June 25, 2020

REVIEW | NUViT Instant Restoring And Hydrating Bio-Cellulose Mask

7:50 PM 17 Comments

Kulit Jadi Lembap dan Sihat | Sejak bermulanya MCO kerana Covid19 ni, aku jarang jaga muka aku. Hampir aku terlupa nak buat rutin harian skincare aku. Cuma menggunakan pencuci muka sahaja. Yelah, bila dah duduk rumah rasa malas makin membuak-buak. Ingatkan duduk rumah je kulit makin flawless makin cantik gitu. Rupanya tekaan aku meleset sama sekali. Kulit aku jadi kering dan nampak tak bermaya je.

Dan kebetulan masa itu aku mengalami masalah kesihatan dan stress yang melampau sehingga membuatkan kulit aku macam mayat hidup. Ahhh, korang bayangkan jelah. Kulit muka kusam dan kering semacam. Padahal aku selalu je minum air masak untuk hidratkan kulit wajah aku ni. Rupanya aku ada skip satu rutin skincare yang selalu aku buat sebelum ini. Alaa, yang macam ala-ala orang Korea buat tepek kat muka tu. Ishh, takkan korang tak tahu? Pakai face mask lahh.. Korang tahu tak fungsi face mask ini adalah untuk menghidratkan kulit supaya lebih lembap sentiasa tau. Sebab tu kalau korang lihat muka orang Korea mulus-mulus je. Kunci penjagaan wajah mereka adalah Hydration! Yesssss, sangat penting untuk kulit wajah! Biar kulit kita jadi lembap, kurang berminyak dan nampak segar sentiasa.

Actually, sebelum ini aku sangat rajin memanjakan kulit wajah aku masa melakukan rutin skincare selepas memakai serum atau essence, tapi sejak MCO ini aku jadi malas sangat. Bila dah start merajuk kulit ni, kenalah konsisten gunakan face mask semula. So, cari punya cari akhirnya aku dah jumpa face mask yang sesuai dengan skin aku sekarang.
NUViT ini merupakan jenama produk untuk penjagaan kulit wajah yang semakin mendapat nama di Malaysia. Antaranya seperti set skincare kulit berjerawat, kering dan mencerahkan kulit, sunblock dan lain-lain lagi. Sebelum ini aku sendiri pernah mencuba set Skincare MoistLoc Series, dan selepas mendapat tahu mereka mengeluarkan mask yang berkualiti aku terus ingin mencuba kerana ianya sesuai dengan keadaan kulit aku.

Apa Bestnya NUViT Bio-Cellulose Mask ini?

In fact, topeng muka (face mask) ini menggunakan 100% bahan semulajadi yang telah diformulasi dan direka khas dengan menggunakan jenis bakteria yang unik. Bio-Cellulose yang mempunyai struktur rangkaian gentian yang sangat halus dan tulen ini di mana setiap seratnya lebih tipis 20000x daripada sehelai rambut pada jarak 20-50nm. 

Bukan itu sahaja, Bio-Cellulose juga mempunyai sifat unik seperti pertalian, daya serap dan kadar penembusan yang lebih tinggi berbanding bahan topeng muka lain yang boleh didapati secara komersial seperti topeng kain sehingga membolehkan nutrisi menembusi 8-15 kali lebih ke dalam kulit.
10 'FREE' of Clean Beauty Using NUViT Bio-Cellulose :
  • Paraben Free
  • Alcohol Free
  • Fragrance Free
  • Sulfate Free
  • Triclosan Free
  • Phthalets Free
  • EU Allergen Free
  • Silicone Free
  • Toxic Free
  • Cruelty Free
So, korang tak perlu risau nak guna face mask ini kerana ianya bebas dari mengandungi bahan kimia dan ianya sangat sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya kulit sensitif, kulit selepas melakukan rawatan laser (healing process sakit woo) dan ibu mengandung juga boleh menggunakannya.

Cara Menggunakan NUViT Bio-Cellulose Mask

Ia ada 2 step untuk pakai NUViT Bio-Cellulose Mask tau. First of all, of course lah pakai Quintuple Hyaluronic Acid Serum dan last step adalah NUViT Instant Restoring And Hydrating Bio-Cellulose Mask.

Quintuple Hyaluronic Acid Serum berfungsi untuk :
  • Menggunakan kombinasi 5 molekul asid hyaluronik yang berbeza untuk penyerapan nutrien yang hebat ke dalam kulit
  • Melembabkan secara mendalam
  • Menenangkan kulit
  • Mempercepatkan penyembuhan luka
  • Kunci kelembapan untuk mengelakkan kehilangan air transepidermal

Walaupun packagingnya sangat kecil, sampai terfikir rasa macam tak ada isi kat dalam tapi silap tekaan aku. Sebab isian serum ini cukup untuk di sapukan pada seluruh wajah tau! Don't play play haaa..
~ gel cecair yang tidak melekit ~

Nampak macam melekit, tapi once korang dah apply pada wajah, memang best sangat sebab dia cepat meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit. Serius tak tipu! Intipati walau sedikit, ia cukup untuk disapukan pada keseluruhan wajah aku. Luv it!
Sejenis serum yang mudah meresap bagi membantu menenangkan kulit yang kering dan letih supaya kulit menjadi lebih sihat dan berseri.

