May 18, 2020

Go Frozz | Pembekal Ayam Segar & Frozen Bismi Parit Sulong Johor

4:55 PM 17 Comments

Pembekal Ayam Segar, Frozen & Halal Pernah tak korang beli ayam di pasaraya atau pasar awam tapi banyak ayam yang tidak di sembelih dan dibersihkan dengan betul? Dalam kes aku pernah terbeli ayam sebegitu. Macam family aku sangat menitikberatkan makanan mentah seperti ayam yang dibeli itu mestilah berada dalam keadaan yang sempurna keadaannya dan yang penting halal supaya yakin untuk dimakan. Yelah, tak semua tempat sembelih ayam dengan betul kan. Kadang ada je yang nampak leher ayam tak putus urat dengan betul.

Tapi sejak bermulanya PKP dari bulan Mac lagi, agak sukar untuk melakukan pergerakan keluar rumah untuk pergi ke pasar untuk membeli bahan-bahan mentah. Ramai yang cadangkan beli secara dalam talian atau upah runner je pergi belikan. Tapi aku tetap was-was untuk menyuruh orang luar belikan. Sebab aku seorang yang cerewet. Memandangkan aku kini duduk area kampung, dan seorang kadang-kadang malas nak menyiang ayam,  jadi aku lebih suka cari ayam frozen yang dah siap dibersihkan dan dipotong-potong bahagiannya, jadi aku cuba mencari orang menjual ayam frozen secara dalam talian. 

Kebetulan masa tengah mencari pembekal ayam frozen area kawasan rumah aku, Sis Awadah (rakan blogger) telah rekemenkan pada aku beli ayam Bismi dari pihak GoFrozz yang bertapak di Parit Sulong Batu Pahat Johor selepas beliau terlihat page GoFrozz di facebook. Korang kalau nak tahu cerita macam mana Sis Awadah berhubung dengan aku, bolehlah baca link entry beliau ini - Sis Awadah Rekemen Beli Ayam Frozen Dengan Pihak GoFrozz. Ya Allah, dekat sangatlah dengan area rumah aku. Jadi tanpa buang masa aku pun terus hubungi pihak GoFrozz untuk beli ayam frozen.

Perusahaan ayam Bismi ini telah diusahakan oleh Tuan Fahruz, pembekal ayam segar, frozen dan halalan toyyiban di Batu Pahat Johor tanpa suntikan dan bebas hormon. Jadi, ianya selamat untuk dimakan dan diyakini bersih. Buat pengetahuan semua, selain ayam Bismi frozen, pihak GoFrozz turut membekalkan ayam segar dan ayam peladang. Tapi, aku nak fokus cerita mengenai ayam Bismi (frozen) sahaja.

Kenapa Aku Pilih Ayam Bismi GoFrozz?

Seperti yang telah aku katakan, aku seorang yang ikut mood kalau nak menyiang ayam terutamanya. Kalau dah timbul mood malas tu memang payahlah nak tengok aku beli ayam yang belum siang, so bagi aku baik aku cari stok ayam yang telah dibekukan untuk seminggu dua sepanjang bulan puasa ini. Alhamdulillah, akhirnya aku dah jumpa ayam Bismi frozen keluaran GoFrozz.

Ini kerana ayam Bismi GoFrozz  diyakini bersih dan tiada suntikan serta bebas hormon. Jadi, tiadalah rupa birat-birat pada ayam. Sebab kadang-kadang kalau kita beli lama-lama akan nampak ayam tersebut jadi lebam kehijauan.

Ciri-Ciri Ayam Bismi GoFrozz :
  • Tanpa suntikan
  • Bebas hormon
  • Bebas sisa khinzir
  • Pemilik dan pekerja 100% muslim
  • Mempunyai sijil Halal dari Jakim
  • Segar dan siap dipotong
  • Hanya defrost (nyahbeku) dan bilas sahaja

Jadi korang dah tak perlu risau lagi mengenai ayam tidak disembelih dengan betul dan sebagainya. Ingat ayam frozen, ingatlah ayam Bismi! Diyakini halal, bersih dan segar.

