Wednesday, March 29, 2017

Beauty | Soft Orange Doll Makeup

8:04 PM 10 Comments


Beauty - Soft Orange Doll Makeup | Sekarang ni macam-macam pattern makeup ada kan. Orang perempuan tak lari dari makeup. Mesti wajib kena ada barang makeup walaupun yang basic punya. Sebab apa perlu ada? Sebab perlu ada keyakinan diri. 

Bagi yang kulit putih tu tak perlulah hentam kata tak perlu makeup be natural je apa lah, engkau kulit putih macam albino bolehlah tak payah makeup, yang kulit hitam manis sawo tak berapa matang tu? Haaa, jawab jangan tak jawab. Senang kata jangan mengata. Hehe!

Okaylah, hari ini Wawa nak tunjuk satu makeup look yang tak berapa menjadi haritu, tahu tak lawa tak cantik tapi Wawa nak tunjuk jugak untuk simpan as portfolio Wawa dalam blog. Yang nak baca sila baca, yang taknak sila skip. Haha!

SOFT ORANGE DOLL MAKEUP


Doll lah sangat. Haha! Wawa tak tahu nak namakan apa theme kali ni, ampun! Sorry sebab masa ni tak sempat nak snap gambar sebelum makeup. Jadinya ada gambar selepas makeup sahaja. Maaf Wawa masih newbie kubis lagi, kalau rasa buruk jangan tengok. Haha!


First time Wawa buat look macam ni dengan besarkan mata. Selalunya kalau Wawa makeup part mata tu mesti nampak kecik sikit dari yang ini. Baru tahu mata ni boleh besar sikit. Kesian. Haha! Mari berjemaah gelakkan Wawa....


Masa makeup ni Wawa nangis sebab pakai fake eyelash, Wawa memang alah sikit benda letak kat mata ni, patutlah masa sanding ritu Wawa susah nak buka mata. Berat sangat! Haha.... Sampaikan glitter kat mata tu hampir hilang sebab airmata asyik keluar je.

Okay itu saja nak tunjuk. Nanti boring-boring boleh selak balik portfolio makeup Wawa. By the way, Wawa memang jenis suka buat makeup yang soft-soft dan jarang buat yang heavy dan terang benderang, So, jangan tanya kenapa laa.. Hehe...


Nikmatnya Sardin | Resepi Mudah Masak Sardin Pedas

3:08 AM 8 Comments


Nikmatnya Sardin - Resepi Mudah Masak Sardin Pedas | Siapa sini suka makan sardin? Tak kisahlah apa-apa brands pun. Mesti ramai suka makan sardin kan? Wawa pun hantu sardin juga. Suami pun suka sardin. Kalau takde idea nak masak apa, sardinlah pilihan hati. Hahaha!

Amboi, tajuk kemain! Hahaha.. Mesti ramai yang masak sardin just campak terus je dalam kuali kan. paling tidak peletos cili api sikit. Haaa, cara camtu tak pedas mana pun (sebab Wawa hantu pedas). Jom Wawa share satu resepi mudah, ringkas untuk buat sardin pedas!



BAHAN-BAHAN BUAT SARDIN PEDAS 

1 tin kecil sardin 

Bahan-bahan tumis :

- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah kecil
- 1 ulas bawang besar (jika tiada bawang merah kecil)
- 1 1/2 inci halia (buang rasa hanyir sardin)
- Cili api ( ikut suka banyak mana)

Kemudian tumbuk kesemua bahan di atas sehingga lumat. 

**Kalau tumbuk lagi rasa pedas berbanding guna blender.

**Ada orang perah limau untuk hilang hanyir, tapi bagi Wawa nanti kuah sardin akan rasa masam-masam sikit jadi rasa kuah sardin jadi lain. (Depend pada korang mana nak)

Bahan Tambahan :

- Letak sohoon / sayur bendi (ikut suka banyak mana)

Cara Masak Sardin Pedas :

- Masukkan minyak sedikit untuk tumis.
- Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk. Tumis sehingga garing.
- Letak sedikit ajinamoto serta garam secubit rasa.
- Masukkan isi sardin dan kuahnya. Masukkan sekali sohoon/bendi jika ada. (kalau tak ada skip)
- Tambah air jika perlu lebih kuah
- Siap untuk dihidang!

Senang je korang. Mana yang tak pernah buat style macam ini (kalau ada laa), boleh korang cuba try test buat resepi mudah gila ni! Hehehe..

