Wednesday, September 18, 2019

Cara Mudah Menggunakan KLIA Express Dari KL Sentral ke KLIA/KLIA2

5:33 AM 31 Comments

Cara Guna KLIA EXPRESS | Baru-baru ini WA dan kawan-kawan pergi bercuti di Penang Dan ini merupakan pengalaman pertama WA pergi bercuti luar dari Johor. So WA nak share sikit pengalaman WA bercuti ni. Yelah, boleh dibuat sebagai kenangan atau pun rujukan kot lupa ke kan? Hahaha!

Tak sangka pula zaman sekarang ini sangat mudah nak guna pengangkutan awam dengan cepat, mudah dan murah. Plan bercuti kali ini WA handle, so agak mencabar juga nak handle tanpa pengalaman. Nasiblah ada kawan yang sudi bantu. Tak bantu tak boleh ikut bercutilah! Haha~ Lepas dah ada plan apa semua, baru tahu mudahnya nak ke airport sekarang. Kalau zaman dulu-dulu, kena naik KTM Komuter wei! Lepas itu naik teksi dari Nilai terus ke airport. Sekarang tak payah, jimat masa dan cepat sampai ke destinasi. Memang sesuailah bagi korang yang malas nak drive, malas nak bersesak-sesak menempuh jem, yang berkejar masa nak naik flight dan yang penting sekali tak perlu nak cari parking kt airport nanti. Dahlah parking kat KLIA Airport tu boleh tahan mahal.

Cara paling mudah nak ke KLIA/KLIA 2 dari KL Sentral senang je sebenarnya. iaitu dengan menaiki KLIA Express. Ha, bagi korang yang tak tahu lagi fungsi KLIA Express ini, mehh WA nak beritahu. KLIA Express merupakan satu pengangkutan awam yang membawa korang terus dari KL Sentral ke KLIA/KLIA 2 tanpa berhenti dimana-mana station. Ha, jimat masa kan? 

Perjalanan cuti kitaorang pun bermula. Bergerak dari rumah kawan di Bangsar menuju ke KL Sentral. Sampai sahaja di KL Sentral, kami terus ke pintu gerbang KL Transit untuk naik train. Tapi kami dah tak perlu beratur beli tiket, sebab masing-masing dah beli siap tiket train kat KLIA Express Tickets yang disediakan oleh Traveloka ini. Apa yang bestnya, kadang-kadang Traveloka ada buat promotion yang best-best tau. Yang syoknya Traveloka tak ada hidden charge. Apa-apa harga yang dipaparkan, itulah harga yang perlu dibayar. Kat situ korang boleh pilih sama ada nak naik train or kereta. Dalam kes kami, kami pilih train sebab mudah dan jimat masa. 

Oh ya, lupa nak beritahu, bila korang setel je bayar harga tiket tu, korang akan dapat voucher yang dihantar melalui emel. Masa nak aboard train, scan je barcode yang ada kat voucher tu. But makesure korang kena pegang voucher masing-masing tau sebab each passengger akan ada barcode yang berlainan. Dan voucher tu korang boleh guna any train schedule ikut tarikh yang korang pilih.

By the way, perjalanan dari KL Sentral ke KLIA/KLIA2 Airport mengambil masa selama 30 minit sahaja dan train akan berhenti betul-betul di dalam airport. Mudah kan? Tak perlu terkejar-kejar nak ke airport takut terlepas flight. Untuk train schedule, korang bolehlah refer gambar rajah dibawah ini.

Semuanya mudah. Pembelian tiket thru online je, tak kelam kabut dan mudah boleh tahu jadual train ke airport pada waktu bila. Sampai sahaja di airport, kami terus check-in luggage, tunggu flight dan terbang ke Penang selama beberapa hari di sana.

Di Penang, kami memillih untuk stay hotel bajet yang selesa sahaja disana kerana tumpuan kami untuk berjalan-jalan area Penang. Sampai sahaja Penang International Airport, kami terus call Grab untuk ke hotel yang akan kami menginap. Sepanjang beberapa hari disana, kami lebih prefer menggunakan Grab, bus rapid dan berjalan kaki sahaja. Dekat Penang sekarang dah maju macam KL dah sebab ada grab. Lagi jimat kos share dengan kawan-kawan. Senang tak payah pening kepala nak fikir kos minyak, sewa kereta dan tak tahu jalan. Korang naik je duduk diam-diam, tup-tup dah sampai ke destinasi. Mana yang dekat sikit boleh prefer naik bus or jalan kaki sahaja.

