalam RM150 untuk 3 kali pertukaran wang kertas. Duit syiling aku senang kumpul sebab setiap kali dapat aku masuk tabung, kadang time membeli, saja bagi duit besar supaya dapat duit syiling. Hahha!

Okay, next tabung 2020 aku nak target kumpul not RM10 sebab senang dapat. RM50 pun senang, tapi sebabkan aku tak bekerja, mampuihh aku setiap kali ada RM50 aku simpan je. Hahah!~ Cuma tahun ni aku nak try kumpul not RM10 pula sebab berwarna merah. Hihi.. Tapi not RM5 dan RM1 aku tetap simpan juga macam biasa.

Menabung macam ini menarik semangat orang untuk menabung dengan keadaan ekonomi sekarang ni. Setiap orang beza cara menabung, ada yang tabung thru bank je, ada tabung cara sendiri. Depends pada individu nak try menabung macam mana. Aku ada simpanan dalam bank, tapi aku tertarik nak cuba menabung gaya camni. Hehehe~


Okay, see u last year 2020 nanti :D

Tuesday, December 10, 2019

SAFI YOUTH RADIANCE | Skincare Anti-Aging Untuk Tampil Lebih Muda, Cerah & Berseri

8:25 PM 26 Comments

Safi Youth Radiance | Produk SAFI tidak pernah mengecewakan para penggunanya setiap kali mengeluarkan produk baharu, tidak kiralah samada dari segi penjagaan diri ataupun penjagaan muka. Kalau kita lihat sekarang, pelbagai produk SAFI yang telah berada di pasaran sekarang dan WA dapat tahu ada yang terbaharu iaitu Safi Youth Radiance pula. 

Safi Youth Radiance telahpun diperkenalkan oleh SAFI dimana ia merupakan jenama rangkaian produk anti-penuaan  pertama yang menggabungkan teknologi Saffron Gold dengan campuran ekstrak herba mewah seperti Saffron, Nano Gold, Beetox dan juga Lipo Vit-C.

Memandangkan usia sudah semakin lanjut hampir nak mencapai angka 30-an, kini tibalah masanya WA untuk mencari skincare untuk anti-penuaan bagi untuk sentiasa kelihatan muda, cerah dan berseri. Jangan risau dengan produk SAFI kerana ianya selamat digunakan malah telah dihasilkan dan diuji secara dermatologi, BEBAS dari miyak mineral, alkohol, paraben dan TIDAK diuji ke atas haiwan.

Safi Youth Radiance telah menawarkan 2 jenis produk iaitu Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence dan juga Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser dengan bahan utama seperti Nano Gold 24K dan Saffron. Antara fungsi utama Safi Youth Radiance ini ialah :
  • Melambatkan penuaan kulit
  • Mengurangkan garis-garis halus
  • Mengecilkan pori-pori
  • Mengekalkan kelembapan kulit
  • Mengekalkan keremajaan kulit agar cerah berseri
PENGENALAN PRODUK SAFI YOUTH RADIANCE

1. SAFI YOUTH RADIANCE ANTI-AGING & WHITENING ESSENCE

Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence yang diperkaya dengan teknologi Saffron Gold, Nano Gold 24K, Beetox dan Lipo Vit-C ini membantu mencegah penuaan kulit, membaiki struktur kulit, mencerahkan kulit serta membantu melambatkan proses penuaan supaya tampil lebih muda.

Bukan itu sahaja, di dalam Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence ia juga menggunakan formulasi berasaskan air dengan menggunakan bahan Hyaluronic Acid yang dapat mengunci lembapan dengan lebih mendalam bagi mempertingkatkan kadar kandungan air di dalam kulit sekaligus dapat mengembalikan keanjalan kulit muka. Dengan 2 gabungan  dalam satu produk ini, ia membantu memberikan penghidratan segera, menghaluskan pori serta membantu kadar penyerapan produk seterusnya dengan lebih lancar.

