Tuesday, February 19, 2019

# althea angels # althea korea

Sweet Pink Look Using Althea Exclusive Makeup


First Althea Exclusive Makeup Collection | Sepanjang WA shopping di Althea, iaitu salah satu website terkenal yang menjual barangan kecantikan Korea, pelbagai koleksi sudah WA dapatkan seperti skincare, makeup dan haircare. Sebelum ini, Althea telah mengeluarkan brand skincare sendiri dan ternyata ianya tidak mengecewakan. Terbaharu, kini Althea sudah mempunyai brand kosmetik sendiri dan WA berpeluang untuk mencubanya kesemuanya. Yeahhhh!!!

Hyoyeaahhh! Nampak tak, nampak tak? Serius kali ini terlebih excited sangat tau sebab WA kaki makeup, jadi memang happy gila bila dapat tahu Althea launching brand kosmetik mereka. Siapa tak suka kalau bab makeup-makeup ni kan? Rasanya majoriti kaum wanita suka. 

What Inside In The Box?
  • 1. Althea Concealer (4 shades)
  • 2. Althea Watercolor Cream Tint (4 shades)
  • 3. Althea Eye Glitter (2 shades)
  • 4. Althea X Bunga Cinta Lestari [BCL] (8 shades) - Collabration with actress Indonesia
  • 5. Althea Relief Spot Gel (cover acne)

Bila dah depan mata, agak-agak apa yang korang nak buat? Takkan dok tengok je barang-barang ni. Mestilah buat something yang woooww~ Apa lagi kalau bukan main makeup-makeup kan? Sebelum WA tunjukkan video makeup tutorial using Althea makeup, WA nak perkenalkan barang-barang ini terlebih dahulu. 

Althea Flawless Creamy Concealer
Tekstur concealer ini adalah sejenis creamy dan menghasilkan semi-matte finish. Dengan menggunakan formula pelembap, concealer ini membuatkan kulit rasa seakan kenyal dan terhidrat dengan kesan rasa segar dan separa matte.

WA seorang yang sangat cerewet dengan tekstur sesuatu concealer. Sebab pernah beli jenama lain tapi ternyata concealer itu sangat menghampakan. Akan tetapi, apa yang bestnya apabila menggunakan concealer Althea ini, ia menepati citarasa WA. Mudah untuk di apply, mudah diblend dengan span mahupun jari sahaja dengan memberi effect semi-matte finish tetapi sentiasa melembapkan kulit tanpa membuat makeup cepat crack.

Its doesn't look fully coverage, not fully matte, even doesn't oxidize ur skin tone, but it keeps the skin tone more hydration dan tahan lebih lama tanpa ada kesan crack (kulit kering & pecah). Kadang-kadang, bila kita pakai banyak ke nipis ke, concealer kebanyakkan memang mudah matte. Tapi tidak Althea concealer. Yang penting, oily skin guna pun tak ada masalah sebab ia melembapkan kulit bukan menjadikan kulit more to oily.

Althea concealer mempunyai 4 jenis warna mengikut kesesuaian kulit masing-masing. Antaranya ialah #01 Vanilla, #02 Ginger, #03 Honey and #04 Mocha. Korang boleh pilih kod yang bersesuaian dengan kulit korang. Macam WA kulit Asian, tak terlalu tak terlalu gelap, senang kata medium lah. So kulit WA lebih sesuai kod #02 dan #03. Boleh je pakai #01 as your highlight. 

Althea Watercolor Cream Tint
Orang Korea memang tidak terlepas dari penggunaan liptint. Mereka lebih sukakan liptint berbanding lipstick kerana effect liptint lebih tahan lama dan hanya guna sedikit dapat cover keseluruhan bibir. WA pun lebih suka gunakan liptint apabila keluar santai. Sebab tidak mahu nampak terlalu menonjol.

Althea Watercolor Cream Tint ini menjadikan pemakaiannya tahan lama dan menghidratkan kulit bibir kerana mempunyai Hyaluronic Acid bagi melembapkan bibir dan Squalene untuk meningkatkan kelembutan bibir. Scent tint ini pun sedap dan wangi seperti bau manis buah-buahan.

