June 19, 2021

Halal Lipstick | Matte Suede Liquid Lipstick Orkid Cosmetics, Produk Berasaskan Tumbuhan

10:21 PM 15 Comments

Halal Lipstick Matte | Wanita dengan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Apatah lagi apabila mengenai menghiasi diri sendiri untuk tampak lebih konfiden. Bercakap mengenai keyakinan diri, WA nak share dengan korang satu produk kecantikan yang sememangnya digilai oleh para wanita.


Pernah tak korang yakin keluar dengan keadaan wajah yang pucat dan kusam ditempat yang ramai orang? Maksud WA keluar dalam keadaan muka yang pucat lesi seperti 'mayat hidup'? Dahulu, WA pernah tahu digelar 'mayat hidup' sebab yelah kulit pun taklah cerah mana, bibir pula jenis ada lingkaran gelap jadi memang akan nampak pucat sangatlah.Ohh nooo noo, bukan merokok ye tapi memang dari kecil macam tu. 


Jadi, WA cubalah pelbagai lipstick yang ada dari oversea Korea, dugstore hatta local produk sampai dah penuh koleksi lipstick WA tapi WA still tak jumpa lipstick kegemaran WA. Nak tahu tak apa ciri-ciri lipstick @ lipmatte WA? Jom baca sampai habis tau...

Puas mencari manalah yang bersesuaian dengan citarasa WA, akhirnya WA jumpa juga lipstick idaman yang memenuhi citarasa WA yang sangat cerewet bab pemakaian tona warna untuk bibir. Apa lagi kalau bukan lipstick dari Orkid Cosmetics! Mula-mula WA memang was-was nak beli tapi WA nampak something tau kat iklan lalu-lalang kt Instagram, ianya adalah merupakan salah satu dari produk Halal Cosmetics berkualiti tinggi untuk produk kecantikan tempatan tau! Setelah belek-belek maklumat, terus WA order dan dapatlah suprise box dari Orkid Cosmetics ni.

Pembelian box ini disertakan sekali dengan hand sanitizer spray. Yelah, zaman pandemik sekarang ini kan memang patut pun kena ada hand sanitizer sekali. Menariknya , Orkid Cosmetics menghasilkan produk dengan menggunakan bahan asas dari tumbuh-tumbuhan atau dikenali Halal Vegan, mempunyai kelulusan JAKIM dan selamat digunakan. Ini kerana ianya adalah cruelty-free, tidak melakukan apa-apa eksperimen ke atas haiwan. 


Orkid Sanitizer Spray merupakan sanitizer yang berasaskan tumbuh-tumbuhan dimana ia berkesan membunuh 99.9% kuman dan bakteria. Diuji dengan hipoalergenik dan dermatologi, formula semburan cepat kering ini dibuat dengan gabungan gliserin dan mawar untuk membantu kulit berasa lembap dan lembut tanpa rasa sisa melekit. WA suka sanitizer ini kerana ianya berbau harum mawar dan cepat meresap ke dalam kulit.


MATTE SUEDE LIQUID LIPSTICK

Orkid Cosmetics telah mengeluarkan 4 warna lipstick yang sangat cantik. Sesuaikan bagi sesiapa yang suka dengan warna nude. Keluaran kali ini ada 3 warna nude dan satu lagi terang. Tapi kalau dicombinekan atau dimixkan dua color memang boleh dapat warna ombre.

Packaging dia seperti packaging lipstick yang lain dan ianya mesra pengguna dan tidak mudah tumpah. Yang penting bau dia tidak terlalu kuat dan tidak terlalu 'kosong'. Sedaplah juga huding nak menghidu. Hehehe.. 

PILIHAN WARNA, TEKSTUR DAN  KELEBIHAN MATTE SUEDE LIQUID LIPSTICK

WA suka dengan koleksi ini kerana 3 daripada warna yang ada adalah warna pilihan WA, tapi lagi satu warna tu pun tetap jadi favourite sebab ia boleh mix dengan warna yang lain. Terdapat 4 pilihan warna iaitu :

Code : Blush (Natural Pink)

Code : Vibes (Milk Chocolate)

Code : Dime (Warm Pink)

Code : Slay (Red with Blue undertone)


Kenapa WA Suka dengan Tekstur Lipstick ini?