Bahan Yang Terkandung di Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence Beserta Fungsinya
  • Ekstrak Saffron : Memperbaiki dan mencerahkan kulit wajah
  • Lipo Vit-C : Melawan radikal bebas dan kerosakan kulit dari pendedahan UV & pencemaran
  • Hyaluronic Acid : Menghidrat dan mengunci kulit sehingga 24 jam
Penggunaan :
Essence ini mempunyai tekstur seakan gel cecair, tidak terlalu likat. Dan anda boleh lihat tekstur yang berada di tangan WA (gambar di atas) mempunyai kepingan Nano Gold 24K bagi membantu mencerahkan kulit wajah.

Hanya tuangkan essence tersebut mengikut kuantiti yang dikehendaki ke telapak tangan. Sapu dan ratakan pada wajah. Kemudian urut perlahan sehingga ia meresap sepenuhnya pada kulit.

Harga : RM55.90 (100ml)

2. SAFI YOUTH RADIANCE SERUM INFUSED MOISTURISER
Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser pula telah dirumuskan untuk menjadikan ia ringan, tidak melekit dan tidak berminyak bagi menyokong penyerapan yang cepat ke dalam kulit bagi memberi kelembapan pada kulit kita. Tekstur yang asalnya dari gel krim akan bertukar sehingga menjadikan kulit anda rasa lebih lembut, licin dan lembap.

Bahan Yang Terkandung di Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser Beserta Fungsinya
  • Ekstrak Saffron : Mengurangkan kedutan di wajah dan menyuburkan lapisan epidermis kulit wajah
  • Lipo Vit-C : Melawan radikal bebas dan kerosakan kulit dari pendedahan UV & pencemaran
  • Vita-B3 : Memperbaiki tona kulit yang tidak sekata serta mengurangkan garisan halus dan kulit kusam
Dengan adanya bahan-bahan berikut pada Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser ini, ianya terbukti ada peningkatan sebanyak 67%  kadar keanjalan kulit yang lebih baik dan 75% kadar pencerahan kulit berdasarkan ujian klinikal dnegan penggunaan rangkaian produk ini secara berterusan.

Penggunaan :
Penggunaan Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser ini sangat mudah. Anda boleh sapukan ia pada wajah dan juga leher. Hanya picit kuantiti yang dikehendaki pada telapak tangan. Urut perlahan sehingga ianya berubah menjadi titisan air. Urut dengan lembut sehingga ia meresap penuh ke dalam kulit.

Harga : RM55.90 (40g)

Pengalaman WA Menggunakan Produk Safi Youth Radiance

Sebenarnya WA baru sahaja mencuba produk ini dalam lebih kurang seminggu. Jadinya kesan penggunaan itu tak ada lagi. Cuma yang boleh WA katakan, sepanjang menggunakannya alhamdulillah, kulit muka sangat serasi dan tiada kesan rengsangan pada kulit. Jadi WA nak teruskan penggunaan produk ini kerana kulit WA terasa lebih lembut, licin dan tona kulit pun sekata.

Suka dengan packaging Safi Youth Radiance kali ini kerana berwarna merah hati. Sesuai dengan tema anti-penuaan. Segarang-garang warna merah, ia nampak lebih muda dan berkeyakinan tinggi bagi golongan yang hendak mencapai 30-an. Katakan tidak pada kedutan! :)

Dan apa yang bestnya, ianya bertekstur mudah meresap ke dalam kulit tanpa membuatkan kulit kita berminyak dan melekit dan berbau harum seperti bau madu lebah. Korang tahu kan bau madu macam mana? Bau manis-manis buah dan bunga gitu.

