Friday, April 5, 2019

Master Pasto Instant Spaghetti Ready-to-Eat in 3 Minutes

12:42 AM 18 Comments

Instant Spaghetti by Master Pasto | Selalunya kita hanya mengenali keluaran mee segera atau instand noodles. Anda mungkin tidak tahu bahawa kini kita boleh dapatkan juga instant pasta/spaghetti iaitu spaghetti segera di Malaysia juga.

Just panaskan dalam masa 3 minit sahaja?? Then makan! Woww... Betul-betul instant kali ini. Instant spaghetti ini adalah keluaran Master Pasto yang dibuat oleh Lioco Food Sdn Bhd di Penang sejak tahun 2017. Ia juga merupakan instant spaghetti Makanan Halal Malaysia yang pertama disahkan oleh JAKIM dengan penyediaan yang cukup mudah iaitu hanya 3 minit sahaja untuk dipanaskan dan dihidangkan. 

Sesuai sangat bagi yang travel luar Malaysia yang susah nak dapatkan makanan halal, just bawa sahaja instant spaghetti ini. Sekali sekala, ubah selera dari mee segera kepada spaghetti segera kan. Hehehe. Bukan itu sahaja, jika anda tidak kesempatan nak masak di rumah terutama para ibu yang berkerjaya, boleh beli instant spaghetti ini buat stok banyak-banyak kat rumah. Atau buat mereka yang bercuti bersama keluarga atau travel di dalam Malaysia.

Tak nak bebel panjang-panjang, WA nak perkenalkan pada korang ada 3 jenis keluaran instant spaghetti Master Food ini iaitu :

1. Spaghetti Bolognese with Chicken
2. Spaghetti Aglio Olio with Chicken
3. Spaghetti Mushroom Cream Sauce

Macam mana cara penyediaan instant spaghetti Master Pasto ini?

Haa, sebenarnya cara reheat in 3 minutes ini sangat mudah. Ada 2 cara yang boleh kita lakukan.
  1. Air Panas Mendidih (boiling water) - Didihkan air dalam mana-mana periuk/heater. Kemudian, masukkan 2 pek Master Pasto iaitu mee dan sos ke dalam air mendidih tersebut. Biarkan selama 3 minit kemudian hidangkan untuk dimakan.
  2. Ketuhar Gelombang Mikro (microwave) - Koyakkan dahulu pack mee dan sos kemudian tuang dalam pinggan. Masukkan dalam microwave untuk 1 hingga 3 minit. Dan sedia untuk dihidang!
Senang kan caranya? Semudah ABC sahaja nak sediakan spageti segera ini. Boleh tonton full video cara WA menyediakan dengan pilihan menggunakan air panas mendidih.

Feedback WA Selepas Cuba Ketiga-tiga Instant Spaghetti Master Pasto
WA dah mencuba ketiga-tiga jenis instant spaghetti ini. Apa yang paling menarik ianya tidak mengandungi bahan perisa MSG dan bahan pengawet didalamnya. Dijamin selamat untuk dimakan tanpa ragu-ragu dan semestinya ianya halal.

Spaghetti Bolognese with Chicken
Spaghetti favourite WA adalah bolognese daging. Tapi keluaran Master Pasto hanya ada ayam. Rasanya sedap lebih kurang macam masakan sendiri dan boleh tahan tak adalah sampai rasa lain. Bagi WA rasanya pun puas hati dengan hirisan daging ayam bersama sos yang menyelerakan. Manakala untuk porsi setiap hidangan memang cukup untuk seorang.

My Rating : 4.5/5

Spaghetti Aglio Olio with Chicken
WA jarang makan spaghetti masak Aglio Olio, tapi selepas rasa dari Master Pasto ini WA terus jatuh hati. Yelah, kalau order kat luar, ia jenis masakan yang kering sedikit. WA kurang gemar kalau spaghetti kering ni. Rasanya kali ini best ada rasa pedas (tengoklah cili tu). Tapi pedas biasa jelah bukan menyengat so don't worry okay. Hehehe..

My Rating : 5/5

Spaghetti Mushroom Cream Sauce
Untuk spaghetti mushroom ini, masakan ia lebih kurang macam spaghetti carbonara. Sedap sebab penuh dengan mushroom dan cream dia. Tapi sebabkan WA bukanlah minat sangat dengan spaghetti masak cream ni, bolehlah ikut tekak sedap juga. 

My Rating : 4.5/5

**Setiap hidangan mee dan sos disimpan dalam foil aluminium yang ketat dan berkualiti tinggi demi menjaga tahap ketahanan makanan di dalamnya. 

Jika anda tidak biasa dengan keadaan spaghetti yang kurang lembut sepenuhnya, digalakkan dalam cara menggunakan air panas mendidih itu, anda letak air panas sedikit dalam bekas mee tersebut dan kemudian toskan mee itu. Ataupun anda boleh panaskan mee tersebut lebih dari 3 minit dalam 4-5 minit.