Ini kerana ianya mempunyai tekstur yang sangat ringan, cepat meresap dan tidak mengeringkan bibir kerana ia mengandungi bahan Vitamin E untuk melembapkan bibir. Semestinya ia tidak merasa melekit sewaktu memakainya. 

Bukan itu sahaja, WA suka dengan sifat long-lasting lipstick ini tahan sepanjang hari. Melainkan korang nak solat tu kenalah tanggalkannya. Lagipun, ianya mesra wudhuk tau. Walaupun agak susah sedikit nak bersihkan, tapi tak perlu risau sebab hanya perlu hilangkan dahulu sisa makeup dengan tisu basah dan bilas wajah dengan bersih untuk mengambil wudhuk.

Bagi WA, kalau nak pergi ke mana-mana barulah WA akan pakai lipstick ini supaya ia tahan lama apabila berada diluar samada ketika makan. Kadang bila makan tu, cepat sangat gincu hilang. Lagi bila makan makanan yang berminyak. Sekarang dah ada Matte Suede Liquid Lipstick by Orkid Cosmetics dah tak perlu nak touch up sentiasa bibir tu. Hihihihi~


Kelebihan Orkid Matte Suede Liquid Lipstick 

  • Mempunyai Vitamin E untuk melembapkan bibir
  • Tidak mencomotkan
  • Tidak melekit
  • Mudah untuk di apply pada bibir
  • Tidak melekap pada mana-mana permukaan lain
  • Tekstur yang ringan pada bibir
  • Pigmented dan tahan lama
  • Tidak beracun dan selamat untuk kulit
  • Tiada bau haruman
  • Diperbuat kualiti halal dan bahan asas tumbuhan diimport dari Jepun dan Eropah.

Dan ianya juga bebas dari enam formula iaitu tiada paraben, tiada mineral, DBP, triclosan, sodium lauryl sulfate atau gluten.


Di antara 4 kod warna ini, yang mana satukah pilihan WA? Sejujurnya WA akan pilih warna yang lembut dan sesuai dengan diri sendiri, So, WA pilih warna Vibes dan Dime kerana kedua-duanya mempunyai warna malap seperti dusty dan juga juga coklat.


Harga untuk sebatang best halal lipstick ini hanya RM49 sahaja dan sangat berpatutan untuk mendapatkannya. Oh yaa, untuk my followers dan my readers, ada kod diskaun khas untuk korang tau. Gunakan kod : WAWARM5 (sah untuk pembelian pertama sahaja) sementara kod ini masih valid. 

Untuk pembelian RM100 ke atas, korang boleh menikmati penghantaran percuma seluruh Malaysia. Malah, mereka juga ada membuat penghantaran luar negara menggunakan DHL Ekspress. Sebarang tempahan korang boleh layari www.orkidcosmetics.com ataupun hubungi mereka melalui Whatsapp di talian +01111637200.

Facebook : Orkid Cosmetics

Instagram : @orkidcosmetics

June 17, 2021

5 Tips Penjagaan Muka Glowing & Lembap

9:31 AM 19 Comments

Tips Penjagaan Muka Glowing & Lembap | Ramai yang menginginkan kulit muka yang glowing dan lembap persis orang Korea terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah kulit muka berjerawat dan berjeragat. Tapi tak ramai yang boleh buat penjagaan muka dengan cara yang betul. 


Rasa kurang keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang lain kadang-kadang boleh melemahkan semangat orang itu untuk menjaga penampilan muka. WA sendiri dahulu seorang yang sangat penyegan dengan orang ramai. Rasa tak yakin tu sampai boleh down bila kulit muka tak seperti orang lain. Tapi selepas WA amalkan tips mudah penjagaan muka ini, barulah keyakinan diri itu datang dengan sendiri.


Di sini WA nak kongsikan bersama dengan anda terutama yang mempunyai masalah kulit muka untuk dapatkan kulit muka yang lebih glowing dan lembap dengan mudah. Baca sampai habis tau! 