Keistimewaan Ayam Bismi GoFrozz

Untuk pilihan aku kali ini adalah Ayam Bismi FFC iaitu :
  • Singkatan dari Freshly Frozen Chicken (ayam sejuk beku segar)
  • Siap dipotong 9 dan siap dibasuh
  • Ayam tersebut akan divacuum pek untuk dibekukan 
  • Jika ingin menggunakannya hanya perlu defrost (nyahbeku) dan bilas sahaja
  • 1 pek mempunyai semua bahagian (kecuali kepala, kaki & organ dalaman)
  • Mudah dan menjimatkan masa
  • Tahan selama 2 bulan jika disimpan 
So, bagi korang yang kurang mempunyai masa untuk potong dan siang ayam, korang bolehlah beli pek ayam Bismi ini bagi memudahkan kerja korang. Yang aku tak jangka ingatkan ayamnya kurus-kurus je, rupanya boleh tahan isinya padat dan gemok besar, rasanya pun nikmat je bila dimakan sebab penyembelihannya teliti, penternakannya halal dan tiada suntikan yang pastinya.

Kelebihan Ayam Bismi GoFrozz

Bukan itu sahaja, selain tanpa suntikan dan hormon, Ayam Bismi GoFrozz juga mempunya kelebihan yang lain. Antaranya ialah :
  • Bebas antibiotik yang diharamkan KKM
  • Mempunyai sijil Halal (JAKIM) dan MESTI (KKM)
  • Pakar sembelih yang diiktiraf Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK)
  • 100% milik bumiputera
  • Mempunyai 18 buah ladang ayam di sekitar Kedah dengan jumlah kapasiti 1.8 juta ekor
  • Lebih 30 tahun mengendalikan Ayam Halal

Bagaimana dengan Servis Penghantaran GoFrozz?
Servis penghantaran GoFrozz dengan hanya membuat COD sahaja iaitu terus hantar sampai ke rumah. Area kawasan penghantaran yang dicover adalah sekitar Batu Pahat (tertakhluk pada jadual penghantaran). So, tak payah korang nak susah-susah pergi pickup ayam kat luar dah, tunggu je ayam sampai depan pintu rumah.
Selepas je Sis Awadah rekemenkan pada aku, aku terus hubungi GoFrozz nak beli ayam Bismi sejuk beku segar. Tak lama pun tunggu, deal waktu pagi dalam tengah hari dah sampai. Memang terbaik servis penghantaran GoFrozz. Alang-alang tu ehh, terbeli ayam segar dan peladang pula. Hihi...

Ada pelbagai variasi dan korang boleh pilih nak ayam apa. Kalau rasa tak nak dipotong, beli ayam segar potong 9. Depends pada pilihan yang diberikan masa nak membuat tempahan. 

Aku puas hati sebab selama ini tercari-cari kat mana ada jual ayam sejuk beku segar yang halal lagi selamat digunakan berbanding dengan ayam yang disuntik di pasar awam mahupun pasaraya lain. Akhirnya, jumpa ayam Bismi ini dan bolehlah aku menggunakannya ketika tiada masa disebabkan kerja atau sebaliknya. 

Haa, korang tengoklah isi ayam Bismi ni, besar-besar dan yang paling penting masih fresh dan elok lagi rupanya. Kalau beli kat pasaraya kan siap keluar darah meleleh dan lebam kehijauan, tapi ayam Bismi ini molek pulak isinya. Ishh, tak boleh jadi ni, kena tambah stok untuk raya nanti. Yelah, time raya nanti masa ada kedai buka kan? Atleast kena beli stok untuk seminggu raya nanti.

Aku sudah, korang bila lagi? Bagi yang menetap area Batu Pahat atau mempunyai keluarga mahupun ibubapa yang tinggal dikampung area sini dek kerana berjauhan disebabkan PKP, apa salahnya korang hadiahkan ayam Bismi frozen keluaran GoFrozz, pembekal ayam segar frozen ini kepada mereka untuk stok hari raya nanti bagi memudahkan mereka tak perlu nak siang dan potong ayam bagai.

Ehhh, siapa kata ayam Bismi untuk raya je? Korang boleh je beli untuk stok mingguan atau bulanan korang jika korang tiada masa untuk menyiang ayam. Sesiapa pun boleh beli ayam Bismi ini tau. Korang just contact je GoFrozz dan pilih nak beli ayam yang mana satu tapi kalau aku memang akan pilih ayam Bismi potong 9 ini. Easy and save my time! :D

Jika korang mempunyai pertanyaan lanjut mengenai Ayam Bismi GoFrozz #PejuangAyamHalal ini, korang bolehlah hubungi mereka di :

Facebook :

Whatsapp :


May 13, 2020

Mulakan Bisnes Anda Dengan PG Mall Tanpa Keluar Modal!

7:31 AM 10 Comments

PG Mall Online Marketplace | Cakap mengenai shopping online, siapa yang tak suka shopping online? Mustahil kalau tak ada kan? Lagi-lagi musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. Korang tak nak ngaku sudah. Hihi~ Aku memang kaki shopping online sebab kawasan rumah aku jauh dari bandar. Malas nak keluar, order je online.