Sunday, March 26, 2017

Print Gambar Dengan Applikasi Droprint

6:48 AM 4 Comments


Print Gambar Dengan Applikasi Droprint | Teringat zaman remaja dulu asal ada tangkap gambar guna kamera digital atau kodak je mesti pergi kedai gambar untuk cuci gambar. Tapi zaman sekarang, dah tak perlu ke kedai gambar lagi dah! Semuanya dihujung jari? Biar betul??

Kalau korang nak tahu, sekarang ada applikasi print gambar dengan mudah dah lebih pantas dari kedai gambar. Sebab kalau nak pergi kedai gambar, kena siap-siap untuk keluar, naik kereta atau motor, minyak lagi, dengan menunggu lagi. Tapi dengan adanya applikasi Droprint ni semuanya semudah ABC! Mari Wawa tunjukkan cara bagaimana nak guna applikasi Droprint.

CARA MENGGUNAKAN APPLIKASI DROPRINT

1. DOWNLOAD applikasi Droprint di IOS/Android


2. SIGN UP dengan menggunakan akaun email atau facebook. Kemudian SIGN IN.

3. Mempunyai 3 pilihan samada mahu PRINTS sahaja, atau PHOTOBOOK, atau GIFTBOX. Wawa pilih GIFTBOX tapi sedih sebab box already sold out. Fast selling pula. But its okay :)

4. Ini contoh kalau nak pilih yang PRINTS. Ada 3 pilihan iaitu PolaStyle, InstaStyle dan Classic 4R. Tapi disebabkan Wawa pilih GIFTBOX tapi box habis, maka gambar jadi macam Classic 4R.

5. Kemudian, pilih gambar min 20pcs samada nak direct dari Phone, Facebook atau Instagram.


6. Dah complete select 20pcs, boleh print out di My Cart. Kalau nak edit size gambar, boleh tekan icon 'pencil' kat gambar banyak-banyak tu sebelum Checkout untuk buat pembayaran.


Mudah sangat kan? Hanya pilih dari telefon pintar saja gambar-gambar yang nak diprint, kemudian bayar dan tunggu sampai di depan pintu korang. Easy and faster! Nak tengok gambar-gambar dari hasil yang Wawa pilih untuk diprint?



Cantik-cantik kan? Gambarnya terang dan jelas seperti dalam gallery telefon pintar. Memang tersangatlah puas hati bila dapat menggunakan applikasi Droprint ini. Boleh abadikan dalam pelbagai bentuk dan simpan dalam album terus! Hehehehehe,,,,

Boleh download applikasi Droprint disini :-


Untuk maklumat lebih lanjut bolehlah layari ke laman yang disediakan :

Website : www.droprint.my


Saturday, March 25, 2017

Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak-Anak Yatim (Siri 1)

8:46 PM 4 Comments


Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak-Anak Yatim (Siri 1) | Alhamdulillah, baru- baru ini team JDT Blogger telah berjaya melaksanakan program pertama yang dianjurkan oleh team kami sendiri. Syukur ke hadrat Illahi kerana dapat menyempurnakan majlis ini dengan lancar. 


Program ini adalah Program Kasih JDT Blogger bersama Anak-Anak Yatim (Siri 1) pada 4 Mac 2017 bertempat di Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Islam Kluang (PKAYIK). Antara isi-isi yang sempat kami laksanakan di dalam majlis ini ialah aktiviti gotong-royong, penyerahan sumbangan orang ramai dan juga sambutan hari lahir disana.

bergambar bersama anak yatim PKAYIK semasa lawat kawasan sebelum kejadian

PERJALANAN MAJLIS PADA HARI KEJADIAN

Sesi perkenalan ringkas JDT Blogger dan ucapan dari Emcee

Majlis bermula pada awal pagi bertempat di Dewan Ikhlas PKAYIK dengan sesi perkenalan dari blogger-blogger yang hadir dan sedikit ucapan dari emcee sebelum bermula acara.

Emcee cute kita iaitu Uyul Rosli 

Para JDT Blogger yang hadir Yaya Cendana , Helmi Julia, Hernee Nazir, Mama Normas, Rohaida Yusof, Mia Liana, Mar Mansor

Aktiviti Gotong-Royong

Selepas itu, bermulanya aktiviti gotong-royong dengan pembahagian kepada 4 kumpulan bersama anak-anak yatim dan team kami. Aktiviti ini dilakukan secara santai sambil mengenali anak-anak yatim dengan lebih dekat lagi. Tapi sebelum bermula gotong-royong, kami bergambar bersama untuk warm up diri dan juga sebagai gambar kenangan. Hehehe..


