Sunday, April 22, 2018

8 Lifestyle Blogger Pilihan 2018

6:41 PM 12 Comments

8 Lifestyle Blogger Pilihan 2018 | Sebenarnya WA dah lama berblogging start dari tahun 2010. Tapi terpaksa kurangkan aktiviti blog sebab WA nak fokus pada zaman study dulu dan hanya share cerita mengenai life WA sahaja. Alah, dulu-dulu kan suka merepek. Hehe.. So, pada tahun 2016 WA dah start berblogging secara serius sehinggalah kini. 

Dulu, macam-macam nama blog yang WA guna. Sampaikan ada nama ballonkecot.blogspot lagi! Haa, kelakar kan nama blog WA masa dulu? Mana idea tu datang pun WA tak tahu. Kalau korang nak tahu, niche blog ada bermacam jenis. Ada yang lifestyle, beauty, travel, parenting dan lain-lain lagi. Macam WA lebih pada Beauty & Lifestyle. Kadang-kadang je lari dari niche tapi readers tetap ada.

 Lifestyle blogger ini selalunya perilaku seseorang yang suka share bersama readers samada dari segi aktiviti, minat, pandangan diri terhadap sesuatu. Senang kata cara hidup merekalah. Kadang-kadang bila terfikir sesuatu mesti kita nak menulis. Tapi janganlah share benda meroyan pula. Kalau status syok sendiri atau meroyan, itu dah dikira non lifestyle. Hihi...

Oklah, malas bebel panjang. Mari tengok siapakah 9 blogger lifestyle pilihan 2018 kali ini.

9 BLOGGER LIFESTYLE PILIHAN 2018

1. Zaza Iman (blog - www.zazaiman.com)

Tak pasti dah berapa lama WA kenal Zaza di alam maya. Belum pernah lagi berjumpa sebab jauh. Mula-mula kenal ingat Zaza ni muda tau dalam 21 tahun ke. Rupanya Zaza tua sikit dari WA. Tapi still nampak comel kan? Tapi disebabkan WA dah serasi panggil nama Zaza, so WA biasakan panggil nama sahaja pun boleh kan?

Dalam blog Zaza ni banyak juga info. Zaza rajin share tentang beauty, lifestyle apa yang Zaza buat dalam diri dia atau apa yang dia beli mesti dia akan share. Dan ada juga tips yang berguna. Paling WA minat bila beliau ada share mengenai buku motivasi. Dan tak lupa juga, WA suka tengok Zaza share tentang OOTD beliau bila meragakan apa-apa jenis pakaian. Comel. Hehehe..

2. Tengku Butang (blog - www.tengkubutang.com)

Tak silap WA baru jugalah friend dekat facebook. Tapi sebelum tu selalu juga nampak nama TB ni muncul dalam blog WA, mungkin kitaorang ada pernah blogwalking dulu-dulu kot. Hehehe. First kenal WA ingat nama TB ni memang ada butang, rupanya butang nama kucing peliharaan TB.

Blog TB ni banyak share tips, review, resepi dan lifestyle beliau bersama anak dan kucing. Cute gila anak TB yang bernama Harraz ni. Dan TB sekarang dah rajin juga buat live dekat FB. Hehe.. 

3. Syamimi Saad (blog - www.syamimisaaad.com)

Blogger Syamimi atau lebih dikenali dengan Mimi (Wawa panggil mimi senang), merupakan seorang ibu keoada 2 orang anak. Actually, WA pun baru juga kenal dengan Mimi, itupun sebab kitaorang join group. Tak sure umur berapa sebab nampak muda-muda je. Hehe..

Apa yang ada kat blog Mimi ni dia suka share resepi, lifestyle beliau, review atau pengiklanan dan juga mengenai parenting blogger. Memang sesuai sangat niche dia. Kadang-kadang ada terselit tips rumahtangga atau berpasangan. So, siapa nak cari tips gitu, boleh singgah blog Mimi tau.

4. Nur Alja (blog - www.cahayapermata.my)

Pemilik blog ini bernama Nur Alja dan umur beliau bawah WA. Selalu panggil Alja je sebab beliau pun membahasakan diri dengan panggilan Alja. Masa mula-mula kenal di facebook, WA seringkali nak terpanggil Najla. Huhu. Tak pasti kenapa nama blog Cahaya Permata, mungkin maksud dalam arab Nur Alja adalah Cahaya Permata.

Alja ni suka sangat share gambar makan tau. Lagi-lagi kalau dia pergi event food review. Kadang-kadang beliau ada share juga mengenai lifestyle diri sendiri dan beberapa tips dan review produk. Alja lebih suka kongsi apa yang terlintas di hati beliau dan disimpan  sebagai kenangan seperti tagline blog beliau. Hehe..

5. Hazirah Shah (blog - www.iuzira.com)

Comel loteh Zira ni tau. Dan dia seorang yang aktif menyertai pelbagai event. Mungkin sebab yelah beliau dah lama berblogging dan dekat dengan event tersebut. Hehe. WA mulai kenal beliau semasa melihat gambar SBB tahun bila tak pasti. Tak pernah berjumpa lagi.

Blog Zira ini banyak juga share mengenai tips yang pelbagai, motivasi, review produk, tentang kehidupan Zira, dan juga event yang beliau pergi. Dan beliau juga ada menjual tisu basah dan lain-lain dari jenama IMAAN SUCI tau. Kadang-kadang ada juga tips atau tutorial dari blog beliau WA baca. 

