Wednesday, September 27, 2017

# kentang masak sambal # resepi

Resepi Sambal Kentang Goreng



Sambal Kentang Goreng | Hai kembali lagi kali ini dengan membawa satu resepi campak-campak. Hahaha! Kali ini WA nak bawakan satu resepi mudah juga, tak payah rumit-rumit pening kepala. Resepi ini boleh buat sebagai kudap-kudapan atau cemilan tau. Kalau pandai jaga boleh tahan seminggu.

Kenapa panggil sambal kentang goreng? Ala, kentang potong-potong belah 6 siap. Ehh, bukan macam itu. WA lebih suka kentang disagat nipis. krup-krup je makan masa panas-panas. Jom layan resepi WA. 

BAHAN-BAHAN MASAK
Hidangan untuk 4-5 orang

Bahan A (Sambal) :

- Bawang putih 4 ulas
- Bawang besar 1 ulas
- Halia setengah inci (kalau tak nak, skip) - Takde effect rasa janggal pun
- Cili kering (ikut nak pedas mana)
( Tak guna asam keping/asam jawa sebab nak buat kering)

Bahan B (isi bahan) :

- Kentang 10 biji (disagat nipis)
- Tempe (dipotong nipis) - skip kalau tak suka
- Ikan bilis (ikut suka banyak mana) - digoreng terlebih dahulu
- Kacang tanah (tak letak tak ada masalah)
CARA - CARA PENYEDIAAN MASAK 
1. Goreng bahan B mana yang anda suka letak. Kemudian toskan minyak dahulu.
2. Blender bahan A seperti anda buat sambal biasa. Tumiskan bahan A sehingga garing. Kemudian letak gula, garam dan ajinamoto ikut rasa anda.
3. Kemudian tuang bahan B yang dah digoreng ke dalam sambal dikuali tadi dan gaul sehingga rata sambal tadi. Siap!

Senang kan? Kalau nak tahan lama, masak kering jangan basah-basah tau. Dah lagi satu jangan cepuh dengan tangan. Ambil guna sudu lagi afdhal. Hehehe...

5 comments:

  1. assalamualaikum wawa...resepi simple mcm ni mmg sedapnya...
    ** Mama Maszull

    ReplyDelete
  2. urmm dapnyer , kalau area CCL ni menu ni dipanggil komando chips

    ReplyDelete
  3. favorite Lin ni. selalu fail goreng kentang tu, asal potong nipis mesti overcooked or lembik. kenapa ntah 😂

    ReplyDelete
  4. yummii...goreng kentang simple dn sedap

    ReplyDelete

takkan singgah je ? bagilah 1 komen kt sini :)