Atas - Gambar formal
Bawah - Gambar freestyle


Pembahagian kumpulan untuk putera dan puteri anak-anak yatim


Sebelum mula gotong-royong, kita bergambar dahulu bersama anak-anak yatim. Wawa dapat sekumpulan dengan kak Hernee Nazir dan handle untuk membersihkan kawasan aspura.

 semangat mereka bergotong-royong beramai-ramai


bersih sudah kemas aspura

Penyerahan Sumbangan Orang Ramai

Kemudian, aktiviti seterusnya adalah menyerahkan sumbangan orang ramai berupa barangan dan juga wang tunai cash kepada Yang Di-Pertua PKAYIK iaitu Dato' Hj Gapar bin Gurrohu.

Penyerahan Sumbangan berbentuk wang tunai kepada PKAYIK

Antara barang-barang sumbangan orang ramai untuk anak-anak yatim 

Terima kasih kepada para penyumbang barangan mahupun wang tunai, moga Allah membalas budi baik kalian dan semoga dengan sumbangan ini, kita dapat meringankan beban mereka dan menggembirakan hati mereka.

Sambutan Hari Lahir

Sebelum berakhir program ini, kita meraikan anak-anak yatim dengan membuat sambutan hari lahir bagi anak-anak yatim yang menyambut kelahiran pada bulan Januari - Mac bersama anak-anak yatim yang lain beserta staff PKAYIK dan tetamu yang hadir.





Terima kasih juga kepada para sponsor yang terlibat dan anak-anak yatim disini sangat gembira dengan program ini. Kelihatan dari riak wajah mereka memang tersangat gembira dan syukur alhamdulillah, program berjalan dengan lancar hingga ke penghujungnya.

orang-orang kuat melaksanakan program. Tahniah buat semua!

Nantikan next entry dari Wawa untuk senarai sponsor-sponsor yang terlibat, tanpa mereka juga majlis tidak akan lengkap dan sempurna. See u next entry ! :)

Saturday, March 18, 2017

Rawatan Kuruskan Badan Tanpa Bedah dengan Cryo-Lipolysis Generasi Kedua oleh Zimmer Aesthetics

10:28 PM 4 Comments


Rawatan Kuruskan Badan Tanpa Bedah dengan Cryo-Lipolysis Generasi Kedua oleh Zimmer Aesthetics | Lemak di badan kita bukan sekadar orang gemuk sahaja ada lemak, tapi orang kurus pun ada lemak. Tak percaya? Memang ada. Cuba anda duduk dan tengok perut berlipat-lipat tak? Confirm ada kan. Itulah 'teman istimewa' anda selama ini. Hehe

Jadi, dengan zaman sekarang ni, ada banyak rawatan untuk kuruskan badan, tapi jarang ada rawatan tanpa pembedahan. Kali ini, dengan adanya rawatan Cryo Lipolysis Generasi Kedua dari Zimmer Aesthetics menerusi teknologi Jerman-kejuruteraan ini, korang boleh dapatkan bentuk badan yang ideal.

CRYO-LIPOLYSIS GENERASI KEDUA DARI ZIMME AESTHETICS

Generasi kedua Cryo-liposis ini menggabungkan Z Lipo (Cryo-liposis) dengan Z WavePro (Shockwave US FDA diluluskan) bagi sesiapa yang inginkan rawatan membuat lemak dengan jangka masa yang lebih cepat dan mencapai bentuk badan impian mereka.

Dr Pablo Naranjo presenting to the audience on Z Lipo and Z WavePro by Zimmer Aesthetics - the fat-freezing system for non-invasive body contouring and the second generation of Cryo-Lipolysis technique at the media launch recently.

Pada hari pelancaran itu, Dr Pablo Naranjo, Pengarah Perubatan Elite Laser Clinic memberi penjelasan mengenai bagaimana teknologi baru ini berfungsi. Kaedah rawatan sedut lemak ini tidak berbahaya dan ianya telah mendapat kelulusan Kesatuan Eropah CE Mark pada tahun 2009 dan sangat popular.


Apa Itu Cryo-Liposis?

Cryo-liposis adalah satu kaedah dimana ia merupakan prosedur sedut lemak beku yang berkesan untuk mengurangkan lemak yang menyebabkan ketidakselesaan sedikit dan tiada kesan sampingan yang teruk diketahui. Apabila teknologi ini digunakan pada pesakit yang dipilih dan digabungkan dengan sewajarnya dengan rawatan lain, seseorang boleh mendapatkan tahap yang lebih tinggi kepuasan pesakit.

Dr Pablo Naranjo (second from right), Medical Director of Elite Laser Clinic and Key Opinion Leader of Zimmer Aesthetics addressing the benefits and process of using Zimmer Z Lipo and Z WavePro products during the launch of the two innovative and versatile equipments. Listening intently are (from right) Ms Jess Kong, General Manager of Med III Division of Neoasia, Mr Henry Holitschke, Zimmer Area Sales Manager from Germany, Dr Alice Prethima from Ageless Medispa and Clinic, Dr Serina Binti Haji Abdul Latif from The Life Clinic and Dr Chan Boon Khai from TDOX Clinic.