Sebelum itu, kenalpasti terlebih dahulu masalah kulit muka anda dalam kategori apa supaya mudah dalam menguruskan penjagaan muka. Ini kerana tak semestinya kulit muka berjerawat itu berminyak dan tak semestinya kulit normal itu tiada masalah lain.

Ini adalah di antara tips-tips mudah untuk mendapatkan kulit muka glowing dan lembap sepanjang hari.

5 Tips Penjagaan Muka Glowing & Lembap

1. Perbanyakkan minum air masak

Seperti sedia maklum, bahawa air masak sangat penting untuk tubuh badan kita kerana ia dapat mengeluarkan toksin dalam badan kita dengan kuantiti air yang betul. Setidak-tidaknya mesti mengambil 3 liter sehari.

2. Lebihkan pengambilan buah-buahan

Ini kerana buah-buahan kaya dengan pelbagai vitamin dan nutrisi yang diperlukan pada kulit. Anda bolehlah mengambil buah-buahan yang kaya dengan serat dan vitamin C seperti Oren, Lemon, Jambu Batu, Betik, Nenas, Strawberry, Mango dan Kiwi.

Boleh juga mengambil buah-buahan yang lain kerana setiap buah-buahan mempunyai khasiat yang tersendiri.

3. Kurangkan pengambilan makanan yang berminyak

Ini adalah pantang larang jika ingin sihat tubuh badan termasuklah area muka. Ia akan menghasilkan toksin dalam badan terkumpul dan boleh menyebabkan berlakunya gangguan sistem pencernaan, gangguan hormon juga punca timbulnya jerawat di kawasan muka. 

4. Pakai Moisturizer

Untuk mendapatkan kulit yang lembap, wajib pakai moisturizer setiap pagi dan malam. Untuk dalaman, minum air masak sahaja tidak lengkap. Oleh itu, wajib pakai pelembap untuk luaran kulit muka supaya lebih terjaga kerana kulit kita akan mengeluarkan sebum mengikut keadaan kulit masing-masing.

5. Pakai Sunscreen Protection UV

Apply sunscreen yang ada protection UV. Atau boleh menggunakan cream muka yang ada sun protection UV bagi menampakkan kulit lebih glowing sepanjang hari.

Apabila gaya pemakanan untuk dalam kita dah terjaga, untuk luaran mestilah kena jaga juga kan? Sebab tu WA amalkan penjagaan muka secara luaran dengan menggunakan tips No. 4 dan juga No. 5! Nak tahu tak kenapa WA menggunakan 2 produk tersebut? Ha, jangan scroll laju-laju. Kali ini WA nak kongsi pengalaman bagaimana ia membantu dalam aktiviti harian WA.


2 Produk Hansaegee Nature Sebagai Penjagaan Muka Harian

Kebanyakan orang Malaysia tidak suka bermakeup dengan tebal untuk harian mereka dan suka mengamalkan daily skincare yang lebih mudah dan senang, asalkan kulit sentiasa nampak lebih natural. Begitu juga dengan WA, yang suka makeup yang lebih minimalis atau natural sahaja. Lagilah bila dengan cuaca panas, penat buat kerja seharian memang tak ada masa nak jaga muka dengan betul.

Tapi kini tidak lagi kerana WA dah ada peneman setia untuk daily skincare WA iaitu dengan menggunakan  gabungan antara Aqua Whitening Cream dan juga Gold Nano CC Cream Hansaegee Nature. Actually, CC cream ini menggunakan penggunaan kali ke-3 dan Aqua Whitening Cream merupakan kali pertama jadi WA tertarik untuk mencubanya kerana ia membantu melembapkan kulit muka.

Bermulanya kisah WA menggunakan 2 produk Hansaegee Nature ini sewaktu hendak keluar pergi topup barang keperluan sebelum start lockdown tempoh hari. WA sapukan Aqua Whitening Cream dan juga CC Cream untuk kesan yang lebih baik.

Bayangkan, dah waktu tengah hari pun, kulit muka still tak berminyak sangat macam yang dulu. Bila kurang berminyak ni rasa lega sangat tak perlu risau muka macam orang minyak. Hehe~ Kalau rasa nak re-apply CC Cream lagi pun boleh, sun protection UV ni bukanlah stay 24 hours ye. So touch up jelah CC Cream ni kat dalam kereta pun no hal. Asalkan kulit terlindung dari sinaran UV matahari supaya kulit tidak mudah rosak dan cepat berkedut.

