Friday, November 9, 2018

Review | So In Love With Althea Petal Velvet Sunaway!

10:52 PM 23 Comments

Penting Ke Sunscreen/Sunblock? | Siapa kata sunblock atau sunscreen tak penting untuk kita lakukan dalam step skincare harian? Memang salah! Haa, jangan memadai je kata benda ini tak wajib okay. Sebenarnya sunblock/sunscreen sangat penting untuk kita apply pada kulit muka mahupun badan supaya kulit kita tidak mudah rosak serta melindungi kulit dari sinaran UVA/UVB!

Jika dahulu, WA kurang menitikberatkan dan ambil tahu tentang sunblock/sunscreen ini tapi sejak rajin jaga kulit badan dan muka selepas breakout 6 tahun yang lepas, barulah WA tahu betapa pentingnya ia pada kulit kita. Baru-baru ini WA diperkenalkan satu produk baharu dari Althea (laman website K-Beauty dari Korea) iaitu Althea Petal Velvet Sunaway! 

Sebelum WA perkenalkan Althea Petal Velvet Sunaway ini, sukacita WA ingin menerangkan serba sedikit mengenai sunblock dan sunscreen. Tahukah anda, bahawa ada perbezaan antara sunblock dan sunscreen? Dan apa bezanya sinaran UVA/UVB? Jom kita kenali serba sedikit mengenai perbezaan sunblock dan sunscreen.

SUNBLOCK
Ia berfungsi untuk melindungi kulit dari sinaran matahari UVB. UVB adalah sinaran yang tidak dapat menembusi lapisan kulit kita. Ia hanya dapat melindungi lapisan luar kulit sahaja. Jadi kulit kita akan mudah terbakar. UV B merujuk kepada 'Burning' iaitu terbakar atau sunburn.

SUNSCREEN
Manakala, untuk sunscreen pula ia berfungsi untuk melindungi kulit dari sinaran UVA. Ini kerana UVA adalah sinaran yang dapat menembusi lapisan kulit. Jadi, UV A merujuk kepada 'Aging' (penuaan), maka kulit akan mudah berkedut, tua, kusam dan terjadi jua beberapa masalah kulit lain.

Tapi anda semua jangan risau, kerana sekarang banyak brand yang telah menggabungkan kedua-dua sinaran (UVA/UVB rays) ini kerana kedua-dua jenis ini dapat membantu untuk melindungi kulit kita dari sinaran merbahaya dan mudah rosak jika tidak memakai pelindung. 

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+  PA++++ ini mempunyai tekstur yang sangat ringan dan tidak mudah kelihatan telah diformulasikan dengan hyaluronic acid dan Damask Rose untuk memastikan kulit anda tetap segar dan hidrasi sepanjang hari tanpa timbul rasa kasar dan kesan putih pada kulit.

Tekstur Ringan Dengan Perlindungan UV Yang Kuat
Dihasilkan dari formula bukan kimia dengan tekstur dan cecair yang ringan untuk melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB. Jadi, anda tidak perlu risau kerana Althea Petal Velvet Sunaway ini mengandungi kedua-dua rays tersebut.


Penghalang Serbuk Mikro
Zarah mikro akan menyerap sebum dan minyak yang berlebihan pada kulit untuk memberi kesan ringan semasa penggunaan manakala asid hyaluronik menambah kelembapan dan kulit terhidrat sepanjang hari tanpa peluh dan minyak yang berlebihan.

Advanced Non-Chemical UV Filter
Dengan menggunakan penapis UV tanpa kimia terkini, sapukan sunscreen ini secara rata di kulit dengan lembut tanpa meninggalkan kesan putih pada kulit seperti sunblock (pekat). Dan ternyata  dengan formula yang telus ini, ianya berkesan kerana tiada kesan cecair putih pada kulit.

Damask Rose Extracts
Di dalam Althea Petal Velvet Sunaway, ekstrak Damask Rose telah digunakan di dalam sunscreen untuk melembapkan dan melembutkan kulit. Damask Rose ini mengandungi nano molecular semulajadi dimana ianya kaya dengan vitamin untuk menembusi ke dalam kulit, sensitif yang menenangkan dan minyak Geranium menguatkannya untuk memberi kulit berseri dan menyembuhkan jerawat.

