Friday, February 22, 2019

My Favourite Contact Lenses From Barbie Eyesland

8:02 PM 19 Comments

Barbie Eyesland Contact Lenses | Bagi yang mempunyai masalah rabun, kebiasaannya akan memkai contact lens berbanding cermin mata atas beberapa sebab. Antaranya ialah tidak sesuai dengan muka dan ada yang merasa sakit apabila guna terlalu lama dengan tudung atau ada yang rasa tak selesa. Ianya bergantung pada gaya pemakaian masing-masing. 

Macam WA sendiri tak selesa pakai kerana keadaan muka yang tak sesuai dengan cermin mata apabila bertudung. Oleh itu, WA lebih memilih untuk memakai contact lens pada waktu tertentu. Jika sekadar keluar beli barang kat kedai yang berdekatan, pakai cermin mata dah cukup. Dan WA mudah rasa pening jika keluar berjalan lama guna cermin mata. Thats why I more prefer to use contact lenses.

Pada tahun lepas, WA tengah mencari seller yang menjual lens yang hampir sama dengan WA pakai selalu sebab seller lama dah tak jual, cari punya cari last-last jumpalah website jual contact lens ni iaitu Barbie Eyesland. First masuk tengok memang banyak sangat pilihan dia. Dan guess what? WA jumpa dah lens yang WA selalu pakai ada jual kat sini!!

Dan kali ini, WA repeat lagi beli lens kat Barbie Eyesland sebab best sangat tau. Nak tahu tak kenapa WA kata best dan kenapa WA pilih beli disini? 

Why I Choose to Buy these Contact Lenses from Barbie Eyesland?
  • Contact lens yang berkualiti tinggi dan authentic 100%
  • Dijual dengan affordable price RM25 sepasang
  • Jangka hayat selepas dibuka tahan selama 3 bulan dan dengan penggunaan 8jam sehari
  • Available power from 0-800 degree 
  • Mempunyai pilihan diameter antara 14mm-17.5mm
  • Pembelian website yang mudah tanpa menunggu respons dari seller
  • Packaging menarik dan tidak mudah pecah
  • Get free shipping all items
  • Selain online banking, payment berbentuk Paypal juga disediakan
  • Penghantaran seluruh Malaysia dan termasuklah Singapore 
  • Pengesahan order dalam 24jam dan estimate shipping antara 2-3 hari bekerja
  • Diskaun RM15 jika pembelian RM100 (depends on promo)

Selalunya jika hendak membeli contact lens yang jenis dalam kotak, tak boleh campur power sebelah lain, sebelah lain kan? Tapi kalau beli dengan Barbie Eyesland korang boleh mix power. Design dia sangat cantik seolah-olah macam ala-ala fantasi fairy wonderland. Hihi~

So kali ini, WA decide untuk beli contact lens yang WA minat warnanya sebab dah lama aim tapi tak beli lagi. Alhamdulillah, kali ini kesemuanya yang dipilih ada stok power. Jom kita tengok warna apa yang menjadi pilihan WA.

I'm wearing contact lens color Ice Blue 16mm

First lens pilihan WA warna biru. Curlaasss kau jah pilih biru. Hahahah! Actually, bila pakai Ice Blue lens ni, tak adalah nampak sangat color dia. Just nampak smooth je. Dan paling syok even diameter 16mm, tapi mata tak nampak besar mana. So tak rasa janggal lah. Ada sesetengah lens warna biru terlalu nampak color dia. Tapi so far, pilihan WA tak pernah salah. Kalau jauh, nampak biasa je tapi manis gitu. Kalau dekat, nampaklah juga bagi yang suka memerhati sampai ke kornea mata. Ehh! Huhuhu... 

I'm wearing contact lens Oh My Honey Grey 14.5mm

Pilihan lens kedua WA adalah warna kelabu. Warna kelabu sesuai juga dengan anak mata bagi orang Asia macam kita, cuma yang tak sesuainya adalah memilih warna yang terlalu cerah dan corak yang nampak garang. Macam WA memang suka lens grey macam ni, sebab walaupun diameter hanya 14.5mm tetapi saiz anak mata kelihatan besar sedikit dengan kehadiran ring di bahagian tepi lens dan nampak natural. 

I'm wearing contact lens Evelyn Choco 15mm

Buat pengetahuan korang, ini adalah my top favourite contact lens! Sebab bila pakai kat mata, orang kadang-kadang tak perasan yang kita pakai lens. Cuma ia nampak bersaiz besar sikit dari anak mata asal. Lens macam ni sesuai kalau pakai untuk harian punya kerana lebih nampak smooth dan natural sahaja. Stok warna choco ni cepat sangat habis so kalau korang nak, bolehlah beli cepat-cepat.