Aku sebenarnya nak share dengan korang satu platform yang lately ni aku kerap juga shopping sini. Korang nak tahu tak platform online shopping apa?
Kalau korang nak tahu, inilah dia! PG Mall merupakan platform E-Commerce (platform membeli-belah tempatan  secara talian) No. 1 di Malaysia, yang telah ditubuhkan sejak dari tahun 2017 lagi. 

Bukan itu sahaja, selain membeli-belah barangan di PG Mall, korang juga boleh memulakan perniagaan produk atau bisnes korang disini. Ini kerana matlamat PG Mall adalah untuk mewujudkan sebuah platform perniagaan yang dipercayai untuk para peniaga supaya ianya dapat bantu mempelbagaikan jenis perniagaan mereka dari perspektif global. 

Apa Yang Menariknya PG Mall Ini?
Untuk pengetahuan anda, setakat ini pelanggan PG Mall telah mencapai jumlah seramai 1,000,000 orang di seluruh Asia Tenggara dan pastinya jumlah pelanggan mereka akan meningkat dari semasa ke semasa. Agaknya aku merupakan pelanggan yang ke berapa ya? Hehe....

Apa yang menariknya lagi mengenai PG Mall ini, ia turut mengamalkan konsep "ConsuMerchant" dan sedikit berbeza dengan platform perniagaan online yang lain. Di mana ia bermaksud perniagaan yang menjana keuntungan kepada pengguna mahupun pembeli dalam proses menjual dan juga membeli serta melebarkan sayap perniagaan menjadi tetap di PG Mall.
Contohnya :
Pembeli membeli akan mendapat keuntungan dengan cash back (sehingga 3.5%) dari PG Mall, kita bagi referral link dekat orang, orang itu membeli dan kita akan mendapat ganjaran juga. Kiranya kalau kita atau kenalan menjual di PG Mall (jika ada produk yang hendak dijual) pun akan dapat ganjaran. Bukan setakat jual kosong sahaja.
PG Mall Merchant Recruitment Incentive
Merchant Recruitment Incentive atau lebih mudah lagi ganjaran kemasukan peniaga ke PG Mall ini sangat berbaloi tanpa perlu mengeluarkan apa-apa modal! 

Sebab apa aku kata begitu? Andai kata korang ada kenalan atau kawan-kawan yang menjual produk yang berkualiti, atau ada juga dikalangan kawan korang itu berkawan dengan pemilik jenama itu sendiri dan aku nak korang menjual di PG Mall, bolehlah aku bawa korang semua berniaga menjual produk-produk korang di sini.

Bukan senang nak dapat insentif selepas kita memperkenalkan platform beli-belah itu pada orang lain. Tak semua offer tawaran sebegini yang ada pada platform membeli-belah yang lain tau. Merchant Recruitment Incentive ini ialah insentif khas kepada kita sebagai tanda usaha kita berjaya memperkenal atau merekrut mereka ke PG Mall (refer gambar rajah di atas untuk keterangan lanjut).

Bagaimana Cara Menyertai PG Mall?
Senang sahaja cara untuk merekrut atau memperkenalkan platform e-dagang PG Mall ini kepada mereka yang berminat. Korang hanya perlu mengisi maklumat pedagang yang  direkrut dalam borang di pautan ini (https://bit.ly/RecruitMerchant) tertakhluk pada terma dan syarat yang telah ditetapkan. Pertanyaan atau info lebih lanjut boleh hubungi Ketua E-Dagang PG Mall (Bok 011-5509 7916).

Dalam website PG Mall ini mempunyai pelbagai jenis produk yang kita boleh pilih antaranya seperti Kesihatan dan Kecantikan, Kanak-Kanak dan Bayi, Wanita dan Fesyen dan lain-lain. Korang tinggal pilih je nak shopping apa atau korang nak jual barang apa, hanya perlu masuk daftar kat PG Mall. Bukan setakat customer sahaja dapat, intensif pun dapat juga. Memang berbaloi join PG Mall.

Berdasarkan gambar di atas, Iprice Insights untuk "Mapping Malaysia's Leading E-Commerce Players", PG Mall kini menduduki tangga ke-3 platform e-dagang utama pilihan rakyat Malaysia. Dan PG Mall merupakan platform e-dagang  No. 1 keluaran Malaysia. No wonderlah PG Mall antara platform yang terkenal dikalangan pengguna mahupun pembeli online.