Mesti Ada Althea Petal Velvet Sunaway Ini Untuk :
  • Penggunaan harian - Mereka yang perlukan penggunaan yang panjang dan sunscreen perlindungan yang kuat untuk setiap hari.
  • Kelembapan kawalan sebum - Mereka yang inginkan sunscreen yang lembap, tanpa meninggalkan kesan putih pada kulit, kulit yang kasar dan meleket.
  • Semua jenis kulit - Sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit sensitif.

Althea Petal Velvet Set

Untuk dapatkan kesan yang lebih ringan dan lembut pada muka, anda boleh padankan dengan Althea Petal Velvet Powder selepas memakai sunscreen Sunaway tersebut. Kini anda boleh dapatkan juga set Petal Velvet ini untuk kegunaan harian anda.

Althea Petal Velvet Powder yang merupakan loose powder ini mempunyai 3 kod powder iaitu Translucent, Warm Beige dan Pink Lavendar. Ketiga-tiga loose powder ini membantu mengurangkan sebum dan kulit lebih halus mulus dengan molekulnya yang sangat nipis dan ringan.

Gambar di atas menunjukkan WA menggunakan Althea Petal Velvet Set iaitu sunscreen dan loose powder kod pink lavendar. Hampir 3 jam WA keluar dan berdepan dengan cahaya matahari, tapi WA lebih rasa selesa kerana selalunya jika WA hanya guna sunscreen/sunblock biasa, kulit WA akan lebih putih (white cast) dan more watery hingga menyebabkan kulit bercapuk dan rasa likat pada kulit. Tapi apabila guna sunscreen Sunaway ini, ianya cepat meresap ke kulit dan senang untuk apply apa-apa skincare mahupun makeup selepas memakainya dan kulit rasa fresh sepanjang hari.

Untuk dapatkan Althea Petal Velvet Powder atau Althea Petal Velvet Set ini, anda boleh layari https://my.althea.kr/ atau instagram www.instagram.com/altheakorea/ sementara masih ada stok! 


Tuesday, November 6, 2018

Alha Alfa Royal Propolis Foundation

8:02 PM 30 Comments

Alha Alfa Propolis Foundation | Hi readers, baru hari ini berkesempatan untuk menulis. Sebenarnya entry ini dah lama masuk dalam draft, tapi tak sempat nak publish sebab gambar tak ada lagi. Kali ini akan bercerita mengenai barangan kecantikan kosmetik. Setiap wanita mempunyai impian untuk memiliki barangan kosmetik dan ingin kelihatan cantik bukan? Cantik supaya lebih berkeyakinan di hadapan orang dan hobi untuk mencuba sesuatu, seperti WA. Pantang nampak je produk kosmetik yang tak pernah try, mesti nak try.

Sedia maklum, nama ALHA ALFA semakin dikenali. Pengasasnya, iaitu Dato' Alha Alfa, juru makeup selebriti terkenal yang kini juga merupakan usahawan muda berjaya dalam bidang kosmetik telah mengeluarkan brand kecantikan dibawah nama syarikat Alha Alfa Rich Legacy (1206648-v) iaitu Alha Alfa Cosmetics. Kebanyakkan ramai artis tempatan telah ditatarias oleh beliau sendiri dan karya beliau sangat cantik. Dan ramai juga antara kalangan Makeup Artist (MUA) atau Mak Andam telah berguru dengan beliau.

Keluaran pertama produk kosmetik beliau adalah foundation dan kini diikuti dengan produk kosmetik lain sepeti loose powder, lipstick dan macam-macam lagi. Tetapi, untuk kali ini WA nak review sedikit mengenai foundation ini yang semakin digemari ramai orang.

Untuk makluman, foundation atau dikenali 'bedak asas' sebenarnya berfungsi untuk menyamakan tona kulit muka kita supaya kelihatan lebih sekata. Oleh itu, ianya didatangi dengan pelbagai warna kod mengikut tona kulit. Kini, WA memiliki ketiga-tiga kod Alha Alfa Royal Propolis Foundation iaitu kod Auri (light), Fervi (medium) dan Morri (dark). 

Fungsi Alha Alfa Royal Propolis Foundation

Alha Alfa Propolis Foundation ini bersifat instant glowing, ia mengandungi air liur raja lebah untuk dijadikan sebagai treatment untuk mencantikkan kulit muka, mengecilkan pori dan mengecutkan jerawat di muka. Foundation ini bersifat 'Matte Finish' dan sesuai untuk orang yang kulit berminyak. Ini kerana supaya makeup lebih kelihatan cantik dan tidak terlalu shining kerana kehadiran sebum yang terlalu banyak di kawasan muka.