Selesai sahaja urusan beli barang keperluan, balik rumah pun kulit masih nampak cantik elok dan yang penting selesa sangat! Nampak macam makeup tebal je kan padahal guna 2 bahan itu sahaja.



Apa Itu Aqua Whitening Cream?

Ia merupakan pelembap. Dimana ia dapat membantu memperbaiki kerosakan kulit kerana sunburn dan kemerahan dengan baik dan memberi kelembapan kulit yang sanagt dalam dengan titisan air. Dan ia membantu mengawal lebihan minyak dan sebum pada kulit.

Ia mengandungi Camellia Japonica Seed Oil bagi membantu memberi kelembapan yang dalam sehingga ke lapisan bawah, memperbaiki kulit kering dan sunburn pada kulit serta tidak menyekat pori kulit dan tidak mengalakkan penumbuhan jerawat. Bukan itu sahaja, ia juga mempunyai kandungan Niacinamide dimana ia dapat mencerahkan kulit dan mengawal pengeluaran minyak.

Untuk mendapatkan kulit yang cantik, glowing serta cerah dengan semulajadi dan tidak berminyak, bolehlah cuba menggunakan kedua-dua produk ini setiap hari. Ia memudahkan untuk membuat kerja dengan cepat dan lebih konfiden kerana masih kelihatan cantik


Fungsi Aqua Whitening Cream 
  • Boleh digunakan sebagai pelembap untuk menjadi kulit sentiasa lembap sepanjang hari
  • Menyerap dengan pantas ke dalam kulit
  • Kulit terasa lebih segar
  • Mengawal kulit dari berminyak
  • Membaikpulih kulit yang rosak seperti kemerahan dan kesan terbakar
  • Mengurangkan penampilan liang pori besar
  • Menjadikan tona kulit lebih sekata


Fungsi Gold Nano CC Cream 
  • Dijadikan sebagai krim harian dan sun protection kerana mengandungi SPF50+ PA+++
  • Mengimbangi warna tona kulit
  • Mengurangkan pori-pori dimuka
  • Kulit lebih glow dan tidak berminyak

Cara Penggunaan Aqua Whitening Cream + Gold Nano CC Cream

1. Sapukan krim pelembap Aqua Whitening Cream di muka. 
2. Blend rata supaya ia meresap penuh pada kulit muka
3. Kemudian, apply CC Cream 2 jari dan blend rata menggunakan jari sahaja
4. Siap!


Waktu Yang Sesuai Untuk Digunakan?

Pagi : Aqua Whitening Cream + Gold Nano CC Cream
Tengahari : Gold Nano CC Cream (touch up guna jari je)
Malam : Aqua Whitening Cream ( as moisturizer)

Apa yang menariknya dengan Aqua Whitening Cream, ianya merupakan krim pelembap yang menghasilkan kewujudan 'waterdrop'. Yang mulanya bertekstur seperti krim biasa, apabila diurutkan jelmaan titisan air tersebut timbul di permukaan kulit dalam beberapa saat dan kemudiannya cepat meresap ke dalam kulit.

Ia rasa sungguh segar dan yang bestnya ia tidak meninggalkan kesan melekit seperti mositurizer lain dan ianya sesuai sangat dengan cuaca panas terik.

Percubaan ke atas muka WA sendiri, WA apply sedikit krim pelembap Aqua Whitening Cream pada muka dan kemudian WA gosok secara urutan dan akhirnya ia timbul bentuk titisan air. Kemudian sapu rata sehingga ia meresap terus ke dalam kulit. Memang best tau sebab dia cepat meresap dan WA suka sangat dengan teksturnya yang menarik dan tidak melekit!


Ini adalah gambar sebelum dan selepas menggunakan Aqua Whitening Cream. Kulit rasa berminyak dan nampak kusam sebelum memakainya. Tapi selepas pakai kulit rasa lebih fresh dan moist je. Yang penting kulit nampak lebih glowing dan tidak berminyak.