My Rating : 10/10

NUViT Instant Restoring And Hydrating Bio-Cellulose Mask ini berfungsi untuk meghidrat, menenangkan dan memulihkan kulit serta mencerahkan kulit supaya kulit wajah semakin lembap. 
Ia mengandungi bahan utama seperti berikut :

1. Ekstrak Palmaria Palmata
  • Melindungi kulit
  • Mereda @ menyembuhkan
  • Mencerahkan
  • Melembapkan
  • Anti Oksidan
2. Ekstrak Kernel Avena Sativa
  • Menenangkan 
  • Melembapkan
  • Anti Oksidan
  • Anti Radang

Kelebihan NUViT Bio-Cellulose Mask

Apa yang aku dapat simpulkan disini, kelebihan menggunakan Bio-Cellulose Mask adalah :

1. Eco Friendly Sheet : 
  • Kesemua kepingan bebas toksin semulajadi yang diperbuat dari strain bakteria unik
  • Ekstra lembut dan lembut pada kulit
2. Super Hydrating :
  • Menahan cecair 100 kali ganda beratnya ketika kering
  • 100 kali lebih hidrat daripada lembaran topeng kain yang biasa digunakan
  • Memberi penghidratan serta-merta ke kulit
3. Exceptional Adhesion :
  • Kunci kelembapan dengan berkesan dan membiarkan nutrien diserap oleh kulit
  • NUViT Bio-Cellulose Mask terbukti memberi 90% bahan aktif ke dalam kulit dalam masa 10 minit

Pengalaman Aku Menggunakan NUViT Bio-Cellulose Mask

Sepanjang aku mencuba NUViT Bio-Cellulose Mask ini, aku tak boleh nak kata apa sangat sebab aku suka gila! Wey, sumpah aku jatuh hati dengan mask yang menggunakan formulasi Bio-Cellulose ini. Kenapa aku cakap macam ini? Sebabnya adalah, mask ini tidak mempunyai lebihan air serum setiap kali nak apply kat muka. Dia memang totally fits well dengan kulit aku.

Mudah nak apply kat skin, kemudian rasa kulit tu always lembap je walaupun masknya tiada air serum seperti mask yang lain. Kualiti dia memang tip top lah. Masa korang nak remove mask tu pun, kulit rasa refreshing sangat. Seolah-olah macam baru je letak serum lebihan kat muka padahal tak ada pun. Tengoklah gambar di atas, aku remove kulit aku jadi flawless dan fresh pula.

My Rating : 10/10

~Aku buka dan tarik keluar memang tiada air serum meleleh ye, memang nampak macam kering tapi kalau korang pakai moisturizekan skin~

Menariknya kalau guna Bio-Cellulose Mask ini, memang safety lah sebab depan belakang sheet ini mempunyai jaringan untuk melindungi sheet ini daripada rosak semasa hendak membukanya dan kualiti juga nampak lebih terjamin. Cara pakai senang sahaja, hanya lembarkan kepingan ini dan kemudian tarik satu jaring dan tekapkan ke wajah, kemudian, cabut jaring dibahagian luar pula.

Last but not least, aku suka dengan packaging NUViT Bio-Cellulose Mask ini kerana nampak lebih eksklusif dan mewah gitu. Gambaran air pada packaging berwarna biru tersebut seperti pearl di lautan yang mengandungi banyak kelebihan padanya. That's why Hydration is a key! 

Aku suggestkan pada korang yang mengalami masalah kulit kering atau sensitif bolehlah try face mask for sensitive and dry skin ini sebab ia membantu melembap dan menyihatkan kulit supaya lebih cantik berseri!

Untuk maklumat lanjut bolehlah layari laman berikut :

Website :

Facebook :

Instagram :


May 18, 2020

Go Frozz | Pembekal Ayam Segar & Frozen Bismi Parit Sulong Johor

4:55 PM 17 Comments

Pembekal Ayam Segar, Frozen & Halal Pernah tak korang beli ayam di pasaraya atau pasar awam tapi banyak ayam yang tidak di sembelih dan dibersihkan dengan betul? Dalam kes aku pernah terbeli ayam sebegitu. Macam family aku sangat menitikberatkan makanan mentah seperti ayam yang dibeli itu mestilah berada dalam keadaan yang sempurna keadaannya dan yang penting halal supaya yakin untuk dimakan. Yelah, tak semua tempat sembelih ayam dengan betul kan. Kadang ada je yang nampak leher ayam tak putus urat dengan betul.

Tapi sejak bermulanya PKP dari bulan Mac lagi, agak sukar untuk melakukan pergerakan keluar rumah untuk pergi ke pasar untuk membeli bahan-bahan mentah. Ramai yang cadangkan beli secara dalam talian atau upah runner je pergi belikan. Tapi aku tetap was-was untuk menyuruh orang luar belikan. Sebab aku seorang yang cerewet. Memandangkan aku kini duduk area kampung, dan seorang kadang-kadang malas nak menyiang ayam,  jadi aku lebih suka cari ayam frozen yang dah siap dibersihkan dan dipotong-potong bahagiannya, jadi aku cuba mencari orang menjual ayam frozen secara dalam talian. 

Kebetulan masa tengah mencari pembekal ayam frozen area kawasan rumah aku, Sis Awadah (rakan blogger) telah rekemenkan pada aku beli ayam Bismi dari pihak GoFrozz yang bertapak di Parit Sulong Batu Pahat Johor selepas beliau terlihat page GoFrozz di facebook. Korang kalau nak tahu cerita macam mana Sis Awadah berhubung dengan aku, bolehlah baca link entry beliau ini - Sis Awadah Rekemen Beli Ayam Frozen Dengan Pihak GoFrozz. Ya Allah, dekat sangatlah dengan area rumah aku. Jadi tanpa buang masa aku pun terus hubungi pihak GoFrozz untuk beli ayam frozen.

Perusahaan ayam Bismi ini telah diusahakan oleh Tuan Fahruz, pembekal ayam segar, frozen dan halalan toyyiban di Batu Pahat Johor tanpa suntikan dan bebas hormon. Jadi, ianya selamat untuk dimakan dan diyakini bersih. Buat pengetahuan semua, selain ayam Bismi frozen, pihak GoFrozz turut membekalkan ayam segar dan ayam peladang. Tapi, aku nak fokus cerita mengenai ayam Bismi (frozen) sahaja.