Kelebihan Alha Alfa Royal Propolis Foundation

Banyak kelebihan yang ada pada foundation ini, antaranya ialah :
  • Full coverage (jika kulit masalah, mungkin perlukan 2x lapisan)
  • Tidak berminyak (matte finish)
  • Tahan selama 12 jam 
  • Makeup tidak mudah bercapuk
  • Menutup parut jerawat, jeragat
  • Menjadikan kulit instant glowing 
  • Kandungan Vitamin C membantu mencerahkan kulit
  • Dapat menutup lingkaran bawah mata
  • Melembapkan kulit wajah
  • Senang dipakai
  • Merawat kulit kusam
  • Sesuai untuk semua jenis kulit (skin concern)
  • Senang dicuci (mesra wudhuk)
  • 1 botol tahan 2 bulan (depends pada penggunaan)
Foundation ini lebih sesuai untuk orang yang jenis kulit berminyak, tetapi untuk jenis kulit lain juga boleh gunakan jika steps makeup anda dilakukan dengan betul. Ini kerana setiap orang mempunyai skin types berbeza dan fokus pada skin concerns seperti gelap bawah mata, tona kulit tak sekata, berjerawat dan lain-lain. Macam WA sendiri adakalanya skin type WA more to oily, tapi adakalanya jadi kering. Mungkin atas faktor cuaca atau sebagainya.

Pengalaman WA Menggunakan Alha Alfa Royal Propolis Foundation

Pertama kali mencuba ketika itu kulit WA betul-betul tengah kering dan bahagian hidung mengelupas teruk. WA tak terfikir masa itu foundation ini bersifat 'matte finish' sebab nak cepat. Sekali dah makeup, mak aii! Makeup WA buruk gila dengan kulitnya merekah dan bercapuk foundation. Mujurlah masa tu tak keluar lagi. Then, barulah terfikir nak research rupanya foundation ini lebih sesuai untuk orang kulit berminyak. Dan kebetulan masa tu kulit WA memang dry habis. 

Kali kedua pakai (gambar di atas ini), barulah menjadi sebab masa ini kulit WA tengah berminyak. Makeup jadi smooth, senang nak apply foundation, dan jadi glowing dan flawless setelah beberapa jam guna. Untuk hasil yang meletops, WA try mix kan ketiga-tiga foundation ini dan ternyata ianya berhasil. Hehehehe.. Disebabkan tiga-tiga kod ini tiada warna kulit WA, makanya WA buat eksperimen dengan mixkan ketiga-tiga kod foundation ini.

Sebelum ini, WA pernah pakaikan juga pada muka pengantin guna kod Fervi & Morri (tak ada simpan gambar pengantin), alhamdulillah pengantin suka sangat dan sesuai dengan kulitnya yang berminyak.

Sesuaikah untuk semua kulit???

Seperti yang diberitahu sebelum ini, steps skincare & makeup yang betul, akan membuat makeup nampak lagi cantik dan flawless. Terbaharu, WA ada cuba pakai masa kulit tengah dry tapi bukan mengelupas, makeup tak bercapuk kerana WA betul-betul ikut steps yang sebetulnya iaitu prep skin sebelum makeup. Salah prep skin, maka bercapuklah kulit anda.

Kini Alha Alfa Cosmetics telah mengeluarkan 2 lagi kod baharu iaitu kod Edel dan Salvia. WA belum mencubanya lagi mungkin akan datang dan WA rasa lebih sesuai dengan kod Edel kerana kulit WA warna medium dan warnanya seakan warna kulit. Kod Fervi juga medium tapi ia lebih ke arah kuning langsat.

Alha Alfa Royal Propolis Foundation berharga RM49.90 (30ml) sahaja sebotol. Kualitinya setaraf  produk antarabangsa tetapi harga masih mampu milik. Jika anda inginkan kelainan dan cara mudah untuk bersiap, boleh cuba foundation instant glowing ini.

Untuk maklumat lanjut, anda juga boleh layari www.instagram.com/alhaalfacosmetics_hq/ untuk ketahui pelbagai produk kosmetik yang telah dikeluarkan oleh Dato Alha Alfa.