6. Wendy Pua (blog - www.wendypua.com)

Satu-satunya blogger China yang WA berkawan di alam maya seperti facebook, instagram dan blog. Yang lain ada juga tapi tak semua. WA start kenal Wendy pun sebab join group. Dan baru jugalah kenal Wendy ni. Hehe..

WA suka tengok aktiviti Wendy yang suka share mengenai tentang aktiviti yang dia sertai seperti food review, event luar. Wendy lebih minat pada beauty, travel dan juga fitness. Wendy pandai cakap Melayu tau. Senang juga nak berkomunikasi dengan beliau.

7. Diana Rashid (blog - www.dianarashid.com)

Rasanya majoriti ramai dah kenal kak Diana kita ni. Antara blogger yang suka share mengenai pandangan beliau, resepi, info kesihatan atau tips, dan yang paling best beliau suka sangat share cerita seram, viral atau hiburan. WA kalau singgah blog kak Diana ni, WA suka singgah senyap-senyap dan baca. Hihi... Lagi-lagi cerita hot letopss dan info yang berkaitan.

Korang kalau nak macam-macam info yang berguna boleh singgah blog kak Diana ni sebab beliau sejenis yang tidak lokek share apa yang beliau tahu. Kalau bosan-bosan pula, boleh layan cerita seram di malam Jumaat. Hehehe...

8. Sharifah Asyikin (blog - www.cikash.com)

Last sekali, WA kenal kak Ekin pun tak adalah dah lama sangat. Baru jugalah. Tapi tak ingat dari mana kita kenal. Tapi blog kak Ekin memang banyak info boleh dapat. Ada mengenai kehidupan sendiri, apa yang beliau minat buat, review produk, isu semasa, tips dan info terkini dan macam-macam lagi. 

Dan kak Ekin ada juga buat review untuk cerita drama tau. Kadang-kadang nak tahu mesti WA akan buka blog kak Ekin senyap-senyap juga skodeng info mengenai drama tv. Hehehe...


Cukup sudah setakat ini 9 blogger lifestyle pilihan 2018 kali ini. Jangan lupa follow mereka untuk dapatkan info terkini tau :)

Sunday, April 15, 2018

3 Steps With Althea Bare Essentials Skincare

8:07 PM 31 Comments

Bare Essentials | Hello uollss, I'm coming back now! Ada yang rindu WA tak? Mesti ada kan nak tengok apa update terkini yang WA nak share. Haa, jangan risaulah sebab memang WA ada benda nak share dengan ladies ni. Nak tahu tak pasal apa? Ofkoslah pasal penjagaan muka wanita. 

Actually, WA nak share dengan uolls tentang skincare dari Korea tau. Nak tahu skincare apa? Korang kenalah baca sampai penghujung bicara WA nanti tau. Jangan skip-skip nanti WA merajuk. Hahaha! Mehh, WA nak perkenalkan satu rangkaian skincare terbaharu dari ALTHEA iaitu Bare Essentials! Ehh, kejap? Althea tu apa? Oppss, ada yang tak tahu. Okay, WA terangkan kejap ye.

ALTHEA merupakan satu website yang menjual barang direct dari Korea dengan pelbagai jenama dan kini boleh mendapatkan jenama ALTHEA sendiri kerana Althea sudah mengeluarkan produk sendiri. Dulu, Althea telah mengeluarkan sejenis loose powder bernama Petal Velvet Powder dan kini boleh dapatkan dengan rangkaian skincare 3 in 1 sahaja. 

Inilah dia rangkaian skincare dari ALTHEA Bare Essentials. Cantik sangat packagingnya yang serba putih ini. Semasa menerima set ini, WA menerima sekotak berwarna pink yang cute dan berisi 3 skincare Althea beserta free cermin ajaib, batu marmar dan juga 5 keping set travel kit.

Untuk mendapatkan kulit yang sihat dan segar, minimumkan wajah anda dengan 3 steps mudah sahaja iaitu dengan menggayakan 3 skincare Althea Bare Essentials yang terdiri daripada Contour Cleanser, Primer Water dan Fixer Cream ini. Dan kulit anda bakal melengkapkan makeup. Yelah, orang kata, nak makeup cantik, kenalah jaga kulit betul-betul. So, WA nak mencuba sendiri dan merasai perbezaannya.

3 Steps Mudah Dengan Althea Bare Essentials Skincare!

Dengan Althea Bare Essentials ini, hanya memerlukan 3 steps sahaja dan mudah untuk menjaga wajah anda dan melembapkan kulit muka.

1. Contour Cleanser
2. Primer Water
3. Fixer Cream

Pembersih muka sangat penting untuk kulit muka kita untuk mencuci segala kotoran di muka. Contour Cleanser merupakan pembersih yang kaya dan mempunyai buih dimana ia dapat menghilangkan kotoran di samping dapat meningkatkan peredaran darah supaya dapat bentuk V dibahagian rahang muka. WA guna pun rasa macam bentuk sikit muka WA ni tak nampak sangat double chin. Hihi!

Bukan itu sahaja, malah ia mengandungi kapsul mikro yang bertindak secara perlahan untuk menghilangkan sel-sel kulit mati dan melembapkan kulit supaya berasa segar dan dapat mengurangkan bengkak di muka untuk kelihatan lebih jelas terbentuk raut wajah. 