Jika anda sedang tercari-cari skincare untuk anti-penuaan, anda bolehlah dapatkan rangkaian skincare baharu Safi Youth Radiance Anti-Aging & Whitening Essence dan juga Safi Youth Radiance Serum Infused Moisturiser di mana-mana Watsons, Guardian dan Aeon Wellness di seluruh Malaysia.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk ini, anda bolehlah layari laman web dan media social SAFI yang berikut :

Website :

Facebook : 

Instagram :

Sunday, November 17, 2019

Makeup Berseri Menggunakan Set Glow Gemilang Alha Alfa

5:10 PM 23 Comments

Glow Gemilang Alha Alfa | Dah lama rasanya WA tak story mengenai kecantikan ataupun barang kosmetik kan? Sedia maklum, WA pernah up satu entry mengenai Alha Alfa Foundation sebelum ini. Bagi yang tak tahu lagi, korang bolehlah refer entry mengenai foundation AA ini - Alha Alfa Royal Propolis Foundation. Kat situ WA dah story 3 color foundation yang WA dah try. Dan kali ini WA nak story tentang set Glow Gemilang AA ini.
Di dalam set Glow Gemilang Alha Alfa ini mengandungi 4 jenis barang makeup yang sangat mudah untuk digayakan bagi mendapatkan makeup yang berseri. Buat pengetahuan korang, sebenarnya masa beli set glow ni, WA dapat FREE Skin Booster Serum*while stock last. So, agak bernasib baik jugalah masa itu kan. Yelah, jimat RM50 kat situ. Hihiii~

Untuk set Glow Gemilang AA ini sebenarnya juga korang boleh memilih nak kod apa untuk setiap jenis produk. Tapi, untuk kegunaan WA, inilah kod pilihan setiap jenis produk dalam set Glow Gemilang AA ini. Antaranya ialah :
  • 1x Glow Creator 
  • 1x Royal Propolis Foundation
  • 1x Loose Powder
  • 1x Eyeshadow Palette  
Skin Booster Intensive Repair Makeup Serum (RM49.90)

Skin Booster Serum ini WA dapat FREE dalam set Glow Gemilang ini. Tapi WA nak share dengan korang apa fungsi skin booster ini sebenarnya. Serum ini bukan sahaja memastikan makeup lebih flawless dengan menjadikan kulit lebih bersedia untuk menerima sapuan foundation pada kulit wajah, malah ia juga boleh membantu merawat kulit wajah yang bermasalah dalam waktu yang sama. Boleh dikatakan ianya sebagai treatment serum juga.

Kandungan Bahan Skin Booster Serum Alha Alfa 
1. Titanium Dioxide - melindungi kulit dari matahari
2. Stearyl Dimethicone - melembutkan kulit
3. Propylene Glycol - kurangkan masalah kulit kering dan mengelupas
4. Lanolin - menghasilkan kesan kulit flawless dan glowing
5. Glyceryl monostearate - mengurangkan minyak pada wajah

Fungsi dan Kelebihan Skin Booster Serum Alha Alfa
  • Meresap ke dalam lapisan kulit dengan pantas
  • Waterbased, gel yang tidak berminyak dan melekit
  • Sesuai untuk semua jenis kulit samada berminyak atau kering
  • Sejuk dan melegakan kulit
  • Kulit lebih anjal dan halus 
  • Mengecutkan jerawat dan menghalang pertumbuhan jerawat yang baru (anti jerawat)
  • Membantu mencerahkan kulit dengan lebih sekata
  • Mengekalkan kelembapan kulit
  • Melegakan keradangan dan kulit sensitif
  • Memudarkan parut jeragat
  • Anti penuaan
  • Kulit tampak lebih berseri
  • Kesan boleh dilihat jika konsisten dalam 7 hingga 14 hari
Skin Booster Serum AA ini bukan untuk dimix atau diblendkan foundation ya. Jangan tersilap pula nanti. Cara penggunaannya senang sahaja iaitu :

- Cuci muka dengan bersih
- Sapukan Skin Booster Serum
- Diikuti dengan memakai moisturizer (pelembap)
- Kemudian boleh apply makeup start dengan primer hingga habis *jika mahu bermakeup
(Gunakan 2-3 kali sehari selepas mencuci muka, siang dan malam)

Kalau korang nak tahu apakah kod yang WA pilih untuk setiap jenis produk dalam set glow ini, kenalah baca sampai habis tau. Jangan skip-skip pula ye. Hehehe~

SET GLOW GEMILANG ALHA ALFA
Glow Creator Moisture + Shine - Shine Gold (RM49.90)