Kami sempatlah ronda-ronda area Penang ni di beberapa tempat yang kami lawati. Antaranya seperti Bukit Bendara, Pantai Batu Ferringhi, Penang Street Art dan beberapa tempat shopping mall. Haruslah singgah mall bagi kaum wanita kan? Hahaha!~

view dari Bukit Bendera
Owl Museum kat Bukit Bendera

Haa, tempat paling orang ramai suka kat Bukit Bendera ni adalah disini, orang panggil tempat LoveLock gitu. Pasangan muda atau pasangan baru kahwin ramai buat ni ala-ala dekat Namsan Tower kat Korea. Ehhh, yang dah lama kahwin pun buat juga tau. Ala, orang kata saja-saja semat nama pasangan bersama kat sini. Hihi~

view di Pantai Batu Ferringhi

Selepas pergi Bukit Bendera kitaorang saja pergi Pantai Batu Ferringhi nak ambil angin petang kononnya. Masa ini cuaca memang cantik sangat. Masa ini dalam pukul 2 petang tak silap. Seronok jugalah dapat merasa Pantai Batu Ferringhi ni. Kat sini pun ada macam-macam. Ramai lepak-lepak tepi pantai.

Kat Penang ni, kalau korang nak tahu ada satu bus ni untuk pusing-pusing area Penang, so kalau nak round-round Penang ni guna bus ni pun no hal lah. Ia dinamakan Penang Hop-On Hop Off bus. Harga tiket masa pergi dulu dalam RM19 tapi tak tahulah sekarang macam mana. Dah berubah or belum. Ia cover area bandar dan pantai. Sepanjang perjalanan bus ni korang akan nampak hampir 50 tempat tarikan dan singgah mana-mana 22 perhentian yang ditetapkan.

wajib selfie buat kenangan :D

Esoknya kami ke Queensbay Mall naik bus rapid je sebab saja nak merasa naik bus biasa kat Penang. Sampai sana, sempatlah kami dok shopping apa yang patut. Takdan nak bergambar wei sebab masa kami pergi sini hari minggu kan so padatlah. Yang sempat hanyalah shopping. Kekekeke~

Dah tiba masanya untuk kami pulang. Walaupun sekejap tapi puas hati jugalah dapat bercuti pendek dengan kawan-kawan. Ha, kalau korang nak tahu sebelum nak Penang lagi WA dah book siap-siap pengangkutan yang nak digunakan ke airport nanti. Since grab pun berubah harga ikut peak hour dia, so WA book airport coach ni awal-awal lagi untuk mudahkan perjalanan percutian kami. 

Sekali lagi, of courselah kami pilih Traveloka. Dah macam satu kewajipan bagi kami kalau bercuti mesti singgah Traveloka. Yelah, tak ada hidden charge, pula tu banyak promotion. So book awal-awal lagi senang. Kat airport coach tu, korang boleh set untuk pick-up dari mana nak ke airport mana. Just isi maklumat yang diperlukan dan bayar. Untuk kes refund dan reschedule perjalanan, korang boleh refer details yang ada kat website airport coach ini. 

So pick-up kami di Queensbay Mall dan destinasi semestinya ke Penang International Airport untuk pulang. Masa dia nak pick-up tu, dia akan confirmkan dengan kita semula kat mana nak tunggu melalui call or whatsapp. Mudah. Senang. Jimat! Sampai je airport kami tak sabar nak naik flight dan sampai rumah dengan cepat. Tiba je kat KLIA/KLIA 2, kami terus menaiki KLIA Express ke KL Sentral dan berpecah menuju ke rumah masing-masing.

Next holiday bolehlah book lagi dengan Traveloka, semuanya mudah hanya dihujung jari sahaja. Agak-agak apa destinasi percutian WA seterusnya? Lepas  ini rasa nak bawa family or berhoneymoon dengan husband pula lah. Sekali sekala nak honeymoon tak perlu drive. Barulah syok kan? Hehe~

Sunday, September 1, 2019

Nurish Organic 24K Gold Skincare Untuk Anti Penuaan

7:58 PM 25 Comments

Nurish Organic 24K Gold Skincare Anti Penuaan | Semakin bertambah usia kita, semakin timbul kedutan di muka. Tapi tahukah anda bahawa ada bahan yang boleh melambatkan proses penuaan? Sebenarnya WA nak share dengan korang bahawa WA mendapati bahawa terdapat satu penjagaan wajah dapat melewat dan mengurangkan masalah penuaan iaitu Nurish Organic 24K Gold! Ha, kalau korang nak tahu jangan lupa baca sampai habis tau.

Nurish Organic 24K Gold merupakan jenama Halal No. 1 yang menggunakan 100% bahan natural dan organik (buah Delima) dengan teknologi anti penuaan semulajadi dalam memberikan 5x aksi keanjalan dengan berkesan supaya kulit kelihatan lebih muda, tegang dan berseri.