Kenapa Aku Pilih Ayam Bismi GoFrozz?

Seperti yang telah aku katakan, aku seorang yang ikut mood kalau nak menyiang ayam terutamanya. Kalau dah timbul mood malas tu memang payahlah nak tengok aku beli ayam yang belum siang, so bagi aku baik aku cari stok ayam yang telah dibekukan untuk seminggu dua sepanjang bulan puasa ini. Alhamdulillah, akhirnya aku dah jumpa ayam Bismi frozen keluaran GoFrozz.

Ini kerana ayam Bismi GoFrozz  diyakini bersih dan tiada suntikan serta bebas hormon. Jadi, tiadalah rupa birat-birat pada ayam. Sebab kadang-kadang kalau kita beli lama-lama akan nampak ayam tersebut jadi lebam kehijauan.

Ciri-Ciri Ayam Bismi GoFrozz :
  • Tanpa suntikan
  • Bebas hormon
  • Bebas sisa khinzir
  • Pemilik dan pekerja 100% muslim
  • Mempunyai sijil Halal dari Jakim
  • Segar dan siap dipotong
  • Hanya defrost (nyahbeku) dan bilas sahaja

Jadi korang dah tak perlu risau lagi mengenai ayam tidak disembelih dengan betul dan sebagainya. Ingat ayam frozen, ingatlah ayam Bismi! Diyakini halal, bersih dan segar.

Keistimewaan Ayam Bismi GoFrozz

Untuk pilihan aku kali ini adalah Ayam Bismi FFC iaitu :
  • Singkatan dari Freshly Frozen Chicken (ayam sejuk beku segar)
  • Siap dipotong 9 dan siap dibasuh
  • Ayam tersebut akan divacuum pek untuk dibekukan 
  • Jika ingin menggunakannya hanya perlu defrost (nyahbeku) dan bilas sahaja
  • 1 pek mempunyai semua bahagian (kecuali kepala, kaki & organ dalaman)
  • Mudah dan menjimatkan masa
  • Tahan selama 2 bulan jika disimpan 
So, bagi korang yang kurang mempunyai masa untuk potong dan siang ayam, korang bolehlah beli pek ayam Bismi ini bagi memudahkan kerja korang. Yang aku tak jangka ingatkan ayamnya kurus-kurus je, rupanya boleh tahan isinya padat dan gemok besar, rasanya pun nikmat je bila dimakan sebab penyembelihannya teliti, penternakannya halal dan tiada suntikan yang pastinya.

Kelebihan Ayam Bismi GoFrozz

Bukan itu sahaja, selain tanpa suntikan dan hormon, Ayam Bismi GoFrozz juga mempunya kelebihan yang lain. Antaranya ialah :
  • Bebas antibiotik yang diharamkan KKM
  • Mempunyai sijil Halal (JAKIM) dan MESTI (KKM)
  • Pakar sembelih yang diiktiraf Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK)
  • 100% milik bumiputera
  • Mempunyai 18 buah ladang ayam di sekitar Kedah dengan jumlah kapasiti 1.8 juta ekor
  • Lebih 30 tahun mengendalikan Ayam Halal

Bagaimana dengan Servis Penghantaran GoFrozz?
Servis penghantaran GoFrozz dengan hanya membuat COD sahaja iaitu terus hantar sampai ke rumah. Area kawasan penghantaran yang dicover adalah sekitar Batu Pahat (tertakhluk pada jadual penghantaran). So, tak payah korang nak susah-susah pergi pickup ayam kat luar dah, tunggu je ayam sampai depan pintu rumah.
Selepas je Sis Awadah rekemenkan pada aku, aku terus hubungi GoFrozz nak beli ayam Bismi sejuk beku segar. Tak lama pun tunggu, deal waktu pagi dalam tengah hari dah sampai. Memang terbaik servis penghantaran GoFrozz. Alang-alang tu ehh, terbeli ayam segar dan peladang pula. Hihi...

Ada pelbagai variasi dan korang boleh pilih nak ayam apa. Kalau rasa tak nak dipotong, beli ayam segar potong 9. Depends pada pilihan yang diberikan masa nak membuat tempahan. 

Aku puas hati sebab selama ini tercari-cari kat mana ada jual ayam sejuk beku segar yang halal lagi selamat digunakan berbanding dengan ayam yang disuntik di pasar awam mahupun pasaraya lain. Akhirnya, jumpa ayam Bismi ini dan bolehlah aku menggunakannya ketika tiada masa disebabkan kerja atau sebaliknya. 

Haa, korang tengoklah isi ayam Bismi ni, besar-besar dan yang paling penting masih fresh dan elok lagi rupanya. Kalau beli kat pasaraya kan siap keluar darah meleleh dan lebam kehijauan, tapi ayam Bismi ini molek pulak isinya. Ishh, tak boleh jadi ni, kena tambah stok untuk raya nanti. Yelah, time raya nanti masa ada kedai buka kan? Atleast kena beli stok untuk seminggu raya nanti.

Aku sudah, korang bila lagi? Bagi yang menetap area Batu Pahat atau mempunyai keluarga mahupun ibubapa yang tinggal dikampung area sini dek kerana berjauhan disebabkan PKP, apa salahnya korang hadiahkan ayam Bismi frozen keluaran GoFrozz, pembekal ayam segar frozen ini kepada mereka untuk stok hari raya nanti bagi memudahkan mereka tak perlu nak siang dan potong ayam bagai.

Ehhh, siapa kata ayam Bismi untuk raya je? Korang boleh je beli untuk stok mingguan atau bulanan korang jika korang tiada masa untuk menyiang ayam. Sesiapa pun boleh beli ayam Bismi ini tau. Korang just contact je GoFrozz dan pilih nak beli ayam yang mana satu tapi kalau aku memang akan pilih ayam Bismi potong 9 ini. Easy and save my time! :D

Jika korang mempunyai pertanyaan lanjut mengenai Ayam Bismi GoFrozz #PejuangAyamHalal ini, korang bolehlah hubungi mereka di :

Facebook :

Whatsapp :


May 13, 2020

Mulakan Bisnes Anda Dengan PG Mall Tanpa Keluar Modal!