Ia berfungsi sebagai penambah "Glow, Moist & Dewy Look" pada solekan dengan menggunakan formula baharu ' from liquid to powder' supaya tidak mudah rasa melekit pada kulit muka. Selain itu, ia juga berfungsi dalam pelbagai look dengan pemakaian glow creator ini.
  • Boleh dipakai sebagai moisturizer/highlight (effect glow)
  • Boleh mix pada foundation
  • Boleh apply atas eyeshadow untuk jadikan wet/shiny look
  • Boleh apply atas lipstick untuk jadikan bibir nampak glow dan glitter
Hanya perlu titikkan dalam 2-3 titik sahaja kat mana-mana tempat yang diperlukan dan ia mampu memberikan effect shiny look dan glowing.

Royal Propolis Foundation - Edel  (RM49.90)

Seperti yang korang semua tahu, Royal Propolis Foundation ini merupakan foundation viral di abad ini sehinggalah sekarang. Btw, ini merupakan packaging lama. Kini AA telah mengeluarkan foundation yang ada madu lebah ini dengan new formula dan packaging baru dan tengah meletop sekarang ini tau. Korang boleh baca info mengenai foundation ini di entry sebelum ini (refer entry di intro).

Memandangkan WA dah ada kod Auri, Fervi dan Morri, maka WA hendaklah mencuba kod Edel pula dimana ianya pun sesuai dengan warna Asian, kulit medium. Royal Propolis Foundation AA sebenarnya ada 5 kod iaitu Auri, Fervi, Edel, Morri dan Salvia.

Waterproof  Loose Powder - Translucent Matte (RM59.90)

Waterproof Loose Powder AA ini bersifat matte finishing loose powder dan mampu menyerap lebihan minyak pada kulit muka dan sesuai untuk yang kulit berminyak dan berpeluh.

Kelebihan Waterproof Loose Powder AA
- Waterproof 
- Anti peluh
- Serap minyak berlebihan
- Bertekstur halus
- Memberi glow effect tanpa shimmer
- Sesuai untuk natural glow effect

Untuk keluaran loose powder AA ini merangkumi 2 jenis, iaitu matte dan juga glow. Matte sesuai yang kulit berminyak atau berjerawat, manakala Glow sesuai untuk yang kulit normal dan ingin nampak flawless. Setiap jenis loose powder ini mempunyai 2 kod juga so keseluruhan ada 6 kod loose powder AA.

Kod Waterproof  Loose Powder AA
01 Soft Pink (Matte)
01 Soft Pink (Glow)
02 Translucent (Matte)
02 Translucent (Glow)
03 Brown (Matte)
03 (Brown (Glow)

Fungsi Waterproof  Loose Powder AA
1. Pink : Untuk effect muka awet muda atau kelihatan flawless. Jadikan ia sebagai natural blusher samada apply di bawah mata, pipi atau hidung.

2. Translucent : Sesuai untuk semua jenis warna kulit dan digunakan sebagai teknik baking. Tidak berwarna dan tidak meninggalkan warna bedak pada kulit.


3. Brown : Sesuai untuk menyamarkan warna foundation. Contohnya jika korang kulit sawo matang, takut jika terlalu putih foundation korang boleh apply loose powder ini. Jangan risau, walaupun ia berwarna brown, tapi ia tidak akan menggelapkan lagi kulit korang. Ia cuma balancekan warna foundation dengan kulit kita. By the way, yang Glow sesuai untuk kulit medium to dark dan yang Matte sesuai untuk tan skin.

p/s : Tahukah korang bahawa loose powder AA ini memang kalis air? Kalau korang berpeluh pun, makeup still maintain je tau. Tak percaya boleh tengok video AA sendiri atau rakan-rakan MUA yang dah buat as testimoni.