Nampak tak kelainan setiap warna lens apabila gambar secara dekat? Tapi korang jangan risau, kalau orang jarak semeter tengok kita pon tak berapa perasan. Kiranya ianya tidaklah terlalu menonjol jika dipakai.
Memang tak salahlah pilihan WA untuk memiliki ketiga-tiga warna ini sebab anak mata masih nampak natural sahaja. Bukan itu sahaja, setiap sepasang contact lens korang akan dapat casing secara percuma tau. Casing berwarna putih jernih. Yang casing travel kit ini mungkin untuk pembelian 3 pasang ke atas.

WA gabungkan ketiga-tiga gambar memakai lens yang WA pilih masa beli haritu. Ianya sesuailah untuk korang yang nak kelihatan lebih santai dan bergaya. Malah, ia juga menjadi contact lens pilihan para pengantin tau. Sebab warnanya yang natural. Dan yang paling penting, sepanjang penggunaan contact lens Barbie Eyesland, WA tidak mudah merasa mata cepat kering dan tekstur lens ini nipis tidak seperti lens murah di pasar malam. Serius, walaupun nampak seakan sama, tapi ianya sangat berbeza dari kualiti!

Jika korang berminat untuk mencuba lens dari Barbie Eyesland, boleh layari laman berikut :


Tuesday, February 19, 2019

Sweet Pink Look Using Althea Exclusive Makeup

9:04 PM 25 Comments

First Althea Exclusive Makeup Collection | Sepanjang WA shopping di Althea, iaitu salah satu website terkenal yang menjual barangan kecantikan Korea, pelbagai koleksi sudah WA dapatkan seperti skincare, makeup dan haircare. Sebelum ini, Althea telah mengeluarkan brand skincare sendiri dan ternyata ianya tidak mengecewakan. Terbaharu, kini Althea sudah mempunyai brand kosmetik sendiri dan WA berpeluang untuk mencubanya kesemuanya. Yeahhhh!!!

Hyoyeaahhh! Nampak tak, nampak tak? Serius kali ini terlebih excited sangat tau sebab WA kaki makeup, jadi memang happy gila bila dapat tahu Althea launching brand kosmetik mereka. Siapa tak suka kalau bab makeup-makeup ni kan? Rasanya majoriti kaum wanita suka. 

What Inside In The Box?
  • 1. Althea Concealer (4 shades)
  • 2. Althea Watercolor Cream Tint (4 shades)
  • 3. Althea Eye Glitter (2 shades)
  • 4. Althea X Bunga Cinta Lestari [BCL] (8 shades) - Collabration with actress Indonesia
  • 5. Althea Relief Spot Gel (cover acne)

Bila dah depan mata, agak-agak apa yang korang nak buat? Takkan dok tengok je barang-barang ni. Mestilah buat something yang woooww~ Apa lagi kalau bukan main makeup-makeup kan? Sebelum WA tunjukkan video makeup tutorial using Althea makeup, WA nak perkenalkan barang-barang ini terlebih dahulu. 

Althea Flawless Creamy Concealer
Tekstur concealer ini adalah sejenis creamy dan menghasilkan semi-matte finish. Dengan menggunakan formula pelembap, concealer ini membuatkan kulit rasa seakan kenyal dan terhidrat dengan kesan rasa segar dan separa matte.

WA seorang yang sangat cerewet dengan tekstur sesuatu concealer. Sebab pernah beli jenama lain tapi ternyata concealer itu sangat menghampakan. Akan tetapi, apa yang bestnya apabila menggunakan concealer Althea ini, ia menepati citarasa WA. Mudah untuk di apply, mudah diblend dengan span mahupun jari sahaja dengan memberi effect semi-matte finish tetapi sentiasa melembapkan kulit tanpa membuat makeup cepat crack.

Its doesn't look fully coverage, not fully matte, even doesn't oxidize ur skin tone, but it keeps the skin tone more hydration dan tahan lebih lama tanpa ada kesan crack (kulit kering & pecah). Kadang-kadang, bila kita pakai banyak ke nipis ke, concealer kebanyakkan memang mudah matte. Tapi tidak Althea concealer. Yang penting, oily skin guna pun tak ada masalah sebab ia melembapkan kulit bukan menjadikan kulit more to oily.

Althea concealer mempunyai 4 jenis warna mengikut kesesuaian kulit masing-masing. Antaranya ialah #01 Vanilla, #02 Ginger, #03 Honey and #04 Mocha. Korang boleh pilih kod yang bersesuaian dengan kulit korang. Macam WA kulit Asian, tak terlalu tak terlalu gelap, senang kata medium lah. So kulit WA lebih sesuai kod #02 dan #03. Boleh je pakai #01 as your highlight. 