Berminat untuk membeli koleksi instant spaghetti Master Pasto? Anda boleh layari terus laman website mereka di www.masterpasto.com atau laman social mereka :


Monday, April 1, 2019

Pengalaman Selepas Sebulan Menggunakan CC Cream Hansaegee Nature

5:50 PM 32 Comments

My Favourite CC Cream By Hansaegee Nature | Setiap kali hendak keluar, mesti WA akan bermakeup sambil mengenakan foundation. Tapi sejak kebelakangan ini, WA lebih gemar untuk kelihatan seperti no makeup look. Bagi WA ianya lebih tampak natural berbanding makeup heavy. Sedar tak sedar rupanya sudah sebulan WA telah menggunakan produk Hansaegee Nature skincare iaitu Gold Nano CC Cream.

Sebelum ini WA pernah up entry review tentang CC Cream by Hansaegee Nature ini. Kalau korang nak tahu full details mengenai CC Cream ini korang boleh KLIK SINI. Kali ini WA nak menceritakan pengalaman WA selepas sebulan menggunakan CC Cream Hansaegee Nature yang diperbuat dari Korea ini. Pada permulaan penggunaan, memang WA terfikir boleh ke cc cream ini membuat kulit WA kelihatan lebih natural tanpa kelihatan kelabu dan bercapuk. Tapi tidak dengan CC Cream Hansaegee Nature! Kulit lebih natural dan nampak lebih muda berseri gitu. Hehehe~

WA tak nak bebel panjang-panjang kali ini sebab korang boleh baca review cc cream ini dekat sini - CC Cream Hansaegee Nature. Kalau sebelum ini WA lambat bersiap nak pergi mana-mana, ditambah lagi nak bermakeup guna foundation bagai, tapi sekarang tidak lagi. Sebab dengan cc cream ini WA boleh sahaja bersiap dalam kereta atau dirumah dengan memakainya sepantas yang boleh. Hanya picit sedikit dan apply ke kulit muka dengan menggunakan jari sahaja sudah buat kulit nampak berseri. Pernah haritu WA memang dah terlambat sangat nak jumpa klien, WA pakai dalam kereta dan apabila keluar klien tegur, ingatkan muka bercapuk ke apa. Rupanya klien kata, "cantik kulit awak ye". Ehh Ehhh.. kembang kita kena puji! Ini semua kerana cc cream ini berjaya menyelamatkan kulitku. Hohoho.... 

Saiznya yang sederhana kecil ini, sesuai sangat dibawa ke mana-mana dan boleh dipakai dimana jua korang berada. Macam WA selalu letak dalam handbag je. Senang kalau nak pakai apply ini sahaja dah mencukupi. Untuk pengetahuan korang, cc cream ini sudah mempunyai SPF50 untuk melindungi kulit kita dari sunburn dan mengelakkan kulit mudah cepat berkedut dek kerana sinaran UV yang merbahaya pada kulit. Sunblock tak perlu pakai dah so jimatlah bawak cc cream je. Hehe..

Apa yang bestnya cc cream mempunyai tekstur yang lebih ringan berbanding bb cream. Cc cream berfungsi untuk menyamakan tona warna kulit dimana dari awal tekstur berwarna putih, bertukar kepada warna kulit kita sendiri. Oleh itu, apabila pakai kita akan rasa lebih natural tanpa mudah bercapuk dan kulit tidak kelihatan kelabu.

Percaya tidak WA hanya menggunakan cc cream ini sahaja dan membuat kulit WA nampak lebih glowing? Cc cream ini juga dapat memberi effect moisture iaitu melembapkan kulit. Ianya tidak  memberi kesan yang berminyak tetapi lebih kepada melembapkan kulit supaya muka nampak naik berseri. Nak kata beri kesan memutihkan tu tidaklah bagi WA sebab fungsi cc cream adalah menyamakan tona kulit. Tapi apa yang WA perasan, sepanjang WA pakai cc cream selama sebulan ini, ia membuat kulit WA rasa lebih moist dan tona kulit yang kusam kelihatan berubah sedikit.


View this video to see my feedback 
after one month using CC Cream Hansaegee Nature

Kini WA lebih rasa yakin nak keluar tanpa perlu bermakeup tebal dan menggunakan foundation. Kerana CC Cream Hansaegee Nature mampu membuat kulit WA tampak lebih natural dan menaikkan seri wajah. Bukan itu sahaja, ianya mudah untuk digunakan dengan jari sahaja, malah packagingnya yang comel ini boleh dibawa kemana-mana. WA dah pernah kecewa guna cc cream lain. Tapi kali ini, memang WA recommended sangat cc cream ini untuk korang yang jenis nak cepat atau jenis bermakeup simple.

Jika korang berminat untuk dapatkan CC Cream Hansaegee Nature, korang bolehlah rujuk laman social berikut :