7:31 AM 10 Comments

PG Mall Online Marketplace | Cakap mengenai shopping online, siapa yang tak suka shopping online? Mustahil kalau tak ada kan? Lagi-lagi musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. Korang tak nak ngaku sudah. Hihi~ Aku memang kaki shopping online sebab kawasan rumah aku jauh dari bandar. Malas nak keluar, order je online.

Aku sebenarnya nak share dengan korang satu platform yang lately ni aku kerap juga shopping sini. Korang nak tahu tak platform online shopping apa?
Kalau korang nak tahu, inilah dia! PG Mall merupakan platform E-Commerce (platform membeli-belah tempatan  secara talian) No. 1 di Malaysia, yang telah ditubuhkan sejak dari tahun 2017 lagi. 

Bukan itu sahaja, selain membeli-belah barangan di PG Mall, korang juga boleh memulakan perniagaan produk atau bisnes korang disini. Ini kerana matlamat PG Mall adalah untuk mewujudkan sebuah platform perniagaan yang dipercayai untuk para peniaga supaya ianya dapat bantu mempelbagaikan jenis perniagaan mereka dari perspektif global. 

Apa Yang Menariknya PG Mall Ini?
Untuk pengetahuan anda, setakat ini pelanggan PG Mall telah mencapai jumlah seramai 1,000,000 orang di seluruh Asia Tenggara dan pastinya jumlah pelanggan mereka akan meningkat dari semasa ke semasa. Agaknya aku merupakan pelanggan yang ke berapa ya? Hehe....

Apa yang menariknya lagi mengenai PG Mall ini, ia turut mengamalkan konsep "ConsuMerchant" dan sedikit berbeza dengan platform perniagaan online yang lain. Di mana ia bermaksud perniagaan yang menjana keuntungan kepada pengguna mahupun pembeli dalam proses menjual dan juga membeli serta melebarkan sayap perniagaan menjadi tetap di PG Mall.
Contohnya :
Pembeli membeli akan mendapat keuntungan dengan cash back (sehingga 3.5%) dari PG Mall, kita bagi referral link dekat orang, orang itu membeli dan kita akan mendapat ganjaran juga. Kiranya kalau kita atau kenalan menjual di PG Mall (jika ada produk yang hendak dijual) pun akan dapat ganjaran. Bukan setakat jual kosong sahaja.
PG Mall Merchant Recruitment Incentive
Merchant Recruitment Incentive atau lebih mudah lagi ganjaran kemasukan peniaga ke PG Mall ini sangat berbaloi tanpa perlu mengeluarkan apa-apa modal! 

Sebab apa aku kata begitu? Andai kata korang ada kenalan atau kawan-kawan yang menjual produk yang berkualiti, atau ada juga dikalangan kawan korang itu berkawan dengan pemilik jenama itu sendiri dan aku nak korang menjual di PG Mall, bolehlah aku bawa korang semua berniaga menjual produk-produk korang di sini.

Bukan senang nak dapat insentif selepas kita memperkenalkan platform beli-belah itu pada orang lain. Tak semua offer tawaran sebegini yang ada pada platform membeli-belah yang lain tau. Merchant Recruitment Incentive ini ialah insentif khas kepada kita sebagai tanda usaha kita berjaya memperkenal atau merekrut mereka ke PG Mall (refer gambar rajah di atas untuk keterangan lanjut).

Bagaimana Cara Menyertai PG Mall?
Senang sahaja cara untuk merekrut atau memperkenalkan platform e-dagang PG Mall ini kepada mereka yang berminat. Korang hanya perlu mengisi maklumat pedagang yang  direkrut dalam borang di pautan ini (https://bit.ly/RecruitMerchant) tertakhluk pada terma dan syarat yang telah ditetapkan. Pertanyaan atau info lebih lanjut boleh hubungi Ketua E-Dagang PG Mall (Bok 011-5509 7916).

Dalam website PG Mall ini mempunyai pelbagai jenis produk yang kita boleh pilih antaranya seperti Kesihatan dan Kecantikan, Kanak-Kanak dan Bayi, Wanita dan Fesyen dan lain-lain. Korang tinggal pilih je nak shopping apa atau korang nak jual barang apa, hanya perlu masuk daftar kat PG Mall. Bukan setakat customer sahaja dapat, intensif pun dapat juga. Memang berbaloi join PG Mall.

Berdasarkan gambar di atas, Iprice Insights untuk "Mapping Malaysia's Leading E-Commerce Players", PG Mall kini menduduki tangga ke-3 platform e-dagang utama pilihan rakyat Malaysia. Dan PG Mall merupakan platform e-dagang  No. 1 keluaran Malaysia. No wonderlah PG Mall antara platform yang terkenal dikalangan pengguna mahupun pembeli online.

"The Map of E-Commerce in Malaysia" telah menunjukkan Iprice Insights PG Mall dalam beberapa tahun ini berdasarkan trafik suku tahunan. Selain itu, korang boleh juga layari https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/ untuk mengetahui info lebih lanjut mengenai Iprice Insights top 50 E-Commerce in Malaysia. 

Untuk maklumat lebih lanjut, korang boleh je layari info dibawah ini :

Website :

Facebook :

Instagram :

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Raya #RayaCampaign #PGMallSeller #PGMallMerchant #iPrice #2020Q1report

May 4, 2020

Mylara Skincare | Bantu Kulit Kusam Kembali Cerah & Glowing!