Cream Tint ini mempunyai 4 warna yang sangat pigmented (terang), dimana ia memberi kesan pemakaian yang lebih lama dan bibir kelihatan glossy dan lebih terhidrat dengan 5 lapisan Hyaluronic Acid. Diformulakan dari kandungan air dan minyak yang mengandungi larutan hidrat sebanyak 40%. Tekstur creamy ini apabila di apply di bibir, ia terus mudah menyerap dan melembapkan bibir.


Gambar di sebelah kiri, cara pemakaian seperti orang Korea atau dipanggil Ombre. Manakala, gambar di sebelah kanan, full apply pada bibir. Cantik bukan?

Althea Spotlight Eye Glitter
Tahukah anda, bahawa dengan penggunaan eye glitter ini, dapat menaikkan lagi seri wajah anda apabila apply makeup? Effect dia tidaklah terlalu menonjol dan glitternya tidak terlalu tebal dan kasar. Ia memberi kesan seperti shining like shimmer. WA suka eye glitter sebegini kerana ia boleh digunakan pelbagai cara seperti eyeshadow, eyeliner, mahupun highlight.

Nampak tak shinning glitter tu?? Cantik sangat kan. Dua-dua ni top warna kesukaan orang Korea tau. Pakai pun nampak natural je muka tu.

Eye Palette Sunrise & Moonrise BCL X Althea
Bestnya kali ini Althea telah bergabung dengan penyanyi dan pelakon terkenal di Indonesia dalam penghasilan eye palette yang mempunyai 8 warna yang popular dalam penggunaan harian. Ia dinamakan sunrise dan moonrise kerana sesuai dipakai pada waktu siang mahupun malam.

Eye palette ini sangat menarik kerana mengandungi gabungan pembayang mata dari matte, shimmer dan glitter bagi menaikkan lagi seri wajah dan memberi effect looks blink-blink gitu. Hehehe....

Althea Skin Relief Spot Film Gel
Jika korang mempunyai jerawat atau dark spot, korang sepatutnya menggunakan spot gel ini untuk cover acne dan any dark spot. Ia mengandungi Tea Tree Oil untuk merawat jerawat dengan cepat dan berkesan, Centella dan Pine Leaf Extract untuk menenangkan kemerahan pada jerawat.

Teksturnya seperti gel film yang jelas mudah kering hingga ke translucent patch bagi melindungi dan merawat jerawat. Ia juga mengandungi Gliserin dan Niacinamide untuk membantu melega, melembap dan mencerahkan kawasan jerawat supaya lebih sihat. 

Cara Penggunaan : apply secara nipis pada tempat tertentu dan biarkan ianya sehingga kering paling tidak dalam 5 minit. Pastikan patch tersebut betul-betul kering sebelum apply makeup. 

WA dah cuba buat makeup look menggunakan kesemua barang Althea makeup. Jadi, inilah hasil yang pertama tercipta. (video tak dapat sebab kamera stuck tetiber)

WA suka makeup look yang natural, fresh, sweet dan nude. So, WA just created these makeup look very simple, natural dan semua orang boleh apply. Dekat mata tertutup tu, bukan guna eye palette seperti yang diteka oleh orang lain, tapi WA menggunakan eye glitter untuk eyeshadow.

Meehhh layan video makeup terbaru WA menggunakan Althea Exclusive Makeup yang berdurasi selama 3 minit lebih dibawah ini.


Inilah gambaran untuk hasil makeup dalam video tadi. Amacam okay tak look ni? WA tak berapa reti sangat cut crease tapi nak buat juga. Hahaha! Tapi WA namakan makeup look ini just sweet pink look. Sebab tidak terlalu pekat dan cair sangat.

Kalau korang nak cuba barangan makeup dari Althea, Pertama kali shopping di Althea, boleh sign up disini - SIGN UP HERE!