Countour Cleanser ini mengandungi 2 bahan utama iaitu :
  • Ice Plant - Berfungsi untuk menghidrat dan mengurangkan kemerahan
  • Lemon Myrtle - Kaya dengan vitamin C dan oksidan serta dapat menguatkan kulit
Cara penggunaan sangat mudah, hanya basahkan sedikit muka, kemudian picit sedikit pembersih muka ini dan gosok di tangan sehingga keluar buih yang banyak dan sapu ke muka dengan urutan tarik ke atas dan buat gerakan bulat. Dan bilas hingga bersih. Anda akan dapati kulit anda terasa lebih sejuk dan lembap segar!

Untuk step yang ke-2, Primer Water ini bertindak sebagai toner muka. Ia bertindak untuk menghidrat dan menjaga lapisan kulit muka. Primer ini berasaskan air tetapi bukan cecair 100% ia seperti air yang sedikit pekat teksturnya. Akan tetapi, ia sejenis 'dewdrop' iaitu berfungsi untuk melembutkan dan meningkatkan tahap kelembutan kulit muka serta tona kulit muka yang tidak sekata.

WA suka sangat dengan tekstur Primer Water ini sebab ia cepat meresap ke dalam kulit dan membuatkan kulit lebih licin dan segar. Untuk Primer Water, ia mengandungi 2 bahan utama :
  • Snow Lotus - Melicinkan dan mencerahkan kulit teksturnya
  • Patented 'Dewdrop' formulation - Menghidupkan semula kulit dan memberikan kelembapan segera dan berkesan
Cara penggunaan : 

Hanya titiskan ke telapak tangan atau boleh menggunakan kapas. Kemudian, sapu ke seluruh wajah dengan dap dap sahaja sehingga meresap ke kulit. WA lebih selesa terus titiskan ke tangan.


Last step adalah menggunakan Fixer Cream. Apa yang bestnya dengan cream ini, ia boleh bertindak sebagai krim siang dan malam. Ia dapat memberi penghidratan yang berpanjangan selama 24 jam di samping dapat menembusi jauh ke lapisan dalam kulit dan mudah meresap ke kulit tanpa merasa melekat. Teskturnya pekat tapi mudah untuk di apply.

Fixer Cream ini mampu membuat kulit rasa lembap dan sejuk dan ia melengkapkan penjagaan wajah dengan mudah hanya dengan 3 langkah menggunakan skincare ini. Bau yang wangi seperti bau lemon + teh hijau amat menenangkan.

Ia mengandungi 3 bahan utama yang terdiri daripada :

  • Trehalose - Berkuasa untuk mengekalkan kelembapan kulit
  • Wild Green Tea - Menghidrat, menenangkan kulit dengan antioksidan yang penuh
  • Baobab Tree Extract - Ejen pelembap yang tidak berminyak yang membantu pengeluaran kolagen
Althea Bare Essentials sesuai dengan semua jenis kulit jadi tiada masalah jika anda ingin mencubanya. Boleh beli satu set terus dan dapatkan cermin ajaib secara percuma sementara stok masih ada!

After Using Althea Bare Essentials 3 Weeks

Kesemua skincare ini WA suka sangat tekstur dan bau harumannya, malah memang mudah untuk menggunakan tidak perlu banyak produk. Selama 3 minggu penggunaan skincare ini, WA rasa kulit bertambah lembut dan lembap serta membuat kulit rasa lebih segar dari sebelum ini. Cumanya, cream dia agak rasa minyak sikit bila nak cuci muka. Tapi dari hasil penggunaan, memang tiada masalah!

Untuk dapatkan set rangkaian Althea Bare Essentials ini, anda bolehlah layari laman sesawang ALTHEA www.althea.kr atau laman social berikut :



Wednesday, April 4, 2018

Guardians Haul Sempena Beauty Sales 50%

5:14 AM 22 Comments

Guardians Haul | Haii semua... Lama dah WA tak muncul buat entri dari pengalaman WA shopping sendiri kan? Yelah, sebelum-sebelum ini WA shopping tapi tak kesempatan nak up dekat entri macam yang lain. Maklumlah, tak semua benda kita nak share. Takkanlah barang privasi nak share juga? Hahahaha.. Okay, I'm just kidding.

Korang ingat lagi tak, Guardians ada buat Beauty Sales sebanyak 50% seminggu sebelum tahun baru cina yang lepas? Ye, tahun ini lahh, takkan tahun lepas punya. Haiiihhh~ Ramai yang tanya WA hari itu apa yang WA beli dan suruh share. Tapi maaflah sebab WA share lambat sebab WA menunggu barang yang order online sampai (berjanggut tunggu weeii). Dan WA dan share melalui FB Live tempoh hari. Mungkin ada terlepas pandang, so WA up dekat entri blog pula. 

Haa, nampak tak betapa banyaknya WA beli barang makeup uiii. Dan seksanya nak beli secara walk in tau. Dahlah ramai, pula tu nak beli ada jenis orang konker tempat tu macam dia yang punya. Ehh, I bayar tax tau. Hahaha! Last-last WA ambil mana yang WA target dan rasa perlu. WA perati je sorang budak yang konker tempat ni, macam takde arah tuju nak pilih. Dia tak paham then tanya kawan, kawan dia boleh cakap, " alaa ko bukan reti makeup pun.. nak ambil pun tak tahu. ambil jelah mana ko kenan, tapi cepat sikit penat tunggu ko pilih takde juga". WA tengok tangan dia. Ehhh, memang tak ada lagi barang yang dipilih. Walaupun rasa geram, WA tolong juga explain kat dia sekian-sekian barang itu ini untuk apa. Agaknya budak tu malu dia ambil eyeshadow then terus blah. Amboi, dahlah tak ucap terima kasih, dengan konker tempat tu.. ishh isshhh ishh.. Tapi dia patah balik pilih lagi satu barang, itu pun lambat. Last-last WA yang selesai pilih 6 barang dulu dari dia. Hihi..