6:02 PM 21 Comments

Mylara Skincare | Hampir nak dua bulan juga kita berdepan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) musim Covid19. Bila duduk rumah sahaja, jangan tak tahu kulit kita boleh bermasalah seperti kusam tak bermaya kerana tona kulit yang tidak sekata disebabkan gaya pemakanan yang kurang seimbang dan kekurangan vitamin D dari sinaran matahari. 

Tahukah anda bahawa sinaran matahari pagi merupakan sumber vitamin D yang baik untuk kulit juga. Anda hanya perlu berjemur 10-15 minit sahaja untuk mendapatkan manfaatnya. Bila tengah  PKP ini kadang-kadang ada yang terlajak tidur ke siang hari, jadi terlepaslah peluang untuk mengambil vitamin D dari sinaran matahari pada waktu pagi. Macam akulah, lupa nak berjemur diluar bahkan pengambilan makanan yang berasaskan vitamin D seperti tenusu, bijirin, kuning telur pun aku lupa nak amalkan. 

Sejak duduk dalam rumah ni kulit aku jadi tak menentu dan cepat sangat kusam dan tidak bermaya. Mungkin salah satu faktor selain itu, aku juga kurang memakai skincare. Iya, sejak PKP start aku jadi malas dan aku kena serangan panic attack. Keadaan aku jadi tak terurus seketika waktu itu. Sekarang ini aku dah okay sikit dan dalam keadaan terkawal, so aku nekad nak cuba satu produk penjagaan diri untuk kembalikan kulit wajah yang kusam ini lebih berseri dalam tempoh 9 hari.
Iyaa, dalam tempoh 9 hari aku cuba produk ini guyss. Produk yang aku katakan ini adalah Mylara Skincare keluaran LARA BEAUTY GLOBAL. Mereka telahpun mengeluarkan produk skincare mengikut masalah kulit seperti kulit berjerawat, whitening, brightening & glow dan lain-lain mengikut kesesuaian kulit masing-masing dan juga CollaRa Super Whitening Booster sebagai makanan tambahan untuk kulit.

Memandangkan kulit muka aku tiada masalah jerawat tapi lebih fokus pada bekas jeragat dan kulit kusam, maka aku mencuba 2 produk dari Mylara Skincare iaitu Perfect Glow Serum dan CollaRa Super Whitening Booster. Nak tahu cerita selanjutnya bagaimana aku mencubanya dalam tempoh 9 hari? Kenalah baca sampai penghujung bicara aku :D

Mylara Perfect Glow Serum Sking Perfecting  - 10ml [NOT190402207K]

Serum yang bersifat water based ini berfungsi untuk mencerahkan kulit yang kusam, memudarkan parut jerawat dan jeragat, menganjal dan melembapkan kulit. Antara bahan-bahan yang ada di dalam serum ini seperti Niacinamide, Rosa Centifolia, Flower Water, Citric Acid, Honey Extract, Avena Sativa (Oat), Kernel Extract, Butylene Glycol, Centella Asiatica Extract, Polygonum Cuspidatum Root Extract, Scutellaria Sineses Leaf Extract dan Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract.
Campuran bahan semulajadi dalam serum pekat ini akan memberikan kesan glowing dengan segera tanpa membuatkan liang pori tersumbat. Teksturnya tidaklah 100% pekat akan tetapi ianya mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan rasa kesan melekit pada kulit wajah.
~tekstur serum pekat dan cepat meresap ke kulit~

Cara penggunaan :
Cuci muka seperti biasa dan keringkan. kemudian, picit serum setiap kawasan di muka dalam jumlah yang sesuai dan ratakan serum seluruh muka. Itu sahaja.

Feedback Menggunakan Perfect Glow Serum

Aku suka sangat dengan serum ini kerana ianya mempunyai bauan yang wangi seperti bunga ros yang tengah kembang mekar. Memang wangi sangat malah rasa sejuk sahaja apabila memakainya. Bukan itu sahaja, ianya juga cepat meresap ke dalam kulit tanpa rasa melekit.

Sepanjang aku menggunakan serum ini selama 9 hari, aku dapat lihat jerawat kecil aku mengecut dan bekas jeragat hampir pudar. Malah kulit rasa lebih lembap dan lebih fresh dari sebelum ini. Apa-apa pun, aku akan terus pakai serum ini sehingga habis untuk kesan yang lebih baik.

Harga : RM35.00

My Rating : 9/10

CollaRa Super Whitening Booster - 90g

CollaRa Super Whitening Booster ini merupakan serbuk pracampuran susu, gabungan beri dan bahan-bahan semulajadi yang lain berfungsi mengimbangi kesihatan dalam dan menambah penyerapan anti-oksida tubuh supaya tona kulit lebih cerah dan sekata
CollaRa ini mengandungi bahan-bahan seperti berikut :
Dextrose Monohydrate, Mixed Berry (Blackberry, Elderberry, Rasberry, Blueberry), Instant Skim Milk (Milk Protein, Maltodextrin (Gluten), Vanilla, Fish Collagen (Fish), Kacip Fatimah, Manjakani, Pueraria Mirifica, Sireh, Parameria Barbate (Serapat), Pueraria Lobata, Vitamin C, Sucralose & Silicon Dioxide.
Cara Pengambilan :
1. Ambil 1 sudu CollaRa dan kemam hingga serbuk mencair.
2. Digalakkan ambil waktu pagi sebelum sarapan dan malam selepas makan sebelum tidur.