"The Map of E-Commerce in Malaysia" telah menunjukkan Iprice Insights PG Mall dalam beberapa tahun ini berdasarkan trafik suku tahunan. Selain itu, korang boleh juga layari https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/ untuk mengetahui info lebih lanjut mengenai Iprice Insights top 50 E-Commerce in Malaysia. 

Untuk maklumat lebih lanjut, korang boleh je layari info dibawah ini :

Website :

Facebook :

Instagram :

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Raya #RayaCampaign #PGMallSeller #PGMallMerchant #iPrice #2020Q1report

May 4, 2020

Mylara Skincare | Bantu Kulit Kusam Kembali Cerah & Glowing!

6:02 PM 21 Comments

Mylara Skincare | Hampir nak dua bulan juga kita berdepan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) musim Covid19. Bila duduk rumah sahaja, jangan tak tahu kulit kita boleh bermasalah seperti kusam tak bermaya kerana tona kulit yang tidak sekata disebabkan gaya pemakanan yang kurang seimbang dan kekurangan vitamin D dari sinaran matahari. 

Tahukah anda bahawa sinaran matahari pagi merupakan sumber vitamin D yang baik untuk kulit juga. Anda hanya perlu berjemur 10-15 minit sahaja untuk mendapatkan manfaatnya. Bila tengah  PKP ini kadang-kadang ada yang terlajak tidur ke siang hari, jadi terlepaslah peluang untuk mengambil vitamin D dari sinaran matahari pada waktu pagi. Macam akulah, lupa nak berjemur diluar bahkan pengambilan makanan yang berasaskan vitamin D seperti tenusu, bijirin, kuning telur pun aku lupa nak amalkan. 

Sejak duduk dalam rumah ni kulit aku jadi tak menentu dan cepat sangat kusam dan tidak bermaya. Mungkin salah satu faktor selain itu, aku juga kurang memakai skincare. Iya, sejak PKP start aku jadi malas dan aku kena serangan panic attack. Keadaan aku jadi tak terurus seketika waktu itu. Sekarang ini aku dah okay sikit dan dalam keadaan terkawal, so aku nekad nak cuba satu produk penjagaan diri untuk kembalikan kulit wajah yang kusam ini lebih berseri dalam tempoh 9 hari.
Iyaa, dalam tempoh 9 hari aku cuba produk ini guyss. Produk yang aku katakan ini adalah Mylara Skincare keluaran LARA BEAUTY GLOBAL. Mereka telahpun mengeluarkan produk skincare mengikut masalah kulit seperti kulit berjerawat, whitening, brightening & glow dan lain-lain mengikut kesesuaian kulit masing-masing dan juga CollaRa Super Whitening Booster sebagai makanan tambahan untuk kulit.

Memandangkan kulit muka aku tiada masalah jerawat tapi lebih fokus pada bekas jeragat dan kulit kusam, maka aku mencuba 2 produk dari Mylara Skincare iaitu Perfect Glow Serum dan CollaRa Super Whitening Booster. Nak tahu cerita selanjutnya bagaimana aku mencubanya dalam tempoh 9 hari? Kenalah baca sampai penghujung bicara aku :D

Mylara Perfect Glow Serum Sking Perfecting  - 10ml [NOT190402207K]

Serum yang bersifat water based ini berfungsi untuk mencerahkan kulit yang kusam, memudarkan parut jerawat dan jeragat, menganjal dan melembapkan kulit. Antara bahan-bahan yang ada di dalam serum ini seperti Niacinamide, Rosa Centifolia, Flower Water, Citric Acid, Honey Extract, Avena Sativa (Oat), Kernel Extract, Butylene Glycol, Centella Asiatica Extract, Polygonum Cuspidatum Root Extract, Scutellaria Sineses Leaf Extract dan Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract.
Campuran bahan semulajadi dalam serum pekat ini akan memberikan kesan glowing dengan segera tanpa membuatkan liang pori tersumbat. Teksturnya tidaklah 100% pekat akan tetapi ianya mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan rasa kesan melekit pada kulit wajah.
~tekstur serum pekat dan cepat meresap ke kulit~

Cara penggunaan :
Cuci muka seperti biasa dan keringkan. kemudian, picit serum setiap kawasan di muka dalam jumlah yang sesuai dan ratakan serum seluruh muka. Itu sahaja.

Feedback Menggunakan Perfect Glow Serum

Aku suka sangat dengan serum ini kerana ianya mempunyai bauan yang wangi seperti bunga ros yang tengah kembang mekar. Memang wangi sangat malah rasa sejuk sahaja apabila memakainya. Bukan itu sahaja, ianya juga cepat meresap ke dalam kulit tanpa rasa melekit.

