Monday, February 22, 2016

# resepi

Homemade | Cara Buat Kimbap Roll

 

Homemade Recipe Cara Buat Kimbap Roll | Dalam seminggu lepas Wawa buat homemade Kimbap Roll versi Korea, yelah asyik tengok cerita running man jer leleh tengok. Bila Wawa post ramai pulak minta resepi. Actually, resepi dah bersepah pun. Maybe sebab data kuota tak mengizinkan nak google sana sini, so Wawa decide nak share kat 1 group masak dan wall fb Wawa sendiri. Bagi yang dah pernah buat memang kata senang, tapi yang belum? so layankan jela resepi simple ni..


KIMBAP ROLL (korean food)

Bahan-bahan :
1. Beras biasa atau beras Jepun (Sumo)
2. Seaweed (Nori)
3. Minyak Bijan (korea pakai minyak bijan)
4. Bamboo mat (penggulung)
Isi inti :
1. Isi ketam
2. Telur dadar
3. Sosej ayam/daging
4. Timun jepun
5. Carrot
Tambahan jika nak letak sebagai inti :
6. Tuna (ikot citarasa)
7. Ikan salmon
8. Udang
9. Keju slide
10. Chicken slide
And so on.....




Cara membuat kimbap roll :


1. Letak bamboo mat disertai dengan seaweed (nori) diatasnya. 



2. Kemudian letak nasi yg ditanak tadi diatas seaweed secara rata nipis lagi elok elak seaweed terburai masa nak gulung. Tapi sapu setengah sahaja supaya masa nk gulung bahagian hujung nasi & inti tak terkeluar. Dan letak inti2 yang anda suka. Boleh deco sendiri. Macam sy letak sosej, telur, ketam, timun jepun & carrot.

3. Gulung secara perlahan bersama bamboo dan ketatkan gulungan supaya kimbap roll tersebut terasa mampat dan isi tidak terburai. Gulung hingga ke hujung dan tekan sedikit bagi ketat.

4. Siap sudah sesi menggulung kimbap roll. Sebelum potong, sapu secara rata minyak bijan kat seaweed supaya ia kelihatan berkilat.




Ini adalah rupa kimbap roll guna beras biasa yang kita selalu makan.. cuma beras biasa kenalah lebihkn air supaya ia lembik dan senang lekat kat nori tu.. macam saya buat untuk beras biasa, 1 pot beras biasa bersamaan 3 cawan air. Ikutlah korang nak lembik sangat atau tak.




Ini pula rupa kimbab roll guna beras jepun (sumo).. kalau guna beras sumo tak payah tambah air, sebab ada disediakan sukatan kat plastik beras just follow jer. Kalau ikutkan dua2 sedap je rasa.. kalau korang jenis kuat masin, masa nak masak nasi tu letaklah garam secubit rasa. Takde masalah pon. Tapi jangan banyak-banyak sebab bila korang makan dengan soya sauce (pencicah) memang dah masin, kang naik darah tinggi .


Kalau saya lebih prefer beras sumo sebab dah ada sukatan dan comel2 je bila dah siap masak. Hehe.. then cicahlah dengan soy sauce sebagai pencicah. Atau kalau jenis tak buat banyak, korang beli je peket2 kecik sosnya kat bahagian orang buat sushi kat aeon big atau pasaraya yang ada jual sushi.
πŸ˜„
p/s: maaflah rupa kimbap tak menarik sebab nak cepat masa ni..
😁


Tips ringkas :
  • Orang Korea guna minyak bijan dan panggil ianya Kimbap Roll
  • Orang Jepun guna cuka dan panggil ianya Sushi
** ada orang kalau nak nasi bagi rasa, selepas nasi tanak tu, gaul bersama cuka, garam dan gula sedikit. tapi tu macam cara orang Jepun. So far, setakat ni saya buat kimbap roll just letak secubit garam semasa nak tanak nasi. Pun sedap je rasa.




Tadaa... bawak bekal makan dalam kereta pun syok tau, takde pencicah pon okay sebab Wawa tak boleh makan masin-masin (soya sauce masin). Selamat mencuba =)

53 comments:

  1. tenkiu awak! huh nak cuba... sedapnyaa >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome dear :)
      jom cuba..simple je resepi ni ^^

      Delete
  2. Saya masak nasi mmg suka pakai brand sumo , lagi pon murah dekat tesco 29.99 . haha.Btw That was a really nice tips , I'm always going shopping to tesco and definitely tried to find these ingredients , you know what ? It's worth to try such an amazing recipe . Alright bookmarked this post in my phones . Yeehaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh thank you ^^
      nanti buat share ngn kite sikit :D

      Delete
  3. Sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Hehe.. asyik tengok cite running man je.. tu xtahan nak buat gak :)

      Delete
  5. wahhh wawa... sedapnye.... nak try la nanti hehe....

    ReplyDelete
  6. saya xbiasa makan makanan mcm ni. mungkin awk boleh pos sikit :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..belom sempat sampai makanan dah hilang dulu .. hihi

      Delete
  7. amboi sedapnya kimbap. nanti nk trylah! hehe

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Hehe..bende simple boleh la main gulung2.. haha ^^

      Delete
  9. Replies
    1. Xsuka pon..tp sejak tgk running man korea tu yg terliur jer..hihi

      Delete
  10. ouhh patutlaa, rupanya tambah sedikit cuka garam n gula waktu nak tanak nasi tuu. Thanks yeaa for this menu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..ade stgh org ltk cuka..tp cm wawa just ltk grm je masa nk tanak nasi..hehe..
      Welcome 😊

      Delete
  11. yess i love kimbap tho~ macam sushi tapi versi korea hehe nanti nak try buat ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..mcm sushi..beza guna minyak bijan .. beza rupa pon ade..tu pgl kimbap roll πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  12. Replies
    1. Sy bli kt mr.diy..kt aeon big pon de jual yg set punya..tp mcm mahal sikit..

      Delete
  13. Aaaaaa sedapnyaaaaaaaa thank u share kak wawaa hihiihhi

    ReplyDelete
  14. saya suka kimbap, tpi x pernah buat sendiri. nmpk senang je cara nk buat tu, thanks for sharing! :D

    ReplyDelete
  15. AAAAAAAAAAA dah lah tengah lapar TT^TT teringin nak buat tapi takut tak jadi

    ReplyDelete
  16. sedapnyaaaaa... boleh try ar.. ^^

    singgah sini.. ^^

    jemput join segmen shawal.. :)

    http://www.mohdnoorshawals.com/2016/03/SegmenBlogwalkingBloglist3.html

    ReplyDelete
  17. tak pernah try letak cuka , takut rasa tak best..nti membazir. kita letak minyak bijan + tumix..sedapp gak.hihi

    ReplyDelete
  18. Minyak bijan tu nk beli jename ape ye..x jumpe la kt tesco..ke kite yg cari x jmpe

    ReplyDelete
  19. Pandainyaaa kak buat sushii.. favourite ena.. terliur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kalau mkn luar xpuas..lg 1 xtau bahan dia guna apa cmpo apa.. so buat sndri lg sedap..haha

      Delete
  20. oo.. baru tau beza kimbap ngan sushi.. akak suka makan sushi ni.. senang jer nak buatnya yer.. boleh try nanti.. hihi.. thanks for sharing wawa.. :)

    ReplyDelete
  21. oohhh ada beza rupanya..patutlah masa akak makan kimbap akak rasa pelik kenapa macam tak cukup rasa macam sushi hehehe..

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

takkan singgah je ? bagilah 1 komen kt sini :)