Atau boleh layari laman sesawang dan media social berikut :

Website : https://my.althea.kr/
Facebook : www.facebook.com/altheamalaysia
Instagram : www.instagram.com/altheakorea

25 comments:

  1. Bestnyaaa meriah alat makeup dia...
    Terkejut Sis, ingatkan bibir Wawa tadi hehehehe

    ReplyDelete
  2. such a lovely make up tutorial.. i'd like to try these products too and have a lovely make up for myself..

    ReplyDelete
  3. very nice, I love this makeup range too. I like as its price affordable and the pallete colors nice too. I like the concealer and also the glitter for eyes.

    ReplyDelete
  4. Sukanya tgk eye shadow tu.wrna dia cntik.concealer tu sng klau nk di bw p mn2 kan sbb kecik comey

    ReplyDelete
  5. Nice makeup ya Wawa. So lucky to try all the products from Althea. I think their quality is not bad also. time to check them out hehe

    ReplyDelete
  6. Bestnya dapat conteng conteng muka dengan produk Althea..
    Kita pun suka dengan produk dorang. Nampak best semuanya. Pastu packing comel comel.

    ReplyDelete
  7. cantik wa..akak pun suka make up look macam ni..antara produk althea ni, paling feveret spotlight eye glitter tu..rasa terserlah mata bila buh sikit kat eyeliner...

    ReplyDelete
  8. Meriahnya mekap. Haha. Paling terkejut dan rare bila swatches lipstick nganga mulut. Hehehe. Bagus Wawa.

    ReplyDelete
  9. Senangnya tengok dia makeup..kalau sis ni entah apo2 jadik..hehehe.
    Tapi best betul lah makeup althea ni..nampak cantik je bila dh pakai

    ReplyDelete
  10. Wah cantik. Btw dulu ingat althea ni ada produk penjagaan kulit je. Rupanya makeup pon ada ya.

    ReplyDelete
  11. Althea products look good. I haven't try them yet though. Need to try soon.

    ReplyDelete
  12. artikel ke 5 pasal althea khai baca minggu ni hhha. bagus betul perkongsian althea membuktikan variety dorg banyak gila.. congrats

    ReplyDelete
  13. Haha banyaknya barang dia! Actually minggu ni dah baca banyak pasal Althea ni hehe..best gak kalo dapat camni kan? Senang..semua lengkap, nak kuar pun senang sebab makeup semua ada hahaha tinggal nak conteng2 muka je

    ReplyDelete
  14. Comey aje mekap sweet2 colour ni. Utk keluar biasa2 xde lah rasa mekap tebal semacam ye. Dah la byk pilihan dr Althea ni kan.

    ReplyDelete
  15. Pandai wawa makeup.. kita belum ciba lagi makeup box althea ni..tapi mmg best la set makeup ni sbb eyeshadow dia mmg superb, concealor dia creamy je..lipcream dia mmg color mewah habis..

    ReplyDelete
  16. Cantik.. Pandau wawa make up... Sweet ja nampak... Akak suka make up sweet2 mcm ni

    ReplyDelete
  17. Bestnya produk Athea ni. Warna pon cantik2. Kalau pandai mekap hasilnya sangat superb. Nanti akak pon nak beli juga laa

    ReplyDelete
  18. Syira tertarik betul dengan eyeshadow dia. Colour cantik sangat. Pigmented as well. Concealer pun nice.

    ReplyDelete
  19. Menawan sungguh produk make up Althea Watercolor Cream Tint tu.. terpikat kita dengan warna dia..

    ReplyDelete
  20. Ambooiiii manisss nyer, so sweet la wawa ni. I dah jatuh cinta dengan Althea Eye Palette Sunrise & Moonrise BCL and all the makeup here memang best la.

    ReplyDelete
  21. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Gotta admit that Althea is going places with their various make up set. The Eye Palette set looks really good to say the least. :)

    ReplyDelete
  23. mcm best je liptint dia..and eye shadow. okayy nak cari la nnt hehe.

    ReplyDelete
  24. Best Althea skrg. Banyak betul new baby. Sampai mekap product. Nak tu, best2 produk dia. Eye shadow pallate tu look gorgeous..

    ReplyDelete

takkan singgah je ? bagilah 1 komen kt sini :)