**untuk kesan maksimal : Maksimal 4 sudu sehari
**untuk kesan optimal : Minum air secukupnya 3L sehari

Fungsi-Fungsi CollaRa :

  • Mencerahkan kulit
  • Menjadikan kulit badan cerah
  • Menaikkan seri wajah
  • Memudarkan jerawat & parut jeragat
  • Mengurangkan sunburn, kulit kering atau kusam
  • Menganjalkan payudara & punggung
  • Mengetatkan otot-otot wanita
  • Merawat keputihan
  • Atasi masalah senggugut & period tidak teratur
  • Mengetatkan otot vagina
  • Menghilangkan bau badan yang kurang menyenangkan
Feedback Menggunakan CollaRa Super Whitening Booster

Aku suka kemam serbuk CollaRa ini sebab bau perisanya manis susu dan masam buah beri sangat sedap. Sudu sudah tersedia, tinggal nak kemam setiap pagi dan malam sahaja. Macam aku sekarang consume waktu berpuasa, so aku makan sebelum berbuka puasa sahaja. Selepas sahur aku tak boleh consume sebab memerlukan air yang sebanyak 3L selepas makan serbuk ini. Jadi, aku maksimalkan pengambilan sebanyak 3 sudu sehari sepanjang bulan puasa ini.

Bagi aku serbuk CollaRa ini sangat bagus juga kerana bukan sahaja untuk luaran bahkan dalam wanita. Apa yang aku dapat merasai perubahan pada diri aku, kulit aku lebih bersih dan cerah sedikit dari sebelum ini dan period aku kembali normal. Jerawat pun kurang timbul, dan parut jeragat kian pudar sedikit.

Untuk yang lain-lain, mungkin belum menunjukkan kesan dan memerlukan masa untuk ia berkesan. Ini kerana aku hanya ingin menunjukkan kesan dalam tempoh 9 hari penggunaan. Tidak mengecewakan, walaupun masih belum 100% puas hati, tapi alhamdulillah paling tidak ada juga tindakbalas sikit sebanyak membantu memudarkan jerawat dan parut jeragat serta mengembalikan seri wajah aku kembali lebih berseri dan glowing.

Harga : RM75.00

My Rating : 9/10

~Gambar kiri SEBELUM, gambar kanan SELEPAS~

Seperti yang anda semua lihat, inilah hasil penggunaan produk Mylara Skincare iaitu Perfect Glow Serum dan CollaRa Super Whitening Booster dalam tempoh 9 hari. Walaupun tidak nampak berapa ketara kesannya, akan tetapi rasa puas sebab kulit jadi lebih bersih dan berseri dari sebelum ini. Dan aku akan teruskan penggunaan produk ini sehingga mendapat keputusan yang memberangsangkan.
Boleh check Mylara Skincare di web npra KKM

Jika anda berminat ingin tahu maklumat lanjut mengenai Mylara Skincare, anda bolehlah layari laman sesawang berikut :



April 20, 2020

SeraiMas Kurma Hidayah Plus Bantu Atasi Masalah Gastrik

12:28 AM 35 Comments

SeraiMas Kurma Hidayah Plus | Sebenarnya aku dah lama mengenali SeraiMas Kurma Hidayah Plus ini kerana arwah abah pernah beli produk ini beberapa kali. Arwah abah pernah menyatakan bahawa pengambilan makanan tambahan sunnah sangat bagus untuk meningkatkan imun tubuh badan kita selain bergantung kepada pil organik, suplemen tambahan untuk tenaga ataupun vitamin C. 

Jadi, bila teringat aku terus nak mencuba produk SeraiMas Kurma Hidayah Plus, kebetulan pula aku merupakan penggemar buah kurma. Kadang bila ada kurma, aku akan makan sampai 7 biji sehari. Tapi larat juga nak makan setiap hari macam tu kan. Lagilah nak membeli tu kadang tak jumpa kurma yang aku suka (sebab stok kadang-kadang habis). So tanpa buang masa, aku pun beli SeraiMas Kurma Hidayah Plus ini kerana ianya mengandungi gabungan makanan-makanan sunnah. Tak perlu nak beli satu persatu selepas ini. Semuanya all-in-one.
Apa Itu SeraiMas Kurma Hidayah Plus?

Sebelum aku bercerita lanjut kenapa aku memilih SeraiMas Kurma Hidayah Plus, jom kita mengenali produk ini. SeraiMas Kurma Hidayah sinonim dengan jus mampu milik yang menggabungkan 6 formulasi lengkap nutrisi bahan semulajadi iaitu Madu, Kurma, Buah Tiin, Kismis, Goji dan Delima. Formulasi terbaik ini terhasil bagi membekalkan nutrisi yang mencukupi untuk tenaga, meningkatkan tahap kesihatan serta kecergasan tubuh badan.
Tambahan pula, bahan yang terkandung dalam SeraiMas Kurma Hidayah Plus ini bebas daripada gula sintetik. Teksturnya tidak terlalu pekat dan senang ditelan, malah rasanya pula bukanlah rasa manis gula, tetapi rasa jus ini adalah dari manisan semulajadi dan sesuai diamalkan oleh semua peringkat usia.

Kelebihan SeraiMas Kurma Hidayah Plus
  • Menggunakan bahan semulajadi
  • Selamat dengan sijil Halal dan JAKIM
  • Bebas gula - Pemanis semulajadi
  • Meningkatkan tenaga
  • Bebas kolestrol
  • Melindungi bakteria baik
  • Penyelenggaraan kesihatan keseluruhan untuk organ anda
  • Mudah diambil dan larut dalam bentuk cecair
  • Penghadaman dan penyerapan nutrisi yang cekap
  • Peningkatan keselamatan untuk mengekalkan keaslian produk

Siapakah yang boleh mengamalkan SeraiMas Kurma Hidayah Plus?
  • Ibu mengandung
  • Kanak-kanak seawal usia 2 tahun
  • Lelaki dan wanita
SeraiMas Kurma Hidayah Plus Merupakan Nutrisi Lengkap
  • Tiada gula sintetik
  • Penghadaman dan penyerapan nutrisi yang cekap
  • Pengguna selamat menggunakannya tanpa sebarang keraguan dan terhindar dari bahan-bahan yang terlarang
  • Mempunyai sistem keselamatan verifikasi ketulenan produk yang mesra pengguna (pada kotak)
SeraiMas Kurma Hidayah Plus Telah Mendapat Pengiktirafan 

Untuk pengetahuan korang, SeraiMas Kurma Hidayah Plus telahpun diiktiraf dan mencapai standard kebersihan, kualiti, keberkesanan dan keselamatan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia kerana amalan perkilangan yang baik. Bukan itu sahaja, malah mendapat anugerah Asia Pacific Super Health Brand 2018-2020 dengan no sijil pendaftaran MAL18076086TC.