Perfect Combination Skincare 
Aqua Whitening Cream + Gold Nano CC Cream !

Setiap hari WA tak pernah miss guna dua produk ini kerana ianya memang sesuai diguna pakai untuk aktiviti harian WA. Yang pastinya ia makin membuatkan kulit WA rasa lebih fresh dan moist je walaupun berpanasan dalam melakukan sesuatu perkara sebagai seorang suri rumah.

Sebagai seorang suri rumah sepenuh masa dan seorang blogger sambilan, ada beberapa aktiviti harian yang WA lakukan. Jika aktiviti harian kebiasaan di rumah sebagai suri rumah, macam biasalah mengemas rumah, siram pokok, memasak, basuh baju, beli barang harian dan lain-lain. Zoom meeting pula ketika bertemu klien mahupun reunion kecil bersama sahabat secara maya pun perlu menjaga penampilan. Senang calit je 2 produk ini dah setel.


Penat dan berpanasan macam mana sekalipun dalam melakukan aktiviti harian, WA rasa puas hati kerana 2 produk ini berjaya maintainkan kulit nampak masih cantik natural dan yang paling best sangat selesa! Dari pagi ke petang buat kerja pun tak ada masalah.



Untuk makluman lanjut mengenai 2 produk ini, bolehlah layari link berikut :





June 9, 2021

ORYN Skincare | Produk Kecantikan Wajah Berasaskan Vitamin C

12:43 PM 16 Comments

 

Review ORYN Skincare | Tahukah anda bahawa Vitamin C sangat bagus untuk kecantikan dalaman dan juga luaran? Kali ini WA nak kongsi dengan korang satu produk kecantikan wajah yang berasaskan Vitamin C. Kebetulan WA memang tengah cari produk sebegini.


ORYN Skincare 

Pemilik produk ORYN Skincare ini merupakan seorang Bumiputera iaitu Puan Sharifah Sarah. Bahan utama produk ini berasal dari France kerana ia merupakan bahan yang kuat dalam meningkatkan keberkesan pada kulit.

Untuk review kali ini, WA nak memperkenalkan Flawless Set ORYN Skincare yang WA miliki dimana ia merangkumi 3 jenis iaitu :

  1. ORYN HydraBright Gentle Cleanser
  2. ORYN HydraBright Clear Gel (for Acne, Blackhead & Whitehead)
  3. ORYN HydraBright Moisturizer
Kenapa ia dipanggil Flawless Set? Ini kerana ia membantu dalam mencerah, menyamakan tona kulit dan memudarkan kesan pigmentasi pada kulit jika dengan penggunaan yang consistantly. Jom kita lihat penerangan untuk setiap jenis produk ini.


1. ORYN HydraBright Gentle Cleanser 

Ia dihasilkan untuk membantu membersih, menghidrat dan mencerahkan kulit anda. Tekstur cleanser ini diformulasikan secara Mild-Foam bagi membantu menenangkan kulit supaya kulit tidak berasa ketat dan mencegah kulit dari terlalu kering. Oleh sebab itu, cleanser yang tinggi buihnya boleh menyebabkan kerosakan pada kulit dalam jangka masa panjang.

Bahan-Bahan :

  • Multi-Action Vitamin C : Ia membantu kemunculan muka dari berjerawat, menyamakan tona kulit dan mencerahkan kulit.
  • Niacinamide : Membantu mengecilkan liang pori yang membesar, mengurangkan masalah kulit jerawat dan membantu merawat kulit yang rosak.
  • Hyluronic Acid + Penthanol : Membantu melembapkan kulit agar kulit tidak terlalu kering.
  • Honey : Mengandungi kesan anti-penuaan bagi membantu melambatkan tanda-tanda kedutan dan menjadikan kulit nampak sentiasa muda.
  • Pentavitin : Meningkatkan penghidratan kulit dan menguatkan fungsi penghalang kulit.

Recomendation 

Gunakan ORYN HydraBright Moisturizer selepas ORYN HydraBright Gentle Cleanser kerana gabungan kedua-duanya ini memberikan penghidratan yang lebih kuat dan membuatkan kulit terasa lembut.