Alha Alfa Eyeshadow Palette - Heaven Bronze (RM60.00)

Eyeshadow Palette AA ini bersaiz compact, magnetic case beserta cermin sesuai untuk dibawa kemana-mana (travel friendly). Dan ia mempunyai warna eyeshadow yang sangat pigmented untuk di apply pada mata. Eyeshadow Palette AA ini mempunyai 4 pilihan warna yang menarik :

1. Alha Alfa Eyeshadow Palette - True Naked
- Mempunyai warna tanah yang sangat natural, sesuai untuk harian dan 'Nikah Look'
- Sesuai untuk semua warna kulit (better kulit cerah & medium)

2. Alha Alfa Eyeshadow Palette - Catchy Doll
- Mempunyai warna-warna pinkish, sesuai untuk 'Dolly Look'

3. Alha Alfa Eyeshadow Palette - Heaven Bronze
- Mempunyai warna-warna yang exclusive dan sexy
- Sesuai untuk 'Dinner Look' dan 'Sanding Look'

4. Alha Alfa Eyeshadow Palette - Revealed Smoky
- Mempunyai warna untuk smokey eyes yang sangat edge
- Sesuai untuk malam hari dan sanding
- Sesuai digunakan untuk si mata sepet 

So, inilah kod pilihan yang WA pilih dalam set Glow Gemilang ini. Korang just pilih sahaja nak kod apa yang bersesuaian dengan tona kulit korang then bolehlah bergaya dengan set makeup bajet ini. Bayangkan harga sebenar dalam satu set ini jika korang beli secara loose, korang kena bayar dalam RM220.00, tetapi dengan set makeup AA ini korang hanya perlu bayar RM189.90 sahaja! Haa, jimat tak? Lagi untung kalau time beli tu dapat barang free lagi. Hihihi~

Inilah look yang berjaya WA hasilkan haritu. Sorry muka sebelum makeup takdan nak snap tapi paham-paham jelah muka sebelum macam mana. Hahaha! Kalau nak tengok dari sebelum hingga selepas, korang boleh lihat tutorial makeup ini di IGTV @wawaashihara. Kat situ korang boleh tengoklah hasilnya. Gambar ini WA menggunakan natural lighting, actually masa record cahaya tak berapa terang sebab lupa nak setting ISO kat kamera dan tak selak langsir masa tu. Kekekee. Tak tahulah ini makeup look apa, sebab WA buat ringkas je masa ini. Mood makeup ke laut lain macam kali ini. Hahahahaha~

Kalau korang nak dapatkan set Glow Gemilang ini, ataupun makeup set AA yang lain, korang bolehlah pergi membeli di laman web https://malaysia.alhaalfa.com/ atau boleh follow IG @alhaalfacosmetics.hq :)

Wednesday, November 6, 2019

BIOLIFE PYNOCARE | Supplemen Untuk Mengembalikan Tona Kulit Yang Sekata

12:58 AM 24 Comments

Biolife Pynocare | Ramai orang beranggapan bahawa dengan pengambilan skincare sahaja, kita boleh dapat mengembalikan kulit muka yang lebih sihat, cantik dan berseri. Tahukah anda, itu adalah tidak tepat sekali? Untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat dan berseri, kenalah jaga luar dan dalam juga.

Anda boleh mengambil supplemen kecantikan yang berdaftar seperti Vitamin C atau pun supplemen kecantikan yang sesuai untuk kulit muka anda. Akan tetapi, jika anda ingin mengambil supplemen kecantikan yang berasaskan kolagen, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda menghidap penyakit wanita seperti Pcos, Cyst dan beberapa penyakit kronik yang berkaitan.
Memandangkan kulit WA ini agak kelihatan kusam serta tona kulit tidak sekata, maka, WA pun terasa mahu mencuba buat pertama kalinya supplemen Biolife Pynocare ini. 

Apa Itu Pynocare ?
Pynocare merupakan supplemen keluaran Biolife yang telah dikilangkan oleh Mega Lifesciences (Australia) Sdn Bhd dengan number berdaftar MAL20032459X dan telah dikaji secara klinikal. Ianya merupakan kombinasi ramuan tumbuhan semulajadi dimana ia membantu melindungi kulit daripada penuaan pra-matang serta tona kulit yang tidak sekata.