Jadi, korang dah tak perlu risau dah dengan kewujudan produk ini kerana ianya dijamin selamat digunakan kerana hampir semua bahan-bahannya menggunakan makanan-makanan sunnah.
Cara Pengambilan SeraiMas Kurma Hidayah Plus

1. Diambil 1 jam sebelum makan atau ketika perut kosong
2. Dewasa : 
- 2 kali sehari iaitu 2 sudu besar (30ml)
- Sebelum makan pagi atau sebelum makan tengahari
- Sebelum makan malam
3. Kanak-kanak :
- 2 kali sehari iaitu 1 sudu teh (5ml)
- Sebelum makan pagi atau sebelum makan tengahari
- Sebelum makan malam
4. Goncang dahulu sebelum minum
5. Simpan ditempat yang kering dibawah 30 celcius
6. Jika ada mengambil sebarang ubat atau makanan tambahan lain, jarakkan pengambilan selama satu jam
7. Untuk mendapatkan keberkesanan yang efektif, amalkan minum 8 gelas air masak sehari

Kenapa Aku Pilih SeraiMas Kurma Hidayah Plus?
Selain untuk meningkatkan tenaga, ianya juga dapat membantu atasi masalah gastrik. Di dalam perut, terdapat satu lapisan mukus semulajadi yang melindungi dinding perut daripada  bahan kimia berasid semulajadi yang sangat diperlukan untuk proses penghadaman makanan di dalam perut.

Keradangan dinding perut berlaku apabila terdapat bahan asing yang menghakis lapisan mukus pelindung di permukaan perut. Oleh itu, penyakit Gastrik atau Gastritis merujuk kepada keradangan pada lapisan dinding perut.

Gastrik ini boleh berlaku disebabkan beberapa faktor :-
  • Tidak menjaga waktu makan dnegan betul atau skip meal
  • Tekanan 
  • Pengambilan ubat penahan sakit seperti ponstan dan voltaren dalam jangka panjang
  • Disebabkan sejenis kuman Helicobacter Pylorii
  • Merokok
  • Makanan pedas dan masam
  • Makanan berminyak
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan
Baru-baru ini, aku mengalami gastrik disebabkan faktor pemakanan yang tidak tepat pada waktunya terutama sekali dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. Aku mudah jadi panik secara tiba-tiba sehinggakan membuatkan perut aku mudah masuk angin yang melampau. Sangat sakit bila perut masuk angin dalam keadaan panik kemudian lama-lama ia naik ke bahagian tengah bahagian ulu hati. Pedihnya hanya aku dan Allah sahaja yang tahu.

Mujurlah ada SeraiMas Kurma Hidayah Plus ini, so aku amalkan minum setiap hari sebelum sarapan dan alhamdulillah ia membantu melegakan gastrik aku ini dengan dalam terkawal. Malah aku lebih rasa bertenaga dari sebelum-sebelum ini.
Solusi SeraiMas Kurma Hidayah Plus Membantu Atasi Masalah Gastrik :
  • Madu : Mempunyai prebiotik yang boleh mempercepatkan proses pencernaan. Prebiotik bermaksud madu bertindak sebagai makanan kepada bakteria untuk memperbanyakkan junlah bakteria yang sihat di dalam badan.
  • Kurma : Kandungan nikotin di dalam kurma sememangnya membantu menyelesaikan pelbagai masalah usus. Dengan pengambilan kurma secara konsisten, ia dapat membantu melegakan masalah makanan yang tidak hadam dan masalah pencernaan.
  • Buah Tiin : Mengandungi khasiat yang tinggi jika dibandingkan dengan buah-buahan yang lain. Ini kerana buah tiin tidak mengandungi garam, lemak dan kolestrol tetapi mengandungi lebih tinggi kalium, serat dan zat besi. Buah tiin digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengubat penyakit seperti gastritis (ketidakhadaman, hilang selera makan dan cirit-birit).
  • Delima : Kandungan antioksidan jus delima adalah lebih tinggi berbanding buah-buahan yang lain. Ia juga 3 kali ganda melebihi kandungan antioksidan  di dalam teh hijau. Antioksidan ini bertindak membuang radikal bebas, melindungi sel daripada rosak dan mengurangkan keradangan.
  • Goji : Kaya antioksidan. Salah satu fungsi utamanya ialah menguatkan sistem imun tubuh agar tidak mudah diserang penyakit. Selain itu, antioksidan dapat menghapuskan radikal bebas dan mengelakkan tubuh kita dari serangan kuman dan bakteria. Goji berry mempunyai 4 kali lebih besar kandungan antioksidan berbanding buah Blueberry.

Persediaan Bulan Ramadhan Bersama SeraiMas Kurma Hidayah Plus
Memandangkan bulan Ramadhan hampir tiba beberapa hari lagi, aku dah bersedia awal dengan membuat persiapan Ramadhan aku dengan menyediakan SeraiMas Kurma Hidayah Plus ini untuk diminum setiap hari sebelum sahur supaya aku lebih bertenaga dan yang paling penting aku bebas dari terkena gastrik seperti tahun sebelum ini. Mencegah lebih baik dari mengubati. Kita cuba usaha, istiqomah guna secara konsisten dan tawakkal. InshaaAllah dengan izinNya. 