Ehhh, sory terpanjang pula bebel. Kekekeke.. Oklah, jom layan haul WA barang apa yang dibeli. Tapi jangan tanya harga tau sebab WA tak ingat. Korang rajin, calculate lah harga normal tolak harga sales 50%. Then dapatlah jawapan. Hihi

1. ESSENCE STAY ALL DAY 16H FOUNDATION

Ini merupakan botol foundation yang ke-2 WA beli. Serius WA suka sangat tekstur dia, sebab ia mattekan kulit kita. Tahan sampai petang dan senang remove of course. Kod yang WA pakai adalah kod 20 Soft Nude. Wa pernah review foundation ini. Lihat post terdahulu Review Essence Stay All Day 16H Foundation

2. CATRICE MAKEUP TO STAY MAKEUP 24H FOUNDATION

First time WA nak mencuba foundation ini. Bukan first user untuk Catrice foundation, sebab WA dah ada foundation Catrice yang lain. Yang ini tak silap WA jarang ada atau baru keluar gitulah. WA terpikat nak mencuba sebab harga dia murah, bila sales lagilah murah. Dan WA tertarik sebab WA lihat review omputih kat youtube. Yess, kalau WA nak cuba foundation dari drugstore, WA akan research kat youtube sahaja. Belum try lagi, tapi akan cuba. 

3. MAYBELLINE INSTANT AGE REWIND CONCEALER

Okay, dalam banyak-banyak concealer yang best kat drugstore, WA suka pakai ini. Sebab ini bekas kali ke 4 WA guna dah. Kod yang WA guna adalah Light/Pale. Memang best gila kalau guna ni. Tak pandang concealer lain dah. Kalau tengok IG MUA pun ada je yang pakai concealer ni. So far, Maybelline tak mengecewakan bila beli concealer dia. Hehehe...

4. CATRICE LIQUID CAMOURFLAGE CONCEALER

Concealer ini WA baru nak try sebab WA tengok dekat youtube omputih review. Dan result dia memang seperti yang ditulis. High Coverage. So, apa salahnya WA nak cuba concealer Catrice ini pula kan. Mana tau boleh jadi second favourite concealer drugstore. Hihi..

5. CATRICE LASH DRESSED COMB MASCARA

Tak tahu kenapa WA beli ini. Mungkin sebab frust mascara yang nak dah habis. Plus harga dia time ni RM10 kalau tak silap. Warna packaging dia purple pink sebenarnya tau. Lagi satu WA saja beli perabis duit sebab maskara ini bentuk dia jenis sikat. Tapi bukan waterproof okay. So paham-paham jelah. Huhuhu..

6. CATRICE GLAM & DOLL VOLUME MASCARA WATERPROOF

Inilah maskara yang WA nak tapi dah habis kat outlet Guardians. So WA beli online jelah siap beli 2 batang terus. Hahaha! Sebab apa ekk? Sebab review omputih kat youtube lah menggoda kita. Panjang bulu mata dan curl gitu. Yang penting ia waterproof senang nak cuci ok.

7. SILKY GIRL EYE OPENER WATERPROFF MASCARA

Haa, jenama ini dah famous terlebih. Asal nak beli je habis, nak beli je habis. Tak kiralah time tak sales ke sales ke tetap habis cepat. Ini WA beli online jelah. Harga dia tengah sales dalam RM7 lebih gitu. Tengok review omputih pun kata ok, review Malaysia pon ok, so WA rembatlah satu. Hihihi.. Agaknya mata kita akan terbuka luas kot. Hahaha!

8. CATRICE LASH BROW DESIGNER

WA tak tahu kenapa ambil ini. Hahaha! Sebab harga sales dia hanya RM5 lebih sahaja. Yang WA tahulah lash brow ni macam bentukkan lagi bulu kening kita supaya ikut arah kening dan menjadi kemas. Dia gel tau. So, memang bulu kening yang degil nak terpacak juga tu akan shape jika pakai lash brow ini. Nanti try lah jadi ke tidak. Hihi...

9. SILKY GIRL MATTE JUNKIE LIP CREAM

Last but not least, lipcream yang digemari ramai. Memang sold out cepat weii! WA sempat beli online juga yang ini. Kod yang sempat ambil kod 04 Vintage. Huhu.. Ramai kata best. Dan mostly feedback dan review dekat youtube pun best dohhh! Hahaha..

==========================================================================

Ada 9 barang yang WA beli dan sempat haul bagitahu details nama-nama kat dalam ini. WA bukan beli sembarangan macam orang lain main rembat je, tapi WA fikir juga mana yang bagus dan berguna untuk WA gunakan dalam makeup harian WA. Nanti ada masa WA akan review satu persatu except yang Essence foundation. Agak-agak2 korang nak WA review mana dulu? Hehehe..


Monday, April 2, 2018

DEKAD BAHARU JOHOR | Perumahan Dan Pemilikan Tanah Di Johor

9:05 PM 21 Comments


Perumahan & Pemilikan Tanah Di Johor | Sedia maklum, sebelum ini WA ada menceritakan mengenai Misi Dekad Baharu Johor Untuk Menjadikan Johor Negeri Berkemajuan. Di situ, anda dapat melihat pelbagai info yang menarik mengenai misi tersebut.