Menurut kajian klinikal yang dilakukan oleh Dr Michael Ingargiola, seorang pakar bedah plastik dengan lebih 20 artikel yang diterbitkan, rawatan ini mampu mencapai purata 20 peratus daripada lemak-lemak yang terkumpul dibahagian lapisan tisu selepas beberapa bulan, manakala trigliserida (asid lemak dan gliserol) akan dihapuskan secara semula jadi melalui sistem limfa dan kemudian diproses oleh hati. Bagi lemak yang berpusat di lengan, perut, punggung atau paha boleh dirawat. Rawatan ini sememangnya berkesan dan selamat dengan penekanan menggunakan tahap suhu yang tidak berbahaya untuk memastikan sel-sel lemak dibuang dan tisu disekitarnya tanpa luka.


Z Lipo Lipo & Z Lipo WavePro
  • Generasi ke-2 Cryo-liposis oleh Zimmer Z Lipo dan Z WavePro
  • Jerman Engineered
  • Kelulusan US FDA pada kombinasi shockwave
  • Lebih rawatan kepada lemak! ( Oleh kerana terapi Cryo-liposis ini diluluskan oleh US FDA shockwave yang boleh merawat selulit, kulit longgar dan lain-lain)
  • Tiada kesan sampingan yang teruk
  • Bukan invasif
  • Hanya sedikit ketidakselesaan semasa rawatan
  • Melihat hasil dengan cepat
  • Jangka masa rawatan sekitar 60 minit
Sekiranya anda berminat untuk membuat rawatan ini, bolehlah anda merujuk kepada senarai klinik-klinik yang terpilih dibawah ini :

1. Klinik TDOX
51B, Jalan SS21/37, Uptown 37, 47400 Petaling Jaya, Selangor
+603 7733 7768

2. Esadsa House
Lot 51, Tingkat 7 Signature Office, The Boulevard Mid Valley City,
Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur
+603 2287 8569

3. Ageless Medispa & Clinic
257, Jalan Maarof, Bangsar Park, 59000 Kuala Lumpur
+603 2095 0458

4. Clinic Surgery, RE Plastik
A4-UG1-03, Solaris Dutamas, Jalan Dutamas 1, 50480 Kuala Lumpur
+603 6207 9004

5. Life Clinic
Lot 6-2A, Jalan Batai, Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur
+603 2856 9292


Untuk keterangan lebih lanjut, layari laman web berikut :


NeoAsia : neoasia.com.sg 



Wednesday, March 1, 2017

LUNCH | Petola Masak Air & Sambal Tumbuk

12:17 AM 7 Comments


LUNCH - Petola Masak Air & Sambal Tumbuk | Waktu sejuk-sejuk elok makan yang berkuah buat hirup sluurrpppp... kekeke... Kluang sekarang hujan dah 2 hari. Kalau dulu pagi ke petang ke malam ke terasa bahang. Tapi bila hujan berterusan ni tak payah buka kipas, makin tarik selimut. Eh? Tak adalah, mana ada tarik selimut. Itu time nak tidur jelah tarik selimut. 

Hari ini rasa bosan sikit sebab nak menjerit tak boleh, suara dah macam Ramli Sarip gituu! Jadi updatelah sikit gambar lunch tadi. Ringkas je masak sebab teringin nak makan sambal ketuk.


Lauk paling senang masak. Haha ! Petola ni sedap buat masak macam ini je, dengan sohoon lagi, Aduhh! Perut lapaaar balik pula tulis entry nii... Petola kali ni saja tumis dulu, selalu main masak macam bening je. Sekali-sekala ubah style. Ecehhh! Nyampah... Haha!


Siapa anak jawa tak makan sambal tumbuk/totok bukan anak jawa. Yeke?? haha.. Favourite kami suka makan sambal tumbuk sama dengan petola atau dengan ikan goreng. Kalau sup-sup ke bening habis dulu, kami makan sambal tumbuk dengan nasi je pun cukup dahh! Peda?? Hmm, bagi kami lagi pedas lagi best, baru menyengat feel naik je! Tapi bagi yang tak biasa makan pedas mungkin bagi mereka sangat pedas. Maybelah..

Hari ini korang makan apa? Macam sedap je menu korang. Menu kita hari ini ala kampung je sebab kita orang kampung. Hehehe... Sharelah lunch apa.. Babaiii!!