Tuesday, December 5, 2017

# cheesekutnestum # resepi

Resepi Cheesekut Menggunakan 5 Bahan Sahaja


Cara Buat Cheesekut | Hai asslamualaikum readers. Dah lama WA tak update entri resepi kan? Asyik beauty je apa kata tukar kejap selera? Hehehe... Kali ini WA nak buat satu resepi mudah tanpa perlu guna mesin pembancuh atau pun oven atau guna dapur gas. Memang mudah sangat. Walaupun ramai dah tahu, tapi WA nak buat juga untuk koleksi WA punya.

Siapa di sini penggemar cheese? Anda wajib tengok resepi semudah ABC ini. Buat dia pun sangatlah senang tak payah pening-pening kalau tak ada mesin tak ada karen. Hahaha! Jom layan resepi mudah buat cheesekut versi WA.

CHEESKUT NESTUM


Bahan yang digunakan :
  • Cream cheese Tartura (250ml)
  • Biskut kosong cracker Original (Hup Seng)
  • Susu pekat (apa-apa jenama)
  • Susu kotak Dutch Lady Full Cream (kotak kecik cukup)
  • Nestum Original
CARA BUAT CHEESEKUT


1. Masukkan 250ml cream cheese, 4 sudu besar susu pekat (boleh kurang kepada 2/3 sudu jika tak nak manis) dan 2 sudu besar susu kotak. Kemudian, pukul dengan sebati hingga hilang ketul-ketulan cheese tersebut. 


2. Kemudian, untuk step susunan dalam bekas, tuang sedikit susu kotak dan celup sebentar sahaja biskut-biskut supaya ianya lembap. Jangan lama-lama nanti dah hancur tak lawa. 


3. Susun sebegini rapat-rapat selepas celup dengan susu. Kemudian, lapiskan dengan cream cheese yang telah di bancuh tadi.


4. Selepas letak cream cheese, taburkan serbuk nestum di atasnya (buat nipis/tebal ikut sukati). Kemudian, ulang step yang sama seperti tadi. Celup biskut dengan susu - Susun biskut - Letak cream cheese - Tabur serbuk nestum.


5. Agak-agak dah penuh satu bekas, yang atas bolehlah tabur nestum tebal sikit. Hehehe.. Kemudian, letak dalam freezer bawah untuk sejukkan semalaman, esoknya dah boleh makan. Senang kan?



Kalau budak-budak makan cepat je habis. Kalau bosan, nak cuba buat ini pun boleh. Selamat mencuba semua! :)

5 comments:

  1. Sedapnya! :D Gonna try it soon! Thanks for sharing... keep on inspiring :D

    ReplyDelete
  2. lama tak buat cheesekut, nampak resepi ni terus rasa nak buat juga :))

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak wawa.. nnti boleh tryy. makan time ptg2 pulakk. fuh.. hehe

    ReplyDelete
  4. sedapnya. selalu makan yg org buat je tp x penah buat sendiri. hehe

    ReplyDelete

takkan singgah je ? bagilah 1 komen kt sini :)