Wednesday, March 29, 2017

# resepi

Nikmatnya Sardin | Resepi Mudah Masak Sardin Pedas



Nikmatnya Sardin - Resepi Mudah Masak Sardin Pedas | Siapa sini suka makan sardin? Tak kisahlah apa-apa brands pun. Mesti ramai suka makan sardin kan? Wawa pun hantu sardin juga. Suami pun suka sardin. Kalau takde idea nak masak apa, sardinlah pilihan hati. Hahaha!

Amboi, tajuk kemain! Hahaha.. Mesti ramai yang masak sardin just campak terus je dalam kuali kan. paling tidak peletos cili api sikit. Haaa, cara camtu tak pedas mana pun (sebab Wawa hantu pedas). Jom Wawa share satu resepi mudah, ringkas untuk buat sardin pedas!



BAHAN-BAHAN BUAT SARDIN PEDAS 

1 tin kecil sardin 

Bahan-bahan tumis :

- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah kecil
- 1 ulas bawang besar (jika tiada bawang merah kecil)
- 1 1/2 inci halia (buang rasa hanyir sardin)
- Cili api ( ikut suka banyak mana)

Kemudian tumbuk kesemua bahan di atas sehingga lumat. 

**Kalau tumbuk lagi rasa pedas berbanding guna blender.

**Ada orang perah limau untuk hilang hanyir, tapi bagi Wawa nanti kuah sardin akan rasa masam-masam sikit jadi rasa kuah sardin jadi lain. (Depend pada korang mana nak)

Bahan Tambahan :

- Letak sohoon / sayur bendi (ikut suka banyak mana)

Cara Masak Sardin Pedas :

- Masukkan minyak sedikit untuk tumis.
- Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk. Tumis sehingga garing.
- Letak sedikit ajinamoto serta garam secubit rasa.
- Masukkan isi sardin dan kuahnya. Masukkan sekali sohoon/bendi jika ada. (kalau tak ada skip)
- Tambah air jika perlu lebih kuah
- Siap untuk dihidang!

Senang je korang. Mana yang tak pernah buat style macam ini (kalau ada laa), boleh korang cuba try test buat resepi mudah gila ni! Hehehe..

8 comments:

  1. Sedapnya. Lapar pulak malam malam nie hakhak. Thanks for sharing sis 😘

    ReplyDelete
  2. ni kena dengan nasi panas...mau bertambah ni

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum wawa...simple dan mudah tu la yg paling sedapnya...mkn boleh bertambah2...:)

    ** Mama Maszull

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah simple tapi sedap... tak sedar tambah2 dah habis

      Delete
  4. Resepi yang simple ...tapi sedap ..CCL selalu tumbuk cili masuk dalam kuah tue

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee.... kan.. simple tp menyelerakan lagi2 time malas nak pikir masak apa..haha

      Delete

takkan singgah je ? bagilah 1 komen kt sini :)