Kali ini, WA ingin membicarakan serba sedikit mengenai antara salah satu fokus utama pelan yang di utarakan iaitu menyediakan perumahan mampu milik. Berdasarkan maklumat mengenai perumahan Johor, kita dapat melihat pelaksanaan dalam menyediakan rumah mampu milik dan pemberian hak tanah Johor adalah Johor mengukir kejayaan dan melebihi dari apa yang dijanjikan dan perumahan mampu milik akan terus menjadi keutamaan kita pada masa depan.

FOKUS UTAMA DALAM PERUMAHAN & PEMILIKAN TANAH
  • Menyediakan penyediaan perumahan dan rumah mampu milik
  • Mengurniakan hak milik tanah kepada rakyat

Di dalam STATUS AKUJANJI menyatakan bahawa Johor akan :
  • Menyediakan Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)
  • Menyelesaikan projek rumah terbengkalai
  • Pembinaan Projek Perumahan Rakyat (PPR)
  • Meneruskan Program Bantuan Rumah
  • Mengurniakan hak milik tanah kepada peneroka Felda di Johor

Sebagai contoh, kita dapat melihat antaranya RMMJ yang dijanjikan hanya 6,000 unit sahaja, tapi bakal menyediakan 100,000 unit untuk RMMJ. Syabas buat Kerajaan Negeri Johor kerana bertindak dengan lebih pantas bagi memenuhi keperluan dan mensejahterakan rakyat.

Untuk maklumat lebih details mengenai kad laporan Johor, anda bolehlah melayari  laman sesawang www.dekadbaharujohor.my dan memuat turun kad laporan tersebut. 


#DekadBaharuJohor
#TeamJohor

Sunday, March 25, 2018

Percutian 4 Dalam 1 Di A Famosa Resort Melaka

11:28 PM 26 Comments

A Famosa Resort Melaka | Tibanya cuti sekolah, mahupun cuti umum yang panjang, sudah tentu anda ingin membawa keluarga bercuti sambil tenangkan fikiran sambil menikmati percutian tersebut. Kalau boleh, tidak mahu ada gangguan ketika waktu bercuti. Pernahkah anda terpikir tempat menarik untuk anda bercuti di Melaka?

Melaka sememangnya yang sudah dikenali sebagai Bandaraya Melaka Bersejarah dan menjadi tarikan pelancong bahkan orang Malaysia untuk datang bercuti. WA sendiri apabila bercuti ke Melaka, WA akan fikir dahulu tempat yang sesuai untuk menginap. Kalau WA hanya bercuti bersama suami, WA lebih fokus pada tempat yang tenang dan tiada gangguan. Jika bercuti bersama keluarga dan membawa anak-anak kecil pula, WA akan mencari tempat menginap yang sesuai untuk mereka melakukan aktiviti luar.

Dalam banyak-banyak pilihan tempat bercuti di Melaka bersama keluarga, WA lebih selesa memilih percutian yang sekali pakej dengan aktiviti luar. Maksudnya, tempatnya tidaklah jauh dari tempat tinggal. Oleh itu, anda boleh memilih A Famosa Resort sebagai destinasi bercuti bersama keluarga. Nak tempah macam mana? Semestinya membuat tempahan dengan traveloka.

Untuk pergi ke A Famosa Resort sangat mudah, jika anda melalui laluan lebuhraya Utara Selatan, hanya perlu memasuki Plaza Tol Simpang Ampat Alor Gajah dan perjalanan menuju ke sana hanya 10 minit sahaja. Jika anda menyusuri jalan dari bandaraya Melaka, memerlukan 30 minit masa perjalanan  menuju ke A Famosa Resort. Anda boleh mengakses application Waze untuk memudahkan perjalanan anda jika tidak arif dengan laluan Melaka.

Masuk sahaja pintu A Famosa Resort, anda akan nampak pintu utama iaitu ruangan lobi untuk ke kaunter pendaftaran. Memang luas sangat dalam ini tau. Mempunyai pemandangan yang luas dan bersih. Sejuk mata memandanglah senang kata.

Tapi, kenapa dinamakan percutian 4 dalam 1? Haa, kalau nak tahu lebih kenalah baca sampai habis barulah anda tahu nanti. Kita lihat dahulu bilik-bilik apa yang disediakan di dalam A Famosa Resort ini beserta dengan kemudahan yang ada.

3 Jenis Tempat Penginapan Yang Selesa

Untuk memberi keselesaan dan kepuasan hati pelanggan, A Famosa Resort telah menyediakan 3 jenis tempat penginapan, samada anda ingin resort hotel, condo atau villa dengan harga berpatutan. Bilik-bilik tersebut dihiasi dengan perabot standard dengan pemandangan padang golf yang tenang beserta balkoni yang luas. Kesemua bilik dilengkapi dengan kemudahan yang mencukupi untuk memastikan penginapan yang selesa.

1. A Famosa Resort Hotel


Dengan kehadiran resort hotel, anda boleh membuat pilihan samada memilih standard room, superior atau suites. Jika anda ingin melihat pemandangan diluar, ada disediakan privasi balkoni individu sambil menikmati persekitaran yang selesa.

2. A Famosa Condotel


Jika anda inginkan suasana seperti berada di dalam bilik yang mewah, anda bolehlah memilih condotel ini samada hendak bilik yang mempunyai 2 tempat tidur atau 3 tempat tidur atau studio family. Malah, ruang tamu dan ruang menonton TV di asingkan dari tempat tidur seolah-olah kita berada di rumah kondominium yang mewah. Ianya  dapat memberi keselesaan dan kepuasan hati anda.