Bagaimana Melanin Boleh Terhasil?
Mesti anda tertanya-tanya apa itu Melanin dan bagaimana ianya boleh terhasil? Sebenarnya melanin merupakan pigmen yang terhasil daripada sel-sel melanosit dan ia memberi warna kepada kulit kita. Penghasilan melanin terjadi di lapisan kulit yang paling dalam dengan bantuan beberapa jenis enzim. Melanosit kemudiannya membawa melanin ke permukaan kulit dan ia menyumbang kepada warna kulit setiap individu.
Punca-Punca Masalah Kulit
Tahukah anda, bagaimana terjadinya pelbagai masalah kulit kita? Buat pengetahuan anda semua, dengan pendedahan kepada cahaya matahari adalah faktor utama kulit kita bermasalah. Bukan itu sahaja, perubahan hormon juga boleh menjadi punca seperti kehamilan atau pengambilan pil kontraseptif. Masalah endokrin seperti tiroid dan ovari. Kosmetik yang bertoksin pada cahaya seperti bahan merkuri dan acid salisilik. Malah mungkin menjadi punca dengan pengambilan ubat-ubatan yang bertoksik pada cahaya seperti antibiotik dan ubat anti-keradangan.

Dari situ, kita dapat melihat kesan-kesan pada kulit seperti bintik-bintik hitam dan tona kulit yang tidak sekata  disebabkan oleh penghasilan melanin yang berlebihan pada kawasan yang terdedah kepada pancaran matahari terutamanya di bahagian pipi, atas bibir, hidung dan dagu.
Pynocare Esen untuk Tona Kulit yang Sekata Bagaikan Kristal
Ia didatangkan dengan formulasi yang luar biasa iaitu MSCC Complex Actisome bagi meningkatkan bioavailability untuk penyerapan yang lebih baik. Antaranya ialah :-

1. Pertahanan dari Radikal Bebas : 
Membekalkan antioksidan yang kuat untuk menghapuskan radikal bebas yang menjadi punca utama tona kulit tidak sekata.

2. Sebagai Pelindung UV :
Bertindak bagi meningkatkan pertahanan terhadap kulit yang disebabkan oleh cahaya UV matahari.
Bahan-Bahan dalam Pynocare Serta Kelebihannya

1) Ekstrak Kulit Kayu Pain Maritim Perancis 
  • Kaya dengan procyanidin oligomerik (OPCs) dab bioflavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas
  • Berupaya untuk membentuk lebih banyak struktur antioksidan dengan mengitar semula vitamin C dan menghasilkan vitamin E
2) Vitamin C
  • Merupakan antioksidan semulajadi
  • Melindungi kulit daripada UVA, UVB dan cahaya yang boleh dilihat
  • Menghalang penghasilan dan pembentukan melanin
  • Bekerjasama dengan vitamin E
3) Ekstrak D.Salina
  • Membekalkan sumber semukajadi yang kaya dengan karotenoid, beta-karotena
  • Merupakan antioksidan semulajadi yang melindungi membran sel dari pengoksidaan lipid dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya UV
4) Vitamin E
  • Sebagai antioksidan larut lemak utama yang menghalang pengoksidaan lipid dan menghapuskan radikal bebas
  • Memberi perlindungan UV serta mengurangkan kesan-kesan penuaan
Produk Pynocare ini telahpun mendapat sijil Halal dan kesemua bahan-bahan yang digunakan adalah bebas dari bahan kimia dan selamat untuk diamalkan.

Dalam satu kotak ini mengandungi 5 x 10 softgel capsule dan untuk pengambilan pula anda disarankan mengambil sebanyak 2 kapsul sehari selepas makan sahaja.

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkannya, anda bolehlah klik pautan berikut :

Lazada :


CARiNG :

Watsons : 

Saturday, October 26, 2019

KITA BEAUTIES PUTIH | Minuman Campuran Botani Untuk Kecantikan Kulit

9:03 PM 24 Comments

Kita Beauties Putih | Wanita dengan kecantikan tidak pernah berpisah. Kadang-kadang kita terlalu memikir bahawa kecantikan kulit hanya perlu dijaga secara luaran seperti memakai skincare. Tahukah anda, bahawa tanpa jaga dalaman juga, tak guna juga kan? Untuk dalaman, anda boleh memilih untuk mengambil supplemen seperti Vitamin C atau minuman tambahan yang dibenarkan dan berdaftar yang boleh didapati di mana-mana farmasi terpilih dengan dos yang ditetapkan.