Untuk kulit kering dan sensitif, jangan terlalu exfoliate wajah anda. Manakala untuk kulit berminyak, anda digalakkan untuk melakukan double cleansing sebagai rutin harian anda.


2. ORYN HydraBright Clear Gel (for Acne, Blackhead & Whitehead)

Ia dirumus khas dengan menstabilkan  ketinggian kandungan Multi-Action Vitamin C bagi membantu menghilangkan jerawat dan cela. Gel yang bertekstur jernih dan ringan ini membantu mengekalkan tahap pH dalam mengurangkan pembentukan jerawat.

Bahan-Bahan :

  • Multi-Action Vitamin C : Membantu dalam menghilangkan jerawat, bintik hitam dan binti putih.
  • Aloe Vera : Membantu menenangkan kegatalan dan keradangan pada kulit sensitif.
  • Extract Zinc : Membantu mengawal pengeluaran sebum dan meminimumkan penampilan liang.
  • Salicylic Acid : Membantu menghilangkan jerawat dan mengurangkan kemerahan pada kulit.
  • Niacinamide : Sejenis Vitamin B3 yang membantu mengecilkan pori,mengurangkan sebum berlebihan yang menyebabkan jerawat dan membantu menyamakan tona kulit.


3. ORYN HydraBright Moisturizer

Merupakan pelembap premium dengan yang dikuasakan dengan Multi-Action Vitamin C baharu bagui membantu mencerahkan kulit dan memberi penghidratan yang kuat.

Bahan-Bahan :

  • Multi-Action Vitamin C : Antioksidan yang melindungi kulit daripada kerosakan radikal bebas membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan, mengurangkan penampilan penuaan atau bintik gelap dan juga membantu mencerahkan kulit dan menyamakan tona kulit.
  • Glutathione Alpha-Abutine : Membantu memutihkan kulit dan menghalang radikal bebas yang disebabkan oleh pendedahan sinaran UV.
  • Natural Phyto : Gabungan dari ekstrak tumbuhan seperti Centella Asiatica Extract, Aloe Vera Extract dan Chamomile untuk bantu mengurangkan kegatalan pada kulit dna mempercepatkan pembaharuan sel.
  • Hyaluronic Acid + Pentavitin : Membantu melembapkan kulit dan mengurangkan tanda-tanda penuaan serta mengurangkan penampilan pori di muka.
  • Niacinamide : Sebagai Vitamin B3 yang membantu mencegah kerosakan UV pada kulit seperti pigmentasi. 

Pendapat WA  Mengenai ORYN Skincare?



Secara jujurnya, WA baru sahaja menggunakan ORYN Skincare ini, jadi belum ada nampak perubahan yang ketara. Tapi, apa yang menariknya minggu lepas muka WA terkena percikan minyak panas di muka bahagian pipi kanan. Dah bermacam-macam ubat luka untuk keringkan luka letak tapi tak kering-kering juga. WA fikir mungkin sebab muka kan kawasan selalu dibasuh. Jadi mungkin lambat untuk luka itu kering. 


Tapi selepas WA start mencuba skincare ini, dalam 2 hari luka minyak panas ini dah kering! Macam tak percaya pula bila luka ini kering dengan cepat. Tapi serius rasa pedih yang amat bila pakai skincare yang berasaskan Vitamin C ni. Tak semua orang serasi dalam menggunakannya. Alhamdulillah, WA serasi menggunakannya dan kini WA masih dalam proses meneruskan penggunaan kerana ORYN  Skincare ini mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi dalam membantu memudarkan bekas parut luka ini.


Cara Penggunaan :

Sangat mudah cara penggunaan Flawless set dari ORYN Skincare ini. Hanya memerlukan 3 steps sahaja dah boleh dapatkan kulit yang lebih sihat dan cantik.

1. Basahkan muka, picit 1-2 ORYN HydraBright Gentle Cleanser ke muka, urut secara perlahan dan bilas dengan air suam atau air biasa. 

Selepas bilas muka, kulit akan rasa kurang berminyak dan lebih segar.

2. Lap muka dengan kain kering. kemudian titiskan beberapa ORYN HydraBright Clear Gel pada hujung jari dan lalukan dikawasan yang dikehendaki dan dap - dap ke muka sehingga ia meresap.