Althea Watercolor Cream Tint
Orang Korea memang tidak terlepas dari penggunaan liptint. Mereka lebih sukakan liptint berbanding lipstick kerana effect liptint lebih tahan lama dan hanya guna sedikit dapat cover keseluruhan bibir. WA pun lebih suka gunakan liptint apabila keluar santai. Sebab tidak mahu nampak terlalu menonjol.

Althea Watercolor Cream Tint ini menjadikan pemakaiannya tahan lama dan menghidratkan kulit bibir kerana mempunyai Hyaluronic Acid bagi melembapkan bibir dan Squalene untuk meningkatkan kelembutan bibir. Scent tint ini pun sedap dan wangi seperti bau manis buah-buahan.

Cream Tint ini mempunyai 4 warna yang sangat pigmented (terang), dimana ia memberi kesan pemakaian yang lebih lama dan bibir kelihatan glossy dan lebih terhidrat dengan 5 lapisan Hyaluronic Acid. Diformulakan dari kandungan air dan minyak yang mengandungi larutan hidrat sebanyak 40%. Tekstur creamy ini apabila di apply di bibir, ia terus mudah menyerap dan melembapkan bibir.


Gambar di sebelah kiri, cara pemakaian seperti orang Korea atau dipanggil Ombre. Manakala, gambar di sebelah kanan, full apply pada bibir. Cantik bukan?

Althea Spotlight Eye Glitter
Tahukah anda, bahawa dengan penggunaan eye glitter ini, dapat menaikkan lagi seri wajah anda apabila apply makeup? Effect dia tidaklah terlalu menonjol dan glitternya tidak terlalu tebal dan kasar. Ia memberi kesan seperti shining like shimmer. WA suka eye glitter sebegini kerana ia boleh digunakan pelbagai cara seperti eyeshadow, eyeliner, mahupun highlight.

Nampak tak shinning glitter tu?? Cantik sangat kan. Dua-dua ni top warna kesukaan orang Korea tau. Pakai pun nampak natural je muka tu.

Eye Palette Sunrise & Moonrise BCL X Althea
Bestnya kali ini Althea telah bergabung dengan penyanyi dan pelakon terkenal di Indonesia dalam penghasilan eye palette yang mempunyai 8 warna yang popular dalam penggunaan harian. Ia dinamakan sunrise dan moonrise kerana sesuai dipakai pada waktu siang mahupun malam.

Eye palette ini sangat menarik kerana mengandungi gabungan pembayang mata dari matte, shimmer dan glitter bagi menaikkan lagi seri wajah dan memberi effect looks blink-blink gitu. Hehehe....

Althea Skin Relief Spot Film Gel
Jika korang mempunyai jerawat atau dark spot, korang sepatutnya menggunakan spot gel ini untuk cover acne dan any dark spot. Ia mengandungi Tea Tree Oil untuk merawat jerawat dengan cepat dan berkesan, Centella dan Pine Leaf Extract untuk menenangkan kemerahan pada jerawat.

Teksturnya seperti gel film yang jelas mudah kering hingga ke translucent patch bagi melindungi dan merawat jerawat. Ia juga mengandungi Gliserin dan Niacinamide untuk membantu melega, melembap dan mencerahkan kawasan jerawat supaya lebih sihat. 

Cara Penggunaan : apply secara nipis pada tempat tertentu dan biarkan ianya sehingga kering paling tidak dalam 5 minit. Pastikan patch tersebut betul-betul kering sebelum apply makeup. 

WA dah cuba buat makeup look menggunakan kesemua barang Althea makeup. Jadi, inilah hasil yang pertama tercipta. (video tak dapat sebab kamera stuck tetiber)

WA suka makeup look yang natural, fresh, sweet dan nude. So, WA just created these makeup look very simple, natural dan semua orang boleh apply. Dekat mata tertutup tu, bukan guna eye palette seperti yang diteka oleh orang lain, tapi WA menggunakan eye glitter untuk eyeshadow.

Meehhh layan video makeup terbaru WA menggunakan Althea Exclusive Makeup yang berdurasi selama 3 minit lebih dibawah ini.


Inilah gambaran untuk hasil makeup dalam video tadi. Amacam okay tak look ni? WA tak berapa reti sangat cut crease tapi nak buat juga. Hahaha! Tapi WA namakan makeup look ini just sweet pink look. Sebab tidak terlalu pekat dan cair sangat.