Sepanjang aku menggunakan serum ini selama 9 hari, aku dapat lihat jerawat kecil aku mengecut dan bekas jeragat hampir pudar. Malah kulit rasa lebih lembap dan lebih fresh dari sebelum ini. Apa-apa pun, aku akan terus pakai serum ini sehingga habis untuk kesan yang lebih baik.

Harga : RM35.00

My Rating : 9/10

CollaRa Super Whitening Booster - 90g

CollaRa Super Whitening Booster ini merupakan serbuk pracampuran susu, gabungan beri dan bahan-bahan semulajadi yang lain berfungsi mengimbangi kesihatan dalam dan menambah penyerapan anti-oksida tubuh supaya tona kulit lebih cerah dan sekata
CollaRa ini mengandungi bahan-bahan seperti berikut :
Dextrose Monohydrate, Mixed Berry (Blackberry, Elderberry, Rasberry, Blueberry), Instant Skim Milk (Milk Protein, Maltodextrin (Gluten), Vanilla, Fish Collagen (Fish), Kacip Fatimah, Manjakani, Pueraria Mirifica, Sireh, Parameria Barbate (Serapat), Pueraria Lobata, Vitamin C, Sucralose & Silicon Dioxide.
Cara Pengambilan :
1. Ambil 1 sudu CollaRa dan kemam hingga serbuk mencair.
2. Digalakkan ambil waktu pagi sebelum sarapan dan malam selepas makan sebelum tidur.

**untuk kesan maksimal : Maksimal 4 sudu sehari
**untuk kesan optimal : Minum air secukupnya 3L sehari

Fungsi-Fungsi CollaRa :

  • Mencerahkan kulit
  • Menjadikan kulit badan cerah
  • Menaikkan seri wajah
  • Memudarkan jerawat & parut jeragat
  • Mengurangkan sunburn, kulit kering atau kusam
  • Menganjalkan payudara & punggung
  • Mengetatkan otot-otot wanita
  • Merawat keputihan
  • Atasi masalah senggugut & period tidak teratur
  • Mengetatkan otot vagina
  • Menghilangkan bau badan yang kurang menyenangkan
Feedback Menggunakan CollaRa Super Whitening Booster

Aku suka kemam serbuk CollaRa ini sebab bau perisanya manis susu dan masam buah beri sangat sedap. Sudu sudah tersedia, tinggal nak kemam setiap pagi dan malam sahaja. Macam aku sekarang consume waktu berpuasa, so aku makan sebelum berbuka puasa sahaja. Selepas sahur aku tak boleh consume sebab memerlukan air yang sebanyak 3L selepas makan serbuk ini. Jadi, aku maksimalkan pengambilan sebanyak 3 sudu sehari sepanjang bulan puasa ini.

Bagi aku serbuk CollaRa ini sangat bagus juga kerana bukan sahaja untuk luaran bahkan dalam wanita. Apa yang aku dapat merasai perubahan pada diri aku, kulit aku lebih bersih dan cerah sedikit dari sebelum ini dan period aku kembali normal. Jerawat pun kurang timbul, dan parut jeragat kian pudar sedikit.

Untuk yang lain-lain, mungkin belum menunjukkan kesan dan memerlukan masa untuk ia berkesan. Ini kerana aku hanya ingin menunjukkan kesan dalam tempoh 9 hari penggunaan. Tidak mengecewakan, walaupun masih belum 100% puas hati, tapi alhamdulillah paling tidak ada juga tindakbalas sikit sebanyak membantu memudarkan jerawat dan parut jeragat serta mengembalikan seri wajah aku kembali lebih berseri dan glowing.

Harga : RM75.00

My Rating : 9/10

~Gambar kiri SEBELUM, gambar kanan SELEPAS~

Seperti yang anda semua lihat, inilah hasil penggunaan produk Mylara Skincare iaitu Perfect Glow Serum dan CollaRa Super Whitening Booster dalam tempoh 9 hari. Walaupun tidak nampak berapa ketara kesannya, akan tetapi rasa puas sebab kulit jadi lebih bersih dan berseri dari sebelum ini. Dan aku akan teruskan penggunaan produk ini sehingga mendapat keputusan yang memberangsangkan.
Boleh check Mylara Skincare di web npra KKM

Jika anda berminat ingin tahu maklumat lanjut mengenai Mylara Skincare, anda bolehlah layari laman sesawang berikut :