3. A Famosa Villa

Sangat menarik design A Famosa Villa ini kan? Siap ada private swimming pool lagi untuk meluangkan masa bersama dengan keluarga anda. Jika anda mempunyai keluarga yang besar, sangat sesuai untuk memilih villa ini. Rekaannya yang menarik ini ibarat kita berada di rumah orang berada atau diluar negara.


Mengenai rekaan dalaman villa pula sangat cantik sekali. Malah, ia juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti berada di rumah orang berada. Sudah tentu WA akan memilih villa ini jika bercuti bersama keluarga kerana dalam carian google, A Famosa Resort Villa on low prices dengan  platform website dari Traveloka. Harga sangat jauh murah berbanding dengan yang lain.

Apakah Kemudahan-Kemudahan Yang Disediakan Di A Famosa Resort Melaka?

Memang tidak dinafikan, jika bercuti semestinya kemudahan yang disediakan amat dititikberatkan. Ini kerana ia merupakan satu keperluan di samping dapat memberi kepuasan hati pelanggan. Antara kemudahan  asas yang ada di A Famosa Resort Melaka ini antaranya ialah :
  • Aircond
  • Parking
  • 24 hours front desk
  • Restoran / Cafe
  • Wifi / LAN Internet
  • Swimming Pool (Villa)
  • Room Services
  • Hall (for event)
Untuk kemudahan dalam bilik, ia turut menyediakan TV, meja, pengering rambut, dapur kecil, peti sejuk, tempat mandi shower, pemanas air dan lain-lain. Manakala, untuk kemudahan yang berhampiran seperti bank ATM, kedai hadiah dan kedai lain juga boleh didapati disini.

Apa Yang Menarik Di A Famosa Resort Melaka ini?

Okaylah, memandangkan ramai nak tahu apa yang menariknya bila bercuti di sini kerana ianya merupakan percutian 4 Dalam 1 di A Famosa Resort Melaka. Yelah, kita jarang jumpa tempat yang sekali pakej dengan aktiviti-aktiviti lain seperti tempat mandi-manda, lawati zoo. Kalau ada pun, mesti berasingan tempat menginap dan kemudian kena pergi tempat lain untuk aktiviti luar. Jadi, A Famosa Resortlah pilihan terbaik untuk membawa keluarga bercuti bersama-sama.

Percutian 4 Dalam 1 di A Famosa Resort Melaka

Percutian 4 Dalam 1 ini menarik kerana ia mempunyai tarikan yang berhampiran dengan resort. Antaranya ialah :

1. A Famosa Safari Wonderland

Di Safari Wonderland ini anda boleh berjalan ke taman haiwan dimana boleh melihat taring harimau  yang ganas dan menyentuh arnab yang jinak, malah boleh menunggang kuda, unta dan gajah. 

Anda juga boleh berjalan melalui flamingo (bangau pink), raccoon yang comel dan juga burung unta. Jika anda ingin melihat hidupan liar, anda juga boleh menaiki trak Safari Adventure Ride untuk melewati zirafah dan harimau, unta, gajah dan lain-lain.

Anda juga boleh menaiki rakit ke Pulau Monyet untuk melihat Capuchins kecil yang cerewet, tupai monyet dan beruk putih (white-hand Gibbon) dengan lebih dekat untuk bersentuh dan memberi makan kepada mereka.

Ada pelbagai lagi aktiviti menarik disini antaranya seperti pertemuan gajah, pertunjukkan haiwan-haiwan, burung-burung, rumah ladang untuk melihat jenis telur, ayam dan rabbit, rumah reptilia, dan juga melihat Orang Utan.

Waktu beroperasi Safari Wonderland pada pukul 9 pagi hingga 5 petang (setiap hari).

2. A Famosa Water Theme Park

Water Theme Park disini terkenal sebagai Taman Tema Air Terbesar di Malaysia. Dengan pelbagai aktiviti air seperti kolam sejuk, gelongsor yang panjang dan pelbagai bentuk, menarik perhatian pengunjung untuk mencuba aktiviti yang mengasyikkan ini. Lagi menarik jika anda hadir bersama keluarga tercinta sambil menikmati masa bergembira di A Famosa Water Theme Park.

Antara tempat mandi-manda yang disediakan untuk kanak-kanak adalah Arabian Village, Kids Adventure Pool. Tempat mandi-manda untuk keluarga pula ada 4 jenis iaitu Family Raft, Wave Pool, Sandy Beach dan Lazy River.

Lazy River

Jika anda inginkan aktiviti mandi-manda yang lebih mencabar, anda bolehlah mencuba Big Ice Cream, Wa Ha Ha, Hula Hula, Inner Tube dan High Speed Ride. Kebanyakkannya ramai orang dewasa memilih aktiviti yang lebih adventure ini dan berasa teruja dapat melakukannya.

Big Ice Cream merupakan salah satu ICE CREAM yang tertinggi dan terpanjang di Asia Tenggara dengan ketinggian 20.8 meter, luas diameter sebanyak 18.3 meter dan panjang keseluruhan 108 meter. 