Senang sahaja cuma letak di atas peti ais, mudah nampak dan senang nak minum Kurma Hidayah Plus ni! Moga puasa bulan Ramadhan ini bersama Kurmah Hidayah Plus ini dapat lebih banyak tenaga untuk beribadah setiap hari.
Bagi yang ingin memilikinya, anda boleh dapatkan produk SeraiMas Kurma Hidayah Plus di Caring dan toko-toko jamu berdekatan anda. Jika ada sebarang pertanyaan sila hubungi SeraiMas di talian +60137825282 (whatsapp).

Untuk maklumat lanjut :



#kurmahidayahPLUS #kebaikankurmautkseisikeluarga #rajasegalaherba

April 19, 2020

Resepi Sup Dumpling

1:18 PM 19 Comments

Resepi Sup Dumpling | Korang pernah tak makan dumpling? Kalau makan kat kedai tak puas sangat sebab kadang-kadang dumplingnya dapat sikit tapi harga dia fuhhh! So kali ini WA nak share dengan korang semua resepi sup dumpling versi WA. 

Teringat dulu makan dumpling dekat kedai Mee Tarik sedapnya Ya Allah! Tapi tak puas sebab sikit sangat. Barulah sekarang WA buat sebab baru jumpa kulit dumpling. Maklumlah nak buat sendiri malas sebab kena lenyek-lenyek. Beli yang dah siap je senang.

Sebenarnya dumpling, dimsum, mandu, gyoza ni adik-beradik tapi nama je lain-lain. Dimsum selalu orang Melayu panggil, Dumpling orang China (ke terbalik antara panggilan dari Melayu & Cina), dimsum lebih pada kukus yg colorful kulitya tu, Mandu orang Korea dan Gyoza orang Jepun. Tapi WA lebih suka panggil dumpling. Sebab macam bubblingggggg~ Ehhhh! Hahahhaa...

Nak buat sup dumpling ni senang je, yang susahnya nak sediakan bahan-bahan dia je sebab kena halus-halus isinya. Macam WA mula-mula buat je rajin bagi halus. Buat lagi sekali semuanya potong kasar @ cincang kasar je. Hihi~

RESEPI SUP DUMPLING
Bahan-Bahan Isi Dumpling (Bahan A) :
  • Dada ayam (kalau takde boleh je guna ayam kisar sahaja) *cincang halus
  • Daging Ayam Kisar Ramly (kalau takde ni, guna je isi ayam dicincang halus)
  • Bawang besar * cincang halus/potong dadu
  • Carrot *cincang halus/potong dadu
  • Kobis bulat *cincang halus
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Kulit dumpling Japanese Gyoza Pastry (1 pack ada 26 keping)
  • Garam (sikit buat rasa)
  • Lada hitam serbuk (buat rasa pedas lada hitam sikit)

**cincang halus = korang boleh guna chopper yang untuk bagi halus tu

Bahan- Bahan Sup (Bahan B) :
  • Bawang putih *mayang halus
  • 1 1/2 kiub pati ayam
  • Garam dan ajinamoto (secukup rasa)
  • Daun bawang 
  • Minyak bijan (pewangi sup)
Cara- Cara Buat Isi Dumpling :

1. Setelah setel cincang halus ke semua bahan A (seperti gambar diatas), gaulkan dalam satu bekas sehingga rata. Jangan letak garam banyak, letak sedikit buat ada rasa pada isi yang digaul sahaja nanti.
2. Kemudian, sesi bungkus dalam kulit dumpling yang tersedia ada. Dan kelim keliling dumpling dengan sedikit air. Tapi jangan kelim dumpling macam serupa nak buat karipap pula. Nk buat bunjut ke nak buat kelim tepi sahaja ke terpulang ikut kreativiti korang. Pastikan kelim rapat-rapat supaya masa nak reneh kat sup isi tak terkeluar. WA tak pandai kelim dumpling so jadilah rupa seperti dibawah ini.
3. Siap kelim, biarkan dumpling seketika supaya kulitnya kering tidak basah. Atau nak lagi cepat masukkan dalam peti beku atas untuk 5-10 minit sahaja. Anda juga boleh frozenkan dumpling dan makan waktu bila perlu. Masak dumpling ikut jumlah yang nak dimakan sahaja. Kalau rasa nak tambah, boleh masukkan lagi untuk elak kulit dumpling hancur setiap kali dipanaskan. 

Cara-Cara Buat Sup Dumpling :

1. Tumiskan bawang putih beserta kiub ayam sehingga naik bau (jangan hangus). Kemudian letak air setengah periuk sahaja sehingga hampir didih, baru masukkan dumpling (ikut banyak mana nak makan mula-mula). Jangan lupa tabur sedikit garam & ajinamoto.

**Minyak masak tak perlu banyak sebab hanya perlu tumiskan bawang putih beserta kiub ayam sahaja.
2. Kemudian dah didih dumpling, baru masukkan daun bawang dan letak minyak bijan sedikit sahaja bagi naik bau. Tapi dalam gambar ini WA tak letak minyak bijan sebab tak ada stok.

**Macam dalam gambar WA campurkan terus dengan daun sup yang saki baki tadi, sayang pula nak buang kan. Hehehe~
4. Sedia untuk dihidang!

Nak masak sup dumpling sangat senang. Tapi rasanya syiokkkkk!~ Macam WA suka buat isi dumpling banyak-banyak terus, then buat frozen senang nak makan terus buat supnya sahaja.
Nak makan bersama nasi sedap, dengan mee tarik/me udon/bihun pun sedap tau. Rugi korang tak try. Sekarang dah boleh buat sendiri (dulu pemalas nak cari bahan), so boleh buat sendiri je lepas ni kan. Jangan tengok je, jom buat Sup Dumpling gaiss! 

Selamat mencuba korang ! :)