Adakah Ia Mempunyai Bahan Yang Merbahaya?
Apa yang menariknya pada produk Nurish ini, ia tidak mengandungi bahan kimia yang merbahaya iaitu :
  • Tanpa paraben
  • Tanpa Sulfat
  • Tanpa Lanolin
  • Tanpa SD-Alkohol
  • Tanpa Komedogenik
  • Tanpa Minyak Mineral
  • Tanpa Pewarna Tiruan

Malah, produk Nurish Organic 24K Gold ini telah diuji secara dermatologi serta selamat digunakan dan ianya sesuai untuk semua jenis kulit. *Kesannya bergantung pada kulit seseorang

Kenali Produk Nurish Organic 24K Gold

Pastinya anda ingin mengetahui apakah senarai produk Nurish tersebut. Nurish Organic 24K Gold skincare ini terdiri daripada :

1. Deep Cleansing Milk 100g
2. Foamy Cleanser 100g
3. Face Toner 100ml
4. Eye Serum 15ml
5. Face Essence 20ml
6. Moisturizing Day Cream SPF 25 40g
7. Moisturixing Night Cream 40g

Deep Cleansing Milk
Foamy Cleanser
Face Toner
Eye Serum
Face Essence
Moisturizing Day Cream
Moisturizing Night Cream

Inilah senarai skincare routine yang perlu anda pakai jika hendak kulit kelihatan lebih muda dan berseri. Memang perlu ada semuanya tau kalau nak kulit cantik. Jangan malas-malas nak konsisten. Cubit nanti kang. Hehehe~

Kalau ikutkan step susunan WA dan Nurish ada sedikit perbezaan. Selalunya selepas toner, WA akan apply serum atau essence terlebih dahulu barulah eye serum dan terus kepada moisturizer. Cumanya tiada beza dari segi stepnya.

Bukan skincare routine je ada tau. Bahkan Nurish juga telah mengeluar sejenis CC Cream sebagai asas makeup bagi yang suka tampak natural serta light dan juga makeup remover selepas menggunakan skincare Nurish.

Makeup Remover (Oil Control Micellar Cleansing Water)
CC Cream SPF39

WA suka sangat selepas apply skincare, just apply je CC Cream ini dan ia dapat menyamakan tona kulit, mengecilkan liang pori, melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB dengan bahan utama seperti Peptida dan Gold Aqua Collagen. CC Cream ini bertekstur ringan dan sangat senang untuk di apply pada muka dan memberi effect glowing tanpa oily.

Look natural dengan Nurish Organic 24K Gold CC Cream 

Sebenarnya sangat penting untuk anda mengamalkan pemakaian atau pemakanan yang berasaskan bahan-bahan organik kerana ianya lebih safety dan terjamin. Seperti yang kita semua tahu, terdapat lambakan skincare tempatan yang mempunyai merkuri dan boleh merosakkan muka kita. Contohnya seperti zaman WA dahulu pada tahun 2014. Dimana kulit WA breakout habis selepas menggunakan produk yang memang WA tak tahu ada merkuri sebab zaman tersebut belum lagi zaman viral seperti sekarang. Memang terasa perit. Dan start dari situlah WA mula kaji skincare yang betul-betul sesuai untuk liang pori dan kulit kita bernafas dengan lancar.

Kebaikan Buah Delima (Pomegranate) Pada Kulit
Nurish Organic 24K Gold menggunakan buah Delima kerana ia merupakan agen anti oksida semula jadi dimana ia bertindak dalam melambatkan proses penuaan dan mengecilkan liang pori supaya kulit kita terasa lebih lembut dan licin.

Selain dari buah Delima, Nurish Organic 24K Gold juga mempunyai bahan-bahan seperti :

1. Aqua Collagen - Mengurangkan garis halus dan kedutan
2. Hexapeptide - Melambatkan proses penuaan kulit 
3. 24K Gold - Meningkatkan keanjalan kulit
4. Multivitamin B, C & E - Mengurangkan bintik-bintik hitam dan pigmentasi

Beauty Awards for Best Local Anti-Aging Serum
Baru-baru ini, Nurish Organic 24K Gold telah memenangi Beauty Awards sebagai Best Local Anti-Aging Serum untuk produk Nurish Organic 24K Gold Face Serum dimana ia merupakan essence muka yang bertekstur ringan dan tidak mudah melekit untuk memastikan nutrien menembusi lebih mendalam ke dalam kulit anda.

Produk Nurish Organic 24K Gold ini sangat bagi yang berumur 25 tahun dan ke atas kerana ianya merupakan produk anti penuaan yang Halal untuk Muslim. Jika anda ingin dapatkan  produk-produk Nurish ini, anda boleh dapatkan di Watsons, Guardian, Aeon Caring dan  beberapa farmasi terpilih di Malaysia. Atau boleh layari laman media social berikut :