Waktu beroperasi :
11 pagi - 7 malam (Isnin-Jumaat)
9 pagi - 7 malam (Sabtu & Ahad, Cuti Umum & Sekolah)
**Tutup setiap hari Selesa kecuali Cuti Umum & Sekolah

3. A Famosa Old West

Waktu malam adalah waktu untuk anda menyaksikan Red Indian Show (meniup api), karnival (perarakan muzik), 4D Theatre (rumah hantu & under water adventure), pertunjukkan bunga api, fun fair dan juga taman tema kanak-kanak (Rodeo, Mini jet, Trampolin, Bot Pirate, Memanah dan lain-lain). Old West dikenali kerana mempunyai pelbagai kedai hiburan seperti restoran, pusat permainan bagi membuat anda berasa seronok kegembiraan menikmati malam tersebut.

Waktu beroperasi Old West hanya pada pukul 9 malam hingga 12 pagi (setiap hari).

4. Freeport A Famosa Outlet

Freeport A Famosa Outlet menawarkan lebih daripada 70 jenama fesyen, sukan dan aksesori. Cawangan ini terletak di pusat membeli-belah terbuka yang memaparkan tasik, air pancut, karusel dan kincir angin dengan seni bina yang bertemakan secara meluas di warisan Belanda Melaka.

Di dalam Freeport A Famosa Outlet ini mempunyai pelbagai aneka kedai seperti kedai kecantikan dan wangian, kanak-kanak, fesyen, makanan dan minuman, konsep rekaan rumah, kedai optik dan aksesori, kedai kasut, beg dan bagasi, dan juga kedai pakaian sukan. Jadi, anda boleh membeli-belah disini atau mencuci mata melihat rekaan yang ada. Keadaan disini lebih kurang seperti masuk ke dalam Johor Premium Outlet. 

===========================================================================

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mencuba sukan dan rekreasi di A Famosa Resort ini dengan pelbagai aktiviti sukan yang disediakan seperti menunggang kuda, go kart, rock climbing,  layang-layang terbang, memancing atau boleh mencuba permainan paintball game dan lain-lain.

Waktu beroperasi hanya pada pukul 11 pagi - 7 malam (Isnin-Ahad)
** Tutup setiap hari Selesa kecuali cuti umum & sekolah

Bahkan, ada juga padang golf untuk mereka yang ingin mengisi waktu lapang mereka dengan bermain golf di sana. 

===========================================================================

Banyak kan aktiviti yang ada di A Famosa Resort Melaka ini? Memang tak puaslah kalau hanya tidur satu malam sahaja disini. Alang-alang datang bercuti bersama keluarga, apa kata ambil percutian yang lama sedikit sambil menikmati kemudahan dan aktiviti yang disediakan. Barulah berbaloi, betul tak?

Kalau anda ingin membuat tempahan percutian 4 dalam 1 di A Famosa Resort Melaka, anda hanya perlu mengakses laman sesawang Traveloka ini - Booking A Famosa Resort dengan Traveloka

Misi Dekad Baharu Johor | Membangun Johor Sebagai Negeri Berkemajuan

11:20 PM 3 Comments

Sedia Maklum, sejak Mei 2013 pentadbiran Negeri Johor telah memperkenalkan banyak inisiatif yang meletakkan keperluan dan hasrat bangsa Johor sebagai keutamaan. Malah, ia lebih penting bagi memastikan rakyat yang meletakkan amanah dan bergantung harap pada Kerajaan yang bekerja untuk mereka merasai sendiri inisiatif-inisiatif yang diwujudkan. Bersama-samalah kita bermuafakat dan menyumbang dalam apa jua bentuk yang akan membawa Johor ke tahap yang lebih baik supaya Johor menjadi negeri yang berkemajuan dengan usaha dan hasil yang telah kita laksanakan.

VISI & PELAN UNTUK JOHOR HARI INI DAN MASA HADAPAN

Menurut kata-kata dari YAB Dato' Mohamed Khaled Nordin | Menteri Besar Johor pada 12 Nov 2013,
"Saya berikrar untuk membawa negeri Johor kepada satu pembangunan yang bersifat inklusif lagi bersepakat, pentadbiran yang mesra rakyat lagi telus, membentuk dasar-dasar ekonomi dan pembangunan yang berasaskan limpahan yang saksama, serta pembangunan yang mengutamakan pencapaian"
MISI JOHOR SELARI WAWASAN 2020?

Johor sebagai negeri berpendapatan tinggi seta sebuah destinasi pilihan untuk pelaburan dan kehidupan yang berkualiti di mana kemajuan dan tradisi bergerak seiring. Ia merupakan pertumbuhan ekonomi yang saksama dan mampan didorong oleh teknologi baharu, infrastruktur moden, tenaga kerja yang berkemahiran tinggi, persekitaran perniagaan serta ekosistem yang berdaya maju dan berdaya saing,  serta perkhidmatan awam yang cekap dan responsif.


MISI MEMBANGUN DEKAD BAHARU JOHOR

KAMI MELETAKKAN KEPERLUAN DAN HARAPAN RAKYAT SEBAGAI KEUTAMAAN MELALUI SUARA HATI JOHOR

"Kerajaan yang berwibawa adalah kerajaan yang boleh menterjemahkan hasrat rakyat, idea rakyat dan kemahuan rakyat dalam bentuk dasar dan strategi yang memakmurkan dan mendatangkan rasa sejahtera pada bangsa"
YAB Dato' Mohamed Khaled Nordin | Menteri Besar Johor | 31 Mei 2014

PELAN SUARA HATI JOHOR

Ia merupakan satu pelan pencapaian berlandaskan pemantauan, ukuran dan berstrategi bagi menangani fokus-fokus utama keperluan dan kehendak rakyat. Pelan ini mendukung 3 gagasan  utama pentadbiran kerajan negeri Johor iaitu merakyatkan kerajaan, memperkasa muafakat Johor dan pembangunan pro-rakyat.