Selepas sapu Clear Gel ini, kemerahan pada muka akan mulai pudar dan jerawat pun akan kurang kelihatan.

3. Last step, apply ORYN HydraBright Moisturizer dengan beberapa sapuan pada muka dan urut perlahan sehingga meresap pada kulit.

Best sangat pakai moisturizer ini tau, WA suka sebab ia bersifat ringan dan tidak berminyak mahupun melekit. Kulit pun akan mudah terhidrasi dan mengembalikan kelembapan kulit.



ORYN Skincare Flawless set ini merupakan permintaan yang sangat tinggi dan best seller tau, jadi ianya sentiasa sold out dengan cepat. Tapi jangan risau kerana ia akan sentiasa di restock dari semasa ke semasa. Bagi anda yang berminat ingin tahu lebih lanjut mengenai produk ini, bolehlah layari link-link berikut :


Facebook : ORYN Skincare 

Instagram : @orynskincare

June 8, 2021

Resipi Mudah Ikan Bawal Hiris Cili Api

4:47 AM 22 Comments

Ikan Bawal Hiris Cili Api | Lama betul WA tak update resipi kat blog. Padahal banyak dah menu yang nak dikongsikan bersama tapi tak ada masa nak menaip entry. Kadang sampai terlupa nak letak resipi. Gambar makanan dah bersepah dalam gallery masakan.


Memandangkan sekarang pun masih dalam 'lockdown' atau MCO 3.0 disebabkan kes Covid-19 semakin naik di Malaysia, so kenalah duduk rumah aje. Sampai dah kering idea nak masak apa. Last-last menu ni juga jadi pilihan sebab paling mudah nak sediakan bahan dia. Orang bujang pun boleh masak lauk sedap gini. Rajin atau malas je. Hehehe~ Oklah, malas nak bebel panjang, so jom layan resipi mudah WA kali ini. Sedap dan makan pun boleh bertambah-tambah tau.

~sorry gambar sebelah je, sebab ikan ni besar ~


RESIPI IKAN BAWAL HIRIS CILI API

Bahan Utama :

- Ikan 2 ekor [ apa-apa ikan boleh ]
*paling best ikan Bawal, Lolong, Pelaling, Tenggiri, Kembong

Bahan Yang Perlu Dihiris/Mayang Halus :

- Bawang putih [ 6 ulas ]
- Bawang Besar [ 2/3 ulas ]
- Halia [ 2-3 inci ]
- Cili Api Merah & Hijau [ ikut nak banyak dan pedas mana ]
- Cili Hidup Merah [ 1 tangkai ]


Perisa Tambahan :


- Garam, ajinamoto dan gula


Cara Penyediaan Masakan :


1. Gorengkan ikan terlebih dahulu seperti goreng ikan biasa. 


2. Tumiskan bahan-bahan yang telah dihiris tadi sehingga naik bau aroma.


3. Masukkan perisa tambahan ajinamoto sedikit sahaja, garam dalam 1 sdm kecil, dan gula dalam 2 sdm besar. Kemudian, letak air masak dalam 1 cawan kecil bagi ia berkuah.


4. Last, masukkan semula ikan yang telah digoreng tadi dan gaul rata secara lembut je, jangan kasar sangat kang isi ikan terburai dok gaul je. Biarkan ia meresap dalam ikan dalam 1 minit dalam kuali kemudian dah boleh angkat. Siap!




## Tips : Untuk masakan ini, memang perlukan gula lebih sedikit supaya rasa ia balance dengan garam, masin manis tapi memang sedap. Cuba try baru tahu rasanya macam mana. Ada orang suka manis sikit, ada orang suka ngam-ngam rasa masin manis tu. Halia pun kalau lebih tak apa sebab sedap! Depends koranglah.


Dan pastikan rasa dahulu kuahnya sebelum masuk ikan ya. Untuk elak isi ikan hancur. Tapi kalau dah goreng garing tu tak apa lah. Sebab ada sesetengah orang suka goreng ala gitu-gitu aje.



Selamat mencuba resipi malas kekeringan idea nak masak apa musim MCO ni! =D