Kalau korang nak cuba barangan makeup dari Althea, Pertama kali shopping di Althea, boleh sign up disini - SIGN UP HERE!

Atau boleh layari laman sesawang dan media social berikut :

Website : https://my.althea.kr/
Facebook : www.facebook.com/altheamalaysia
Instagram : www.instagram.com/altheakorea

Wednesday, February 13, 2019

Resepi Ikan Pari Bakar Masak Pecel

1:34 AM 9 Comments

Ikan Pari Bakar Masak Pecel | Hi korang, kali ini WA nak update tentang resepi pula. Sekali-sekala tukarlah selera pula kan? Hehehe.. Pernah tak korang makan ikan pari masak pecel? Kalau WA, pecel macam sayur-sayur makan dengan kuah kacang. Rupanya pecel sebenar ni macam ini rupanya. Kalau asam pedas wajib ada daun kesum atau bunga kantan, tapi kalau pecel wajib ada daun Cekur atau ada yang panggil Kencur. Dua-dua ni sama je sebenarnya. Hehhee...

Maklumlah, bila dah kahwin ni pula duduk dengan mertua. Macam-macam menu baru tahu. Padahal family sendiri ada je makan lauk ni. Cuma disebabkan tak semua suka, jaranglah masak versi pecel. Cekur ni bagus tau sebab dikategorikan sebagai ulam dan orang yang berpantang pun makan cekur ni. Pernah rasa, pergghhh! pengsann! (Lidah tak biasa lagi masa mula-mula kenal cekur)

Image from Google
Inilah dia daun cekur/kencur. Semua ini digunakan dalam masakan pecel. Daun dia buat bau naik, isi dia pula pehhh nikmat gila bau. Akar dia tu jangan korang tak tahu, boleh dimakan juga tau. Yuummmyy! Hihihi~ Resepi ini WA minta mak mertua punya sebab selalu jugalah buat. Walaupun selalu rasa, kena tau juga macam mana style mak mertua masak. Teliti dengar masa minta resepi, maklumlah, first time nak buat sendiri. Tanpa membuang masa, mari layan resepi Ikan Pari Bakar Masak Pecel!

RESEPI IKAN PARI BAKAR MASAK PECEL
Bahan-bahan :
  • Ikan Pari Tuka (4 ekor) - bahagi kepada 2@4 hiris
  • Daun Cekur & Isi Cekur - asingkan daun dan isi
  • Santan kotak - jenama Kara yang kecil
  • Bawang merah kecil 6 ulas - skip kalau tak guna bawang besar
  • Bawang Besar 1 ulas - skip kalau tak guna bawang merah kecil
  • Bawang putih 6 ulas
  • Ikan bilis - dalam sekaut tangan, tak perlu banyak
  • Cili api - ikut suka nak pedas mana, taknak pedas letak dalam 3 batang
  • Garam/ajinamoto/gula/air
Bahan Yang Dibakar :
Hanya bakar ikan pari seperti ikan pari bakar kat kedai makan tu. Macam WA, dah bahagi kepada 4 hiris tu, bakar sahaja atas kuali yang non stick tanpa minyak. Angkat dan letak tepi dahulu.

Bahan Yang Ditumbuk :
Bawang putih, bawang merah kecil/bawang besar, ikan bilis dan isi cekur beserta akar (kalau ada akar). Tumbuk lumut boleh, tak berapa lumut pun boleh.

Cara Masak Ikan Pari Bakar Masak Pecel :

1. Rebuskan air terlebih dahulu dalam kuali/periuk dengan kuantiti air 1/2 dari kuali atau periuk.
2. Dah hampir nak didih, masukkan bahan yang ditumbuk tadi dan reneh sehingga mendidih. 
3. Perlahankan api, dan masukkan santan sekotak kecil itu. gaul sehingga rata supaya tidak pecah santan.
4. Kemudian, masukkan pula daun cekur yang telah dipotong kasar. Tak perlu halus-halus. 
5. Masukkan ikan pari yang telah dibakar tadi dan masukkan garam, ajinamoto dan gula mengikut citarasa anda. Mestilah letak gula sedikit untuk menaikkan bau santan dan cekur dan memekatkan kuah pecel.
6. Sedia untuk dihidang. Siap! 

Siapa kata susah? Senang je nak buat. Macam nak masak lemak cili api, cuma bezanya pecel ada letak cekur, lemak cili api letak kunyit. Hehehhe... Sedap dimakan panas-panaasss!!

WA suka sebab rasa cekur dia tu buat mendatangkan selera makan. Hahahhaa! Time puasa masak ini pun dah kira sedap tauu! Jom try resepi ini bagi yang belum tahu :)