Pelan ini adalah kesinambungan dari inisiatif rundingan rakyat Kajian Suara Hati Johor yang telah dijalankan hasil kerjasama antara kerajaan Johor dan Universiti Teknologi Malaysia bagi mendapatkan maklumbalas permasalahan pembangunan rakyat di negeri Johor.

Antara 7 Fokus Utama Pelan ini adalah :
  • Meningkatkan tahap keselamatan
  • Menyediakan perumahan mampu milik
  • Menangani kos sara hidup dan kesejahteraan rakyat
  • Menyediakan kemudahan awam dan infrastruktur yang mencukupi
  • Memartabatkan agama Islam
  • Menyediakan perkhidmatan kesihatan yang cekap
  • Meningkatkan tahap ekonomi dan pembangunan usahawan

JOHOR BERKEMAJUAN
"Kerajaan negeri Johor memperkenalkan Gagasan Johor Berkemajuan sebagai instrumen mewujudkan keseimbangan dalam pembangunan  Johor yang inklusif pada masa depan"
YAB Dato' Mohamed Khaled Nordin | Menteri Besar Johor | 4 Feb 2016 


PENCAPAIAN UTAMA JOHOR 2013-2018

KEMAJUAN SEMASA MENGIKUT ASPIRASI JOHOR BERKEMAJUAN

Johor Kuasa Ekonomi Selatan
Nampaknya Johor telah menguasai ekonomi selatan, dan peratus setiap tahun makin naik nilai KDNK Johor.

Keusahawanan Johor
Negeri Johor sering mengadakan hari atau karnival mengenai usahawan untuk bangsa Johor, supaya kita meningkatkan kemahiran yang kita ada tak kira dari segi kemahiran menjahit, berniaga, menanam, dan lain-lain.

Perumahan Johor

Bukan mudah nak dapatkan rumah yang harga masih bawah RM100,000.00. Tapi dengan adanya harga rumah murah mampu milik Johor ini, rakyat masih boleh dapatkannya.

Johor Prihatin

Memang tak dinafikan, hidup zaman sekarang ini kos sara makin lama makin meningkat. Jadi, Johor telah memberi inisiatif kepada golongan yang memerlukan seperti nelayan, warga emas, wanita, sukarelawan, orang kurang upaya (OKU) dan bantuan kesihatan penyakit kronik.

Johor Connectivity

Negeri Johor sentiasa memikirkan jaringan pengangkutan yang baik untuk rakyat terutama dari segi pengangkutan awam dan yang terbaru, Bas Muafakat Johor dilaksanakan dan sangat membantu rakyat dalam penggunaan harian. Begitu juga dengan infrastruktur bagi jalan kampung dan jalan negeri supaya sentiasa dalam keadaan selamat digunakan. Penggunaan WIFI amat diperlukan dan Johor telah memberi WIFI percuma di beberapa kawasan tertentu.

Johor Islami

Dalam kerajaan Johor, ia juga mengambil berat mengenai pendidikan Islam, infrastruktur bagi sekolah-sekolah agama kerajaan Johor dan lain-lain seperti agihan zakat.

Johor Berkemahiran

Johor membuka kepada rakyat yang boleh memberi kebolehpasaran, pendidikan dan kemahiran untuk mendapat biasiswa atau bantuan kewangan kepada yang betul-betul berminat mengembangkan kemahiran mereka.

Johor Selamat, Johor Berbudaya, Johor Lestari


Untuk lebih ringkas, anda boleh melihat rajah gambar di bawah ini mengenai pencapaian utama Johor sepanjang tahun 2013-2018.



MASA DEPAN KITA - DEKAD BAHARU JOHOR

Untuk masa depan kita, Kerajaan Negeri Johor fokus kepada :
  • Prasarana Johor akan dibangunkan pada skala besar-besaran
  • Perubahan drastik struktur ekonomi Johor dengan berpaksi dan berorientasikan ekonomi masa hadapan
  • Memantapkan tatakelola kerajaan dan governans yang sesuai dengan keperluan dekad mendatang
  • Menggandakan usaha besar-besaran untuk memastikan setiap putera-puteri bangsa Johor, dibangunkan pemikiran, bakat dan kemahirannya secara bersepadu
  • Kelestarian alam sekitar, pemeliharaan budaya dan agama
  • Kesejahteraan agama dan insan
Jika dipandang dari sudut serius, memang akan timbul pelbagai cabaran. Antara cabarannya adalah :

  • Ia hanya boleh dilaksanakan oleh kerajaan yang mempunyai mandat yang besar dan kuat dari rakyat
  • Kita memerlukan kepimpinan yang terpuji dan terbukti
  • Kita memerlukan sistem yang berteraskan prestasi dan kerja keras
  • Ia menuntut usaha kolektif semua pihak

MANFAAT DIRASAI SETIAP PERINGKAT UMUR

Dengan pembangunan Johor berkemajuan, semua peringkat umur dapat merasai manfaatnya samada dari bayi, pelajar sekolah, belia, dewasa dan juga warga emas. Rujuk gambar rajah di bawah untuk maklumat lanjut.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut lagi mengenai kad laporan pencapaian Johor 2013-2018, anda bolehlah melayari laman sesawang http://www.dekadbaharujohor.my/


#TeamJohor #DekadBaharuJohor