WA selalu sangat skip makan buah-buahan sebab terlupa. Maklumlah, sebab dengan kesibukan diri setiap hari, semuanya lupa. Makan nasi confirm tak lupa. Hehehe. Tapi baru-baru ini, WA ada consume satu produk kecantikan ini, sebab tengok ramai yang suggest dan bila research balik, eh macam best je sebab ia bukanlah supplemen-supplemen yang berasaskan collagen 100% semata-mata.
Kita Beauties yang menggunakan 100% teknologi dan formulasi dari Korea ini merupakan 'superfood' yang merangkumi campuran minuman botani seperti Oren, Camu-Camu, Alpha Lipoic Acid dan biji Anggur. Ianya bukanlah ubat kesihatan mahupun supplemen kolagen, tetapi 'superfood' yang dikelaskan dalam kategori 'makanan' iaitu makanan tambahan bagi membekal dan menstabilkan nutrisi dalam badan kita.

Kita beauties mempunyai pelbagai perisa dengan fungsi yang berbeza. Kali ini WA nak mencuba Kita Beauties Putih berperisa Oren dimana ianya sesuai bagi anda yang mengalami masalah kulit muka berjerawat, kulit berminyak atau pori-pori besar dimuka.
Kebaikan & Kelebihan Kita Beauties Putih

Banyak kelebihan dan kebaikan yang terdapat dalam Kita Beauties Putih ini. Antaranya :

1. Membantu mencegah pertumbuhan jerawat
2. Mencerah dan melicinkan kulit
3. Mengurangkan minyak dimuka
4. Melembapkan kulit
5. Mengembalikan tona kulit yang lebih sekata
6. Mengecilkan pori-pori muka (mengurangkan sementara)

Senang sahaja cara consume Kita Beauties Putih ini. Hanya perlu bancuh dengan air sejuk/masak (bukan air panas) sebanyak 100ml. Amalkan satu kali sehari selepas sarapan atau sebelum tidur untuk dapatkan kulit yang lebih sihat, licin, cerah dan cantik. Kenapa boleh membantu mencerahkan kulit? Ini kerana bahan dalam Kita Beauties ini kaya dangan kandungan Vitamin C oleh buah-buahan yang terkandung didalamnya.

Diingatkan sekali lagi, produk ini bukan supplemen pemutihan consume sehari dua dah putih, ianya hanya makanan tambahan untuk dalaman kulit badan. Akan tetapi, dengan bahan yang kaya dengan vitamin C ini membantu mencerahkan kulit jika kita consume secara konsisten. Jika anda tak lalu makan buah atau tak sempat nak makan, anda boleh je dengan mengamalkan minum minuman Kita Beauties ini kerana senang untuk disediakan.

Apa Pendapat WA Selepas Consume Kita Beauties Putih?
Seperti yang WA dah katakan di atas, tujuan WA consume produk ini bukanlah fokus untuk memutihkan kulit semata-mata, tetapi lebih kepada untuk menstabilkan nutrisi dalam badan kita, barulah boleh mendapatkan kulit yang lebih sihat dan tona kulit lebih nampak sekata dari dahulu. Alhamdulillah, dengan pengambilan yang konsisten secara 10 hari dengan 10 sachets, WA dapati kulit muka lebih rasa ringan, lembut dan yang pastinya jerawat pun segan silu nak muncul secara mendadak.

Produk Kita Beauties selamat digunakan kerana ianya telah mendapat kelulusan Halal dan dikilangkan di kilang yang bertaraf GMP. Malah ia juga telah memenangi award Asia Pasific Super Health Brand. Satu kotak ini berharga RM28.80 sahaja dan ia mengandungi 10 sachets. 

Jika anda ingin mencubanya, anda dapatkan produk-produk Kita Beauties ini di Guardian seluruh Malaysia sekarang!